havrad havrad komentáře u knih

☰ menu

Smrtící vzdělání Smrtící vzdělání Naomi Novik

(SPOILER) Přiznávám, že ze začátku čtení jsem byla docela rozpačitá. Čtenář je vhozen do děje bez vysvětlování, co mu předcházelo a jak to v daném světě funguje. To je na jednu stranu matoucí, ale na druhou taky sympatické, protože si po čase věci sednou a čtenář sám z odvíjejícího se příběhu zjišťuje např. proč je malie špatná, zatímco mana je fajn...

Myšlenka školy, která sama učí žáky magii, hlavně tím, že se na ně prakticky denně sápou příšery, které je chtějí sežrat, je geniální. Bohužel to taky nese úskalí v podobě jednotvárných zápletek - něco chce někoho zabít a školní hrdina Orion ho z toho vyseká. O hlavní postavy jsem se během čtení moc nestrachovala, ale to je u YA docela běžné.

Mnohem zajímavější bylo sledovat intriky a nově vznikající aliance (kterým by vyprávění pomocí "vševědoucího vypravěče" pomohlo víc), stejně jako bylo super sledovat hlavní hrdinku, jak se snaží nesklouznout k dráze opravdu mocné malefiky, která jí byla přisouzena. A že by si tím opravdu hodně usnadnila život...

Každopádně to byl docela fajn zážitek. Jsem zvědavá, jakým směrem se bude ubírat druhý díl.

18.07.2023 4 z 5


Vítězové Vítězové Fredrik Backman

Je to, jako bych se po letech znovu sešla s kámošema - jejich radost je moje radost, jejich smutek je můj smutek. Tak dobře je ta knížka napsaná, tak skvěle jsou vykreslený postavy. Prostě Backman. Ten chlap má dar a zachází se slovy jako da Vinci se štětcem. Skoro 650 stránek zaplnit smysluplným obsahem pro něj není problém. V 74 kapitole přišel Aha! moment, který mě překvapil a v posledních cca 30 stránkám jsem nedala kapesník z ruky, a to už je co říct. Kniha opět plná myšlenek, které se člověka až nečekaně dotknou.

Jedna myšlenka za všechny: "Je-li dostatečný počet lidí dostatečně přesvědčený, že na to máte, je dost těžké nezačít tomu sám věřit. Z "mohl bys" se stalo "měl bys," z "měl bys" se stalo "musíš." Musíš to dotáhnout až tam. Naděje přešla v pres, radost v stres..."

Každopádně se nezdráhám tvrdit, že Vítězové budou patřit mezi top 3 knihy, které jsem letos četla, zatím jsou rozhodně na první příčce.

08.05.2023 5 z 5


Se špetkou skořice Se špetkou skořice Elizabeth Acevedo

Obálka je nádherná, to se musí nechat. V průběhu čtení jsem si říkala, že mi tam něco chybí. A pak jsem přišla na to, co to je. To opravdu zajímavý (těhotná náctiletá, rodič na baterky...) se odehrávalo před samotným dějem. Přišlo mi to, jako když zmeškáte pár důležitých dílů seriálů a zlomový okamžiky se dozvíte jen prostřednictvím rekapitulace "v minulých dílech jste viděli."
Čekala jsem hloubkovou sondu do života hlavní hrdinky a ta nějak nepřišla. Ale možná za to může i formát, kterým byl text členěn, co se dá rozebrat ve dvou - třech stránkových kapitolách... Ten konec bych jí přála daleko víc, kdybych nejdřív jako čtenář byla u toho, jak musí ty problémy aktivně řešit. Takhle jsem věděla, že to prostě vždycky dobře dopadne.

04.02.2023 3 z 5


Bůh maličkostí Bůh maličkostí Arundhati Roy

Boha maličkostí připisuji na seznam top tří nejzajímavějších knih, které jsem letos četla. V průběhu celé knihy mě provázel palčivý pocit. Je to poutavě napsaný příběh o lidech, kteří zoufale chtějí být milováni, a zároveň se jim té lásky tak zoufale nedostává. Příběh o tom, že Historie vyrovnává své účty, i když do jaké míry jsou vedeny spravedlivě, ať čtenář posoudí sám... "Zákony lásky" jsou napsány prazvláštním jazykem, kterému často nerozumíme ani my sami.

22.12.2022 5 z 5


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Dobře napsaná kniha má ve čtenáři vyvolat silné emoce, což se autorce Houbařky opravdu povedlo. To, že to byly převážně negativní emoce (beznaděj, rozhořčení a znechucení nad chováním některých postav), se s tímto tvrzením nijak nevylučuje.
Po přečtení knihy dává i obálka úplně jiný smysl...
Tento příběh vede k zamyšlení, kolik lidí, které každý den potkáváme, si v sobě nese nějaké trauma, nebo trápení, které světu nesvěří?

11.09.2022 5 z 5


Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

Páni, jsem uchvácená. Líbí se mi propracovanost příběhu, kde si můžete být jistí, že když jedna z hlavních postav něco nenápadně zmíní na začátku, tak to v průběhu knihy bude mít dohru a vy pochopíte, jak je to vlastně celé geniálně promyšlené. Skvělé jsou i postavy, kde žádná není čistě kladná, protože se jim Ketterdam dostal pod kůži a už se jich nikdy nepustí. Každá postava má v sobě koktejl dobra a zla, jen u některých má ten koktejl větší grády. (Kdyby byl Kaz Brekker džus s vodkou, všichni dobře víme, že to toho džusu by tam byl jen jeden panák :D) Smekám. Víc takových knih.

10.09.2021 5 z 5


Spolubydlící Spolubydlící Beth O’Leary

(SPOILER) Původně jsem chtěla dát 3*, děj je předvídatelný, spousta klišé, někde mohla autorka ubrat, jinde zase přidat...
Změnila jsem názor, hlavně díky dějové lince, která ze začátku vypadala, že z ní nic moc nebude, ale v druhé polovině knihy se celkem slušně rozjela. Justin a jeho příšerně toxické chování mi chvílemi zvedalo tep. Oceňuji zejména přístup autorky, která touto formou dala najevo, že žít v toxickém vztahu není úplně v pořádku a že manipulativní chování může být nebezpečné, i když si toho oběť nemusí vůbec všimnout.
Za to přihazuji * navíc.

01.06.2021 4 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Asi nejsem úplně cílovka, chtěla jsem zkusit žánr, který obvykle nečtu..
Musím říct, že první půlka byla super, chvílemi jsem se příjemně bála. Hlavní postava byla sympatická. Líbí se mi, že se snaží všechny podivnosti, které se dějí, vysvětlit logicky. Bylo tam napětí, dobře se to četlo a stránky ubíhaly pod rukama.
Bohužel pak už to na mě byla moc velká duchařina a ten konec mě vyloženě nebavil. Kdyby to zůstalo u nějakého skrytého nebezpečí bez většího vysvětlování, asi by to ve mě zanechalo ten správný dojem...
Pokud vyhledáváte nadpřirozeno a rádi se po večerech bojíte, určitě vás tahle knížka nadchne. Já sáhnu zase po jiném žánru. :)

27.10.2020 2 z 5


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Proč to neříct na rovinu? Asi jsem se zamilovala.. :))
Je pravda, že do nedávna mi byla tahle série naprosto cizí. Teď si říkám: "Jak je to jen možný?" Viděla jsem film a hned jsem věděla, že si tohle prostě musím přečíst! Ten příběh mě naprosto uchvátil a věřím, že aspoň kousek z něj ve mně bude žít dál i po přečtení zbylých dílů. Potěšilo mě, že se film od knížky zas tolik nelišil, ale knížka osvětlila mnoho detailů a samozřejmě jsem taky zjistila, co se honí hlavní hrdince hlavou.
Kdybych mohla dala bych 10*, takhle dávám plný počet a vrhám se na další díl. Jsem zvědavá, jaký osud autorka pro Katniss vymyslela. (Vlastně nejen pro ní...)

07.09.2020 5 z 5


Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Slabší než první díl, ale pobavila. Během čtení prvních stránek mi hlavou zněl hlas Veroniky Kubařové. Mimochodem v jejím podání je série dílů poslední aristokratky prostě supeeer!
Nejvíc mě pobavil zápis ze dne 12. 4. ŠKUBÁNÍ, tam jsem se smála dokonce i nahlas a to se často nestává.
Asi bych si mezi jednotlivými díly nechala časový odstup.. Audioknihy doporučuji, ty mohu poslouchat pořád. Prostě "psycho" :)

23.07.2020 4 z 5


Je to i můj život Je to i můj život Jodi Picoult

Není co dodat... Autorka opět nezklamala, rozmanitost témat a prostředí, které ve svých knihách líčí, je obdivuhodná.
Těžko soudit jednotlivé postavy a jejich rozhodnutí, když je svým způsobem chápete všechny. Donutí vás to zamyslet se nad tím, co je morální a co už je za hranou... Při čtení epilogu mi ukápla slzička, i když se to dalo čekat.
Každopádně stojí za přečtení.

29.06.2020 5 z 5


Severská rapsodie Severská rapsodie Jiří Hanibal

Musím říct, že mě osobně tato kniha docela zklamala. Do jaké míry jsou charakterové rysy pana Smetany pravdou, o tom se dá jen polemizovat. Každopádně mně k srdci nepřirostl. S knihou S pečetí viny se prostě nedá srovnávat. Chápu, že někoho tato kniha oslovila, ale za mě ne.

17.02.2020 2 z 5


Má lady Jane Má lady Jane Cynthia Hand

Milé oddechové čtení, moc se mi líbí, že autorky hned na začátku jasně vysvětlily, že je to jen "jejich verze" historie. Místy jsem se docela zasmála. Top strop to není, ale za mě fajnová knížka, plný počet hvězd. :)

09.02.2020 5 z 5


A každé ráno je cesta domů delší a delší A každé ráno je cesta domů delší a delší Fredrik Backman

Důkaz toho, že i 80 stran stačí k tomu, aby si člověk přečetl dojemný příběh hodný k zamyšlení. Více takových.

22.07.2019 5 z 5


Chlapec, který rozdával sny Chlapec, který rozdával sny Luca Di Fulvio

Nemůžu říct, že by to nebyl zajímavý příběh, ale trvalo mi dlouho než jsem knihu přečetla. Na mě tam bylo až příliš drsných scén a to si myslím, že snesu dost. :) Taky nechápu, jak ji někdo mohl takhle pojmenovat. Pod tím názvem bych si představila nějaké jemnější čtivo. :) Do mých oblíbenějších asi patřit nebude. Ale abych jen nehanila, musím autorovi přiznat, že scény jsou vykreslené opravdu věrohodně a některé části se četly skoro samy.

18.07.2018 2 z 5


Zelená jako smaragd Zelená jako smaragd Kerstin Gier

Skvělá série! Dobře se četla. Xemerius s jeho pohotovými odpověďmi mi přirostl k srdci. Gwendolyn jednoznačně žeru, i když mě trochu zklamalo, že Gideonovi aspoň jednou během celé série jednu pořádnou nenatáhla. :)
Filmová podoba taky není špatná, ty triky s chronografem se jim docela vydařili, jen je škoda, že se víc nedrželi knižní předlohy..

21.02.2018 5 z 5