Janpa Janpa komentáře u knih

☰ menu

Žena průkopníka: Příběh lobotomie Žena průkopníka: Příběh lobotomie Samantha Greene Woodruff

Poté, co jsem si přečetla jednu ne úplně pozitivní reakci, jsem se bála do knihy pustit, nevěděla jsem co od ní očekávat, ale ukázalo se, že jsem se bála zcela zbytečně.
Kniha mě hned od začátku vtáhla do děje a nepustila až do konce. Autorka umí vyprávět způsobem, že se člověk přenese do knihy a má pocit, že se příběh odehrává právě v tu chvíli a ztrácí pojem o čase. Nebo aspoň já to tak měla. Také téma bylo pro mě nové a o to víc to bylo vzrušující čtení.
Postava Ruth mi byla velmi sympatická, oblíbila jsem si jí a fandila jí. Naproti tomu její rodiče mi byli krajně nesympatičtí a u scén s nimi jsem se skoro pořád rozčilovala. To samé manžel Ruth, nechápala jsem, jak se mohla do někoho takového zamilovat, neboť já už od začátku k němu měla jistou averzi.
Celkově tedy knihu hodnotím velmi kladně a určitě doporučuji k přečtení. Jsem ráda, že ji mám doma, poněvadž myslím, že jsem ji určitě nečetla naposledy.

17.02.2024 5 z 5


Když Paříž spala Když Paříž spala Ruth Druart

Popravdě podle anotace jsem čekala jiný příběh, ale rozhodně nejsem zklamaná. Nic podobného jsem doposud nečetla. Autorka zajímavým způsobem zpracovala válečný a poválečný příběh, který ve mně zanechává doteď spoustu emocí. Popravdě mě chvíli štvali Sarah a David, ale když se na to člověk podívá z jejich úhlu pohledu, vlastně je docela chápu. Je to zapeklita situace, která nemá jasnou cestu, ale myslím, že autorka si s tím skvěle vyhrála.

05.02.2024 5 z 5


Hodinky Hodinky Veronika Jonešová

Knihu jsem objevila díky jedné slečně, která na ni dělala recenzi. Zaujal mě nápad a i recenze zněla slibně, proto jsem si ji napsala na vánoční seznam. Neměla jsem od toho nějaká vysoká očekávání. Myslela jsem si, že půjde o příjemnou oddechovku, ale co se mi dostalo do rukou bylo skvělé. Příběh do sebe zapadal a já postupně odkrývala další a další detaily. Moc se mi také líbili emoce, které z knihy vyzařovali. Za mě má kniha právě v tomhle přidanou hodnotu, že vás donutí se zamyslet...ať už nad smyslem života, láskou a nebo tim, co je pro nás v životě vlastně opravdu důležité...
Z knihy jsem tedy nadšená a určitě se pustím do dalších dílů.

30.12.2023 5 z 5


Zpívej, jako by tě nikdo neslyšel Zpívej, jako by tě nikdo neslyšel Vanessa Jones

Z této knihy jsem poměrně zklamaná. Četlo se to svižně, utíkalo to, ale nějak mi nesedla hlavní postava, Nettie. Dost mě rozčilovalo její chování, které mi v některých momentech přišlo až přehnané a neadekvátní.
Je možné, že je to způsobené tím, že nejsem cílová věková skupina, a tak mi některé skutečnosti přijdou nelogické, ale přesto si myslím, že si autorka s tím mohla pohrát lépe.

22.12.2022 3 z 5


Světlo v temnotách Světlo v temnotách Sharon Cameron

Kniha se mi moc libila. Musím ocenit, že je příběh vyprávěn opět z trochu jiné strany než je to dost často v knížkách o holocaustu. Nejedná se tedy o příběh z koncentračního tábora, ale o příběh nežidovské dívky, která se rozhodla pomoci židům v nouzi, což mě zaujalo a jsem ráda, že jsem se do této knihy pustila.....určitě nelituji a vřele doporučuji i pro slabší povahy, které mají s tímto tématem problém, neboť tam nenajdete různé popravy a vraždy do detailů, ale spíše ve zminkách a více je to o životě "normálního " člověka, který se rozhodl riskovat vlastní život pro druhé...

28.12.2021 5 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Když jsem si od kamarádky knížku půjčovala, upozorňovala mě na to, že je to poněkud jiný styl knihy, než na jaké jsem zvyklá a měla pravdu. Jak již název napovídá, kniha je plná situací s erotickou tématikou, avšak povětšinou je to pouze zmíněno, nikoliv rozvedeno do detailů. Ale i tak to obsáhne většinu příběhu, což pro mě nebylo úplně ideální.
Kladně hodnotím styl psaní autora a čtivost celého díla, stránky opravdu ubíhaly jedna za druhou a já měla za tři dny přečteno.
Celkově se mi kniha líbila, ale do top knížek se mi nezařadila. Od autora jsem již četla Prvok, Šampon, Tečka a Karel a tento titul mě oslovil daleko více.

22.12.2021 4 z 5


Cesta z těsta - České pečení pro celý rok Cesta z těsta - České pečení pro celý rok Petra Burianová

Nádherná kuchařka. Moc se mi líbí členění na roční období, díky kterému snadněji najdu recept, který se dá v určitou dobu připravit. Kniha je doplněna komentáři od samotné autorky, které obyčejnou kuchařu dokáží oživit, čemuž napomáhají i nádherné fotografie.

03.03.2021 5 z 5


Zaslíbená Zaslíbená Kiera Cass

Jak tu již mnoho z vás psalo, kniha byla po velmi vydařené sérii Selekce poněkud zklamáním. Původně jsem neměla v úmyslu knihu ani číst, ale dostala jsem ji jako dárek, takže jsem se do ní přece jenom pustila. Opět mě uchvátila nádherná obálka, na kterou jsme u knih Kiery Cass zvyklí. První část knihy se mi líbila, bylo to čtivé a vypadalo to na slibný příběh. Bohužel asi v polovině se to zlomilo, příběh se začal odehrávat na mě velmi rychle, jakmile se o něčem zmínili, už to bylo. Za mě by to mohl být zajímavý příběh, jen by potřeboval více propracovat. Tohle působí trochu jako pracovní verze.

26.02.2021 2 z 5


Princezná v utajení Princezná v utajení Connie Glynn

O knize jsem slyšela už dříve, ale nějak jsem se neměla k tomu, abych si ji přečetla. A dělala jsem obrovskou chybu. Tuto knihu mi půjčila sestřenice, když jsem ji požádala o něco, co mě dostane z čtecí krize, která u mě už nějakou dobu trvá. A Princezna v utajení byla po dlouhé době kniha, kterou jsem dočetla do konce a dokonce mi to netrvalo ani týden.
Tato kniha je napsána velmi čtivě a poutavě, že nás to nutí číst a číst. Chcete zkrátka vědět, jak to dopadne. Vřele doporučuji všem, kteří chtějí nějakou milou oddechovku, avšak ne naivní románek, se zajímavým dějem. Už se těším na další díl a doufám, že ani ten mě nezklame.

18.07.2020 5 z 5


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Dlouho jsem se rozmýšlela, zda si knihu pořídit. Lákala mě jak obálka, tak anotace, ale trochu jsem se bála tloušťky knihy. A to zcela zbytečně. Na to, že má kniha 540 stran jsem ji doslova zhtla během pár dní. Nečekejte v knize nijak složitou zápletku, napětí nebo nějaké superhrdiny. Dostanete milý příběh s příjemnými hrdiny, který vás chytne za srdce. Kniha je napsána velmi čtivě, stránky ubíhaly jako zběsilé a já si ani nestačila uvědomovat, kolik času jsem nad ní strávila. Knihu vřele doporučuji, je to milá oddechovka se zajímavým námětem. Určitě stojí za zkoušku.

06.04.2020 5 z 5


Pokoj Pokoj Emma Donoghue

Tak tahle kniha mě naprosto dostala. Bylo to něco nového, něco, co jsem doposud nečetla. Příběh ženy a jejího malého syna žijících v pokoji vás zatáhne do děje a už nepustí. Budete s nimi prožívat jejich radosti a strasti. Budete jim fandit a to do poslední stránky.
Za mě mohu knihu jedině doporučit.
Po přečtení knihy jsem si s hrůzou uvědomila, že něco takového se může stát i nám v běžném životě. Vždyť kolik už bylo podobných případů a kolik jich ještě je a nikdo o nich neví. Je to děsivé, vůbec nechápu, jak někdo může něco takového udelat...

09.01.2019 5 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Od této knihy jsem opravdu nevěděla, co mám čekat. Čtenáři se totiž dělí na dva tábory. Jedni ji bezmezně zbožňují a druzí nenávidí. Málokdy je něco mezi. Prvních asi 70 stran jsem si myslela, že se zařadím ke skupině těch, které nebaví. Přišlo mi to nudné. Ale pak se stal zvrat, kniha mě začala neskutečně bavit. Mnozí říkají, že to bylo od začátku jasné, jak to dopadne. Mě to překvapilo a vůbec jsem to nečekala. Možná je to proto, že já tento žánr knih témeř nečtu, a tak v tom nejsem ještě tolik zběhlá.
Za mě tedy pozitivní hodnocení a vřele doporučuji. Nenechte se zvyklat hodnocením a udělejte si vlastní názor.

25.02.2018 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Něco takového jsem ještě nezažila. Stránky pod očima přímo letěly a v hlavě se mi odehrával příběh tak silný na emoce, že to nešlo jinak a v některých pasážích mi ukápla i slza. A to hned několikrát. I když je to na tak rozsáhlé období poměrně útlá knížečka, to co obsahuje je nevyčíslitelné.
Můžeme přečíst stovky takových knih, ale nikdy nedokážeme plně pochopit ten pocit bezmoci a strachu, který zažívali . Můžeme je litovat, být na ně hrdí, ale nevymaže to jejich hrůzné vzpomínky. Přesto je dobře, že se tyto lidé dokázali vzchopit a podělit o své vzpomínky. Je dobře, že nám to připomínají všechny ty hrůzy, aby jsme se těchto chyb do budoucna vyvarovali. Těmto lidem patří upřímné díky a veliký obdiv.
A přesto jsou v dnešní době i lidé, kteří si z této doby dělají legraci a vychvalují věci, které Němci dělali. Myslím, že něco takového může říct jen hlupák, který nic neví. Takový člověk by nic z toho, co zvládli tito lidé nedokázal. Ať se každý nad svým chováním a názory zamyslí, než je vypustí z úst.

27.01.2018 5 z 5


Má lady Jane Má lady Jane Cynthia Hand

Tak tohle byl pro mě oříšek. Po knize jsem toužila ještě dlouho předtím, než byla vydána. Měla jsem proto ohromnou radost, když mi ji Ježíšek nadělil. Pustila jsem se do čtení a najednou nevěděla, co mě na ní tolik lákalo. Četla se pěkně, dokonce to i rychle ubíhalo, ale něco mi pam pořád chybělo. Takové to nutkání muset číst, kdy to člověk nemůže vydržet. Byla jsem celkem zklamaná, ale jen do doby, kdy se děj rozběhl. To se pro mě stalo asi v polovině. Celkově tedy dávám pět hvězd, ta poslední je díky obálce, protože ta je kouzelná. Myslím, že je to příjemná oddechovka, která potěší a mnohé z vás i nadchne.
Závěrem: Líbila se mi, ale jsou i lepší knihy. :)

06.01.2018 5 z 5


Láska mezi řádky Láska mezi řádky Jodi Picoult

Rozhodně slabší než druhý díl. Tak do půlky mně to přišlo moc o ničem. Pak téměř na konci přišel zvrat a už se zase četlo jedním dechem. Celkově si myslím, že by kniha snesla zkrácení.

08.10.2017 4 z 5


Palác lží Palác lží Erin Watt

Tak zase bomba. Sice pro mě nejslabší díl, ale i tak hodně vysoko. Doufám, že vyjdou i doplňkové knihy. Zvláště pak ta o Eastonovi, protože bych moc ráda věděla, jak to s ním bude dál. Jediný kdo mi vadil, byl Steve. Neskutečně mě rozčiloval už od chvíle, co se objevil. Proto jsem byla ráda za takový konec.

03.10.2017 5 z 5


Girl Online Girl Online Zoe Sugg

Pozor! MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY!!!
Nemůžu si pomoct, ale připomíná mi to příběh o Popelce.
Obyčejná holka, se ztrapní před celou školou, a tak ji rodiče vezmou s sebou do New Yorku, kde potká super kluka, který je náhodou velmi slavný. Poté trocha napětí, a pak už jen šťastný konec. :)
HODNOCENÍ:
Kniha se mi líbila. Byla chytlavá a četla se velmi rychle. Za mě super. :D

29.09.2017 5 z 5


Krátký druhý život Bree Tannerové Krátký druhý život Bree Tannerové Stephenie Meyer

Přečteno! Sice ne na jeden zátah, ale tři dny taky nejsou špatné. :)
Tato kniha se mi celkem líbila, nemůžu říct, že by ve mně vyvolala pocit, že na ni musím stále myslet, ale stála za to. Velmi vděčná jsem jí za to, že mě znovu donutila číst. Před ní jsem měla čtecí krizi a díky této knize už zase čtu. :D
Jediné, co musím vytknout je jednolitost textu, žádné kapitoly nebo aspoň odstavce. Celkem špatně se mi v tom orientovalo. Celkově tedy čtyři hvězdy.

24.09.2017 4 z 5


Falešný polibek Falešný polibek Mary E. Pearson

Ze začátku jsem se nemohla přinutit ji otevřít, poté jsem nějak začala a už nechtěla přestat. Byly tam samozřejmě i slabší momenty, ale těch bylo poskrovnu, takže je mohu přehlídnout. :D Celkově se mi kniha líbila a těším se na další díl.

28.08.2017 5 z 5


Ordinace v růžové zahradě Ordinace v růžové zahradě Jana Divišová

Líbilo se mi.

18.08.2017 4 z 5