Lucinda566 Lucinda566 komentáře u knih

☰ menu

Nemilovaná – Z deníku sedmnáctileté Perly Sch. Nemilovaná – Z deníku sedmnáctileté Perly Sch. Arnošt Lustig

Nemilovaná je kniha, se kterou jsem prožila zhruba tři týdny. Jedná se o knihu, jejíž čtení není rozhodně jednoduché. A teď nemluvím o tom, jak je napsaná. Samotné téma knihy je náročné.
Dozvíme se příběh Perly, sedmnáctileté dívky, ze které se v koncentračním táboru stává prostitutka.
Příběh Perly pro mě byl náročný hlavně kvůli životním osudům lidí, kteří jsou v knize popisováni, protože i když možná neexistovaly přímo postavy popsané v Nemilované, tak jiní lidé si těmi hrůzami prošli. Proto to pro mě bylo místy náročné čtení.
Nemilovaná určitě není kniha, kde by se neustále něco dělo. Je to hlavní psychologická kniha. Neříkám že tam není žádný děj, ale jeho tam málo a spíš se kniha soustřeďuje na myšlenkové pochody hlavní hrdinky.
I když se mi příběh Perly velmi líbil, měla jsem s ním problém. Během čtení jsem byla několikrát velmi zmatená. Zmatená, protože autor často přeskakoval v čase bez předchozího upozornění. Chápu, že je kniha napsaná formou deníku, ale přesto mě to ve čtení rušilo a trochu mi to kazilo celkový dojem z knihy.
Z toho důvodu jsem se dlouho rozhodovala, jaké hodnocení knize dám. Ale kvůli síle příběhu Perly, kvůli myšlenkám, které mě často dostaly, jsem se rozhodla pro čtyři hvězdičky.

26.02.2020 4 z 5


Jiskra života Jiskra života Erich Maria Remarque (p)

Už předtím jsem četla knihy z období 2. světové války, ale nikdy ne z prostředí koncentračního tábora. A myslím, že pro začátek jsem si vybrala dobře. Děj knihy se odehrává ve smyšleném koncentračním táboře, ale to knize neubírá na věrohodnosti a na hrůze.
Příběh je vyprávěný z několika pohledů. Z pohledu vězňů i nacistů. A především kapitoly či úseky vyprávěné nacisty jsou teda síla. Protože číst jejich myšlenky, to jak si ospravedlňovali své činy, bylo neuvěřitelné zvrácené.
Kniha má plno momentů, u kterých mi nějaká ta slza ukápla nebo jsem k slzám neměla daleko.
Příběh vězňů je velmi silný, a to že je kniha vyprávěná z pohledu více vězňů jí dodává ještě více na síle. Jediná věc, které knize trochu musím vytknout je to, že jsem někdy měla problém zorientovat se v postavách. Je jich tady poměrně dost, a když jsem knihu četla poprvé po čtyřech dnech, dělalo mi problém se zorientovat.
Konec knihy je smutný, ale zároveň plný naděje. Škoda, že se už nedozvíme, jak to bylo s některými postavami dál.

29.01.2020 4 z 5


Hořící most Hořící most John Flanagan

První díl byl rozhodně lepší. Ne, že by Hořící most byl špatný...on byl spíš hodně průměrný. A bylo by fajn, kdyby autor více rozvinul charakter Morgaratha.

29.01.2020 3 z 5


Zrádné hory Dragor Zrádné hory Dragor Michaela Burdová

První díl série mě příliš nezaujal, zdál se mi průměrný a celkem i nezáživný. Ale druhý díl byl opravdu skvělý. Byla jsem napjatá skoro od samého začátku až do konce. Kniha se četla velmi dobře a já se nemůžu dočkat až si přečtu poslední díl. A jsem neuvěřitelně zvědavá, jak to celé skončí.

02.04.2015 4 z 5


Tygrův osud Tygrův osud Colleen Houck

Dokonalý závěr jedné dokonalé série. Pokud váháte jestli si knihu přečíst, tak už neváhejte. Opravdu to stojí za to. Příběh jsem si užila. Smála jsem, červenala se, napjatě četla. A dokonce i nějaká ta slza na konci ukápla. Za mě rozhodně 5*

09.08.2014 5 z 5


Hrej tajně Hrej tajně Emma Hart

Slabší než první díl. Trošku jsem byla zklamaná. Ale v konečném výsledku si myslím, že kniha nakonec měla něco do sebe. Kdyby nebyla, tak krátká byla by podle mě lepší. Škoda :)

09.08.2014 4 z 5


Reset Reset Amy Tintera

Nebylo to, tak skvělé jak jsem čekala, že to bude. Ale i tak to stojí za přečtení. Jsem zvědavá na další díl :)

09.08.2014 3 z 5


Jako led Jako led J. Lynn (p)

Od knihy jsem nic nečekala. Čili mě překvapilo jak moc se mi kniha líbila. Četla jsem jedním dechem. No prostě úžasné. Určitě doporučuji :)

09.08.2014 4 z 5


Šifra Šifra Kathy Reichs

Tohle se nedalo. Knihu jsem nedočetla, nelíbilo se mi to. Hlavní hrdinka mi neskutečně vadila. Věřím, že se ale bude kniha někomu líbit. Ale mně nesedla :)

09.08.2014


V moci démonů V moci démonů Michaela Burdová

První díl se mi moc nelíbil. Ale druhý díl V moci démonů to bylo něco jiného. Kniha se mi líbila od začátku až do konce. Byla neuvěřitelně čtivá. Jsem ráda, že to autorka ukončila, tak jak to ukončila. Zakončení se mi moc líbilo. Rozhodně vám knihu doporučuji :)

09.08.2014 4 z 5


Nick a Norah: Až do ochraptění Nick a Norah: Až do ochraptění Rachel Cohn

Na knihu jsem příliš velké nároky neměla. Nic jsem nečekala. Možná, tak průměrný příběh.
Takže mě celkem zamrzelo, když jsem průměrný příběh nedostala. Nedostala jsem totiž absolutně nic. Kniha se mi nelíbila. Je to jedna z nejhorších knížek, které jsem kdy přečetla.

09.08.2014 1 z 5


Příběh draků Příběh draků Rachel Hartman

Ze začátku se mi kniha moc nelíbila. Zdála se mi matoucí a prostě mi nesedla. Ale když jsem překonala prvních asi 100 stránek kniha začela být čím dál tím lepší a já se do ní čím dál tím víc zamilovávala. Až jsem se zamilovala úplně.
Serafína je dokonalá kniha. Je napsaná skvělým stylem, který je velmi čtivý. Postavy jsou reálné. Jejich starosti, jejich rozhodování.
Serafínu vám doporučuji! Stojí za to! :)

27.05.2014 5 z 5


Pokrevní pouta Pokrevní pouta Richelle Mead

Úžasný začátek série! Těším se na další díly!! :)

05.02.2014 4 z 5


Železná dcera Železná dcera Julie Kagawa

Ještě lepší než první díl! Bylo to prostě úžasný! Začátek i konec. Akční od začátku až do konce. Jen škoda, že u nás další díly zatím nejsou plánované :((

05.02.2014 5 z 5


Jednou nohou v hrobě Jednou nohou v hrobě Jeaniene Frost

Čekala jsem, že to bude nuda jak mnozí říkali. Ale naopak to bylo super! Začátek byl skvělý a průběh celé knížky taky. Určitě doporučuji :)

05.02.2014 4 z 5


Svůdné zlo Svůdné zlo Wendy Higgins

Knížka byla dobrá, jen popisování andělských věcí a andělského světa mě moc nechytlo. Ale ten konec byl skvělý. A moc se těším na další díl. Už aby byl duben :)

05.02.2014 3 z 5


Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Knížka mě zdeptala! Nevěřila jsem, že to dokáže! Tolik nečekaných smrtí. A zrovna oblíbené postavy.
Jednoznačně nejlepší díl z celé série!! :)

05.02.2014 4 z 5


Taťána a Alexandr Taťána a Alexandr Paullina Simons

Čtení jsem si užila. Nebyla to žádná nuda jak jsem očekávala. Místy možná byly nudné kapitoly z pohledu Taťány, ale knížka jako celek je úžasná. A já jí musím dát plný počet hvězdiček. Protože si to zaslouží!! :)

05.02.2014 5 z 5


Věž zkázy Věž zkázy Michaela Burdová

Skvělý díl. Ale podle mě byl z celé série nejslabší :)

05.02.2014 4 z 5


Minotaurus Minotaurus Michaela Burdová

Skvělý závěrečný díl, jedné dokonalé série. U knížky jsem brečela. Hlavně teda na konci. Opravdu skvělá knížka, které mě emocionálně vyždímala.
Určitě doporučuji!!

05.02.2014 5 z 5