Kikulka97 Kikulka97 komentáře u knih

☰ menu

Jízda Jízda Patrick Ness

Seriál jsem neviděla a knížka mi patrně díky tomu přišla lehce zmatená. Čekala jsem něco po vzoru Buffy, podle recenzí od kamarádů, ale asi bych to k tomu nepřírovnávala (Buffy byla za mě lepší a měla hlavu a patu xD). Tato knížka mi prostě nesedla, její čtení bylo u mě hodně a nsílu a krkolomné.

20.04.2024 1 z 5


Sesterstvo Putovních kalhot Sesterstvo Putovních kalhot Ann Brashares

Pamatuju se, že k Sesterstvu jsem se původně dostala přes film. Teď jsem na knížku narazila díky knihobudce. Děj knížky a filmu je prakticky identický, co mi ale přijde super jsou citáty před kapitolama. Ne, že bych tam vždycky viděla tu souvislost, ale dopslěejším čtenářům doporučujuk nížku prolistovat hlavně kvůli nim.
Příběh je jednoduchý. Ale přiznám se, že ani když jsem byla v cílové skupině mě tolik nenadchl. Což námět - ten je perfketní, takové kalhoty jsem svého času taky chtěla. Ale příběh se mou srdcovkou nestal. Krásné tři hvězdy.

20.04.2024 3 z 5


Kosení: Příběhy ze světa smrtek Kosení: Příběhy ze světa smrtek * antologie

Nejsem povídkový typ. Jako fakt ne. A i proto jsem navzdory nadšení z předchozích knížek této docela dlouho odolávala.
Povídky sami o sobě jsou velmi zdařilé, krásně doplňují smrtčí svět a donutí vás se opět zamyslet (stejně jako celá trilogie), nad různými otázkami, někdy až hluboce filosfickými. Opět debatujete, co je správně a co nejspíš ne. A to si myslím, že tyto povídky vystihly možná ještě lépe než trilogie.
Suma sumárum - nečekejte ucelený příběh anebo dynamiku celé série, toto si budete chtít dávkovat. Ale určitě to stojí za to.

07.04.2024 4 z 5


Malovaná města Malovaná města Jana Sedláčková

Zatím asi nejpovedenější knížka ze štětce Magdalane Konečné, i textíky nejsou úplně náhodné a hezky podtrhují ilustrace na stránce. Moc se mi líbí i mapa svšta s odkazy na stránky s jednotlivými státy. Co mě ale trošku překvapilo, že třeba Španělsko tam má místo hlavního města Barcelonu, stejně jako Spojené státy tam mají daleko víc měst... Inu nabízí se udělat pokračování, protože spousta měst by se do knížky ještě zařadit dalo (třeba další města z Jižní Ameriky či Asie).
Ale pěkná dětská knížka, tak pro děti školkou povinné ;)

07.04.2024


Nevrlý Ruda Nevrlý Ruda Suzanne Lang

Toto mi příjde super nápad na knihu. A taky to, že mrzoutství má v určité dny i něco do sebe. A ještě to má vtipné a krásné ilustrace.

07.04.2024 4 z 5


Cvalík, Alík, strýc letí moři vstříc Cvalík, Alík, strýc letí moři vstříc František Škoda

Verše mají své mouchy, ale ilustrace jsou luxusní. Děti knížku zbožňují.

20.03.2024 4 z 5


Studie jedu Studie jedu Maria V. Snyder

Velmi čtivá knížka. Přiznám se však, že při popisu Jeleniny minulsoti jsem občas přemýšlela, jestli já jsem slabá povaha a moc si domýšlím, anebo tato kniha je špatně zařazená (od dvanácti let... inu budiž). Ale mimo to - pozvolný začátek, kdy opravdu autorka hlavní hrdinku, co se týče minulosti nešetřila, vystřídal svižný děj, věci měli spád. Moc se mi líbil i konec, který je i není otevřený.
Navzdory tomu, že knížka byla nadprůměrná, zdráhám se pustit do dalšího pokračování. Proč? Nechce se mi rozjíždět další již šestidílnou sérii a navíc si nejsem úplně jistá, zde bude mít knížka bez Valeka takovou dynamiku jako doteď.

17.03.2024 4 z 5


Tajuplné království - Kouzelný palác Tajuplné království - Kouzelný palác Liss Norton

Jednoduchý příběh, taková z těch rychloknih, která nadchne mladší čtenáře a ti pak zhltnou celou sérii. Milé, čtivé, pro danou věkovou kategorii adekvátní.

17.03.2024 3 z 5


Královna Dagmar Královna Dagmar Hana Parkánová-Whitton

Tohle byl velmi milý příběh. Moc se mi líbí, že vás to nenásilně vtáhne do politických událostí té doby, ale zároveň je tam moc hezky dokreslena samotná romatnická zápletka. Navíc autorka píše opravdu čtivě, knžíka je přečtená za chvilinku. Velmi podobně psané jako knihy Veroniky Válkové, její knížky ale obsahují daleko více historických fakt, kdežto toto je spíše romantika na dlouhé zimní večery.

17.03.2024 4 z 5


Pár stránek navíc Pár stránek navíc Lin Rina

Nejdřív jsem měla z dovětku smíšené pocity. Hrozně se mi líbí, že původní knížka je i není uzavřená (čtenář si může průběh příprav svatby krásně domyslet). Na druhou stranu oceňuji, že autorka si dala tu práci a nebála se napsat dodatek, který krásně doplňuje hluchá místa. Obzvlášť povídka o Elise se mi líbila (a krásně navnadila na další díl série).
Na druhou stranu se musím přiklinit k tomu, že jsem místy polemizovala, zda mám potřebu číst "knihu o knize" a přiznám se, že z ilustrací postav jsem moc nadšená nebyla, neboť stylově se mi tam nehodily.
Tak či tak ale knížku hodnotím velmi kladně, povídky za to stály a ve výsledku bych si knížku znovu přečetla právě kvůli onomu doplnění. A krásnému dokreslení ultimátního mrzoutství pana Reeda, zde jeho mrzoutství opravdu dostalo spoustu prostoru :DD

09.03.2024 5 z 5


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Nad knihou jsem dlouho váhala, zda si ji přečíst hlavně kvůli velkému humbuku kolem, ale musím uznat, že jsem velmi příjemné překvapit. Skloubit modernější verzi Pýchy a předsudku s lehkou emancipovaností žen, není jednoduchý úkol, ale autorce se to povedlo, stejně jako gradovat "zamilovanost" hlavních postav. Velmi elegantně napsáno, hltala jsem každou stránku a hrozně se mi líbil popis (a hlavně kontrast toho), jak se hlanví postava pomalu zamilovává a co do vlastně zamilovanost a láska je. S tím si autorka vyhrála opravdu mistrovsky. Jedna z knížek, kterou si hodlám pořídit do své knihovny (zatím jsem ji měla vypůjčenou)

09.03.2024 5 z 5


Každý tvůj nádech Každý tvůj nádech Jennifer L. Armentrout

(SPOILER) Ten konec byl docela zajímavě vycucaný z prstu, ale vlastně proč ne :DDD Oceňuji, že hlanví hridnka učinila správnou partnerskou volbu velmi záhy :D Ale Lilin vlastně mohl zůstat s Zaynem XDDD

04.03.2024 4 z 5


Dotek jako led Dotek jako led Jennifer L. Armentrout

Je jasné, že hlavní favorit byl a je Roth, Zayne se hodí tak maximálně k Bambi :DDD Jednička byla lepší, ale pořád obstojné pokračování.

04.03.2024 3 z 5


Polibek bez duše Polibek bez duše Jennifer L. Armentrout

Knížku jsem četla kdysi, ještě v originále a teď jsem se k ní opět dostala v českém překladu. Překlad super (jediné, co mi drásá nervy a zní šíleně je zdrobnělina Lalinko xD). Chemie mezi Laylou a Rothem je nezpochybnitelná, chcete vědět, jak to bude dál, knížka má tempo...velmi dobrý počin.

24.02.2024 5 z 5


Malovaná příroda: Barvy krajiny Malovaná příroda: Barvy krajiny Jana Sedláčková

Krásné ilustrace, jen ten text mi přijde tak trochu náhodný.

14.02.2024 3 z 5


Návrat k nekonečné hoře Návrat k nekonečné hoře Gene Hult

Docela příjemné zpestření, doplnění pátého dílu, doplnění pohledu ostatních postav. Seriál ale pořád vede.

14.02.2024 3 z 5


Legenda o digivyvolených Legenda o digivyvolených John Whitman

Nejlepší a nejakčnější díl série. Palec nahoru.

14.02.2024 4 z 5


Leomonova oběť Leomonova oběť John Whitman

Zde byly bojové scény poněkud chaotické, ale pořád lepší než první dva díly.

14.02.2024 3 z 5


Hitler Hitler Šigeru Mizuki

Začátek super - ne úplně známá část historie, hezky vykreslené různé podstatné i "nepodstatné" životní události, krásně zdůrazněno, že vzestup opravdu nebyl tak strmý a přímý, jak to děijny často vykládají, stejně jako, že nikdo se úplně nepostavil na odpor.
Celkově první polovina velmi zdařilá, krásně to kombinuje prvky životopisu a popisu politických pletich.
Druhá polovina - hodně slabá. Hodně zrychlená, jako by to autora buď přestlao bavit, anebo musel splnit limit stránek. Je to škoda. Dva díly by v tomto případě byly velmi poučné a vhodné.

14.02.2024 3 z 5


Digimon - Andromonův útok Digimon - Andromonův útok J. E. Bright (p)

Konečně to začíná být svižnější a ten popis děje není již tak kostrbatý.

08.02.2024 3 z 5