Chlapec, který rozdával sny

Chlapec, který rozdával sny https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240975/bmid_chlapec-ktery-rozdaval-sny-pRJ-240975.jpg 4 1047 279

New York, 1909. Zaoceánským parníkem spolu s dalšími přistěhovalci z celého světa dorazí mladá žena se svým malým synkem. Pocházejí z Itálie, z oblasti, kde panují téměř středověké poměry, aby si v Americe splnili svůj sen o lepším životě. Jejich naděje však záhy utrpí trhliny, neboť ve zbídačelém italském ghettu v newyorské čtvrti Lower East Side, kde najdou útočiště, diktují pravidla brutální gangsteři a jejich kriminální poskokové. Stát se mužem znamená pro Christmase čelit realitě. Pokud chcete přežít, nesmíte měnit pravidla. Ledaže máte charisma a neuvěřitelný dar fantazie.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

La gang dei sogni , 2008


více info...

Přidat komentář

Mabie
03.04.2024 5 z 5

Podle názvu knihy jsem čekala klasický příběh o cestě chudého kluka za štěstím, slávou a bohatstvím. Ano, je to příběh z počátku 20. století o americkém snu, ale současně i syrový román, s velmi pečlivě vykreslenými postavami a prostředím, zajímavými dialogy, přiměřeným množstvím dějových linek a různorodých postav. Vykresluje život se vším všudy - kromě brutality, zrady, podvodů a vychytralostí je tu i přátelství, humor, láska a dojemné momenty. I gangsteři tady mají svou čest a naopak "slušní" bohatí lidé svou morální bídu.
Ústřední postavou je chlapec, kterému jeho jméno Natale na Elis Island přeložili do angličtiny a tak se z něj stal Christmas. Osud ho i s matkou zavál do chudinské čtvrti mezi gangstery a zlodějíčky a on se celé své dospívání snaží z ghetta vymanit a žít podle vlastních snů. Má slunečnou povahu, podmanivý úsměv, bujnou fantazii a schopnost vyprávět poutavé příběhy.
Druhou postavou je Ruth, poznamenaná traumatem znásilnění, která se životem spíše potácí a zpočátku není jako hlavní postava nijak sympatická ani výrazná.
Poslední je Bill a jeho dějová linka je odporná, jeho život plný brutálních popisů, jeho vnitřní svět nechutně lepkavý, plný hrubostí, zvrhlostí a vulgarit.
Nevšední román, popisující zrod filmového průmyslu i pornoprůmyslu. Román s mottem, že vytrvalost se vyplatí. Román, který vás nenechá chladným.

Paulika419
03.02.2024 5 z 5

Okázalý styl Di Fulvia u mě zanechal pozitivní dojem i když jsem se obávala,že gangsteři nejsou to pravé ořechové. Ovšem autor umí a snadno si získává čtenáře zrovna jako Christmas.Vždy pohodí do románu nějakou návnadu v tomto případě Billa zase vraha, násilníka,narkomana jen ne člověka. Taky i v tomto románu se židovství stává tématem k zamyšlení.Právě díky Americe tento národ unikl ze spárů Hitlera.Co dodat spisovatel již nežije a jeho poslední kniha ještě nevyšla je to pro mne takové smutné rozloučení z jeho tvorbou.


ondrej0119
21.12.2023 5 z 5

První zkušenost s tímto autorem a rozhodně psát umí. Ve čtení jsem si musel dát pakrát pauzu, pár momentů bylo hodně brutálních. Čekal jsem klasický epický příběh o cestě mladého chudého kluka za slávou. Děj měl plno záplatek a bočních zápletek. Na mě osobně možná až trochu zbytečně moc. Ale čtení mě bavilo až do konce. Jestli potkám od Di Fulvia ještě nějakou knížku, tak ji určitě zkusím. Hodnocení mezi 4-5 hvězdičkami, o fous blíž pěti.

Evkae36
01.12.2023 4 z 5

Tématu jsem se celkem obávala, gangsteři mi nic neříkají, ale - byla jsem vtažena do děje už v prvních stránkách a tak to pokračovalo až do doby, než začalo vysílat rádio. To už jsem se začala trochu nudit. Nicméně mám ráda tyhle neobyčejně obyčejné příběhy a rady bylo fajn sledovat hned několik souběžných osudů navzájem propojených.

fruitbueno
22.11.2023 4 z 5

Dlouho jsem nevěděla, co si myslet, dost dlouho mi trvalo se začíst. Počátek knihy se mi zdál poměrně rozvláčný, pomalý, textu to o dost uškodilo. Ve vykreslení atmosféry, barev, vůní je autor ale naprosto dokonalý. Čtenář může na vlastní kůži vidět, cítit, vnímat prostředí děje. Sleduje také trojlístek hlavních postav, tak rozdílných povah a osudů. Billova linka byla jedním slovem brutální. Autor perfektně zachytil jeho vnitřní svět, vzestup i úpadek této vlastně tragické postavy. Stejně tak se mu vedlo u Ruth, provedl nás jejím traumatem až do šťastného konce. Christmasova dějová linka, ústřední, byla taková nejvyrovnanější, poklidná, byť plná překvapivě různorodých podnětů...

mončičák42
24.10.2023 4 z 5

Když bych měla najít nějaký vhodný přívlastek pro tuto čtivou knihu, bude to slovo drsné. A to velmi. Syrové. To už jsou přívlastky dva. Pasáže o Billovi byly brutální, nejraději bych je vynechala. Ale protože se mi moc líbí autorův styl psaní, velmi pečlivé vykreslení postav a prostředí, zvládla jsem to až do konce a jsem za to ráda.

KatyM.
18.10.2023 4 z 5

Příběh ze začátku 20. let minulého století popisující život přistěhovalců v jednom ghettu v New Yorku. Příběh mě nadchnul od začátku do konce, hlavní postavy mě byli sympatické. Doporučuji.

PetaZ
12.10.2023 3 z 5

Tak mam to za sebou.. Skvely zacatek, pak zbytecne se tahnouci dej, ktery me teda opravdu moc nebavil a ukonceno na par strankach.. Moje druha autorova kniha a opet zadne nadseni.. Sanci mu ale jeste dam..

tomaaash
02.08.2023 4 z 5

Velice pěkná kniha. Začátek je mnohem drsnější, než jsem čekal a trochu to připomínalo Kmotra. Ke konci už to pro mě nebylo až tolik čtivé jako začátek, ale i tak jsem byl velice spokojený.

Wladimirski
29.07.2023 4 z 5

Poměrně silná káva, tento příběh. Anotace vypadala celkem "nevinně", obzvláště první polovina knihy však obsahovala dosti drsné pasáže. Jinak ale velmi uvěřitelné a čtivé. Zajímavé dialogy, prostředí, přiměřené množství postav a jejich dějových linek.

uzivatel6305
26.07.2023 5 z 5

No tedy, tak takhle syrový příběh už jsem dlouho nečetla, jestli vůbec. Román naprosto se vším všudy. Na začátku mě to trochu vyděsilo, podle názvu by člověk čekal nějakou velikou romantiku a ne ty největší hrubosti a surovosti, které si člověk může představit. Ale ta romantika tam je a v hojné míře, jen je nenápadná a skrytá. Je to opravdu nevšední román z téměř mafiánského prostředí, plný rozmanitých postav a scén, které nemohou nikoho nechat chladným. Nechybí překvapení, humor, láska, přátelství, zrada, hnus, podvody, chytračení, prostě je tam všechno. Mrzí mě, že jsem Fulvia našla až po jeho smrti. Doporučuji všem milovníkům mafiánů a silných příběhů. Brzy se vrhám na další.

parvitas
27.06.2023 4 z 5

Knihy od nedávno zosnulého talianskeho autora Luca di Fulvio (13.5.1957-31.5.2023) mám už dlhšie, ale ešte putujú po mojom širšom čitateľskom okolí, sú u kamošiek a u rodiny. Túto jedinú som ale predtým ešte stihla prečítať. Chlapec, který rozdával sny je riadne drsný pribeh. Originálny názov sa mi páči o trochu viac, nesústredí sa totiž len na jednu osobu. New York začiatkom 20. storočia bol brutálny, hlavne pre prisťahovalcov. Každý z nich chcel dosiahnuť svoj "americký sen". Je tu asi všetko, podsvetie, gangsteri, showbiznis, rodiace sa rádio a televízia, ale aj láska. Btw, Christmasova mama je jednou z najsympatickejších prostitútok v knihách. Jej syn mal fantázie (a drzosti) na rozdávanie, potreboval len postrčiť tým správnym smerom. Vytvoril si vlastný malinkatý gang a dal tak nádej jemu podobným priateľom. Že sú spolu, niečo znamenajú a dokážu. Diamond Dogs. Úplne som im fandila. Chudobný taliansky chlapec a dievča z bohatej rodiny je tiež riadne klišé, romantická línia Ruth a Christmasa však bola násilne prerušená. Svoj príbeh tu rozprávajú viaceré postavy, dokonca aj tie, čo sa živili násilím. Ale o to viac to bolo napínavejšie. Niekto knihe vyčíta vyšší počet strán, no ja som sa nenudila. Ako autor začal, v tom duchu aj pokračoval. Nečakala som až také naturalistické opisy, striedali sa tam pokojnejšie scény s dosť hnusnými. Asi preto vyznieva záver tak rozprávkovo, happyendy v skutočnom živote očakávame, ale nie vždy sa vydaria. Zo všetkého najviac sa mi páčila časť, kedy miestna štvrť podporila vysielanie ilegálnej stanice. A celý čas som dúfala v zlepšenie postavenia Cetty. Dobrú noc, New York!

simca9342
04.06.2023 5 z 5

"Z pravěku"

Mix rodinné historie spolu s temnou dávkou gangsterů a životě chudých přistěhovalců v ghettech. Christian s matkou v životě moc štěstí neměli a dostali něco úplně jiného než očekávali. Pravidla v ghettu určují jestli přežijete. Nic než jejich dodržování neexistuje a tak Christian nejen, že je dodržuje, ale vymýšlí vše tak, aby gangstery (A nejen je) přelstil. Zajímavý příběh od autora, který bohužel nedávno zemřel.
Čas půjčit si jeho další knihu.

sweeney
30.04.2023 5 z 5

Tato kniha mě dostala :) Syrově popsané prostředí New Yorku počátku 20. století, se vší tou bídou a gangy ozbrojených chudáků, jejichž jediným cílem bylo dožít se dalšího svítání. V tomto nehostinném místě plném zmařených snů o zemi, kde se ze všech stávají úspěšní a bohatí lidé, vyrůstá Christmas, kluk s blonďatou čupřinou, který se dokáže vymanit z osidel předem určeného života a žít svůj "americký sen." Příběh, který stojí za to přečíst :)

bábuška
26.02.2023 4 z 5

Úplný začátek dvacátého století kdy se do Ameriky stěhuje velké množství přistěhovalců ze zbídačelé Evropy s touhou po snadnějším žívotě. Opak je však pravdou. Vedle ghet černých obyvatel vznikají jiná s bílými obyvateli a tam začíná osud malého kluka Natale, kterého přejmenovali už při příjezdu jménem Christmas. Osud jej zavál mezi zlodějíčky, podvodníky a gangstery a v tomtéž duchu se pohybujeme prakticky po celý děj knihy. Christmas se po celou dobu dospívání z tohoto kruhu vymanit, jeho sny jsou odlišné. V knize je příliš mnoho vugarismů, proto dávám pouze čtyři hvězdičky.

Zuzulinka
25.02.2023 5 z 5

Krásná kniha. Přečteno jedním dechem!

Čmeláček
01.02.2023 4 z 5

Jako jo, nebylo to marný. Ale když čtete knihy od Di Fulvia hned po sobě, není to zrovna optimální. Tohle je taková drsná pohádka se šťastným koncem a tentokrát mi to úplně nechtělo sednout. Takže dneska jenom čtyři stars a vrhnu se zase na svoje oblíbené thrillery :).

Enxinka
21.01.2023 5 z 5

Uprimne.. necekala jsem takove misty drsne vypraveni. Romanticka zapletka byla originalni a pribeh me bavil.

Merynkaw
03.01.2023 5 z 5

Moc hezký příběh, velmi čtivý a nenáročný.
---
Jen si myslím, že posledních zhruba 100stránek bylo zbytečných. Příběh mohl skončit daleko dříve.. poslední stránky, i když plně navazovaly na příběh, roztahané. Měla jsem spíš z toho pocit, že se musí naplnit určitý počet slov.
-------
I tak knihu velmi doporučuji, užila jsem si ji.

zandu
20.11.2022 5 z 5

Nádherný příběh. Krásná, drsná pohádka.
Zatím (dle mého názoru) nejhezčí z těch čtyř, které jsem četla.