Po zemi bloudím dál

Po zemi bloudím dál https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334281/bmid_po-zemi-bloudim-dal-Kjg-334281.jpg 4 121 43

Zlatý prorok série

1. díl

Lee Westfallová dokáže kolem sebe vycítit zlato. Zlaté žíly hluboko v zemi, malé valounky v proudu řeky. Díky tomu dokáže uživit svou rodinu i během třeskutých zim. Zlato pro ni znamená teplo, život a domov, dokud se neobjeví muž, který chce její dar zneužít pro sebe. Když ji připraví úplně o všechno, uteče Lee do Kalifornie. Kde jinde může dívka s magickými schopnostmi hledat útočiště, než ve městě, v němž bylo právě objeveno zlato?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Dívčí romány

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Walk on Earth a Stranger , 2015


více info...

evineckY
evineckY
30.01.2024 5 z 5

Nádherný historický román o strastiplném putování do Kalifornie za zlatem...
Život Lee, které se z krásného dětství promění vinou strýce v noční můru.
Ale hlavně o povaze lidí, která se projeví v nejtěžších podmínkách,
kdy zlo je opravdovým zlem, zato přátelství je pevné, jako ocelové lano.
Moc doporučuji.

parvitas
parvitas
05.01.2024 3 z 5

Odvážna hrdinka s neobyčajným nadaním (vycítenie zlata kdekoľvek sa nachádza) v období zlatej horúčky sa musí vysporiadať so zlatachtivým príbuzným a utečie pred ním do Kalifornie. V utajení putuje s karavánou cez pol Ameriky a je to vlastne dobrodružný cestopis. Pripomínalo mi to v istej chvíli Verneovky a Mayovky, len hlavná hrdinka bola mladučká a malo to fantazijné prvky. Čítanie som si užila, ale rada by som vedela, ako to celé skončí...


Dimas
Dimas
31.12.2023 5 z 5

Souhlasím se všemi. Krásně napsaný zajímavý příběh. Čtení jsem si báječně užila

Merlinit
Merlinit
25.04.2023 5 z 5

Knihu jsem si vybrala jako prémii zdarma při větším nákupu a odložila ji na později. Teď na ni došlo a byla pro mne příjemným překvapením.

begonie226
begonie226
05.11.2022 4 z 5

Zajímavé téma, kniha se mi dobře četla. Škoda, že nevyšlo pokračování.

menalinda
menalinda
03.11.2022 5 z 5

Nádherná kniha,napsáno tak,že jsem chvílemi byla téměř vedle Lee a prožívala jsem s ní vše.Stojí za přečtení.Je smutné,že u nás nebylo vydáno pokračování,nicméně děj je ukončen a my si držme palce,třeba jednou zbytek vyjde.

PajusenkaB
PajusenkaB
17.10.2022 4 z 5

Pro nezajímavou obálku jsem knihu poměrně dlouho odkládala, poté jsem nemohla přestat číst. Ze začátku mě trochu odradilo to, že se děj má odehrávat v roce 1849 - starým příběhům se vyhýbám. Nakonec jsem však ráda, že jsem knihu neodložila. Děj pěkně plyne, prakticky je o cestě do Kalifornie. Musím říct, že jsem čekala i něco víc než jen popis cesty. Na druhou stranu to omlouvá to, že kniha má další dva díly. Kniha se mi pěkně četla i přes větší počet stran (pro mě je už 350 stran prostě moc). Mrzí mě, že další dva díly v ČR nejsou dostupné.
Ráda bych ještě zmínila množství překlepů, protože těch tam bylo jako much. Nakladatelství by mělo pečlivěji kontrolovat.

Jája92
Jája92
22.08.2022 4 z 5

Od knihy jsem příliš neočekávala, za to mě velmi mile překvapila. Zajímavá historická fikce odehrávající se v roce 1849, hlavní hrdinkou je Leah Westfallová, kterou okolností donutí prchnout do Kalifornie v době tzv. Zlaté horečky. I když v knize je popisována především namáhavá cesta do Kalifornie, vůbec jsem se při čtení nenudila. Navíc hrdinka má jednu zvláštní schopnost, která vypravování obzvláštní.
Na konci příběhu je doslov autorky, která vysvětluje, jak příběh vznikal.
Je velká škoda, že u nás už určitě nevyjdou zbývající dva díly, tudíž se čtenář nedozví další osud Lee a Jeffersona.
Ještě musím dodat, že obálka v originále je mnohem krásnější a poutavější než česká. Pokračování se jmenují Like a river glorious a Into the bright unknown :-)

vlkove
vlkove
07.02.2022 5 z 5

VELKÁ CESTA ZA ZLATEM

Před čtením je dobré vědět, že kniha je historická fikce z období Zlaté horečky v Americe. Kniha je vlastně jedním dlouhým a obsáhlým popisem cesty do Kalifornie. V knize je jen jeden fantasy prvek, který je velice lehce zapojen do příběhu.
Takže upozornění: Tohle není fantasy.
Kniha je moc povedená. Moc jsem si oblíbila postavy, krajinu i celou myšlenku knihy. Velice originální YA kniha, která naneštěstí zapadla.
Jsem opravdu zoufalá z toho, že nevyšly v ČR další díly. Obrovská škoda, Kdyby se knize dostalo zajímavější obálky, propagace a nezavádějící anotace, mohla to být opravdu hitovka.
Knihu označuji za skrytý poklad mé knihovny a opravdu ji doporučuji všem kdo mají rádi dlouhé cesty, dobrodružství a neokoukané YA knihy.

Sixtinka144
Sixtinka144
21.01.2022 4 z 5

Tuhle knihu mám doma opravdu dlouho, a konečně na ni přišla řada. Na začátek chci číct, že historické romány vůbec nečtu. Prostě to není můj žánr, takže jsem měla strach, že mě kniha nebude bavit. Koupila jsem si ji kvůli skvělému nápadu autorky, a to, že hlavní hrdinka umí najít zlato. Příběh je hrozně čtivý, přečetla jsem ho jedním dechem a ke konci jsem byla smutná, že už to končí. Jsem trochu zklamaná, že schopnosti Leah nebyli více vidět, ale chápu, že jsou dva další díly, ve kterých to autorka nejspíše odhalí víc. O to víc jsem zklamaná, že u nás nevyšli a nejspíš už nikdy nevyjdou. Stejně jsem ale ráda, že jsem knize dala šanci, protože je to zase něco jiného. Není zde skoro žádná romantická linka, takže je to osvěžující změna. Za mě je to takové milé překvapení, a pokud vám nevadí, že další díly u nás nevyšli, můžete se do ni směle pustit.

barbb8k
barbb8k
27.11.2021 3 z 5

Kniha byla celkově divná. Ale dobře divná. Začetla jsem se a oblíbila si jí už hned na prvních stranách. Později akce v ději jen přibývala a já se zamilovávala čím dál více.
Prostředí, ve kterém se děj odehrává, se mi neskutečně líbilo. Autorka krásně poslala s popisy měst, plání i živočichů. O postavách ani nemluvě.
Námět z minulosti se mi zakomponovaný v knize moc líbil. Autorka si krásně vyhrála s dobou, kulturou, oblečením a hlavně hierarchií společnosti.

To, jak každá postava měla svůj určitý charakter a minulost, se mi neskutečně líbilo. Například Lee, hlavní hrdinka, která se snaží být silná, přestože to není úplně možné, Jefferson, kamarád Lee, je přes svoji minulost strašně milá postava...
Romantická linka byla zvláštní. Někdy se mi líbila, chvílemi jsem si ji zamilovala, ale jindy jsem ji fakt ráda neměla.


Celkově: kniha je moc pěkně napsaná, styl, jakým autorka píše je neuvěřitelně čtivý, postavy a svět jsou dokonalé.
3,5/5⭐

LenaWirus
LenaWirus
13.08.2021 4 z 5

Postavy byly sympatické a od začátku jsem si oblíbila Lee i Jeffersona, trochu mě ale mrzelo, že romantická linka nebyla trochu více rozvinutá. Při všem tom putování by mohlo vyprávění sklouznout do monotónosti, což se naštěstí nestalo a stále se něco dělo. Konec byl uspěchaný a očividně si tady autorka udělala prostor pro další pokračování. Magické schopnosti hlavní hrdinky nebyly v tomto díle moc rozvinuty a vlastně nebyly pro chod příběhu tolik důležité. Byla to pěkná, čtivá kniha, která stojí za přečtení.

kikikrat
kikikrat
02.05.2021 5 z 5

Ke knížce jsem se dostala díky slevám a jsem za to tak vděčná. Dlouho mě žádná kniha tak moc nebavila jako tato. Bylo to o cestě, cestě za zlatem ale i k sobě sama. Hlavní hrdinka byla sice mláda ale díky nelehkému životu byla silná a odhodlaná přežít a být sama sebou. Užívala jsem si tu nelehkou cestu s ní, nervovala jsem se s ní a myslím, že ještě dlouho bude ona se mnou v mých myšlenkách. Doporučuji.

Pavlaj
Pavlaj
01.05.2021 4 z 5

Mně se to líbilo moc. Ani bych nepoznala, že jde o žánr Yoli, prostě podařený historický román z doby zlaté horečky a osidlování amerického Západu. Hlavní hrdinové absolvují strastiplnou cestu krytými vozy přes prérii, poušť a hory až do vysněné Kalifornie. Podle toho, co mám načteno v literatuře faktu, je vše vylíčené velmi přesně - jednotlivé úseky cesty, popisy krajiny, jak karavany cestovaly, z jakých lidí se skládaly, jejich motivace k cestě na Západ, setkání s Indiány, hroby u cesty…. Ten nadpřirozený prvek se schopností vycítit zlato je vedlejší a dobový příběh nijak neruší.

kvetinkovedny
kvetinkovedny
27.04.2021 5 z 5

Když tahle knížka vyšla, naprosto mě minula. Už nevím, zda-li jsem o její existenci vůbec nevěděla, nebo jestli mě nezaujala obálka a já si ani nepřečetla anotaci. Fakt je, že když mi o ní řekla kamarádka před pár týdny, probíhalo to asi takhle: „Hej, už jsi četla tu YA knížku o tý holce, jak umí vycítit zlato?“ – „Chrmp?“ – „No. Umí vycítit zlato. Odehrává se to v 19. století během zlaté horečky.“ V tu chvíli jsem věděla, že jsem prošvihla něco významného.

Na začátek bych ráda poznamenala, že anotace je malinko nepřesná. „Uteče na západ do Kalifornie.“ To je vlastně děj téhle knížky v kostce, není to jen úvod, na který naváže příběh knihy. Četla jsem mnoho recenzí, kde si právě mnoho lidí stěžuje, že tam není žádná zápletka, protože hlavní hrdinka Leah „jenom cestuje na západ“. Což je asi ta nejabsurdnější věc, jakou jsem si mohla přečíst, a že se objevovala často.

Hlavní hrdinka zažije něco, co jí otočí svět vzhůru nohama – a tak se rozhodne hledat nový život na západě, kde by díky své schopnosti mohla uspět v hledání zlata lépe než kdokoliv jiný. Ale podmínkou takového nového začátku je několikaměsíční cesta napříč americkým kontinentem. A ne zrovna v bezpečné době, na cestě totiž čeká několik nástrah a nebezpečí. Už jenom sama taková výprava mi přijde mnohem zajímavější, než zápletky mnohých knížek z poslední doby. Takže pokud někdo říká, že to nemělo děj, opravdu nechápu, co by se v příběhu muselo stát, aby to děj mělo.

Vím, že spoustu lidí zklamalo, že magické schopnosti hrdinky jsou vlastně jen rámcem pro příběh, (...)

Pokračování recenze najdete na mém blogu (link najdete na profilu), sem se kvůli omezenému rozsahu textu recenze nevešla celá.

Karolin77
Karolin77
09.04.2021 4 z 5

(SPOILER) Knížka je velice čtivá a děj rychle plyne. Hlavní hrdinka mi hned sedla a líbila se mi. I když má knížka okolo 350 stánek přišla mi krátká a hodně zrychlená. Ocenila bych více stránek, pomalejší tempo a větší popisnost u určitých scén. Je ale pravda,že díky tomu děj nestagnuje a vy se nenudíte.
Lee má sice kouzelné schopnosti,ale ty jsou odstaveny na druhou kolej, což mě osobně nevadilo ba naopak se mi to líbilo. Byly lehkým zpestřením příběhu.
V knize mi trošičku chyběla romantická linka. Šlo v ní hlavně o přátelství a čistá romantika šla stranou. ( Což samozřejmě chápu když Lee byla převlečená za chlapce).
Když to shrnu tak jsem ke knížce měla dvě malé věci jinak jsem si ji velice užila. Bohužel mě mrzí že se tato série nedovydá celá - svým způsobem naštěstí tento díl funguje jako standalone.

Podtrženo sečteno. Knížka ode mě dostává 4.5/5* a určitě doporučuji ❤️:)

Elka252
Elka252
16.01.2021 5 z 5

Po zemi bloudím dál je velmi pěkná kniha s dobrým nápadem která se rychle četla a děj pěkně ubýhal. Hlavní hrdinka byla a odvážná. Nechyběl jí zdravý selský rozum, otevřená mysl, pevná vůle ani odvaha. Leah se ke všem výzvám jenž ji byli ve změti překážek, dramatických a nebezpečných chvil naloženy, stavěla čelem a konala dle nejlepšího svědomí. Přesto mám ale mnohem radši třeba Becky Joynerovou. Zvláštní jak jsem si tuhle snobskou paničku, matku několika dětí zamilovala a mnohdy mě mrzelo že až příliž pozdě pochopila že vše není jen o bohatství a původu. Nejprve jsem si myslela že kniha nebude můj šálek kávy ale příjemně mě překvapila a doufám že jsi přečtu i další díly (mám takový nepříjemný pocit že strýček Hiram bude zlobit).

E.lisabeth
E.lisabeth
02.11.2020 4 z 5

Prijemna kniha, ke konci jsem se trochubala, ze to snad neskonci a budem cekat na dalsi dil, ale lehce uzavrene vse je a ctenar ma prostor pro fantazii.

warca
warca
26.09.2020 5 z 5

Nebyla jsem si jistá, jestli mě kniha zaujme. Už mi není náct a podobných knih jsem přečtená. Čekala jsem hlavně úplně něco jiného (anotace vyzněla jako klasické ya fantasy).
Ale příjemně překvapila.
Příběh byl velmi čtivý, děj hezky ubíhal.
Hlavní hrdinka odvážná, sympatická.
Škoda, že se asi nedočkáme dalších dílů, ale i tak měl příběh něco do sebe.

Kasana
Kasana
15.07.2020 5 z 5

Já pořád nevěřím, že jsem to přečetla během jednoho dne ...
Bála jsem se, že ta kniha nebude úplně pro mě, podle těch komentáří tady dole. Ale teď je mi jenom líto, že nebudou přeloženy další díly.

Ten příběh je kupodivu dobrý. Sice jsem četla, mám pocit, dvě knihy o zlaté horečce, ale v žádné nebyla hlavní postavou holka, co umí hledat zlato. Příběh připomíná fantasy knihu s dobrodružnou výpravou; už jenom chybí draci, králové a elfové. Ale páni, jak to bylo čtivé. Sice ano, několik týdnů se často shrnulo do jednoho odstavce, ale chápu, že k dodržení hlavní myšlenky to bylo nezbytné a pořád číst o tom, jak jede na koni a sem tam něco uklidí nebo uloví, zní dost nudně. Líbí se mi ty všední problémy, všechny překážky, které se objevovaly během horečky ... moje duše historika je v sedmém nebi.

Přijde mi, že vedlejší postavy jsou poněkud zajímavější než ty hlavní, ale stále jsou lépe napsány než kdejaká YA kniha vydaná letos. Mají ten prostor se vyvíjet a třeba Becky jsem zezačátku fakt neměla ráda (což bylo taky záměr), ale ke konci je to skvělá ženská (s chybama). Co se mi strašně, ale jakože STRAŠNĚ, líbilo, bylo to přemýšlení Lee. Ona uvažovala, jak nejlépe v rámci možností mohla, a často se stávalo, že udělala nějakou hodně draze vykoupenou chybu.

Jestli to má nějakou chybičku (protože ano, vrtám se ve všem), tak to bude buď místy uspěchaný příběh nebo styl psaní. Víte, občas se mi zdálo, že člověk se musí pekelně soustředit nad tím, co se tam píše, protože každé slovo, které vám uteče, pozmění děj. Tohle bylo něco, co mi ze začátku trochu vadilo, ale už u sedmé kapitoly (btw, kapitoly jsou dost krátké) jsem si toho už ani nevšímala.

Uf, jsem ráda, že poslední dobou čtu hodně dobré knihy. Jen mé uši už slyší pláč peněženky za další dva díly.

(update) Tak, už jsem dočetla i další dva díly v angličtině. Pokud uvažujete číst dál, tak menší bacha. Za mě je ten první díl nejlepší.
Druhý díl hodně poukazuje na to, jak špatně bylo zacházeno s Indiány a Čínany a objevuje se tam zase postava "milujícího" strýce. Postavy se naštěstí drží svých rolí i ve třetím díle, takže pokud milujete Lee, Jeffa, Becky, Majora, Jaspera atd., tak doporučuji.
Třetí díl je rozhodně nejslabší, tam mi vadilo, že vlastně neznáte až do konce celý plán Lee proti jednomu zbohatlíkovi ze San Francisca i to, že najednou vidíme i další, kdo má nějakou schopnost. Je to matoucí, neúplné ... Nedozvíte se moc toho o rodičích Lee a jejímu strýci, některé věci jsou jenom dohady, ale nijak mi to ani nevadí. Jo a ještě ohledně schopností, tak Lee na nich po celou sérii pracuje a s každým dílem umí nové a nové kousky.

Štítky knihy

zlato zlatá horečka fantasy

Autorovy knížky

Rae Carson
americká, 1973
2017  80%Po zemi bloudím dál

Kniha Po zemi bloudím dál je v

Právě čtených3x
Přečtených154x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených17x
Knihotéce188x
Chystám se číst150x
Chci si koupit24x
dalších seznamech1x