Endrue Endrue komentáře u knih

☰ menu

Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Znovu obdivuhodně čtivé, stejně jako předchozí román autorky Až uvidíš moře.
Jediné co mi nesedělo a nebyl jsem s to uvěřit, že by hlavní postava celou dobu jednala tak pragmaticky bez vědomí toho kolika lidem ubližuje. Aspoň tak mi přišla v knize vyobrazena.

19.03.2023 5 z 5


Nekonečný zázrak Nekonečný zázrak Irene Vallejo

Super kniha, líbí se mi jak autorka v knize vystupuje za sebe. Zároveň bych ocenil méně spoilerů z různých filmů a knih, které tam zmiňuje. :)

15.02.2023 4 z 5


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Je skoro až neuvěřitelné, kolik toho autor dokázal vměstnat do tak krátkého příběhu. Z celé knihy bych vypíchl tuto větu, která vlastně vystihuje celou podstatu příběhu „Aby byl člověk hodnej, na to nepotřebuje bůhvíjakou hlavu. Tak se mi někdy zdá, jako by ty dvě věci ani nešly dohromady. Vem si takovýho opravdickýho čímana, jen málokdy ti to bude hodnej člověk.“

17.10.2022 5 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Kniha je sice psaná velice prvoplánově, s jasným záměrem. I přesto si myslím, že je napsána poutavě a pokud se člověk zrovna nachází v určité životní fázi, kniha mu dokáže dost pomoci si uvědomit, co vlastně v životě chce a co od života očekává. Určitě bych knihu doporučil lidem na střední škole.

17.10.2022 5 z 5


Námořní slepota Námořní slepota Michael Romancov

Naprosto skvělá kniha, perfektně zpracované téma a dáno do jednoduchých souvislostí. Po přečtení si uvědomíte jak málo toho víte o globální politice. Je třeba přečíst více knih o globální politice, abyste si mohli udělat ucelený obraz o tom jak svět funguje, ale tato kniha je určitě dobrý startér. Doporučuju například ještě knihy V zajetí geografie od Tima Marshalla a Střet civilizací od Samuela P. Huntightona.

11.10.2022 5 z 5


Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Skvěle zpracované téma. Tato kniha by měla být jako povinná četba ve školách, aby si děti udělali obraz o tom, co je to komunismus.

11.10.2022 5 z 5


Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

V knize je krásně zobrazeno, jak osobní kontakt a zkušenost změní narativy vytvořené společností (Němec = špatný apod.). Znám z osobního života spoustu příběhů, když někdo někoho odsuzuje například za to, že je gay, protože většina společnosti vytvořila narativ gay = špatný. Ovšem potom, co dotyčná osoba toho člověka pozná, tak zjistí, že je to úplně normální člověk jako on. Tyto věci bychom se měli snažit odbourávat co nejvíce.

11.10.2022 5 z 5


Magor a jeho doba Magor a jeho doba Marek Švehla

V knize se dozvíme spoustu zajímavých věcí o Magorovi, ale kniha i perfektně popisuje atmosféru a situaci v období normalizace. Po přečtení knihy se moje antipatie ke komunismu a věcí s ním spojeným ještě zvětšila. Celé dílo je i přes svůj objem velmi dobře čtivé. Autorovi klobouk dolů, za všechny sesbírané informace z různých zdrojů, muselo to dát spoustu práce, protože Magor byl v době psaní knihy již po smrti.

11.08.2022 5 z 5


Země nomádů Země nomádů Jessica Bruder

Kniha krásně popisuje, že Amerika už dávno není ten ráj, kde je všechno růžové. Autorka v knize popisuje nomády jako lidi ze střední třídy, já jsem si ovšem z knihy odnesl, že jsou to povětšinou spíše lidi s nulovou finanční gramotností. Jak je možné, že v 60 letech odchází do důchodu s nulou na účtu? Ale i přes tento fakt dokázala autorka dobře přiblížit problém amerického systému jako je zdravotní, důchodové pojištění a zvyšující se náklady na život.

29.06.2022 3 z 5