ehoos ehoos komentáře u knih

☰ menu

Emma Emma Jane Austen

Nejsem si jistá. Myslím, že budu muset dát knížce ještě jednu šanci někdy později...a s nižším očekáváním. Austenovou mám moc ráda, vždycky mi doplní potřebu romantiky a krásy do života. Ale u Emmy jsem pořád na vážkách.

Nejvíc mě asi odradilo už na začátku, že hlavní postava mi byla silně nesympatická. Emancipovaná (což je samozřejmě super), lehce arogantní Emma neustále strká nos do záležitostí druhých jen proto, že prostě nedokáže uznat, že nemá patent na všechno. Naštěstí, čím dále se příběh rozplétá, tím víc jako by si uvědomovala, že se taky může mýlit. Přesto jsem se nemohla zbavit dojmu, že přes často silnou sebereflexi, stejně nikoho neposlouchá, dokud jí pravda nevezme přes čumák.

Nechci říct, že je kniha špatná. Je skvělá, jako všechny Austenovky, co jsem zatím četla. Jen to asi nebylo, co jsem čekala. Nejspíš hlavně proto, že jsem si nezamilovala hlavní postavu, jsem se pořád nemohla začíst. Jako by mě Emma svou "nesnesitelností" nějak rozčilovala :)

Další věc, co mě trochu mrzela, je že jsem z příběhu necítila příliš romantické vibrace. Prostě se tak nějak všichni domluvíme, že se vezmeme, protože když se na to podíváme ze správné perspektivy a s výhledem do budoucna, je to to nejlepší rozhodnutí. Chápu, že tak nějak se to dlouhé roky dělalo, kolikrát i dnes, ale knihu jsem popadla prostě hlavně proto, že jsem si chtěla přečíst romantický příběh...a tady je romantika jen podružná. Což je na jednu stranu dobře. myslím, že mě to prostě jen zaskočilo.

Jak jsem říkala, dám jí ještě jednu šanci. Nebude to poprvé, kdy se mi knížka zalíbila až napodruhé. A u Austenové věřím, že se mi určitě zalíbí. Tak příště

21.08.2019 4 z 5


Forrest Gump Forrest Gump Winston Groom

Film s Tomem Hanksem jsem vždycky milovala... Knížka je dost jiná. Rozhodně nemyslím jiná ve špatném smyslu slova. Je hlubší, možná méně legrační (určitě vážnější), ale za to úžasně čtivá. Děj běží tak rychle, až máte co dělat, abyste to stíhali.

Forrest je možná lehce opožděný, ale rozhodně ne hloupý. Aspoň mi tak v knížce tolik nepřišel. Trochu zmatený a méně chápavý, ale na druhou stranu se mu daří si spoustu věcí pospojovat, a používat zdravý rozum taky většinou zvládá. Taky jeho uvědomění, že je "idiot" mu často pomůže...všem by nám asi prospělo občas si uvědomit svoje slabosti. Občas na něj sedne štěstí a občas velká smůla. Svět po něm prostě hází příležitosti všeho druhu a Forrest se prostě každé chopí, aniž by dumal nad následky. (Trochu jako "Yesman".) Ve filmu to není tolik patrné, ale jak do Forresta neustále buší Štěstěna, často mu způsobí spíš problémy, než aby mu pomohla. Postava plukovníka Dana byla ve filmu hodně změněná...chápu důvod, ale jeho knižní podoba mi byla sympatičtější.

Bavilo mě, jak je knížka psaná tak, jako by ji napsal Forrest. Četla jsem ji v angličtině, ale předpokládám, že je to v češtině taky tak. Kolikrát je prostě použité slovo, které jen zní podobně, ale do věty vůbec nepatří, nebo je jen napsané tak nějak všelijak :) . Celkově super kniha a určitě se k ní ještě v budoucnu vrátím.

21.08.2019 5 z 5


Bratři Karamazovi Bratři Karamazovi Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Nejlepší (největší, nejúžasnější, nejdůležitější) kniha mého života. Četla jsem ji několikrát a přečtu ji zas. Tohohle příběhu se nikdy nenabažím a nikdy nepřestanu litovat (přímo mlátit hlavou do stěny), že Dostojevskij nestihl sepsat celou zamýšlenou serii. Všechny postavy naprosto živé a skutečné. Ani nedokážu uvěřit, že se to všechno vážně nestalo, že všechny postavy skutečně nežily. Každý, kdo se románem jen mihne je nemilosrdně rozpitván do nejmenších podrobností. Miluju tu dokonalou psychologii, miluju to poselství, miluju všechno to zoufalství, lásku, bolest i nízkost. Miluju každou stránku téhle knihy a jedinou z nich bych neodstranila. Ani jediné slovo nesmí být vyškrtnuto.

31.01.2015 5 z 5


Zápisky z Mrtvého domu Zápisky z Mrtvého domu Fjodor Michajlovič Dostojevskij

První, co jsem od něj četla. Není to zrovna přeplněné dějem, ale o to tady nejde. Strohý popis, jaký je použit je použitý schválně. Nejde o to, že by se Dostojevskij neuměl vcítit nebo cokoli citlivě popsat. Kdo četl i jiná jeho díla, ví že je to jeden z nejcitlivějších spisovatelů vůbec. Strohý popis tvoří skvělý kontrast s hrůzami života ve vězení. Skvělá kniha a to neříkám jen proto, že je to můj favorit. Myslím, že jeho největší kvalitou je právě psychologie. Příběh nemusí být vždy to hlavní. Já jsem byla nadmíru skopojená a od četby dalších jeho děl mě to neodradilo, právě naopak.

31.01.2015 5 z 5


Výchova a vzdělávání židovských dětí v protektorátu a v ghettu Terezín Výchova a vzdělávání židovských dětí v protektorátu a v ghettu Terezín Dana Kasperová

Naučné, opírající se o fakta a přitom čtivé. Velice dobře zpracované. Je to přehledné a srozumitelné.

31.01.2015 4 z 5


F. M. Dostojevskij - Život a dílo F. M. Dostojevskij - Život a dílo Radko Pytlík

Jsem ráda za jakoukoli knihu o Dostojevském, ale tahle mi přišla trochu zmatená. Jakoby páté přes deváté. Špatná není, jen nepřehledná. A kromě toho jsem si u některých informací nebyla jistá jejich pravdivostí...ale co já vím, odkud bylo čerpáno. Jinak celkově dobrá kniha

31.01.2015 3 z 5


Nahý oběd Nahý oběd William Seward Burroughs

Možná by mě to tolik neštvalo, kdyby tolik lidí neoznačovala tohle .... jako geniální dílo. Jistě to má svou cenu v tom, že máme možnost nahlédnout do zfetované duše zvrhlíka, magora a násilníka, který to nemá v hlavě v pořádku. Rozhodně jsem ale přesvědčená, že jako literatura to nemá cenu ani papíru, na kterém je vytištěná. Nemá to žádnou linii ani smysl, střídají se tam sexuální fantazie s rádoby kritikou společnosti, tkerá ale nedává valný smysl. Často se opakuje a často mluví jen proto, aby mluvil. Za mě nula

31.01.2015 1 z 5


Americké psycho Americké psycho Bret Easton Ellis

Dávám hvězdu jen proto, že bych žádné knize nedala odpad. Nevím, možná jsem něco nepochopila, možná mi uniklo něco zásadního, ale buď jsem se neuvěřitelnou dobu nudila u popisu vizitek a kravat nebo jsem zvracela u popisů brutálních způsobů hnusných vražd. Nechci vypadat jako snob, co čte jen klasiku, umím ocenit i knihu, která nenese hluboké poslelství, ale nevím...v téhle knize jsem prostě nic nenašla. Třeba bych změnila názor, kdybych ji přečetla víckrát, ale už se k tomu asi nedokopu.

31.01.2015 1 z 5


Všechny moje lásky Všechny moje lásky Nick Hornby

Pokud člověk neočekává příliš, je to skvělá kniha. Neříkám, že jde nějak hluboko a přináší poselství, ale to není podmínka pro dobrou knihu. Některé knihy jsou prostě dobré jen tím, že si je člověk rád přečte a že ho pobaví. A tahle taková jistě je.

31.01.2015 4 z 5


Bídníci Bídníci Victor Hugo

Jestli dal někdo méně než pět hvězdiček, je blázen, nebo to nedočetl. Ani nemám slov, abych to popsala. Četla jsem už pětkrát a přečtu určitě znovu. Bídníci a Bratři Karamazovi od Dostojevského jsou nejlepší knihy jaké jsem v životě četla (a nemyslím, že někdy stihnu přečíst něco lepšího). Geniální. Skvěle napsané, čtivé, citlivé a plné poučení do života. Po každém přečtení se cítím neuvěřitelně povznesená a zas mám víru v dobro mezi lidmi. Napsala bych toho víc, ale jak říkám, nemám slov. Na konci jsem prostě pokaždé umřela.

31.01.2015 5 z 5


Chrám Matky Boží v Paříži Chrám Matky Boží v Paříži Victor Hugo

Docela mě mrzí počet špatných komentářů. Není to jistě nejlepší Hugův román, ale rozhodně patří mezi nejlepší. Nějak nedokážu pochopit, jak si někdo může stěžovat na nedostatek děje. Já jsem se velice ráda nechala strhnout hned čtyřikrát a jistě se ke knize vrátím ještě mockrát. Úžasný příběh o tom, že nikdo vlastně není úplně dobrý ani úplně zlý. Každý děláme chyby a i když už jednu postavu odsoudíme, za chvíli nás stejně napadne, že ji musíme i trochu litovat. Hugo dodržel svůj klasický vzorec - ti nejnevinnější dopadnou nejhůř a největší zmetek (jediný, kdo jako by neměl srdce) si kráčí dál po světě jako by nic. Geniální.

31.01.2015 4 z 5


Muž, který se směje Muž, který se směje Victor Hugo

Jedna z nějlepších knih, jaké jsem četla. Myslela jsem, že Bídníci jsou jeho nejlepší dílo, ale teď jsem na vážkách. Dokonale mě to semlelo. Hugo prostě válí. Psychologie postav prostě úžasná, děj mě napínal k prasknutí a zase jednou jsem se při čtení topila v slzách. Miluju knihy, které mě skutečně chytí za srdce a tahle to rozhodně udělala.

31.01.2015 5 z 5


Tři muži ve člunu a na toulkách Tři muži ve člunu a na toulkách Jerome Klapka Jerome

Už se těším, až si ji přečtu podesátý a lidi si zas budou v autobusu odsedat, až se budu dusit smíchy. Výborná kniha na odreagování, vyčištění hlavy a zvednutí nálady. Pokaždé, když se předávkuju Dostojevským, přečtu si tuhle knihu, abych neskočila z mostu. Perfektní

31.01.2015 4 z 5


Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Už nikdy v životě to nebudu číst znovu! A rozhodně ne proto, že by to byla špatná kniha. Je výborná a velice citlivě napsaná. Bohužel na mě až příliš a celou druhou polovinu jsem probrečela. Strašný nervy drásající příběh. Příšerné pomyšlení, že taková zvěrstva seskutečně stávala. Bylo mi z ní dokonale zle. Výborná kniha

31.01.2015 5 z 5


To To Stephen King

Přes to, že mám z klaunů hrůzu, nedokázala mě kniha nijak zvlášť vyděsit. Vyjma několik málo scén jsem četla celkem v klidu. Jinak ale celkem dobře rozehraný román, psychologie postav dobře propracovaná a děj celkově poutavý. Škoda toho, že mě moc nevyděsil, ale možná jsem jen očekávala příliš. Jako obvykle, King čím více se blížil konci, tím hloupější příběh byl. Nevím, asi je to jeho pravidlo. Vymyslí skvělý příběh, ale na konci jako by si s ním nevěděl rady. U téhle knihy to byla docela škoda. Mohlo to být super

31.01.2015 4 z 5


Moulin Rouge Moulin Rouge Pierre La Mure

Když jsem ji začala číst, ani jsem nevěděla, o čem je. Ale ihned mě zaujala a prakticky jsem ji zhltla. Neuvěřitelně smutný příběh. Citlivě popsaný tragický osud umělce. Díky tomuto románu jsem si pořídila o Toulousovi další knihy. Velice mě zaujal jako člověk i jako umělec. Skvěle napsané

31.01.2015 5 z 5


Dracula Dracula Bram Stoker

Úplně se mi chtělo brečet nad tím, kolik filmů už zprznilo ten perfektní příběh.

31.01.2015 4 z 5


Venuše v kožichu Venuše v kožichu Leopold von Sacher-Masoch

Pozor na to, co si přeješ. Klasický vzorec, ale výborné ztvárnění. Postavy jsou neobvykle živé, vezmeme-li v úvahu děj knihy. Moc se mi líbila. Číst v metru vřele doporučuju ;)

31.01.2015 3 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Musím říct, že ačkoli preferuji spíš vznešenější jazyk a celkový styl, tahle kniha je prostě úžasná. Zdaleka si nemyslím, že by byla jen pro pubescenty, jak nám bylo předkládáno ve škole. Myslím, že je to skvělé nahlédnutí do duše mladíka, který se jeví zvláštním, i když možná až příliš mnoho dětí jeho věku uvažuje podobně. Neuvěřitelně citlivé a přesné. Upřímně jsem se děsila, jak to skončí, byla jsem napnutá jak struna

31.01.2015 5 z 5


Ďábel a Já Ďábel a Já Šárka Schmidtová

Ne že by snad kniha byla vyloženě špatná. V rámci daného žánru (romantická slátanina s lehce erotickým nádechem) není úplně špatná. V porovnání s jinými knihami podobného vyznění, které jsem prolistovala, myslím, že je tohle zrovna jedna z lepších. Nicméně podruhé to číst asi nebudu. Je to asi dobrá kniha na přečtení za jedno odpoledne někde na pláži...ale já jsem na pláži nikdy nebyla, tak nevím

31.01.2015 1 z 5