Květ Květ komentáře u knih

☰ menu

Osvícení Osvícení Stephen King

Naprosto skvělý horor, kdo se chce bát, jen do něj! Rodinné trio, otec Jack, matka Wendy a pětiletý Danny se ocitají v hotelu Overlook, kde Jack přijímá práci zimního správce. Hotel je v zimě pro nepřízeň počasí zavřený a zcela odříznutý od okolního světa. Jack jako abstinující alkoholik vnímá tuto práci jako poslední příležitost na cestě za lepším životem, také Wendy si od osamělého pobytu slibuje zlepšení rodinných vztahů. Jen Danny, který je obdařen zvláštními schopnostmi, vhledy do budoucnosti, ví, že je něco špatně.... Atmosféra napětí a strachu pozvolna graduje, perfektní čtení zaručeno.

04.05.2024 5 z 5


Lars pod palbou Lars pod palbou Daniel Gris

Lars pod palbou si jede na své typické vlně. Drsný humor, ostré hlášky, ještě ostřejší alkohol a do toho pořádná patálie. Řekla bych, že tento díl mi ze série přišel nejlepší. Bezvadná, propracovaná zápletka a pak už jen typický autorův styl, nenáročné, odpočinkové čtení. Už mi zbývá jen poslední díl a ten si nenechám ujít.

27.04.2024 5 z 5


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Děj Prokletého kraje umístila Klevisová do pošumaví. Do malé vesničky Jelení Hora si s pocitem mírného vyhoření jede odpočinout Linda. Lokalitu si nevybrala náhodou, je to místo, kde vyrůstala její rodina a po počátečních rozpacích z tichého místa a jeho obyvatel, začne pátrat po souvislostech. Jako každá kniha od autorky, tak i tento román se čte krásně, je lehce napínavý, zajímavý, uvěřitelný, prostě kvalitní čtení.

26.04.2024 5 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

V Pláňatech jde autorka zase na dřeň. Depresivní čtení, bolavé, plné lidského zklamání a selhání. Pláňata jsou etapou jedné vesnické rodiny počínající v roce 1985, končící 2020. Dvořáková umí vtáhnout do děje, skvěle vykreslí prostředí doby za socialismu i dnešní, věrohodně vypráví příběh ze tří úhlů pohledu, v tomto případě dcery, matky a otce. Jako i z jiných jejích knih i z této mě mrazilo. Přehlídka maloměšťáctví, přízemnosti, zbabělosti... velmi smutná kniha.

25.04.2024 5 z 5


Vědomí konce Vědomí konce Julian Barnes

Knížka útlá rozsahem, nikoli obsahem. Kniha je hodně filozofická, ne strojeně, uměle, ale velice přirozeně, hezky. Vybízí k přemýšlení o otázkách života, smrti, vzpomínek, zapomínání, různých úhlů pohledu... Zprvu vypráví o přátelství tří kamarádů, které obohatí příchod nového spolužáka. Z pohledu vypravěče Tonyho s ním prožijeme mládí chlapců, jejich zájmy, touhy a sny až po dobu, kdy se rozprchnou na vysoké školy. Poté už Tony povídá o svém životě až do chvíle, kdy obdrží pozůstalost po jednom z jeho přátel, která obrátí jeho náhled na jeho dosavadní život. Je to krásné, i když v podstatě smutné čtení, k zamyšlení.

21.04.2024 5 z 5


Krev prvorozených Krev prvorozených Juraj Červenák

Druhá kniha od Červenáka a stejné nadšení z mé strany jako u prvního dílu. Historická detektivka z rudolfínské Prahy a staří známí vyšetřovatelé rytíř Stein, notář Barbarič a kaprál Jaroš. Bavila jsem se už od prvních stránek, děj je plynulý, bez hluchých míst, zajímavý, vtipný. Těším se na pokračování.

20.04.2024 5 z 5


Příběh slunečnice Příběh slunečnice Miriam Blahová

Román pro ženy, ve kterém se protínají dvě časové linky, jedna současná, druhá válečná. Knížka se čte snadno, je chytlavá, probouzí zvědavost. Romantická je tak akorát, žádná prvoplánová červená knihovna. Dobře vystavěný příběh i postavy, bavilo mě to.

14.04.2024 4 z 5


Lars útočí Lars útočí Daniel Gris

Další díl s Larsem, už třetí. Stejně tak cynický, obhroublý, frajírkovský, stejně úsměvný jako ty předtím. Je to taková odpočinková jednohubka, co se čte snadno a rychle. Zatím mě to pořád baví.

10.04.2024


Mrtvý na Pekelném vrchu Mrtvý na Pekelném vrchu Juraj Červenák

Když jsem si tuto knížku půjčovala, neměla jsem žádná očekávání, ale naprosto mě nadchla. Takhle si představuji historickou detektivku. Skvěle vykreslené postavy a dobová atmosféra, dobrodružný děj, napětí, trocha tajemna. Příběh je svižný, bez hluchých míst, lehce se čte. Pokračování už mám vypůjčené a těším se.

03.04.2024 5 z 5


Těžká noc Těžká noc Lenka Lanczová

Lenka Lanczová patřila k nej spisovatelkám mých náctiletých let, proto, když jsem se dozvěděla o její další knize, přečíst ji byla takřka povinnost :) Autorčin styl zůstal stejný, jen hlavní hrdinka zestárla na třiatřicet. Bohužel musím říct, že na tento věk mi připadá hodně naivní a celkově ne příliš uvěřitelná. Nicméně, román se čte skvěle, je to jednoduché, oddechové čtení, které mě bavilo. (3,5*)

29.03.2024 3 z 5


Lars láme kosti Lars láme kosti Daniel Gris

Druhý díl krimi s Larsem, soukromým očkem. Jelikož první část skončila tak trochu otevřeně, čekala jsem pokračování. . Jaké bylo moje překvapení, když knížka nenavazovala, ale otevřel se zbrusu nový případ. Je to oddechové čtení, žádná detektivní práce, machrovačky, spousta chlastu, ale čte se to dobře, vtipné hlášky, prekérní situace a heavy metal.

24.03.2024 4 z 5


Matčin stín Matčin stín Diane Chamberlain

Od autorky už jsem četla lepší knížky. Tento román patří k jejím starším a bohužel, nenadchnul mě. K žádné z postav jsem si nedokázala vytvořit hlubší vztah, děj byl předvídatelný, průměrný. (2,5*)

20.03.2024 3 z 5


Říkají mi Lars Říkají mi Lars Daniel Gris

První díl z krimi série. Je to takové oddechové čtení, co pobaví, rozhodně žádný propracovaný vyšetřovatelský zázrak. Je to namachrované, plné ostrých a ještě ostřejších hochů, dokonalých sexbomb, Jacka Danielse a tvrdé muziky. Béčkový akčňák, nereálný, zajímavý, celkem vtipný. Konec je otevřený, připravený na další díl, který už jsem si vypůjčila :) (3,75*)

15.03.2024 4 z 5


Tři Tři Valérie Perrin

Román Tři je druhou knihou, kterou jsem od autorky četla a musím říct, že její tvorba se rozhodně vymyká průměru. Témata, která ve svých knihách zpracovává, ve mně ještě dlouho rezonují. Není to lehké čtení svým obsahem, ale čte se snadno, stylisticky je výborný. Nevšední, skvělá kniha pro náročnější čtenáře.

10.03.2024 5 z 5


To nechceš! To nechceš! Honza Hlaváček

Knížečka humorných příběhů, které se (prý) opravdu staly muzikantovi, který hrává na svatbách. Ve velké míře je psána hantecem, což mi z počátku vadilo, než jsem si zvykla. Některé stórky jsou vtipné, úsměvné, jiné méně. Přiznám se, že jsem čekala, že se budu bavit víc, ale na papíře leccos nevyzní tak, jako ve skutečnosti. Protože jinak jsem schopná se smát každé blbině :)

29.02.2024 3 z 5


Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

Vypůjčila jsem si první díl ze série, pro mě zatím neznámého autora. Knížka mě od začátku chytila, je psaná velice čtivě, po krátkých kapitolách, k hlavní postavě velice rychle přilnete. Děj nabírá spád, je zajímavý, napínavý a to až do konce. Bohužel zhruba od poloviny mi začala vadit nereálnost a nepochopitelnost konání postav, chápu, že kvůli gradaci napětí se občas přitáhne smyčka, ale přišlo mi to přehnané. Jinak to byla dobrá krimi, dám šanci druhému dílu a budu doufat, že spisovatel nebude tolik tlačit na pilu :)

29.02.2024 4 z 5


Když jsme ještě věřily na mořské víly Když jsme ještě věřily na mořské víly Barbara O'Neal (p)

Krásné čtení pro ženy, příběh (nejen) dvou sester, kdy vyprávění každé z nich tvoří jednu dějovou linku. Četl se mi velice lehce, i když obsahově není zrovna radostný, k odlehčení přispěje milostná linka. Je to kniha o starých křivdách, bolestných vzpomínkách, nelehkém dětství, kniha o hledání sebe sama, o odpuštění.

26.02.2024 5 z 5


Iluze Iluze Camilla Läckberg

Skoro šest set stránkový cvalda švédské krimi. Děj byl místy rozvláčný, konec lehce předvídatelný, ale knize se rozhodně nedají upřít neotřelé postavy vyšetřovatelů. Skrze jejich zvláštnůstky a vzájemné vztahy jsem si je oblíbila. Čtivě napsáno, obsahově neuvěřitelné, příběh zaujme, ale neoslní, přesto dám asi šanci i druhému dílu.

23.02.2024 3 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Co říct k Dědině? Asi, že je přehlídkou těch horších lidských povah, autorka se vyřádila. Je psána v nářečí, což podporuje autenticitu a ten, kdo vyrůstal na dědině, v jednotlivých postavách pozná svoje známé :) V hospodě a v "jednotě" se probere všechno, mladí jsou k ničemu, staří do všeho kecají, děcka zlobí, chlapi chlastají a ženské drbou... Kniha o ničem a o všem.

18.02.2024 4 z 5


Dcery dvouhlavého draka: Příběh „ženy pro útěchu“ Dcery dvouhlavého draka: Příběh „ženy pro útěchu“ William Andrews

Historická fikce, která se dotýká okupace Koreje za druhé světové války. Autora k napsání knihy inspirovala jeho adoptivní dcera.
Z obálky: "Každou středu v poledne přichází skupina starých žen protestovat k japonskému vyslanectví v Soulu a dožaduje se omluvy od japonské vlády. Jsou to poslední z armády "žen pro útěchu," žen, které japonská armáda znásilňovala a mučila jako sexuální otrokyně během druhé světové války.
Kniha je čtivá, ale obsah je těžký, nevstřebává se to lehce.

18.02.2024 4 z 5