Hermi1993 Hermi1993 komentáře u knih

☰ menu

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Naprosto boží knížka, hodně jsem se nasmála. Vzhledem k tomu, že jsem průvodkyně na zámku, musím říct, že vše, bylo v knize řečeno o návštěvnících je PRAVDA. Kastelán Josef mi trochu připomíná jednoho mého bývalého kolegu z jednoho nejmenovaného a hojně navštěvovaného zámku. Vlastně ten kolega je takový hybrid mezi Josefem a panem Spockem (úděsná představa, ale alespoň hygienické návyky má mnohem lepší než literární hrdinové). Všichni moji přátelé-průvodci (často stejně jako já studenti historie či příbuzného oboru), kteří tuto knihu četli, byli nadšeni. A ano, vůbec nejsou přehnané otázky typu: Kdo to byl baroko? Kde ležel starověk? Proč byl Zeus? Proč jezuité upálili Ježíše Krista? - Moje otázky: Z jakého Hradce byli páni z Hradce? Kdo to byl Napoleon? Co to znamená: Vymřeli po meči? Ten Karel Schwarzenberg měl něco společného s těmito Schwarzenbergy? = otázka položená při odchodu z místnosti, kde jsem obšířně vysvětlovala rozdělení rodiny na dvě větve. V Praze mají arcibiskupa? Kdo to byl Záviš z Falkenštejna? Byli Schwarzenbergové Židé, když vystupovali proti nacismu? Kde na to vzali prachy? Nedávno jsem se ve svém soukromí setkala s člověkem, který si pletl Rožmberky se Schwarzenbergy a byl velice překvapený, když jsem mu sdělila, že Rožmberkové vymřeli L. P. 1611. A to je prosím pěkně rodilý Jihočech. Je to zámek nebo hrad? Tenhle chlap na tom obrazu vypadá jako ten z televize, no jak se jmenuje - Kraus! (byl to císař Ferdinand III., což samozřejmě paní nemohla vědět, ale opravdu nevypadá jako Kraus). Proč je tu tolik obrazů, tolik zbraní, proč lovili? Co to znamená, že se přivdala (opravdu, čtyřicátnice vznesla tento dotaz). A mojí kamarádky se zase ptal jeden návštěvník: Kdo to byl ten Rudolf II.? - Slavný císař a český král, který žil na přelomu 16. a 17. století. Vy jste neviděl Císařův pekař a Pekařův císař? - Viděl, takže on nebyl vymyšlený? A opravdu asi každého 2. návštěvníka nezajímá nic (to procentuální vyjádření, co koho zajímá a nezajímá je v knize velice trefné) a opravdu jim říkáme mufloni, zvl. když je nezaujme ani 82letá pětinásobná vdova, která si vzala 37letého muže a doufala, že mu přinese dědice a on, aby s babou nemusel sdílet lože, odjel na 5 let do války a ona mezitím natáhla bačkory. Ani je nedojme uhořelá devítinásobná těhotná 36letá matka, která navíc byla krásná a hlavně skvělá matka.

21.04.2017 5 z 5


Posedlá láskou Posedlá láskou Petra Karasová

Byla to hrůza, žádný děj, žádná stylizace, žádné literární kvality, absence jakéhokoli příběhu nebo filosofického podtextu. Neshledávám žádná pozitiva, vlastně ano, shledávám - námět to není úplně špatný. V knize je pár slibných momentů, které by po rozvedení mohly vydat na nějaké slušné dílo. Musel by se toho ovšem chopit jiný/á autor/ka. Číst tuto slátaninu byl pro mě literární očistec. Pokud se někdy dostanu do pekla, budu tam nucena číst tuto knihu, poslouchat Alici Springs a dívat se na Medvídka!

20.04.2017 odpad!


Báječná léta pod psa Báječná léta pod psa Michal Viewegh

Rozhodně nejlepší autorův román. Škoda že se, zejména ve své novější tvorbě, odklonil od dobrého stylu.

19.04.2017 5 z 5


Literární poklesky Literární poklesky Stephen Leacock

Dokonalá zábava! U některých příběhů jsem doslova brečela smíchy a byla jsem pak hrozně ochraptělá - např. Karolíniny Vánoce můžu číst znovu a znovu a takových je tam víc...

19.04.2017 5 z 5


Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla - šokující, temné, dechberoucí. Byla jsem napjatá od první do poslední stránky!

19.04.2017 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Vtipná i dojímavá, krásná kniha, na konci jsem brečela a zároveň jsem se smála, takový smích skrze slzy...

19.04.2017 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Brečela jsem smíchy!

19.04.2017 5 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Vynikající kniha, mě se moc líbila, má všechno, co má správná kniha na prázdniny mít. Vtip, velkou lásku, sympatickou a okouzlující hlavní hrdinku, trocha absurdity, geniální zápletku, dvojici vzdorující osudu, praštěnou babičku s její ještě praštěnější vnučkou, pár zabijáků a tlupu idiotů (třeba inženýr, který své práci vůbec nerozumí, to mi připomíná českou politickou scénu), navíc klišé dvou rozdílných bratrů-dvojčat je zde podáno velmi originálně. Jako milovnice historie jsem žasla, jak autor nenásilně poučil čtenáře o politickém vývoji 2. poloviny 20. století... Nejlepší ovšem byly Číňanky!

19.04.2017 5 z 5