hayalet hayalet komentáře u knih

☰ menu

Ostrov poslušnosti Ostrov poslušnosti Marina Anderson

Moje první kniha s touto tématikou. Knihy typu 50 odstínů jsem nikdy nečetla a zatím se nechystám. Popisy jednotlivých scén mi nepřijdou vulgární, což knize přidává plus. Děj žádný, ale ani jsem nic víc, než knihu o erotice nečekala. V každé kapitole je minimálně několik orgasmů a smyslných poloh. Každý je zde krásný, ženy mají plná ňadra, muži dokonalý penis. Nevím, jestli by mi úplně všechny praktiky navodili myšlenky na sex, ale jako takové odpolední počtení to ušlo. Prostě kniha u které se opravdu nemusí myslet. Vadilo mi jen to, že se nikdo z Ostrova nepozastavil nad tím, že je promiskuitní a souloží tam s lidmi, co zná sotva 5 minut. Tak ještě že jsou všichni zdraví a netrpí žádnou nemocí a vesele se schází dál...

08.01.2020 3 z 5


Ze života knihomolky Ze života knihomolky Debbie Tung (p)

Komiks mě bavil. Jsem tedy asi knihomolka. Opět povedené dílko a jsem zvědavá, co si na nás Debbie přichystá příště...

07.01.2020 5 z 5


Introvertka v hlučném světě Introvertka v hlučném světě Deborah Tung

Tak u této knihy jsem se usmívala a kývala hlavou, že někdo je na tom stejně jako já. Líbí se mi styl kresby a sám příběh o sobě. Jen malé pozastavení jsem měla nad tím, že až když se "hrdinka" dočetla o tom, že existují introverti, tak se jí vše rázem vysvětlilo. Ty její stavy, kdy chce být sama a nemá ráda společnost,... Já třeba vím už od základky, že jsem introvert a nepřijde mi to divné :). Kniha mě jinak ničím nepřekvapila, až na slovíčko extravert. Rozčilovala jsem se, že jde o překlep. Ejhle, nejde. Ono je to správně jak extrovert/extravert :-) . Kniha už se mi zabydlela v knihovničce a ráda se k ní budu vracet.

07.01.2020 5 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Vraždící kytičky, spousta hovorů a úvah nad světem. Funguje to. Alespoň na mě. Jen mi přijde děj trochu nevyvážený. Na začátku je to napínák, pak se pořád jen někdo hledá a mně chybí ten akční hrdina, co přemůže výhonky potvor a vytrhá je i s kořeny ze země. Bohužel, takový hrdina tam není. Jeden tam je, ale stále hledá ženskou. Dobrá, rostliny likviduje, ale tak trochu marně. Závěr knihy pak zas nabízí více napětí a děj vlastně nekončí.. Otevřené konce mám ale u knih ráda, zvlášť u takových. Takže za mě ano.

07.01.2020 4 z 5


Neobyčejný čtenář Neobyčejný čtenář Alan Bennett

Tak já nevím. Na knihu jsem se dlouho těšila, ale asi jsem čekala něco trochu jiného. Anglický humor nevyhledávám, ale když už na něj narazím, tak se většinou bavím. Bohužel u této knihy jsem se moc často nebavila. Začátek byl slibný, pak to ale trochu zvolnilo a vlastně se tam nic nedělo. Pořád to samé. Půjčení knihy - četba - vrácení. Kniha je útlá (možná to ji zachraňuje). Přečteno za jedno odpoledne. Jen díky závěru ji to vystřelilo u mě o hvězdu více.

20.11.2019 3 z 5


Kouzelná skříňka pro Gwendy Kouzelná skříňka pro Gwendy Stephen King

Obálka pěkná, nápad na příběh zajímavý, ale to je asi bohužel tak všechno. Souhlasím s tím, že kniha je psána dost jednoduše a může svou formou připomínat románky pro náctileté/děti (odstavce, velké písmo, odsazení od krajů,..). Vše bych zkousla, ale nedostala jsem v podstatě žádný děj. Jo, nalákal mě King. Ano. Byla jsem lapena. Bohužel až na jednu kapitolu (a to ještě přimhouřím oko) , kde dojde k vraždě, tak to ničím nepřipomíná Kinga, horor a ani nic kvůli čemu bych nemohla spát. Škoda, ten potenciál napínavého děje tam byl. Ale příběh nejde vůbec do hloubky, plno otázek ohledně skříňky je bez odpovědi a k tomu těch usmolených nepoctivých 156 stran textu. Přečteno za necelé 2 hodinky. Čte se to dobře, ale v knihovně ji mít nemusím.

02.06.2019 2 z 5


Marzi 1984-1987 Marzi 1984-1987 Marzena Sowa

Milý komiks, který mapuje částečně dění druhé poloviny osmdesátých let v Polsku. Krátké kapitoly přibližují život malé Marzi a její rodinu, kamarády, školu, nakupování, domácí mazlíčky,.. Podle obálky jsem čekala více negace té doby, ale některé příběhy byly i lehce úsměvné. Kresba je povedená a celkově na mě působí kniha jako výpověď každodenního života malé holky a to se vším všudy.

29.05.2019 4 z 5


Slečny Slečny Barbora Baronová

Dočteno. Některé příběhy slečen byly zajímavější a jiné mi přišly trochu utahané. Neříkám že všechny, ale valné většině žen proklouzlo mládí a šance na vlastní rodinu díky tomu, že dávaly přednost studiu, kariéře, potřebám druhých a také měly přehnané nároky na partnera. I když se tváří jako vyrovnané a spokojené ženy, tak ke konci přiznávají, že by spoustu věcí ve svém životě udělaly jinak a chybí jim dnes nějaký ten blízký člen rodiny, co by se o ně postaral a nebo jevil alespoň zájem. Některé ženy měly bohužel ale těžký osud a nebo prostě jen nepotkaly toho správného partnera. Jsem z knihy trochu smutná. Věřím, že neprovdané a bezdětné ženy mohou být i tak šťastny a spokojeny. Některé si to přímo volí samy. Ale tato kniha na mě působí jako lehký vykřičník nad osudem mladých svobodných žen a drobné varování, kam život může směřovat, pokud si necháme utéct šance.. Nejvíce mě zaujal asi poslední Renatin příběh a celkem by mě zajímalo, jak je to s ní dnes a zda se jí splnilo přání mít rodinu i v pokročilejším věku..

08.05.2019 4 z 5


Nikdy o tom nemluv Nikdy o tom nemluv Kathy O’Beirne

Dočteno. Příběh je hodně smutný a bolestný. Matku Kathy nechápu. Jak může přihlížet takovému týrání? Strach dělá hodně, ale to si nechá před očima pomalu zabíjet dítě? Nejprve jsem byla šokovaná, jak tohle všechno mohla jedna holčička přežít ?! Teď jsem však možná šokovaná ještě víc, protože po přečtení pár komentářů, které tu poukazují na smyšlenost příběhu, začínám pochybovat o jeho úplné pravdivosti. Věřím ale, že podobná "zvěrstva" se děla a dějí v jistých ústavech a nejen tam. Vlastně bych si i přála, aby si autorka tento příběh poupravila a nebo celý vymyslela..

26.04.2019 4 z 5


Měl jsem rád jedno děvče Měl jsem rád jedno děvče Walter A. Trobisch

Tak od této knihy jsem čekala jen prostou korespondenci. Trochu jsem se obávala, že má radit duchovní a hrozila se, jak bude vypadat citování z Bible a jestli toho nebude až moc. Musím ale říct, že to bylo tak upřímné a citlivé. Věty z Bible vše krásně doplnily a snaha pana faráře pomoci Františkovi odlišit lásku od neznalosti a chtíče, tak to bylo mnohdy tak krásně popsané. Cecilie to má srovnané asi více, než věčně zmatený František. Líbí se mi, jak se střídají dopisy od faráře Waltera - Františka - Cecilie - manželky faráře Ingride a každý sděluje svůj pohled na věc, na lásku. Jen mě též zaráží, jak velkou moc v oblasti poradentství manželství a lásky, svěřili do rukou evropským duchovním. Místní mladí tak asi nemají moc na výběr, komu se svěřit a kam jít pro radu. Pan Walter na mě ale působil mile. Útlá knížka, kterou doporučuji k přečtení.

20.04.2019 5 z 5


Oceán na konci uličky Oceán na konci uličky Neil Gaiman

Kniha se mi líbila, nelze jí upřít její magickou stránku a i já jsem jí okouzlena. Začátek je takový rozjezdový, ale jak se objeví Uršula, tak z toho jde až strach. Děj mě držel v napětí a líbí se mi Lettie a její statečnost, jak ochraňuje hlavního hrdinu. Za nejhorší pokládám vytahování "Cesty domů", to bylo tak autentické.....lepší na to nemyslet. Příběh se mi moc líbil. Musím ale přiznat, že jsem asi úplně nepochopila ten závěr. Asi si budu muset přečíst knihu někdy znovu.

04.04.2019 4 z 5


Nikdykde Nikdykde Neil Gaiman

Pak Croup a pan Vandemar, pro mě ze začátku spíše komická dvojka, než hrdlořezové. Dvířka je moc sympatická postava a Richarda mi bylo ze začátku trochu líto, ale líbilo se mi, jak na závěr došel k vniřnímu rozhodnutí. Jeho život se změnil od základu. Podlondýn je tajemný a skrývá spousty bytostí.. Opět mě Gaiman nezklamal.

03.04.2019 4 z 5


Ostrovy, na kterých ztroskotávám Ostrovy, na kterých ztroskotávám Lucien Deprijck

Tak nic podobného jsem ještě nečetla. Člověk může jen hádat, jak který příběh skončí a zda se trosečník vrátí znovu do civilizace. Některé příběhy jsou opravdu kraťoučké a ke konci mi přišlo, že se už autor celkem opakoval. Ilustrace mě ovšem bavila a zahrnuji ji do hodnocení.

03.04.2019 4 z 5


Pohádky ze života Pohádky ze života Meg Mad

Na první pohled mě zaujal styl černo-bílé a že příběhy nekončí tak, jak obvykle známe. Zvláštní pojetí "pohádek". Některé mě vyloženě bavily, třeba ta o Červené Karkulce a Kocour v botách. Jiné byly trochu slabší. Zajímavou přidanou hodnotou je za každým příběhem hra na krácení chvíle (při čekání na smrt). Jen pokud máte půjčenou knihu z knihovny, tak se moc nevyřádíte. Těžko vystřihnete kostku, nebo doplníte sudoku. Ale hledání rozdílů jde celkem dobře.

03.04.2019 3 z 5


Nevěsta pro Moonrakers Nevěsta pro Moonrakers Madeleine Brent (p)

Trocha dobrodružství, špetka humoru a spousta nedopatření. Čínské misie, anglická smetánka, vládní nepokoje. Ke konci dojde i na tu romantiku. Oddechová četba, která mi odlehčila hlavu.

03.04.2019 4 z 5


Dlouhý pochod Dlouhý pochod Richard Bachman (p)

Líbí se mi jednotlivé hovory mezi pochodujícími a krom Garratyho mi byl sympatický i McVries. Občas sice lehce nechutné popsání smrti, přesto mě kniha nutila číst dál. Konec knihy je předvídatelný, takže mě zas tolik nepřekvapil. Děj má své napětí, i když nechápu samotný důvod pochodu "smrti". Museli být blázni. Pár vět z knihy stálo nad zamyšlením a McVriesova věta : "Až se fakt unavím, prostě si dřepnu na zem.", byla pro mě takovým tahounem ve čtení, které se občas vleklo, jak samotný pochod.

03.04.2019 4 z 5


Sochař Sochař Scott McCloud

David byl místy až nesympatický a umanutý. Nechápala jsem ty jeho sliby. Pořád jsem čekala, kdy využije té výměny života za talent. Myslím, že kdyby kniha měla o nějakou tu stránku méně, nevadilo by mi to. To Harry byl výborně napsaná postava. Líbilo se mi, jak umí naslouchat. Všechno pomalu plyne a pak už se jen odpočítává zbývající čas Davidovi. Kresba mě bavila. Určitě stojí za přečtení i závěrečné poděkování v knize, kde autor vysvětluje svou inspiraci.

03.04.2019 4 z 5


Kosmonaut z Čech Kosmonaut z Čech Jaroslav Kalfař

Jsem rozpolcená. Začátek knihy nabízel jednoduchou linii příběhu. Muž - vesmír - objev - sláva. Začátek děje se mi opravdu líbil. Potom začala pasáž ve vesmíru a začalo se to všechno stáčet ke vzpomínkám, které mi přišly místy ploché. Takže vzpomínáme na dětství, mládí, vztah s Lenkou, dědečka a babičku, muže s botou,.. Občas toho bylo nějak moc najednou. A to se ještě objeví ta ruská posádka. Kniha je ale opravdu čtivá, takže občasné skoky sem a tam, jí promíjím.
Také musím zmínit, že postava Hanuše je suprová. U mě doma už není pavouk Johan nebo fujtajbl, ale prostě Hanuš.

02.04.2019 4 z 5


Wendy mezi Zemí a Nezemí Wendy mezi Zemí a Nezemí Melissa Jane Osborne

Výborné uchopení barevnosti a textu v příběhu. Námět byl zajímavý. Wendy a její popírání smrti bratříčka, bylo místy opravdu smutné. Ale musím říct, že mi tam něco chybělo. Děj byl takový pomalý, ničím nevybočoval. Trochu mi vadilo, když se to pak stočilo k příběhu Petra Pana... Přišlo mi to, jak kdyby autorka musela opisovat. Škoda, kniha by mohla mít větší potenciál.

02.04.2019 3 z 5


Plížením vpřed Plížením vpřed Rupert Fawcett

Úsměvné fórky na téma soužití koček s lidmi,nebo možná naopak. Některé se mi líbily více, jiné už se lehce opakovaly a autor se snažil do knížky natlačit sebemenší nápad ohledně "teroru" který nepřímo (nebo snad ano?) dělají kočky majitelům. Asi je lepší si knihu dávkovat a né ji číst na jeden zátah. Dost tím pak splývají jednotlivé vtipy. Ilustrace je taky fajn.

01.04.2019 4 z 5