MirekUL MirekUL komentáře u knih

☰ menu

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Další velmi dobře zpracovaná kniha od pana Martina Moravce, která je založena na rozhovoru se zajímavou osobností. Pan doktor Dvořák patří mezi ty šťastné lidi, kterým se splnil sen v tom, že dělají povolání, které si přáli dělat (samozřejmě se to nestalo jen tak, jelikož bylo nutné hodně odmakat a mít mnoho odhodlání), což se odráží i v tom, že povolání nebere jako práci, ale jako poslání. Obdivuji, že ač práce lékaře je riziková z hlediska syndromu vyhoření (možných příčin je v knize popsaných více než dost), tak pan doktor stále svoji práci dělá s nadšením a naplno. Nutné je ocenit i to, že kniha má i edukační charakter, a to např. v záležitostech první pomoci nebo všeobecně rozšířených „pravd“.

24.12.2023 5 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Kniha je plná zajímavých postřehů od člověka, který je/byl mistrem svého oboru. Čtenář má možnost nahlédnout do zákulisí práce, která se možná mnohým zdá atraktivní, ale málokdo by ji reálně dokázal vykonávat.

20.06.2023 5 z 5


Mluví k vám kapitán Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Zajímavá a čtivá kniha, která umožňuje nahlédnout do zákulisí prestižního povolání pilota. Určitě doporučuji k přečtení, a to nejenom lidem, kteří mají letectví a létání jako svou zálibu, ale všem, kteří si rádi rozšiřují svůj všeobecný přehled.

31.07.2022 5 z 5


Překážka jako výzva Překážka jako výzva Ryan Holiday

Velmi přínosná kniha z oblasti osobního rozvoj, která je rozdělena na tři hlavní části, a to na vnímání, konání a vůli, přičemž poznatky o osobním rozvoji jsou vhodně propojeny s životopisy a zážitky významných osobností. Kdo má o osobní rozvoj zájem, tak si určitě v knize najde své, jelikož každý člověk ve svém životě narazí na plno překážek, které vnímá negativně a byl by rád, kdyby vůbec nebyly, avšak kniha napomůže k tomu pochopit a hlavně vidět, že jen málokterá překážka nemá vždy i nějaký ten pozitivní aspekt.

29.12.2021 5 z 5


Změňte své návyky Změňte své návyky M.J. Ryan

Zajímavá kniha, která obsahuje plno zajímavých rad a postřehů. Každá mantra je popsána na jedné straně, což někomu může vadit, jelikož se obtížněji dá do knihy začíst a zároveň autorka nešla v jednotlivých radách moc do hloubky (méně je někdy více), ale někomu to samozřejmě naopak může vyhovovat, jelikož v knize je i odkazováno na jiné autory a jejich knihy, kterými se dá do dané problematiky dostat více (v tomto ohledu má kniha přehledový charakter).

24.12.2021 5 z 5


Lesk a bída vzdělávání Lesk a bída vzdělávání Vladimíra Dvořáková

Poměrně přímočará kniha o aktuálním fungování vysokého školství. Jelikož v této oblasti pracuji, tak jsem cca 90 % popsaných obecných záležitostí a principů vysledoval v praxi sám a tato kniha mi mé domněnky jen potvrdila. Ovšem líbí se mi, že ač kniha poukazuje na negativní záležitosti, tak končí poměrně nadějně s naprosto logickým vysvětlením, proč k napsání knihy došlo.

21.12.2021 5 z 5


100 perliček pro (ne)milovníky češtiny 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny Červená propiska

Poučná kniha, kterou určitě doporučuji si přečíst, přičemž čtení nezabere mnoho času, jelikož vše je vysvětleno velmi stručně, ale jasně a dostatečně. Asi každého (někoho více, někoho) kniha upozorní na to, že v češtině něco nedělá správně, avšak opačně zároveň i člověka potěší, když si potvrdí, že některé perličky ovládá správně.

12.12.2021 5 z 5


První dojem První dojem Chip Kidd

Kniha obsahuje celou řadu zajímavých praktických příkladů, ale chybělo mi nějaké hlubší a komplexnější pojednání o podstatě a důležitosti prvního dojmu, který je hlavním tématem knihy.

12.12.2021 3 z 5


Jak si nenechat zkazit náladu aneb Pravidlo popelářského vozu Jak si nenechat zkazit náladu aneb Pravidlo popelářského vozu David J. Pollay

Knihu určitě doporučuji k přečtení. Čtenář se nejprve velmi rychle obeznámí se základními pojmy, tedy co autor má na mysli odpadky, popelářským vozem atd., přičemž následně dostane velmi cenné rady k tomu, jak v běžném životě k nim přistupovat. Domnívám se, že přirovnání nehmotných záležitostí (např. pomluv, vzteku) k věci hmotné (odpadkům) velmi usnadňuje pochopit poslání knihy i autorem navržené rady do života.

08.08.2021 5 z 5


Nezastavitelný růst Nezastavitelný růst Jan Markel

Knihu hodnotím jako velmi zdařilou. Rozdělení knihy do pěti základních tematických okruhů je pro čtenáře velmi praktické, jelikož se neztratí v podstatě jednotlivých kapitol. Navíc oceňuji, že autor opakovaně upozorňuje, že na všem se nedá najednou pracovat s plným nasazením, ale je třeba postupovat (růst) postupně.

28.02.2021 5 z 5


Psychologie ovlivňování Psychologie ovlivňování Vít Prokůpek

Kniha je takovým velmi praktickým průvodcem pro oblast ovlivňování. Pro čtenáře, který už o dané problematice něco přečetl (např. četl knihu od Glorie Beck Zakázaná rétorika, Roberta Cialdiniho Zbraně vlivu či knihy Dana Arielyho) bude asi většina věcí známá, ale přesto knihu doporučuji, jelikož zopakovat si tyto principy není nikdy jak pro pracovní, tak osobní život na škodu, přičemž výhodou je i to, že kniha je od českého autora.

13.09.2020 5 z 5


Odse*te se Odse*te se Gary John Bishop

Autor v knize rozpracoval vybrané základní principy osobního rozvoje a jejich mechanismy a podstatu. Podstatou knihy je to co už je v samotném názvu, že zkrátka člověk zůstane tam, kde je, pokud o tom, že by něco měl dělat, bude jen přemýšlet.

22.06.2020 5 z 5


Návyky úspěšných Návyky úspěšných Napoleon Hill

Komplexní kniha o osobním rozvoji, která v různých aspektech shrnuje filosofii úspěchu a osobního růstu dle Napoleona Hilla. Kdo nezná ostatní knihy Napoleona HIlla, tak se díky této knize může s jeho učením snadno seznámit, přičemž kdo jeho knihy již četl, tak si (třeba jako já s odstupem několika let) může jednotlivé myšlenky připomenout a ucelit.

17.05.2020 5 z 5


25 typů lidí - Jak s nimi jednat, jak je vést a motivovat 25 typů lidí - Jak s nimi jednat, jak je vést a motivovat František Bělohlávek

Pro toho kdo pracuje s lidmi, se jedná o velmi přínosnou knihu, jelikož tato kniha umožňujeme uvědomit si rozmanitost lidí a pochopit vnímání světa jejich pohledem. Vždy je výhodou být na jednání s jednotlivými typy lidí teoreticky připraven, avšak praktické zkušenosti si každý jednotlivec samozřejmě musí získat sám.

16.05.2020 5 z 5


Města zdí. Život a smrt obchodních center Města zdí. Život a smrt obchodních center Anna Beata Háblová

Zajímavá kniha, ve které je pojednáno o nedílné součásti dnešních moderních měst, a to obchodních centrech. V knize je velmi podrobně popsána jejich podstata, principy fungování, vlivy na bezprostřední lokality i historický kontext jejich vzniku. Obsah knihy je velmi zdařilý a zajímavý. Z hlediska formální stránky mi vadila jedna věc, a to že se autorka v některých částech knihy uchylovala k Ich formě, což mi pro de facto odbornou knihu nepřipadá vhodné.

28.04.2020 5 z 5


Kód k výjimečnosti - 10 nekonvenčních zákonů, jak změnit svůj život a uspět podle vlastních představ Kód k výjimečnosti - 10 nekonvenčních zákonů, jak změnit svůj život a uspět podle vlastních představ Vishen Lakhiani

Dle mého velmi dobrá a přínosná kniha. Kniha vychází ze základních všeobecně známých pravidel osobního rozvoje, které jsou dostupné i v mnoha jiných knihách, ale jde znát, že autor měl za cíl posunout danou problematiku dál, a tak i čtenář, který už několik desítek knih o osobním rozvoji přečetl, tak se v této knize v téměř každé kapitole dozví něco nového. Z toho je patrné, že autor sám jde příkladem a stanovuje si v životě cíle konečné a nikoliv cíle postupné, což je v části knihy podrobně rozebrané. Přišla mi i velmi zajímavá definice dvou dimenzí vědomí, a to modelů skutečnosti (jako hardwaru) a systémů žití (jako softwaru).

25.04.2020 5 z 5


48 zákonů moci 48 zákonů moci Robert Greene

Kniha je psaná tak, že přímo čtenáře jednotlivá pravidla navádí k tomu, aby je reálně používal, pokud chce získat moc. Některá pravidla se nám můžou zamlouvat a běžně je můžeme v reálném životě používat, naopak některá nám můžou přijít (a reálně i jsou) za hranou a nemorální, a tak je můžeme osobně odmítat. Ovšem ať se nám to líbí nebo nelíbí, tak významná část lidí kolem nás takto funguje, a proto je dle mého názoru dobré mít do těchto principů vhled.
Kniha je přehledové povahy, což odpovídá jejímu názvu a de facto i cíli, ale mě osobně vyhovují spíše knihy, ve kterých se jde v řešených problémech více do hloubky a čtenář se tak můžu do jednotlivých kapitol více začíst, což zde moc nešlo.

13.04.2020 5 z 5


Umění uměřenosti: Cesta ke spokojenosti v nespokojené době Umění uměřenosti: Cesta ke spokojenosti v nespokojené době Svend Brinkmann

Poměrně stručná, avšak přínosná kniha, ve které je zpracované střízlivé zamyšlení nad současným konzumním světem. Líbí se mi hlavní myšlenka knihy, že uměřený život neznamená v žádném případě život méně kvalitní, protože právě opak je mnohdy pravdou.

03.04.2020 5 z 5


Hluboká práce Hluboká práce Cal Newport

Druhá kniha od Cala Newporta, kterou jsem četl a opět přínosné čtení. Kniha poskytuje cenné rady hlavně těm, kteří nemají pevně stanovenou pracovní dobu, a tak musejí být pány svého času a k tomu při práci musí být kreativní. K zamyšlení je určitě i část, která se věnuje emailům a jejich významu v pracovním procesu.

22.03.2020 5 z 5


Mé cesty do hlubin mozku Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Kniha, která poskytuje pohled na medicínu a svět očima člověka, který se dokázal ve svém oboru dostat na absolutní světovou špičku a navíc se na ní už delší dobu drží. Knihu určitě doporučuji k přečtení, avšak pochopení pro úplně všechny názory a postoje pana profesora lze asi nalézt pouze u striktně racionálně smýšlejících čtenářů, což ovšem nevadí, protože není podstatou knihy někomu jinému vštěpovat cizí názory. Dále se mi líbí, že kniha se nevyhýbá ani v dnešní době citlivějším tématům, které pan profesor dle svého otevřeně komentuje.

13.01.2020 5 z 5