dRobert dRobert komentáře u knih

☰ menu

Advokát Advokát Václav Láska

Jako beletrie celkem fajn western s osamělým pistolníkem, jako dokument o našem světě výborné. Nad ránem jsem přeskákal prostředek knihy, ale závěr byl filmový.

16.04.2024 4 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Dětská a přesto dospělá, fantazy a přesto scifi. V době mého narození Herbert navrhl jak se zbavit umělé inteligence. Tehdy počítače vyplňovaly místnosti a krmily se dírkatým papírem. Ekologie, rytířský epos. Dobrý čtení. Krystalický zuby písečný obludy a překvapení. "Poslala jsem svůj vzkaz do budoucnosti, kde ho můžeš slyšet jen Ty. Zabila jsem našeho dědečka, tlustého barona, ani moc netrpěl ..."

16.04.2024 5 z 5


Zelená kobyla Zelená kobyla Marcel Aymé

Pohled zeleného tvora z obrazu na milování i šukání v místnosti, kde visí na stěně. Vzletná slova podšprajcovaná nízkou chtivostí. Zemitost lidí, jejich potěšení a zuřivosti. Slunce a drsná veselost - "století dědci padali už jako mouchy".
Francouzsky to musí být k sežrání.

01.04.2024 4 z 5


Obr Dobr Obr Dobr Roald Dahl

Geniální kniha, geniálně přeložená

25.01.2024 5 z 5


Barevné pohádky Barevné pohádky Ilona Borská

Pozor, jsem zlý drak a nemohu za to ... Pohádka pohádková

24.01.2024 4 z 5


Oběžník Oběžník Jiří Dědeček

Obrovská prča s příchutí oceli. Přímá linka do času přijíždějících tanků. Jak jsme si po 17 letech zase zvykli na okupaci. Z tohodle se povinná četba naštěstí udělat nedá.
"pan učitel vešel do třídy a nebyl na něj hezký pohled ..."

19.08.2023 5 z 5


Únos na Mars Únos na Mars Robert A. Heinlein

Spojení nespojitelných novel je sexy vyjádření smradlavých sedmdesátých let. Aby nakladatelé mohli cenzorovi předložit americkou (naivní ale skvěle napsanou) henleinovku, museli vyškrábnout z minulosti ruské jméno a hrdý titul o Rusech. Stačil ten titul a vlk se nažral. Berte tuhle dvojknihu jako ilustraci snahy ochcat komunistické prosovětské normalizátory. Protože sám Suchdolský byl romantik z doby cara. Copak si asi myslel o sovětech???

19.08.2023 4 z 5


Knížka s červeným obalem Knížka s červeným obalem Alexandra Berková

Naprosto zásadní kniha magického realizmu české kotliny. "Je to s těma jinýma ... jiný?"
V době reálného socialismu to byla pecka a kvůli místnímu podhodnocení si jí běžím přečíst znova. Ale nepochybuju, že zasáhne i po 36 letech

10.03.2023 5 z 5


Přespávačka u slečny Broukové Přespávačka u slečny Broukové Sabrina Karasová

Takovouhle jízdu jsem zažil jen s Ostrovem Jakuba Horáka. Chutná výborně, užívat po lžičkách.

19.02.2023 4 z 5


Zápasník sumó, který nemohl ztloustnout Zápasník sumó, který nemohl ztloustnout Éric-Emmanuel Schmitt

Oproti jiným autorovým knihám jen lehká duchovní pokroutka

22.08.2022 4 z 5


Výpravy za bednou Výpravy za bednou Josef Benda

Příběh prošpikovaný ozvěnou indiánek, klukovského snění a vymýšlení. Základní tajemství bedny vrací čtenáře do skutečné historie rodiny a země. Navrch vše sleduje Slepič. Autorem knihy je za normalizace zakázaný humorista a snílek Jiří Robert Pick. Pan Benda se s ním jen podělil o honorář.

22.08.2022 4 z 5


Jasná voda vůkol Jasná voda vůkol Gavin Maxwell

Ztratit se v divočině a drbat sametovou vydru. Sen, do kterého jen občas vkoukne drsná realita celníků, revolucí a mrtvého kamaráda. Po třiceti letech jsem si nejvíc užil ty úvodní pomalé pasáže, plné rachotu vln a ječení větru. Vydání s fotkami je fajn - leta jsem si užíval nádherné ilustrace Evy Haškové, ale vidět Midžbila a Edal "ve skutečnosti" ...

11.06.2022 5 z 5


V šoku V šoku Rana Awdish

S obrovskou silou prožitého strachu a bolesti se Rana Awdish vrací do svého života a práce lékařky. Hledá důvody zraňování pacientů a nedostatečnosti vlastní i cizí léčby. Nachází je uvnitř duše lékařů. Medicína je plná zranění, které pacienti i lékaři sami nechápou. Rana přednáší a léčí nemoce medicíny. Kniha je psána v cyklech a je dobré ji číst dokola. (jsem lékař)

11.06.2022 5 z 5


Válka ve vzduchu Válka ve vzduchu Herbert George Wells

Do chvíle než lidstvo vybije samo sebe, budeme stále připravovat válku. Civilizace a kultura jsou jen tenounké slupky na uvažování dítěte. Vzdor, vztek a ničení. Třeba se HGW mýlí - vždyť dvě světové války proběhly a stále umíme číst knihy. Druhé přečtení mě zasáhlo vzpomínáním na svět 30 let po válce.

29.07.2021 4 z 5


Sedm křížků a jeden ministrant Sedm křížků a jeden ministrant Georges Simenon

Simenon tvoří skutečnost - s bolestí, vůní, krásou, smradem a nadějí. Sedm křížků je bez Maigreta. Řadový šedý policejní úředník Lecoeur (pan Srdce) se stane geniálním vyšetřovatelem pro jednu noc a den. Čistá krása, postupná hrůza a závěrečný filmový sešup.

22.07.2021


Marťanská kronika Marťanská kronika Ray Bradbury (p)

Báseň. Hvízdající vítr studí a zpocená trika smrdí. Zničíme svět a rozhlížíme se po dalším. Kniha je o lidech, o mě, o nás.

09.04.2021 5 z 5


Dobrá píseň Dobrá píseň Pavel Kohout

Stejně jako v Katyni se autor ukájí mocí. Jen se přepóloval. Jistě to stihne znovu, je přeci mlád.

02.11.2020 odpad!


Guliverove cesty Guliverove cesty Jonathan Swift

Učitelé, kteří ji zařadili do dětské četby, se od Jahuů liší jen oblečením. Sqost.

18.06.2020 5 z 5


Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Láska a další kouzla, udavači a zrůdy reálného socialismu - je tam všechno. Již mlčím, jako tichá halucinace ... ( kocour Kňour)

18.06.2020 5 z 5


Návrat do divočiny Návrat do divočiny Aleš Palán

Prostě dvojka, nestojí za koupení

18.06.2020 1 z 5