Klaudiana Klaudiana komentáře u knih

☰ menu

Kronika ohlášené smrti Kronika ohlášené smrti Gabriel García Márquez

Podle mě nejlepší kniha od Marqueze. Zbožňuji jeho knihy a jeho styl psaní, takový jakoby odměřený a samozřejmý. Vždy pro mě byla nej kniha Sto roků samoty, ale téma téhle knížky a její provedení je nejlepší. Jsem nešťastná, když si uvědomí, že přesně tak to ve světě chodí. Nejlehčí je svést vinu na někoho jiného, ale stopa toho, že za to můžeš i ty, nikdy nezmizí.

03.01.2013 5 z 5


Umělohmotný třípokoj Umělohmotný třípokoj Petra Hůlová

Pro mě naopak velice zábavná zpověď podaná humorným, někdy až ironickým způsobem. Četla jsem i názor, že je to vulgární. Já si ale neuvědomuji, že bych se setkala s nějakým vulgárním výrazem. Naopak se objevují spíše zdrobněliny a tak trošku neobvyklá pojmenování. To že byly pohlavní orgány nazvané jako rašple a zandávak podle mě docela vtipně odkazuje k tomu, že prostituce je přece jenom povolání (jako každé jiné?). Myslím, že právě v jazyku této knihy je její kouzlo.

02.01.2013 5 z 5


Miluj svůj život Miluj svůj život Louise L. Hay

Možná se zdá hodně americká - tak to jste ještě nečetli The Secret, kde je viděno štěstí v tom, (trošku zjednodušeně) že máte nový skvělý bourák. K této knize mě přivedl stejnojmenný dokument. Nezáleží na tom, že to zní až přehnaně jednoduše. Tahle žena pomohla sama sobě dostat se z příšerných věcí a pomohla neskutečné hromadě lidí najít alespoň naději. A pomohla najít naději i mně. Nejsem na takové knížky. Knížky o duševním růstu a životním úspěchu, knížky o instantním návodu na štěstí, ale tohle je něco jiného. Možná to není stoprocentní lék na všechno, ale určitě nikomu neuškodí, když bude myslet byť jen o malinko pozitivněji.

02.01.2013 5 z 5


Po nás ať přijde potopa! Po nás ať přijde potopa! František Gellner

Popravdě mě to dost nadchlo. Hlavně protože mě to pobavilo. Vždycky začal slokou podobnou stovkám, které jste četli, třeba, ty co oslavují rodný kraj, a hned za tím verše zesměšňující vše, co v něm potkal. Jistě jsou to jakoby až jednoduché říkadla, ale těmi pravidelnými rýmy lahodí sluchu a tématem bohémského života lahodí znuděné duši. Někdy je opravdu v jednoduchosti síla.

02.01.2013 4 z 5


Otec Goriot Otec Goriot Honoré de Balzac

Tohle jsem nezvládla. Četla jsem ho v prvním ročníku na střední. A dlouho, dlouho po tom nic od něj nezvládnu přečíst. Počáteční popis byl pro mě naprosto neúnosný, přestože se mi pak odkrylo jedno velké drama docela malého člověka, které zajímavé už bylo. Fakt je ten, že do škatulky realismus opravdu zapadá.

02.01.2013 3 z 5


Vyvolený Vyvolený Marianne Curley

Nevěřila jsem, že mě ještě někdy nadchne nějaká fantazy knížka krom Harryho Pottera, kterého naprosto miluju. Jednou jsem ale dostala na Vánoce tuto kniho. Zcela odlišný příběh, kterému nechyběla nějaká ta láska a bum, byla jsem uchvácená. Je to dávno, co jsem to četla, ale doteď si pamatuju, jak jsem byla nadšená.

02.01.2013 5 z 5


Nadechnout se Nadechnout se George Orwell (p)

Jistě je těžké být nadšený touto kniho po přečtení třeba Farmy zvířat. Ale bylo zajímavé, jak se Orwell vypořádal po těch společenských tragédiích s tragédii člověka-jedince. Jak jsem cítila tu netečnost, lhostejnost a zautomatizovanost Georga a jak příhodné, že to byl pojišťovací agent.

02.01.2013 3 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Kam až může svět dospět? Jistě, je to dohnáno do extrému, ale nepřipomínají nám některé situace i náš život? Naprosto dokonalé.

02.01.2013 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Neskutečné. Myslím, že jako alegorie to mělo větší účinek, než kdyby to bylo vyprávěno realisticky. Ukázáno, jak i ty nejkrutější a nejnesmyslnější skutky můžou být brány jako samozřejmost.

02.01.2013 5 z 5


Moje kamarádka je koza nebeská Moje kamarádka je koza nebeská Patricia Schröder

Mám stejný názor jako MelanieSt. Tuhle i podobné knížky jsem jako malá milovala. Potom navázaly knížky od Lanczové a přestože, bych je teď nevzala do ruku, musím říct, že tehdy to bylo moje. To že to neodpovídá heslu "kvalitní čtení", neznamená, že v té době to nemělo své kouzlo. Já se ztotožňoval s hrdinkou a dost si to užívala,

02.01.2013


Lady Fuckingham Lady Fuckingham Oscar Wilde

Nevím, nevím. Nemohla jsem v tom nají Wildeho. Nemyslím teď tématem, ale jazykem a vůbec stylem. Přesto je možné, že to napsal on. Lidé se mění i jejich styl. Mě to vlastně docela bavilo. Ze začátku. Byla tam erotika a proti tomu nic nemám, vlastně naopak. Ovšem kvůli nedostatku děje mě to postupně začalo nudit. Pak už se to jen opakovalo a opakovalo. Takže jsem to jen dočetla.

02.01.2013 2 z 5


V přírodě V přírodě Vítězslav Hálek

Stejně jako Večerní písně, krásný jednoduše romantický zážitek.

02.01.2013 4 z 5


Večerní písně Večerní písně Vítězslav Hálek

Krásné. Podle mě často podceňované pro svou jednoduchost. Mám ráda náznaky a nedořečenosti, ale někdy je krásné číst něco doslovně krásného.

02.01.2013 4 z 5


Muzikantská Liduška Muzikantská Liduška Vítězslav Hálek

Moje nejoblíbenější Hálkova povídka. Tak tragicky smutná, že to bere dech.

02.01.2013 4 z 5


Manon Lescaut Manon Lescaut Vítězslav Nezval

Tyhle verše jsou nezapomenutelné. Tolik lásky ...

02.01.2013 5 z 5


Oživené hroby Oživené hroby Karel Sabina

Román nevelkého rozsahu, který mě vyloženě dostal. Karel Sabina je odsuzován mnohými kvůli své politické činnosti. Já o tom nic nevím, a proto se dívám jen na to dílo a od chvíle, kdy jedna z těch hvězd zasvítila i do okna cely věznice, mě pohltil ten komorní příběh a dlouho mě nechal přemýšlet.

02.01.2013 5 z 5


Newtonův mozek Newtonův mozek Jakub Arbes

Stejně jako ostatní Arbesova romaneta můžu hodnotit jen kladně, fantastický příběh s atmosférou jako od E. A. Poea.

02.01.2013 4 z 5


Svatý Xaverius Svatý Xaverius Jakub Arbes

Toto romaneto mi přišlo neskutečně skvělé, hlavně protože v české literatuře této doby není fantaskno až tak běžné. Také to byl další zajímavý příběh do sbírky "obrazy a jejich kouzlo" do které patří třeba Karáskova Zlověstná madona nebo Gogolova Podobizna. Není to poprvé ani naposled, co obraz učaroval člověku.

02.01.2013 4 z 5


Naši furianti Naši furianti Ladislav Stroupežnický

Hodnotím spíše v porovnání s knihami "dneška". V té době by to určitě bylo na pět hvězdiček. Neskutečné vtipné a jednoduše pravdivé.

02.01.2013 3 z 5