karolina8709 karolina8709 komentáře u knih

☰ menu

Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

(SPOILER) POZOR SPOILER. Poslouchala jsem jako audioknihu, a je to opravdu skvělé zpracování. Bavilo mě to do půlky. Pak děj přestal být reálný. Vyšetřovatel mimo, a konec neuvěřitelný. Přitom začátek zápletky lidsky uvěřitelný, a pak jako by vyšetřovatel začal senilnět a jeho kamarád se z nadaného předčasně vyspělého studenta proměnil v naivního puberťáka. A vadilo mi, jak pořád řešili, že by o život přišla rodina jedné z postav, plný sál dalších lidí byl asi jen collateral damage. Skoro lituju, že jsem si nadšená začátkem koupila další audio z této série. Asi si to pustím až za dlouho.

14.11.2023 2 z 5


Kontinuita parku Kontinuita parku Petr Šesták

Pesimistické, ale celkem výstižné.

08.06.2023 3 z 5


Slečna Kristýna / Had Slečna Kristýna / Had Mircea Eliade

Poslouchala jsem jen Slečnu Kristýnu na Radiotéce. Je to krásný tajemný mrazivý příběh.

06.06.2023 4 z 5


Královna Margot Královna Margot Alexandre Dumas, st.

Nejdřív jsem se nemohla začíst a zorientovat se ve jménech postav. Po překonání této překážky už to bylo zábavné a napínavé čtení. Mrzí mě, že kniha není historicky přesná, ale i tak jsem si čtení užila.

03.06.2023 3 z 5


Milarepa – Život a osvícení Milarepa – Život a osvícení Cang Ňön Héruka

Velice inspirující vyprávění o cestě mistra Milarepy. Obsah je zahalen překladem z tibetského originálu do ruštiny a z ruštiny zase do češtiny kolektivem překladatelů. Hlavní poselství je však jasné. Díky Milarepovi za jeho moudrost.

05.05.2023 4 z 5


Winterbergova poslední cesta Winterbergova poslední cesta Jaroslav Rudiš

Tahle kniha se do mě strašně trefila. Mám ráda Rudišovy knihy, vztah k německému jazyku, cestování vlakem, historii, pohraničí. Ale tady se to neuvěřitelně sešlo. Winterberg mi připomíná mého vedoucího bakalářky. Audiokniha perfektně zpracovaná. Takže díky za ten zážitek.

21.03.2023 5 z 5


Tatitatitati Tatitatitati Tamás Jónás

Otevřené, drsné, syrové, bolavé, opravdové.
Díky za skvělý přednes Václava Neužila.

15.03.2023 5 z 5


Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Alice Horáčková

Jsem nadšená. Autorka má můj velký obdiv, jak dokázala vystihnout krajinu a reálie Podkrkonoší, a spojit příběhy a posbíraná vyprávění do celkem obsáhlé knihy, která se velice dobře a rychle čte.

14.03.2023 5 z 5


Kočka a město Kočka a město Nick Bradley

Neměla jsem velká očekávání, ale moc se mi to líbilo. Poslouchala jsem audioknihu, a byla to dobrá volba. Jednotlivé příběhy se daly pěkně poslouchat po částech, kdybych četla normální knihu, hodí se dobře na cesty. Umím si představit i film a hlavně komiks.

14.03.2023 5 z 5


Běguni Běguni Olga Tokarczuk

Knihu tvoří spousta menších příběhů, které na sebe nějakým způsobem navazují nebo mají více méně něco společného. Téma cesty, konzervace těla, okamžiku, myšlenky. Nedařilo se mi ale pořádně se začíst, zachytit myšlenku. Kolikrát jsem se musela vracet, abych si vybavila, o čem jsem četla.

18.02.2023 2 z 5


Kniha zvláštních nových věcí Kniha zvláštních nových věcí Michel Faber

Poslouchala jsem jako audioknihu, je opravdu skvěle podaná. Mrazivý příběh.

11.10.2022 5 z 5


Šántárám Šántárám Gregory David Roberts

Nejvíc se mi líbil začátek. Ale celkově je to hezký a poutavý příběh. Bavilo mě sledovat střety různých kultur, hodně mi to přiblížilo jak indické tak islámské postoje k životu. To bylo na tom to nejzajímavější.

03.09.2022 4 z 5


Báje a pověsti starého Egypta a Mezopotámie Báje a pověsti starého Egypta a Mezopotámie Eduard Petiška

(SPOILER) No nevím, v té egyptské části bylo hrozně málo ponaučení nebo nějakého poselství. Když to řeknu naplno, tak mi to přijde jako snůška nesmyslů, skoro jakoby si ty obrázky vyložil někdo špatně a ten příběh měl původně znamenat něco jiného. Třeba ten, kde má prince zničit had, krokodýl nebo pes; úplně vidím ten zápis. Zrovna v tomhle příběhu nakonec moudro bylo, ale na druhou stranu mi to hodně evokuje to egyptské písmo, obrázek obrázek obrázek a zkusíme tomu dát nějaký význam a spojit to do příběhu. To není nic proti panu Petiškovi, prostě ty egyptské báje asi nejsou dobrý materiál k dalšímu zpracování.

14.04.2022 2 z 5


Low-cost za každou cenu Low-cost za každou cenu Tadeáš Rulík

Takovej pohodovej deník z cest, přečetla jsem to za jedno dopoledne. Textu je celkem málo, a je doplněný pěknýma fotkama.

26.03.2022 3 z 5


Terapeutka Terapeutka Helene Flood

Kniha mě chytla, bylo to napínavé. Doporučuji jako audioknihu.

16.03.2022 5 z 5


Horský křišťál Horský křišťál Adalbert Stifter

Napínavý příběh o dětech z hor. Krásný barvitý popis přírody.

07.01.2022 5 z 5


Vítek Vítek Adalbert Stifter

Bavilo mě to, je to sice dost idealisticky psané, ale i tak pěkné líčení událostí ze středověku o Přemyslovských knížatech a Vítkovi s růží v erbu.

07.01.2022 4 z 5


Ledová obluda Ledová obluda David Walliams

Knížky od Davida Williamse mě moc baví. Je tam správný poměr fantazie, reality a humoru. Pro děti i dospělý.

17.11.2021 4 z 5


Sestry Sestry Bernard Minier

Tento díl je z celé série s Martinem Servazem jednoznačně nejslabší. Souhlasím s negativními komentáři, děj je zbytečně rozvláčný a zápletka tak překombinovaná, že mě ke konci už ani nezajímalo, jak to vlastně dopadne.

26.08.2021 1 z 5


Alenka v kraji divů… a za zrcadlem Alenka v kraji divů… a za zrcadlem Lewis Carroll (p)

No čekala jsem, že to bude bláznivá knížka, ale musím říct, že to je spíš blbost.

11.07.2021 2 z 5