Evina.Cetba Evina.Cetba komentáře u knih

☰ menu

Modrá krev: Po stopách českých šlechtických rodů Modrá krev: Po stopách českých šlechtických rodů Alena Činčerová

Modrá krev je bezvadně zpracovaná, běžnému člověku čtenářsky přístupná kniha o šlechtických rodech včetně jejich rodokmenů. Nikdo zatím tak uceleně o českých šlechtických rodech nepsal. Dokument jsem samozřejmě viděla a zpříjemnil mi nejeden večer. P.S. Díky F. Kinskému za autogram do mého turistického deníku, potkala jsem se s ním na jeho zámku v Kostelci nad Orlicí a choval se přirozeně, stejně přirozeně jako vystupuje před kamerami.

23.02.2024 5 z 5


Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Izzy zdědila skotský hrad a má společně s matkou představy, jak ho zařídí jako hotel, zrekonstruuje ho, zvláště se zajímá o kuchyni, protože byla na kuchařských kurzech. Jediný ubytovaný platící host je fešný spisovatel a profesor, který ovšem potřebuje klid na práci. Série mi byla doporučena jako bezva odpočinková literatura o cestování a poznávání nějaké země, jinak typická četba pro ženy. Já jsem také turistkou a ráda poznávám nové kraje, tak jsem se do toho tedy ze zvědavosti pustila. :)

15.02.2024 2 z 5


Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Nic se tam dohromady neděje, Fiona se spřátelí s japonskou rodinou a oni si jí oblíbí, opečovávají ji, berou na známá japonská místa oblíbená turisty, taková pohádka. Seznámí se také s evropským fotografem, který jí má být mentorem. Četlo se mi to obtížně, nemá to spád a myslela jsem, že se dozvím víc zajímavých věcí o Tokiu. Je to druhá kniha ze série, ke které jsem se dostala a pro představu mi to už stačilo.

15.02.2024 2 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Současné české autorky mi začínají trochu splývat. Stěžejní opakující se téma rozháraný rodinný život, který není hezkým útočištěm. Ať už se konají návraty před rok 1989 nebo se píše o době po převratu. Knížky mají podobné konce, dočetla jsem právě teď Mornštajnovou Les v domě a tento konec mi přišel obdobný. Mají i podobný styl psaní. Mornštajnová, Dvořáková, Soukupová, autorky píšící o neuspořádaných rodinách. Bavilo mi to, teď už bych uvítala i úplně odlišný styl psaní a jiná témata. Ne jenom o rodině a načrtnuté politice, v životě člověk zažívá i jiné události a řeší různé příhody, zážitky, věci. Tento komentář píšu k Dvořákové, tím nechci říct nic jiného, než že tenhle román je poslední v řadě z rodinného prostředí, kde si lidé příliš nerozumí a děti na pokřivené vztahy dojíždí.

06.01.2024


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Rozhlasová podoba na jedničku. Zase jsem ani nedutala. Dramaturgové si umí vybírat zajímavou literaturu. Akorát trochu smutný příběh, snad žádná rodina v literárním podání Petry Soukupové to nemá mezi sebou jednoduché.

19.12.2023 4 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

V něčem je to trochu jako Hanna: nemohla jsem se od příběhu odtrhnout. Jedná se zase o skryté rodinné tajemství. Celou dobu jsem si něco myslela a postupně se odhalují různé skutečnosti a pak všechno dopadne jinak, než jsem alespoň zkraje a v polovině čekala. Místo města se děj odehrává na venkově. Babička s dědou žijí v domě se zahradou u lesa, kde vyrůstala hl. hrdinka i její máma...

19.12.2023 5 z 5


Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

Autobiografické vyprávění prince Harryho, známého člena britské královské rodiny, psané z jeho úhlu pohledu. Vzpomíná na dobu od úmrtí své matky Diany a školní léta, tedy zhruba od svých 12 let, až po manželství s milovanou Meghan a narození druhého potomka. Celý jeho život ho pronásledovali paparazzi, ztrpčovali mu život, neměl svobodu. Pro veřejný život nemá ty správné předpoklady, je to uvzdychaný, nevyrovnaný muž , kterého něco snadno vyvede z míry. Mohl by mít větší sebevědomí a méně pomlouvat svojí rodinu, kromě pro Harryho idealizovanou Meghan, která je v jeho očích v této knize krásná, lépe vzdělaná, dokonce vzdělanější než je on sám, a dokonalá. Kniha umožňuje pochopit jeho pro mě dosud nečitelné postoje proč se chová tak, jak se chová a proč se vzdal života u dvora ve své rodné zemi a radši bydlí v USA.

14.12.2023 5 z 5


Pačinko Pačinko Min Jin Lee

Skvěle napsaná kniha o korejské, zprvu křesťanské rodině. Pojednává o 4 generacích lidí, kteří žili v Japonsku na různých místech a pokoušeli se tam vypracovat. Japonci s Korejci opovrhovali (s celým národem) a drželi se od nich stranou. Zase se dozvídám něco nového o historii Korejců, jejich uvažování mi začíná být srozumitelnější i jejich vymezování se vůči Japoncům, kteří je utlačovali. Chytlo mi to, přečteno jedním dechem.

07.10.2023 5 z 5


Tlumočníkova dcera Tlumočníkova dcera Teresa Lim

Moc dobře napsaná historická sága o jedné čínské rodině. Hodně postav, hodně politiky, válka Číny s Japonskem, 20.st. K tomu dobře popsaný asijský způsob života a jejich tradice.
Spisovatelka T.Lim vzpomíná na své předky. Dětství prožila v Singapuru. Jako dospělá se pokoušela začlenit do anglické společnosti.
Dědeček byl tlumočník a nadužíval opium. Tehdy zkraje 20.st. se běžně užívala droga, která umožnila lidem přežít těžkou dřinu i nesnáze, bohužel také vzala mužům sílu a nakonec i vítězství.
Nejvíce mi oslovil osud hrdé pratety, která dobrovolně zůstala bezdětná a neprovdaná a jako mladá žena se živila nejvýnosnější prací, určené jen dívkám, v mládí ručně zpracovávala hedvábí, čímž uživila sebe i celou početnou rodinu.
To jsem se dozvěděla, to a další zajímavé informace. A hlavně jsem si pěkně početla. Můžu jenom doporučit.

12.09.2023 5 z 5


Má cesta za štěstím Má cesta za štěstím Karel Gott

Pozoruhodné vzpomínky výjimečného Karla Gotta si užívám přes celé prázdninové léto díky unikátní rozhlasové četbě, částečně čtené umělou inteligencí, napodobující Karlův hlas. Je to záživné. Líbí se mi to. Nevšední osud zpěváka, kterého stvořila specifická doba a umožnila mu kromě talentu ke zpívání i šťastné osobnosti užívat si výsadního postavení v showbyznysu, které už asi nikdy nebude mít takové podmínky a tedy ani obdoby. Díky čtení si připomínám i tehdejší dobu. Viděla jsem biografii i v knižní podobě a zaujalo mi množství kvalitních fotografií.

23.08.2023 5 z 5


Za krásou a láskou Za krásou a láskou Marie Grubhoferová

Román o dvou kamarádkách, které spolu vyrůstaly v klášteře a děj se rozvíjí, až když se osamostatňují. Každá jiným způsobem. V obouch případech dívky vede cit k mužům jím blízkých profesí. Větší prostor dostala opěrní pěvkyně Margit, Helena je ošetřovatelka, která se z české hájovny přestěhovala do Afriky za prací. Je to rozvláčné, s pokusem i filozofické úvahy, což může být zvláště pro dívky nezáživné. Možná i proto, že je léto, jsem si nostalgicky působící knihu z doby 1938, užila. K létu popisy přírody, láska a děj plný náhod patří.

23.08.2023 3 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Vtipné příběhy jednoho zapomenutého, fiktivního šlechtického rodu. Odehrává se to v současnosti.

15.07.2023 3 z 5


Pohádka o Raškovi Pohádka o Raškovi Ota Pavel

Ráda jsem slyšela od pana Kaisera. Lidé by měli znát životopisy svých vrcholných sportovců a jiných významných osobností.

15.07.2023 4 z 5


Člověk má dělat to, nač má sílu. Život Olgy Havlové Člověk má dělat to, nač má sílu. Život Olgy Havlové Pavel Kosatík

Biografie se mi líbila. Překvapily mě až příliš volné mimomanželské vztahy našeho obdivovaného prezidenta a naší první dámy. Olga byla rozhodně jeho silnou oporou, ačkoli jim jiné vztahy nahrazovaly to, co by mělo patřit pouze manželům.

15.07.2023 5 z 5


Jane Austenová: Slova a cit Jane Austenová: Slova a cit Catherine Bell

Rozvleklejší. Musím se do toho nutit. Smyšlenky nepříliš známé autorky, která parazituje na Austenové a aby text vyplnila, cituje z knih "kolegyně." Hrdinka její knihy pořád přemýšlí že napíše knížku a snad se jednou zadaří, pak jde jednou na ples a potká tam někoho, to je obsah asi třetiny knihy.... Fiktivní a jen někdy pravdivější obrázky ze života světově oblíbené autorky podané nenáročnou formou letního romantického čtiva pro ženy. Tenhle text beru víc jako fikci než biografii o Austenové. Za mě nudnější průměr. Obálka se mi líbila.

10.07.2023 3 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Poslouchám už podruhé. Líbí se mi i to, že je to o obyčejných lidech. Po čtení několika biografií známých osobností se zas ráda vracím na (někdy i tvrdou) zem k běžným lidem žijícím v náročné době.

10.07.2023 5 z 5


Nelituji: Život Edith Piaf Nelituji: Život Edith Piaf Carolyn Burke

Moc se mi líbila. Je snadné se nechat ponořit do příběhu, zvlášť když jsem poslouchala audio s písničkami Edith.

10.07.2023 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Neveselé čtení o chudých lidech z hornického prostředí, vystřídá se tam několik generací. Poutavě napsáno, akorát moc pesimistické a ukňourané. Chápu, že měli těžký život a moc důvodů k radosti nebylo, trochu světla do té tmy by ovšem neškodilo.

11.05.2023 4 z 5


Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Daniel Krejčík

Snaha mladého, přecitlivělého herce Dana Krejčíka mluvit s nadhledem o udržení vztahu se svým životním partnerem Matějem Stropnickým, s nímž rekonstruuje zámek v Osečanech. Různé životní příhody a situace, i z jeho dětství. Přečetla jsem během dvou dnů. Bavilo mi to.

11.05.2023 5 z 5


Miss AmeriKa Miss AmeriKa Miřenka Čechová

Vtipné a zábavné. Pobavilo. Zdokonalování americké angličtiny i vnímání životního stylu Američanů, jejich mnohdy až extrémního a přemrštěného chování plného PŘEDSTÍRÁNÍ. New York očima Miřenky Čechové. Poslouchala jsem audioverzi pro zpestření nedělního odpoledne.

12.02.2023 3 z 5