Jasná voda vůkol

Jasná voda vůkol https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53717/bmid_jasna-voda-vukol-COQ-53717.jpg 4 31 8

Vyprávění nás přivádí na severozápadní pobřeží Skotska, do míst dosud neporušené přírody, kde autor žije po řadu let. Líčí osobitou krásu pusté skalnaté krajiny a moře, pestrost divoké místní fauny i nečetné obyvatele. Hlavní část knížky vyplňují neobvyklé příběhy o zvířatech, které autor důvěrně poznal, zejména pak líčení života ochočených vyder. Tato kniha byla úspěšně zfilmována pod názvem "Kruhy na vodě". Z anglického originálu "Ring of Bright Water", vydaného nakladatelstvím Pan Books Ltd. v Londýně roku 1968 přeložila Eva Soňa Vávrová. Přebal a vazbu s použitím kreseb Evy Haškové a osnovu grafické úpravy navrhl Karol Rosmány. 184 stran textu, 16 stran obrazové přílohy. Druhé vydání.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Příroda, zvířata
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Ring of Bright Water , 1972


více info...

Přidat komentář

dRobert
11.06.2022 5 z 5

Ztratit se v divočině a drbat sametovou vydru. Sen, do kterého jen občas vkoukne drsná realita celníků, revolucí a mrtvého kamaráda. Po třiceti letech jsem si nejvíc užil ty úvodní pomalé pasáže, plné rachotu vln a ječení větru. Vydání s fotkami je fajn - leta jsem si užíval nádherné ilustrace Evy Haškové, ale vidět Midžbila a Edal "ve skutečnosti" ...

Forestwalker
12.05.2022 5 z 5

Opravdu krásná kniha o zvířatech, navíc skvěle napsaná, skutečně vysoká literatura. Je to jedno z těch děl, která donutí člověka sednout k Internetu a vygooglit si dodatečné informace. O hladkosrstých vydrách, vysoušení iráckých bažin (jejich domova) za Saddáma Husajna nebo se podívat na obrázky velekraba. Jenom škoda, že se člověk už nedozví, jak to dopadlo s Edel a jak skončil divoký kocour z poslední kapitoly.


kralika
12.11.2021 5 z 5

Nádherná záležitost pro všechny milovníky Skotska, přírody, zvířat a snílků.

degenerator1
25.05.2020 5 z 5

Nádherné, smutné čtení pramenící z autentičnosti knihy. Někdy se mi tak líbí autorův způsob života, že bych ho hned aplikovala.

RHorse
22.03.2020 4 z 5

Četla jsem na doporučení, že je to podobné jako knihy ud Durrella. A musím říct, že mě to nezklamalo. Začátek pozvolnější, ale byvil mě i popis surové skotské přírody. Doporučuji všem vytrvat.

Alex_Jura
30.10.2018 5 z 5

Než jsem si přečetla tuhle úžasnou knihu, věděla jsem o vydrách jen, že existujou. Působivé popisy, zajímavé myšlenky a navrch skvělý překlad. Člověk má při četbě úplně chuť se tu chalupu vydat hledat...

rarášek
08.09.2016 5 z 5

Úžasná knížka. Miluju vydry a Midžbil mi byl hrozně blízký. Jeho smrt mi přišla strašná a doufám, že ten co mu to provedl se bude smažit v pekle. Edal byla taky pěkné kvítko. Knížku velice doporučuji milovníkům vyder a krásné přírody. :)

kamibe
21.01.2016 5 z 5

Tuhle knihu jsem milovala. Vždycky jsem ráda četla příběhy o divokých zvířatech a jejich soužití s lidmi. A vydry jsou zvířata obzvláště zajímavá. Kdyby nebylo tolik nových zajímavých knih, které chci číst, vrátila bych se k této velmi ráda a přečetla si ji znovu.

Štítky knihy

zfilmováno příroda příběhy o zvířatech

Autorovy knížky

Gavin Maxwell
skotská, 1914 - 1969
1978  88%Jasná voda vůkol