medima medima komentáře u knih

☰ menu

Zbavte se pýchy Zbavte se pýchy Valerij Vladimirovič Sineľnikov

Zase jeden útýlý svazeček, který je ale hodně výživný. Zaujalo mě, za co všechno se může pýcha schovávat. Třeba v sebelítosti či ochranářství bych ji na první dobrou nehledala, ale něco na tom bude...

16.12.2019 5 z 5


Starý kraj Starý kraj Dörte Hansen

Pěkná knížka plná trefných postřehů o životě obyvatel venkova a přistěhovalců, aneb venkov není pro každého. Kontext německý, ale klidně by se to mohlo odehrávat i u nás.

10.11.2019 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Otázka viny - je to opravdu vina Hany, že osud jejích blízkých byl tragický? A co můžeme udělat, abychom jako lidé
dokázali čelit těm z nás, jejichž myšlenky jsou pro jiné lidi zničující, když se stanou žitou realitou?

06.09.2019 4 z 5


Sebeúcta u dětí Sebeúcta u dětí Heinz-Peter Röhr

Tuhle knihu řadím mezi moje "bible" na poli vzdělávání. Je napsaná skvěle a míří do černého. Přelomová byla pro mě hlavně dvě témata: Naše výkonostní společnost zakládá automaticky negativní program "Nejsem dostatečný" a to je velká výzva ke změně, protože deprese jsou dnes běžné už i u školních dětí - a tohle vypadá na pěkně tuhý kořínek, na kterém tenhle problém bují.

Druhé velké novum je přístup k pochvale: "Ten, kdo chce svému dítěti umožnit silný pocit vlastní hodnoty, by mu měl pomáhat k tomu, aby se chválilo samo." Protože sebechvála nesmrdí! "Jen kdo sám dokáže oceňovat vlastní výkon, rozvíjí nezávislý pocit vlastní hodnoty." A o to jde. Dělat věci tak, aby s nimi byl člověk sám vnitřně v souladu a spokojen. Pak bude svět v pořádku.

10.03.2019 5 z 5


Nedostatečný pocit vlastní hodnoty Nedostatečný pocit vlastní hodnoty Heinz-Peter Röhr

Výborná knížka odhalující jasně a srozumitelně původ našich "tajných programů", nefunkčnost "antiprogramů" i návod, jak z toho všeho ven. Zároveň problém konfrontuje s naší výkonovou společností, která pocit "nedostatečnosti" svým nastavením vlastně vytváří, takže se týká prakticky nás všech.

24.02.2019 5 z 5


Krmíme ptáky - ale správně Krmíme ptáky - ale správně Peter Berthold

Velmi pěkně a přehledně zpracované téma. Poslední kapitola přináší i předhled ptáku, se kterými se můžeme sestkat v našich podmínkách. Podle kvalitních fotografií a upozornění na zvláštnosti je možné ptáky snadno identifikovat a díky popisu jejich potravních nároků prý i na krmítko přilákat. Vyzkoušíme :).

17.02.2019 5 z 5


Pravidla mozku Pravidla mozku John Medina

Knížka popisuje fungování mozku z pohledu vzdělávání, a proto pro mě extra zajímavá. Řada poznatků byla pro mě nová a přínosná. Přečtu si ještě Pravidla mozku dítěte.

13.02.2019 5 z 5


365 tučňáků 365 tučňáků Jean-Luc Fromental

Tahle knížka je v naší lesní školce absolutní hitovka. Už máme tučňáky jako obrázky, divadýlko i keramické... a pořád ji čteme dokola. Zmrzlíka jsme dokonce objevili i v další knížce: Jeho královská maličkost: Děsivě pravdivý příběh (že by inspirace ? :)).

13.02.2019 5 z 5


Poušť, nebo ráj Poušť, nebo ráj Sepp Holzer

Další skvělá a inspirativní kniha známého permakulturisty, jehož dílo a přeměna krajiny na rakouské farmě je vidět i na sataletních snímcích. Sdílí v ní svoje zkušenosti s výstavbou vodních nádrží na různých místech světa. Téma v dnešních dnech na nejvýš aktuální.

02.01.2019 5 z 5


Učení mučení Učení mučení Daniel Pennac

Profesor francouzštiny Pennac patřil ke "špatným žákům", a díky tomu jim rozumí. Nikam nepatří, nikdo jim nevěří, nemají budoucnost. O tom, jak je možné změnit tenhle nepříznivý stav, vypráví jeho knížka.

30.12.2018 4 z 5


Lykke - Tajemství nejšťastnějších lidí na světě Lykke - Tajemství nejšťastnějších lidí na světě Meik Wiking

Lykke (znamená dánsky štěstí) přináší podnětné tipy na šťastný život a rozkrývá hodnoty, na kterých stojí dánská kultura. Důležitým předpokladem spokojenosti a štěstí je odstranění nerovnosti a nespravedlnosti, které Dánové přenášejí i do veřejného prostoru.

"Největší překážkou prožitku štěstí je pocit podřadnosti či vyloučenosti. Dobré město nedopustí, aby se jeho občané takhle cítili."

Štěstí podporuje: tvorba společných prostor, která pěstuje POSPOLITOST, uvědomění si, že PENÍZE a blaho jsou dvě odlišné věci a že odstranění nerovností a nespravedlností jsou cestou ke společnému úspěchu, ZDRAVÍ si můžeme udržovat snadno - chůzí nebo jízdou na kole každý den do práce, SVOBODA rozhodovat o svém životě, je důležitá stejně jako DŮVĚRA v ostatní lidi. A když k tomu všemu přidáme LASKAVOST, bude se nám všem žít o mnoho lépe.

26.12.2018


Pán Gwyn Pán Gwyn Alessandro Baricco

Pan Gwyn je další Bariccova knížka, která jde pod povrch věcí. Líbilo se mi i jeho Hedvábí a Oceán moře. Velmi osobitý styl.

"To nikdy nezvládnu," řekl v jisté chvíli.
"Ale žádný takový," řekla paní v nepromokavém šátku. "Dejte si předtím whisku, jestli se na to vážně necítíte."
"To by nemuselo stačit."
"No tak dvojitou."
"Vy to zlehčujete."
"Copak, máte strach?"
"Ano."
"To je dobře. Když člověk nemá strach, nic kloudného nesvede."

26.12.2018


Kniha snů Kniha snů Nina George

Zajímavý příběh, napínavé zpracování a vytříbený jazykový styl. A moudra, jako třeba: "Náhody jsou překvapivé jevy, jejichž smysl se ukáže až na konci. Nabízejí ti možnosti změnit život a ty tu nabídku můžeš buď přijmout, anebo ji odmítnout." Nelze než doporučit!

07.08.2018