Mngwa Mngwa komentáře u knih

☰ menu

Hlubina Hlubina Jozef Karika

Zde příběh trochu více a nezvykle přesahuje do sféry fantasy, ale podle mě tak akorát. Atmosféra pořádně hutná a sugestivní, jak je u tohoto autora zvykem a tohle byla extra nálož :O Co mi trochu nesedlo bylo tempo, se kterým se počáteční mystery nádech bryskně změní v naprostý úlet .... prostě typ přijede do slovenského zapadákova a než se stihne rozkoukat, už to jede. Možná až trochu moc rychle. Ta střední část, kdy už víme, že se něco děje, ale pořád ještě je to jen takové to občasné zlověstné polechtání, které se postupně začne přiostřovat a vzbuzuje zvědavost a napětí, byla extrémně krátká. Tady se karty odhalily možná až trochu moc brzo. Nicméně klady rozhodně převažují, ten šílený příběh mě úplně pohltil. Každopádně tuto "karikovinu" určitě doporučuji, zase je to něco trochu jiného než je u tohoto autora obvyklé a když to shrnu, tak za mě se to povedlo. PS: Těm, které by mohla odradit často kritizovaná závěrečná fantasy část, doporučuji vydržet. Konec je opravdu úžasný.

29.04.2024 4 z 5


Voňavá kuchařka Voňavá kuchařka Lucie Grusová

Od Lucie G. jsem si pořídila celou sbírku kuchařek a zatím si absolutně nemůžu stěžovat. Recepty jsou nápadité a chutné, prostě momentálně to bude tak minimálně půl roku vaření podle LG.
PS: K některým výtkám níže jak je to prej všechno mastné - Základem keto diety je tuk. Takže koupit si kuchařku s low carb zaměřením a pak si stěžovat, že je to "mastné" je fakt k popukání.

27.01.2024 5 z 5


Low carb - Nízkosacharidové snídaně, obědy a večeře Low carb - Nízkosacharidové snídaně, obědy a večeře Lucie Grusová

Pro příznivce keto diety nemůžu než doporučit - recepty jsou promyšlené, u každého jsou tipy na správnou přípravu a celková úroveň je prostě top. Zatím naprostá spokojenost, co jsem dosud vyzkoušela byla skoro vždy bomba.

27.01.2024 5 z 5


Zatraceně líná keto kuchařka Zatraceně líná keto kuchařka Stephanie Laska

Hodnotím pozitivně, protože kuchařka funguje přesně tak, jak deklaruje. Tedy jako sbírka receptů pro kuchařské antitalenty, jejichž vaření funguje ve stylu "musí to být hotové do max 30 minut a nesmí se u toho ušpinit více než 1 hrnec". Ingredience jsou v naší zemi běžně dostupné a recepty jednoduché a funkční. Co bych vytkla je občasný výskyt ne úplně zdravých ingrediencí jako je tavený sýr. Ale jinak jsem kuchařkou nadšená. A chleba boogie z mandlové mouky je super!

21.01.2024 4 z 5


Noční směna Noční směna Alex Finlay

Můj první Finlay a naprostá spokojenost. Příběh je chytlavý a bavilo mě, jak se všechno postupně rozplétá. V každém případě jsem nebyla schopná se odtrhnout až do konce, což je jednoznačně známka kvality. Jediná výtka je, že nikdo tak dokonalý jako Bob prostě neexistuje, to je čiré sci-fi. Přesto bez váhání doporučuji a jdu hledat další knížky tohoto autora.

10.12.2023 4 z 5


Závěj Závěj C. J. Tudor

Tak jde o CJ Tudor, takže jsem očekávala standardní vysokou kvalitu. Nicméně tohle mě úplně strhlo, jde o naprosto geniální záležitost. Nemůžu než vřele doporučit. Pokud někoho odrazují tři různé časové linky, tak byste měli vědět, že způsob jakým jsou zpracovány a zapadají do sebe, je prostě nepřekonatelný. Nechápu, jak tato spisovatelka dokáže napsat detektivku, strašidelnou povídku nebo postapo thriller a vždycky je to bomba. Tato kniha je ovšem ještě o něco větší bomba .... konec žvanění, neztrácejte čas a jděte si koupit Závěj.

12.11.2023 5 z 5


Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

Tak tento příběh by se dal označit jako dokonalá paranoia. I přesto, že je od začátku známo, jak to dopadne, je kniha nekonečně napínavá. Střídání obou časových linek je provedené skvěle, obě se zajímavě doplňují a přidávají postupně celý kontext. Absolutně potřebuju další díl této série, včera bylo pozdě.

10.11.2023 5 z 5


Spletité lži Spletité lži Angela Marsons

Mno, na mě už toho asi bylo moc. Samozřejmě příběh tradičně napsaný velmi dobře, ale vraždy na můj vkus až příliš nechutné a depresivní.

18.08.2023 3 z 5


Relikvie Relikvie Lincoln Child

Varování: Silně doporučuji nečíst až příliš sdílný úvod v knize, který mi vyspoileroval prakticky 2/3 celého děje. Nejlepší je dopředu nevědět nic.

I přesto mě příběh bavil, protože způsob, jakým je prostředí a dění v knize propracováno až do posledního detailu vytváří úžasně realistický dojem a napětí při čtení je tím větší. Stejně tak jsem ocenila i humor a celkově styl psaní, který je precizní, ale zároveň i odlehčený a civilní. Mám dojem, že jsem jako milovník scifi i hororu narazila na zlatý důl a jdu shánět další díly od těchto autorů.

17.08.2023 5 z 5


Poslední lež Poslední lež Riley Sager (p)

Narozdíl od jiných si nemyslím, že by kniha byla příliš dlouhá. Pomalé budování atmosféry a soustavného oblbování čtenáře pomocí postupně se odkrývajících faktů, které ovšem jen vzbuzují další otázky, mi sedlo a nějak si nedokážu představit, co by se dalo vypustit, aniž by to někde nechybělo. Ano, je tam hodně flashbacků, které jsou ale důležité a poutavým způsobem se prolínají s přítomností. Celkově byl příběh zajímavě napsaný tak, že jsem se chvílemi propadala do stejného zmatku a paranoie jako hlavní hrdinka, která čím více se toho dozvídá, tím méně toho ve skutečnosti ví. Protože jak už sám název napovídá, každé další zjistění a zvrat je lež. Která bude ta poslední? :)

14.07.2023 4 z 5


Bez těla Bez těla Martin Goffa

Svižná, dobře napsaná detektivka a pohled od insidera do zákusilí policie je taky hodně zajímavý. Každopádně mám pocit, že je naprosto nezbytné si přečíst i další díly této knižní série.

18.06.2023 5 z 5


Následuj mne Následuj mne Kamil Pešťák

Stylem psaní mi Následuj Mne trochu připomíná Kopřivu, akorát s tak o 300% větším objemem sexu. Chvílemi byl příběh natolik přeerotizovaný, že působil spíš jako parodie. Adam LEV (lol), sexuální zvíře náhodně vystřelující smrtící dávky charismatu a dopravující se všude výhradně na nablýskané motorce, už během prvních stránek obloudí půlku Prahy a každou noc stráví s jinou ženou, které se z něj samozřejmě už při prvním pohledu rozklepou jak sulc a nevyhnutelně pokaždé skončí v jeho posteli. Občas mi to přišlo natolik komické, že jsem se tím nechtěně bavila, místo abych se soustředila na dějovou linku spočívající v hledání Adamova přítele ze školy. Ale když pominu tohle, tak samotné pátrání bylo zpracováno celkem zajímavě a chytlavě, nemůžu nic vytknout. Naneštěstí byl hlavní příběh zavalen takovým množstím Adamových sexuálních a vztahových eskapád, že se v nich až skoro ztrácel a knihu to pro mě asi trochu posunulo do kategorie červené knihovny, kterou bohužel moc nemusím.

13.06.2023 3 z 5


Škvíra Škvíra C. J. Tudor

Mysteriózní povídky jsou můj oblíbený žánr a musím říci, že jsem byla příjemně překvapená. JC Tudor mám zafixovanou jako spisovatelku velmi kvalitních thrillerů, ale přesto jsem si nebyla jistá, co zde vlastně čekat. Nakonec jsem celou sbírku přečetla jedním zátahem, protože mě povídky opravdu bavily. Každá je jedinečná a zajímavá svým vlastním, originálním způsobem.

14.05.2023 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

No jo, Mornštajnová .. zase kulervoucí doják a emoční lavina, jak jinak. A nejvíce mě fascinuje, že toho efektu dosahuje bez jakéhokoli tlačení na pilu, její psaní je civilní a uvěřitelné, ale zároveň hluboké a jde až na dřeň. Tato autorka pro mě na české scéně naprosto vybočuje a po několika přečtených románech nemám pochyby o tom, že stojí za to si od ní koupit jakoukoli knihu a vždy to bude kvalita.

12.05.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Tak snad poprvé jsem si po přečtení nějaké knihy musela jako anestezii dát panáka i přesto, že alkohol prakticky nepiju. Což je od paní Mornštajnové opravdu úctyhodný výkon, všechna čest. Ten příběh je totiž jako lavina. Začne to nenápadným pohybem, který skoro nevnímáte. Po nějaké době přijde další, trochu větší. Ten nakonec spustí menší sesuv, který postupně nabírá na síle a vy si říkáte, kdy to přestane? Přece se to musí někde zastavit, ne? Místo toho je toho bordelu pořád víc a víc, řítí se dolů se stále větší silou a je to čím dál horší. A vy si uvědomíte, že nic není tak nechutné a hrozné, aby to nemohlo být ještě nechutnější a hroznější. Na závěrečnou otázku na konci by jistě spousta lidí odpověděla úplně jinak před přečtením a po přečtení. Byť pod vlivem, knihu bez váhání doporučuji. Jen podotýkám, že ani omylem nejde o jemné, oddechové čtení jako relax před spaním. Jestli už vás nudí všechny ty sofistikované rádobyšokantní thrillery, které jsou vlastně všechny na jedno brdo, uvěřitelné jsou asi jako reklama na prací prášek a chcete místo toho pořádný emoční náraz něčeho naprosto syrového, temného ale přitom až děsivě všedního, sáhněte po Lese v domě.

30.04.2023 5 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Kniha s příběhem, který vás doslova uhrane a taky s jedním z nejsilnějších knižních konců, jaký jsem kdy četla. Chtěla jsem napsat něco hlubokomyslného, ale nějak to nejde, protože mě to čtení úplně semlelo. V dobrém smyslu slova, samozřejmě.
Knihu můžu doporučit úplně všem, včetně lidí, které prostředí filmových hvězd vůbec nezajímá. Protože i přesto, že mi toto téma není nijak extra blízké a vlastně mě to možná původně i trochu odrazovalo od čtení, jsem nakonec nebyla schopná knihu odložit dokud jsem ji nedočetla. Protože Holywood jsou jen kulisy pro skutečný příběh o jiných věcech, který vás donutí k přemýšlení a na konci vás ještě jako bonus naprosto sešrotuje.

18.02.2023 5 z 5


Příběhy skutečné odvahy Příběhy skutečné odvahy Bear Grylls (p)

Pro mě, jakožto městskou chcíplotinu, naprosto strhující a inspirativní čtení. Jak je jasné už z názvu, jde o sbírku různých příběhů o lidech, jejichž odvaha většinou hraničila s čirým šílenstvím. Tuto knihu je vhodné si přečíst, pokud máte pocit, že máte nepřekonatelné problémy.

22.01.2023 5 z 5


Upálené Upálené C. J. Tudor

Do knihy jsem šla s určitou skepsí, protože téma zapadákova prolezlého náboženskými tradicemi mě nebere. A hlavní hrdinka je ještě ke všemu kněz :O Přesto mě příběh překvapivě naprosto chytil už od prvních stránek a nešlo přestat až do konce. Líbílo se mi vlastně všechno: Zajímavé postavy, zejména ty dvě hlavní, humor, styl psaní, přesně to správné tempo, kterým děj graduje .... rozhodně doporučuji. Na knize prostě nemůžu najít nic, co bych vytkla.

07.01.2023 5 z 5


Jacobova obhajoba Jacobova obhajoba William Landay

Geniální záležitost, ve které pocity hlavních hrdinů při čtení prožíváte s nimi a jak se postupně vynořují další a další skutečnosti, tak cítíte, jak se ve vás postupně probouzí stejná paranoia, nejistota a napětí jako v rodičích titulní postavy. Je možno někomu věřit stoprocentně, bez jakýchkoli pochybností, bez ohledu na fakta? Kde končí rodičovský cit a začíná zaslepenost a selektivní vnímání reality? Je bezpodmínečná důvěra dobrá nebo špatná? A co dělat, když už se vám do mysli vloudí pochybnosti? Spousta otázek, na které vám kniha možná dá odpovědi a možná taky ne ..... přečtěte si ji a uvidíte sami.

16.10.2022 5 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Dost dobře zpracovaná "kingovka" s nádechem slovanské mytologie. Četlo se to skvěle, nemohla jsem se odtrhnout od začátku až do konce i přesto, že nejde o téma, které by mi bylo blízké. Každopádně budu netrpělivě očekávat další knihu!

16.10.2022 4 z 5