Kni-Homolka Online Kni-Homolka komentáře u knih

☰ menu

První konec První konec Lauren James

Tak na takovouhle knížku jsem hodně dlouho čekala a teď je tu a já jsem si ji opravdu vychutnala do posledního řádku. Moc pěkné zpracování, různé dějové linie a musím se přiznat, že tentokrát jsem podlehla obálce a ani jsem se moc nezajímala o to, co o ní píšou ostatní... Taky se mi zalíbil autorčin styl a k jejím postavám člověk lehko přivykne, moc se mi líbí dvojice Katy a Matta, to jak se ve všem doplňují. Občas mě štvalo, že jsem byla napnutá, co se stane a příběh přeskočil do jiného roku, ale aspoň to mělo švih a o to rychleji se kniha čte. Určitě doporučuji.

27.11.2017 4 z 5


Anna Anna Jostein Gaarder

Zajímavý nápad, poučný a povzbuzující obsah, ale tak nějak tomu chyběla jiskra. Dala bych 3,5 *.

27.11.2017 3 z 5


Rose pod palbou Rose pod palbou Elizabeth Wein

Úžasná knížka, Rose jsem si zamilovala už v první kapitole - to odhodlání, důvtip a tak nějak zvláštní lhostejnost a nezkaženost. Pěkně zpracované, na toto téma existuje spousta knížek a přesto autorka dokázala vymyslet další zápletku, naprosto odlišnou od ostatních. Moc jsem to prožívala, zejména v druhé části mě to pak hodně vtahlo.

27.11.2017 5 z 5


Po zemi bloudím dál Po zemi bloudím dál Rae Carson

Knížku jsem se rozhodla přečíst kvůli zajímavým recenzím a upoutávkám. Avšak jakmile jsem se trochu začetla, zjistila jsem, že absolutně neodpovídá mým očekáváním – byla mnohem lepší. Trochu jsem se bála, že celý příběh bude založen na tom, jak hlavní hrdinku někdo vězní a vydírá kvůli jejím schopnostem, ale bylo to zbytečné. Je založená na velmi neobvyklém a originálním nápadu, zkombinovaná se zápletkami z reálného života a příběh se odehrává v historicky zajímavé době, kdy bylo vše možné. Autorka dokáže vždy ve správný moment situaci oživit humorem, napětím, strachem, očekáváním, zklamáním, či nadějí a čtenáře tento pocit naplní, a tak je někdy velmi obtížné se od knihy odtrhnout. Moc doporučuji všem, zejména těm, kteří pátrají po nějaké neočtené zápletce. ;-)

27.10.2017 5 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Autorce patří moje velká poklona. Opravdu velmi obdivuji jak někdo dokáže zachytit něco tak odporného a nelidského v tak nádherné knize. Hned jak se trochu začtete, dýchne na vás ta touha, odhodlání a víra, kterou všechny postavy deportovaných překypují a posílají ji dál a budete fascinováni nezlomeností, již si dokázali zachovat i za takovýchto okolností. Velmi mě dojímalo každé loučení a každá ztráta a o to více mě pak těšilo jakékoli nepatrné vítězství. Za závěr knihy nemohu jinak než autorku pochválit, sice z toho Lina nevyšla zrovna beze ztráty, ale kvůli happyendu si člověk může přečíst mnoho jiných knih. Rozhodně si brzy přečtu další knihu od této autorky.

09.07.2017 5 z 5


Principálova dcera Principálova dcera Jostein Gaarder

Velmi nevšední typ knihy, zajímavě psaná, osobitý hlavní hrdina... ale zrovna dvakrát mě to nenadchlo, ale jako povinná četba neurazí. Začátek a konec knihy mě zaujal, celkově však trochu utahané, jinak se mi taky moc líbily ty návrhy a synopse. Rozhodně to tedy nebylo, že bych popadla knihu a dočetla na jeden zátah, jak tu někteří přede mnou naznačovali, no prostě mi to nesedlo, ale nejspíš to nevězí v knize, ale ve mně, takže si to nenechte zošklivit - a až budete mít náladu na to, trochu si lámat hlavičky a zasmát se u toho zasmát, neváhejte a lámejte ;-)

08.07.2017 3 z 5


Běž, chlapče, běž Běž, chlapče, běž Uri Orlev (p)

Krásná kniha, děsivý příběh. Neuvěřitelné, co všechno tento chlapec zažil a přežil. Myslím, že tato kniha je velmi výchovná, rozhodně si po přečtení na nějakou dobu přestaneme stěžovat a začneme si vážit toho, co máme. ;-) Kniha je psaná spíše pro děti tak od deseti let, ale domnívám se, že nepohrdne kdejaký dospělý člověk. Vřele doporučuji...

05.07.2017 5 z 5


Násobky sedmi Násobky sedmi Holly Goldberg Sloan

Velmi zajímavý, neobyčejný a moc hezky sepsaný příběh o tom, jak se dívka, nepochopená outsiderka, vyrovnává s již druhou ztrátou rodičů. Willow ke své smůle ještě nemá žádné kamarády, příbuzné, prostě nikoho, kdo by jí mohl pomoci znovu se postavit a nadechnout... do teď totiž nikoho nepotřebovala, vystačila si sama.
Ale nakonec se přece jen někdo najde-Willow se těsně před tragickou smrtí svých rodičů seznámí s o rok starší Miou a podivínským psychologem, kterému celá ta záležitost značně zkomplikuje život. Mia se totiž rozhodne se svojí matkou a bratrem Willow pomoci a Dell, zmíněný psycholog, se jim připlete pod ruku a oni toho jak se patří využijí a tak skončí v jeho bytě. Všichni se snaží Willow rozveselit a ona se v rámci možností pomalu začíná vracet do rytmu svého nenormálního normálního života. Navzájem spolu čím dál tím lépe vycházejí a každý se od ostatních ledacos přiučuje. Všechno nakonec skončí v relativním pořádku a autorka si na závěr přichystá pár menších překvapení...
Kniha určitě stojí za přečtení, je poučná a čiší z ní naděje a odhodlání, které jsou nakažlivé.

04.07.2017 4 z 5


Anna a Anna Anna a Anna Charlotte Inden

Milé vyprávění o dospívající vnučce a její babičce, které vždy držely spolu a když bylo potřeba, vždy tu druhou utěšily a osušily slzičky. Příběh se odvíjí pozvolna a je proložen různými dopisy. Krásné počtení zejména pro čtenářky ve věku 11+ o přátelství, první lásce a nádherném vztahu s babičkou i ve věku, kdy ostatní vnučky už mívají jiné zájmy na prvním místě. Obálka naprosto úžasná.

04.07.2017 4 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Brilantní kniha plná humorných zápletek, do nichž autor zasadil několik velmi temperamentních postav, mezi nimi i svérázného sluhu Saturnina, se kterým se opravdu nepřestanete smát. Knihu jsem četla několikrát a ty nejzábavnější kapitoly přečetla i dvakrát za sebou. Tahle kniha prostě nikdy neomrzí. Navíc se ke mně dostal výtisk s ilustracemi Adolfa Borna a ten jen tak z ruky nedám. Doporučuji čtenářům všech věkových kategorií.

04.07.2017 5 z 5


Česká služka aneb Byla jsem au-pair Česká služka aneb Byla jsem au-pair Petra Braunová

Zajímavá a čtivě psaná kniha, na podobný příběh moc často v knihovně nenarazíte. Autorčin přístup mi byl velmi sympatický. Kniha je psaná s vtipem, často nedocenitelnou lehkostí a nadhledem, který se do všech těch vzpomínek vmísil (celkem by mě zajímalo, s jakým časovým odstupem autorka své zážitky sepsala). Autorka mě vtáhla do děje do té míry, že jsem začala uvažovat, zda bych si také na vlastní kůži nechtěla zkusit, jaké to asi je být au-pair. S každou rodinou se čtenář rychle seznámí a oblíbí si jednotlivé členy, ale po nedlouhé době se nimi musí zase rozloučit, někdy až moc rychle. Určitě doporučuji přečíst.

03.07.2017 4 z 5


Jsem průšvih jménem Klaudie Jsem průšvih jménem Klaudie Milena Durková

Knihu bych označila jako nenáročnou oddechovku, s příběhem z reálného života. Vypráví ho třináctiletá Klaudie, která se s mamkou přestěhovala do Prahy, kde se pomalu zabydluje, hledá nové kamarády a potýká se s problémy všedního života. Autorka píše velmi nenuceným a pohodovým stylem. Kniha určitě stojí za přečtení.

03.07.2017 4 z 5


O mé rodině a jiné zvířeně O mé rodině a jiné zvířeně Gerald Durrell

Kniha mě opravdu moc nezaujala, dočetla jsem jen kvůli povinné četbě. Některé pasáže nebyly úplně k zahození, ale příliš časté rozbory středomořské fauny-nic pro mě, ale kdejaký biolog by možná jásal. A pak to již zmiňované využívání vlídných místních obyvatel se mi velmi příčilo. Na druhou stranu úplně neodsuzuji, druhá polovina byla lepší.

03.07.2017 2 z 5


Poppy  - Příběh lásky a odpuštění Poppy - Příběh lásky a odpuštění Barbara Larriva

Úžasná kniha se silným příběhem. Je příkladem toho, že víra umírá poslední a že rodina by měla vždy držet pospolu a nikdy není pozdě na to, někomu odpustit. Konec knihy mě překvapil a skoro mi ukápla slza. Po měsíci jsem si ji přečetla znovu.

03.07.2017 5 z 5


Švýcarský Robinzon (převyprávění) Švýcarský Robinzon (převyprávění) Bohumír Polách

Výborná kniha, mnohem lepší než pravý Robinson, kde se na pěti stránkách popisuje jak vypadá pláž apod. Příběh má celkem spád, čtenář se rychle sžije se všemi členy rodiny a zamiluje si okolní krajinu. Když jsem knihu četla, hrozně moc jsem chtěla vyměnit nudnou Prahu za stromový dům na opuštěném ostrově. Na konci knihy mi bylo líto, že se všechny děti vrátí do Evropy, ale na druhou stranu na pustém ostrově jen tak lehko nevystudujete.

03.07.2017 5 z 5