LahoferRose LahoferRose komentáře u knih

☰ menu

Nejsem jako vy Nejsem jako vy Jodi Picoult

Opravdu zajímavé téma. Skvělé odvedená práce s tématem, jak jsme již u Picoult zvyklí. Na každé knize je znát, kolik času a energie musela do příprav a samotného psaní vložit.

Kniha mne bavila, ale zároveň jsme se několikrát přichytila při tom, že to na mne poněkud rozvláčné.

Stejně jako u knihy Je to i můj život vidíme, jak je zdravé dítě odsunuto na druhou kolej a trpí tím. Zajímavá kniha.

29.04.2024 4 z 5


S láskou, Eloise S láskou, Eloise Julia Quinn

Nenadchne, neurazí. Za to, ty děcka bych přerazila! Líbil se mi ale Philipův apetit, jak ten to mohl vydržet osm let...

21.03.2024 3 z 5


Čekanka Čekanka Julia Quinn

Seriál jsem neviděla, Knihy čtu po pořádku a musím říct, že jsem dost zklamaná. Jak se vždy muži při polibku neudrží a derou se za živůtek mne už docela štve. Jinak, přerod přátelství v lásku mi nepřišel uvěřitelný. Nejvíc mne zatím bavil 2. díl s Anthonym.

19.03.2024 3 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Určitě mě nezaujalo vše. Příběh Herriet a celé rodiny Vanger mě bavil opravdu hodně, ale jak se toto rozlousklo, tak jsem zbytek knihy už dočetla jenom z povinnosti. Osud Milénia mne zase tolik nezaujal. Ale zkusím další díly.

01.03.2024 4 z 5


Bridgertonovi (1–3) - komplet Bridgertonovi (1–3) - komplet Julia Quinn

Nevyžádaný dárek k Vánocům, takže asi tak. Říkala jsem si, že to aspoň bude Austenová, jenom se sexem, fajn, to beru. No, dialogy nejsou Austenová, je to moderně napsané, ale našroubované do začátku 19. století. A ten sex se taky dal zvládnout lépe. První dvě knihy - příběh Daphne a Anthonyho, jsou skoro jako přes kopírák. Třetí příběh Benedicta je totální Popelka, včetně zlé macechy, sester a maškarního plesu. Kdybych si měla vybrat, tak nejvíc mě asi bavila druhá kniha. Není to žádná přelomová četba, ale přeci jenom, jako každá žena, potřebuji čas od času to pohlazení romantiky. Čas to zkrátí, je to čtivé, nenáročné, vlastně docela milé.

10.02.2024 3 z 5


Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Proč se mi pořád dokola stávají takové nepříjemné věci, jako například, že zjistím, že to spisovatelka psala v šestnácti... Je to znát hned z prvních stránek. Všichni jsou tak absurdně mladí a dokonalí snad ve všem co dělají. A jak jsou všichni taaaak krásní! Vražedkyně (už v 17 byla nejslavnějším nájemným vrahem v zemi), která div nefňuká nad zprávou, že byli zabiti neznámí povstalci. Velitel stráže (kterým se stal ve 20!), který v životě nikoho nezabil. Princ, který je, samozřejmě, schopný politik, bojovník, milovník. A taky je mu 19. Ona je po roce nucených prací zubožená, ale stále taaaak krásná a plná síly a řeší, jak moc jí to v krásných šatech sluší.... A to je jenom začátek knihy. Větší absurditu jsem už dlouho v ruce neměla. Tímto jsem se naprosto ujistila v tom, že YA už není pro mne. Joe Abercrombie, odpusť mi mé pochybení a co nejdřív se vrhnu na zbytek Věku šílenství.

27.01.2024 1 z 5


Ready Player Two: Nová hra začíná Ready Player Two: Nová hra začíná Ernest Cline

Dvě hvězdičky za čtivost. Navíc, klobouk dolů, že Cline po jedničce našel ještě další odkazy na osmdesátky. Ale jinak? Obří celosvětovou firmu s OASIS vlastní 4 děcka, která se o firmu vlastně nijak nezajímají a vede ji jistá "šedá eminence" Faisal. Přišlo, že by jim mohl podsunout jakákoliv data a do jednoho by mu to odsouhlasili.... Wade je ubulený narcistický závislák na VR. Jak je konec jedničky sentimentální, tak tohle tu čekejte po celou dobu, přičemž ty bláboly vrcholí a nekončí. Samozřejmě nechybí hora empatie, sladkobolných řečiček, odsouzení osmdesátek, kde jsou převážně jenom bílí a hetero, chybí snad jem jednorožci... Věty typu, kdy si díky VR jeden z členů uvědomil, že ho vlastně vždy Prince i přitahoval a proto ho odmítal, ale teď chápe, že je to normální... No, každý hned pozná, že je to současná kniha z Ameriky. A úplný konec? Sama jsem se styděla, že to čtu...

03.01.2024 2 z 5


Agatha Christie: Tajuplná žena Agatha Christie: Tajuplná žena Lucy Worsley

Knihy Agathy Christie mám velmi ráda. Její promyšlené zápletky a zvláště inteligentní britský humor. Bylo tedy na čase dozvědět se něco o samotné spisovatelce. Životopis je psaný velmi precizně, z více pohledů na Agathu, je sestaven z mnoha zdrojů, včetně soukromých dopisů, které dodávají intimní ráz. Agatha je nám přiblížena jako žena, nikoli jako idol či modla. Křehká a přitom nebývale pracovně a kariérně ambiciózní (což by ona sama popřela). Překvapilo mne v jaké míře se v jejích knihách zrcadlí vlastní zážitky, myšlenky a pocity. Velmi čtivá kniha, která nepřiblíží jenom spisovatelku, ale také její dobu, která byla plná sociálních i finančních změn.

08.12.2023 5 z 5


Ready Player One - Hra sa začína Ready Player One - Hra sa začína Ernest Cline

Rozhodně je to čtivé a napínavé. Ze začátku mě až unavovalo to nekonečné vysvětlování veškerých maličkostí, ale uznávám , že pro pochopení světa, ve kterém se nacházíme to bylo důležité. Fanatičtí hráči OASIS mi přišli jako dost velcí zoufalci, kteří nemají koule na to postavit skutečnému životu a místo toho, aby něco skutečného riskli ve skutečném světě, tak si raději budou hrát na to, jak cool dokážou být, ale to jenom bokem. Nezměrné znalosti Parcivala v retru byly už časem otravné. Celkový dojem mám z knihy ale pozitivní. Až na ten konec. Takový patos a hlavně romantika mě dost zklamaly. Prostě mi to do příběhu nesedělo.

21.11.2023 4 z 5


Rudá země Rudá země Joe Abercrombie

Nízké hodnocení, ale jenom proto, že vím, že to Joe umí lépe. Jinak bych dala 4, přiznávám. Někdo se nám vrací, přibudou i nové postavy, některé dialogy jsou krásně vtipné. Westernový opar je každou stránkou silnější. Oceňuji, že Joe se oproti první knize posunuje v čase a s tím se posunuje i v době. Je zajímavé a vlastně dost perfekcionistické, že se nedrží zaseknutý v čase.

25.09.2023 3 z 5


Půl krále Půl krále Joe Abercrombie

Po Prvním zákoně jsem se těšila na další knihy. Kdybych si pečlivěji hledala, že jde o YA, nebyla bych zklamaná. Vše, co mne na Abercrombie baví tu naprosto chybí. Žádná postava není tak do hloubky probraná, dostatečně šílená, bojové scény dostatečně brutální (pravda, Hrdinové vydali v tomto směru minimálně za dvě knihy), chybí nějaký alkoholik, sexualita, která je patřičně lidská. Jen toho mrzáka se drží zuby nehty! Lehká variace na Hamleta, předvídatelné, ale i přesto s trochou překvapení. Pro 15 leté asi dobrá kniha. Já už ale hledám něco propracovanějšího.

03.08.2023 3 z 5


Zločiny pro dva Zločiny pro dva Agatha Christie

Tohle byla vážně bomba! Tommy a Pentlička jsou sympatická dvojice, jako v každé jejich knize. Je pravda, že jsem znala jenom dva detektivy, které parodovali, ale i tak to stálo za to. Bavila jsem se královsky. Zejména u Praskače a Případu zmizelé dámy. Ač má Agatha kvalitativní výkyvy, celkové ji žeru.

24.07.2023 5 z 5


Potíže v zálivu Pollensa Potíže v zálivu Pollensa Agatha Christie

Chyběla tu jen slečna Marplová, inspektor Battle a Tom s Pentličkou. Poslední 2 povídky nejsou detektivní a dost mne překvapily. Zejména poslední, ta mi tedy zvedla tlak. Jiné povídky mne ale od Agathy bavily více než tato sbírka.

24.06.2023 3 z 5


Příslib krve Příslib krve Brian McClellan

Zajímavá fantasy, která tak docela fantasy není. Rozhodně není klasická. Naprosto jiné prostředí, modernější, mě celou dobu lákalo, ale zároveň i mátlo. Potlesk autorovi, že šel úplně jiným směrem. Co se týče příběhu, tak ten mne také zaujal. Bohužel, žádná z postav mne nezaujala natolik, abych se o ni bála nebo prožívala cokoliv s ní. Někdo tu přirovnával vykreslení postav k Abercrombie. Mně to tak nepřišlo. Ten mi během pár stránek dokáže postavu do detailu zhmotnit, zejména její myšlenky, dohady, vcítím se do ní. Postavy má do detailu promyšlené a jako u skutečných lidí, nikdo není jenom černý a bílý. Tady mi to zatím nepřijde. A zrovna u Tamáse je potenciál silné postavy odzbrojující. Třeba se tímto směrem postavy více proklubou v dalších dílech série.

10.06.2023 3 z 5


Viděla jsem vraždu Viděla jsem vraždu Agatha Christie

Agathě bylo v době vydání knihy už 79 let. A je to znát. Je to zpověď staré dámy, trochu mrzuté, která neustále opakuje, že dříve bylo líp, nechodilo po ulicích tolik deviantů, psychiatrické ústavy nepropouštěly nevyléčené nebezpečné osoby, lidé k sobě bývali uctivější. Krásně je to vidět na maličkosti, kdy Poirot i přes nesnesitelnou bolest odmítá i na venkově jinou obuv než lakýrky. Protože se to prostě nesluší. I provedení a důvod vraždy je takový... zvrácený, špatně uchopitelný. Není to klasický příběh Agathy. Ale rozhodně není špatný. Jen mi při čtení bylo, pro tu stařinkou Agathu, docela smutno.

Samotné vyšetřování je metodické, jako Hercule Poirot sám. Tam nemám co vytknout.

10.06.2023 4 z 5


Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Tento díl mne bavil víc než předešlý. Možná kvůli zajímavému prostředí starožitností. Postava Nalleho mi silně připomněla knihu Schůzka se smrtí od A. Christie. Jen tam byla zavražděná ještě větší megera. Kniha na odlehčení.

23.05.2023 5 z 5


Vlak z Paddingtonu Vlak z Paddingtonu Agatha Christie

Detektivka zajímavá. Kdysi honosný, dnes již jenom rozpadající se dům. Rodina stejně rozdílná, rozpadlá a protkaná plísní jako ten dům. Příběh mne skutečně zajímal od začátku.... Ale ta Marplová. Nemůžu si pomoct, tu si nikdy neoblíbím. Že všechno vyřeší prakticky z křesla, to se mi bytostně příčí a příběh si proto nikdy úplně nežiju.

28.02.2023 4 z 5


Saturnin se představuje Saturnin se představuje Miroslav Macek

Vyloženě špatné to určitě nebylo. Ale velice rychle je čtenář jednou humornou historkou za druhou přesycen. Určitě prospěje nečíst knihu na jeden zátah, ale jednou za týden si dát kapitolu. Originál je jen jeden, co naděláme.

04.11.2022 2 z 5


Smrt přichází na prohlídku Smrt přichází na prohlídku Anders de la Motte

Čte se jedna radost. Je tu mnoho narážek na známé detektivky, sympatické postavy. Vše je tak švédské. Ale příjemně švédské. Rukopis Anderse de la Motte je znát v celém příběhu, ale Mans Nillson dodává lehkost a vtip, který v žádné Anderseho knize nebyl. Pro mne příjemné, lehké čtení.

31.10.2022 4 z 5


Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Můj první Kepler,dost možná jediný. Severská nálada mne baví, ale ta nutnost co nejbrutálnějších scén...motivaci vraha naprosto rozumím, jen je dotažena do absurdních rozměrů. Historii hlavních postav policistů neznám a vyprávění ve mně ani nevzbudilo o ni zájem. Dlouho mi přišly veškeré popisy jako z počítačové hry. Uvedl ruku, otočil se, podíval se. Až příliš odtažitý st, řekla bych. A tu policistku na benzínce jsem nepochopila doteď...

04.10.2022 3 z 5