Nekonečný zázrak

Nekonečný zázrak https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464112/bmid_nekonecny-zazrak-sic-464112.jpg 4 12 5

Kniha patří do stejné kategorie jako lžíce, kladivo, kolo nebo nůžky. Neumíme si představit život bez tohoto fascinujícího artefaktu, který lidé vynalezli, aby slova mohla volně působit v prostoru a čase, a bez kterého by neexistovala civilizace. Viktoru Franklovi zabavili při příchodu do Osvětimi rukopis, který obsahoval jeho výzkumy za dlouhou dobu, a touha napsat to vše znovu ho udržela při životě. Frankl později uvedl, že i když byli mnozí intelektuálové v horší kondici než ostatní vězňové, život v Osvětimi snášeli paradoxně lépe. Dokázali se totiž izolovat od děsivého okolí a uchýlit se do vlastního nitra. Zachránila je jejich představivost a víra v sílu slov. Knihy pomáhají lidem přežít velké historické katastrofy i osobní tragédie. Knihy jsou naším svědomím, spásou zoufalých, inspirací milenců, zdrojem osvobozujícího smíchu. Když porovnáme něco starého s něčím novým – například knihu s tabletem, zdá se, že to nové má větší budoucnost. Ve skutečnosti je to naopak. Čím déle je určitý předmět či nějaká zvyklost mezi námi, tím větší má budoucnost. To nejnovější většinou zanikne nejdřív. I za mnoho let tady budou židle a stoly, lžíce i nůžky, možná však už nebudou tablety a mobilní telefony. Kdoví, jednou třeba nebudou solária, budeme však dál oslavovat zimní slunovrat.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: , Leda
Originální název:

El infinito en un junco , 2019


více info...

Přidat komentář

Endrue
15.02.2023 4 z 5

Super kniha, líbí se mi jak autorka v knize vystupuje za sebe. Zároveň bych ocenil méně spoilerů z různých filmů a knih, které tam zmiňuje. :)

milan.valden
08.02.2023 4 z 5

Knihy o knihách, o čtení a o literatuře mám rád, a tak mě zlákal Nekonečný zázrak španělské autorky Irene Vallejo (*1979). Podtitul Jak člověk stvořil knihy a jak knihy utvářejí člověka je výstižný. Kniha je dokonalý vynález a předmět, bez něhož si dnes neumíme představit naši kulturu, náš život, naše volné chvíle, naše vzdělávání a zvídavost, ale taky třeba spoustu filmů natočených podle knih apod. Irene Vallejo se vydává k samým počátkům knih, do starověku, a svoji rozsáhlou publikaci (566 stran, z toho téměř 60 stran poznámek a rejstřík) dělí na dvě části: první, delší má název Řecko si domýšlí budoucnost a druhá, kratší, má název Po cestách Říma. Líčení dějin knižní kultury začíná v egyptské Alexandrii, kde stávala legendární velká knihovna, a obrací se k celé řecké společnosti, ale i do Egypta či jiných starověkých světů. Ovšem autorka současně překračuje věky a příběhy a příklady si bere i z pozdějších období i ze současnosti. V druhé části, kterou mám teprve před sebou, bude centrem pozornosti antický Řím, opět s mnoha "výlety" jinam.
Témata jsou tu nejrůznější a velice čtivá kniha je plná zajímavostí a příběhů a úvah o tom, co znamenají pro člověka knihy a co dal člověk knihám, a to včetně autorčina vlastního vášnivého vyznání lásky ke knihám a četbě, tak trochu jako nádherné Dějiny čtení Alberta Manguela, ale zase trochu jinak. Alexandr Veliký, Kleopatra, Homér, Aristotelés, Platón, Hérodotos, Sapfó, řečtí dramatici, filozofové a řečníci, vládci a aristokracie, knihovny, svitky, papyrus, rukopisy, ztracené knihy, obchod s knihami, uspořádání knihovny, písmo, ženy-spisovatelky, studium, přednášky, ničení knih, nebezpečné knihy a zakazované čtení, gramotnost, smích a satira, tragédie a komedie, Ovidius, Julius Caesar, literární kánon, iluminace, knihtisk atd. atd.


Venezia
26.10.2022

Podľa obsahu by to mala byť kniha o knihách Starovekého Grécka a Ríma, ale je to jedna dlhá esej o knihách krížom-krážom dejinami, popretkávaná spomienkami autorky na knihy a knižnice, citáciami a obsahmi rôznych kníh či filmov o knihách, a osobami/osobnosťami, ktoré sa o knihu čo len obtreli.

nicandra
03.08.2022 5 z 5

Naprosto úžasné! Je to cesta historií knih, čtení, knihoven, spisovatelů... Autorka se soustřeďuje na antiku, ale přesahuje i do jiných období, dokonce i do současnosti. Vyjadřuje se velice poeticky, ale zároveň poměrně přesně. V mnoha případech je to spíš zamyšlení. Řada vyjádření je tak pěkná - prostě do kamene tesat...
Knihu jsem četla po chvilkách asi tři měsíce. Nejde to zhltat, člověk si musí to právě přečtené přebrat, promyslet, udělat si svůj názor... Tak asi: je to výjimečný čtenářský zážitek, ale nedostanete ho jen tak, musíte si to vysedět a promyslet.

DreamerX9
07.02.2022 3 z 5

V podstatě jde o putování knih lidskou historií. Je to velice hezky zpracováno a je zajímavé jak kniha, kterou držíme v ruce získala svůj tvar a čím by byla kdysi.

Štítky knihy

eseje fejetony španělská literatura Alexandrijská knihovna knihy - dějiny, vývoj knihy

Autorovy knížky

Irene Vallejo
španělská, 1979
2021  87%Nekonečný zázrak

Kniha Nekonečný zázrak je v

Právě čtených4x
Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce11x
Chystám se číst37x
Chci si koupit11x