Vítek

Vítek https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105306/vitek-105306.jpg 4 29 6

Román rakouského spisovatele českého původu 1. pol. 19. století je první částí zamýšlené trilogie (Vítek, Záviš, Otokar) a zároveň i jeho posledním dílem. Děj rozsáhlé románové skladby je situovaný do autorova rodiště v okolí Frymburka na Šumavě na počátku 12. století a zachycuje historickou etapu boje Přemyslovců o knížecí stolec po smrti knížete Soběslava. Hlavním hrdinou knihy je mladý odvážný rytíř Vítek, jenž se po Soběslavově smrti stane věrným poddaným krále Vladislava I. a v jeho službách v mnoha vojenských šarvátkách usiluje především o nastolení práva a spravedlnosti. Za svou odvahu byl ctěn svou bojovou družinou a po právu odměněn panovníkem. Později se stává zakladatelem slavného rodu Vítkovců.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Witiko , 1865


více info...

Přidat komentář

evineckY
17.02.2022 4 z 5

Z této knihy by si měli vzít naší představitelé varování a příklad.
Poslouchala jsem audio.

karolina8709
07.01.2022 4 z 5

Bavilo mě to, je to sice dost idealisticky psané, ale i tak pěkné líčení událostí ze středověku o Přemyslovských knížatech a Vítkovi s růží v erbu.


Pedro72
05.01.2022 3 z 5

(SPOILER) Když Český rozhlas zpřístupnil tuhle 150 let starou knihu, trochu jsem zapochyboval o smyslu tohoto počínání. Posléze jsem tomu ovšem přišel na chuť.
Dovedu si představit, proč se kniha německy mluvícího Jihočecha z Horní Plané nestala hitem. A nejspíš to nebylo proto, že Vítek je dokonalý až běda, dialogy jsou formální a že vyprávění kulhá na obě nohy co do historické patřičnosti. On je celý rámec příběhu, tedy pokus vykreslit krále Vladislava I. jako lidového a čestného vládce, ochránce české země, dost odvážný. I když dívat se na to očima dnešního poznání není tak úplně fair.
Spíš by řekl, že důvodem neúspěchu knihy bylo, že pro Čechy je tu příliš německých prvků (autor původ Vítka z Prčice umístil do jakési bavorské nobility s tisíciletou tradicí), pro Němce je tu zase celý ten první plán dění kolem přemyslovské dynastie, kterou máme víceméně právem za českou. A nám Moravanům kniha asi neměla vůbec co nabídnout.
Ale vlastně je to škoda, bylo by krásné mít narativ ke 12. století, který by alespoň jednoho z aktérů pranic o české knížecí trůny přeznačkoval pozitivně.

TipsyChipsy
02.01.2022 5 z 5

Román je teď k poslechu na MujRozhlas. Mě to tedy jednak nadchlo a jednak pohladilo na duši. Už dlouho jsem hledala historický román, který by se odehrával v Čechách 12. století, o žádném jiném nevím, jen tento, paradoxně od rakouského autora. Vystupují tam osobnosti známé z historie: biskup Jindřich Zdík, Vladislav II, Konrád II Znojemský a mnoho dalších. Díky historickému románu se člověk nejlépe učí historii. A bonusem je romantická láska, rytířská dvornost a moudrý a spravedlivý panovník. Milá historie skoro jako pohádka je balzám na nervy.

666Jitka
30.12.2021 3 z 5

Historický román z první poloviny 12.století nám popisuje politickou situaci v Čechách a sousedních zemích, neustálé rozbroje a boje o český knížecí stolec. Nutno však podotknout, že autor přistupoval ke psaní v duchu rytířských románů, kde jsou často surové a kruté skutky idealizovány, stejně tak jako kladní hrdinové této knihy, kteří nemají žádné chyby a jsou vzorem čestnosti, věrnosti a nikdy nedělají nic špatného. Všichni máme představu o tom, jakým byl středověk těžkým údobím našich dějin, což tato kniha popisuje spíše jako procházku růžovým sadem.

Vesmich
30.12.2021 2 z 5

Ajajaj..tak to tedy nevím, jestli byl dobrý nápad, seznámit se se Stifterovou tvorbou prostřednictvím tohoto díla...něco tak slabého, aby pohledal! Vyškrábnu v sobě zbytky velkorysosti a zkusím jiné šumavské texty...