Danushka Danushka komentáře u knih

☰ menu

Prokletí Salemu Prokletí Salemu Stephen King

Stará dobrá kingovka. Skvělý prožitek, když racionálně uvažující postavy odmítají upíry stejně jako každý z nás, i když důkazy začínají být neúprosné..

25.12.2015 4 z 5


Puls Puls Stephen King

!Upozornění - tento komentář obsahuje SPOILERY!
Objektivně bych to viděla na 3 *. Z Kingova osobitého stylu začínám mít spíš pocit "psaní na jedno brdo". Navíc naprosto skvělý námět mi přišel úplně pohřbený, z knihy bych nejradši vystřihla úplný závěr (ach Steve, proč? Proč takovej zoufalej otevřenej happy end, do očí bijících, neuvěřitelných náhod? (tady narážím na Clayova syna, ne ten šílený útok/útěk, i když i ten byl trochu na pováženou..)), a naopak bych byla zvědavá na závěrečnou kapitolu o celkové světové situaci (a nebo možná vůbec žádný závěr, ať člověk nechá pracovat svou představivost). V myšlenkách i dialozích hlavních postav bylo jen letmo nadhozeno několik zajímavých myšlenek (a některé zajímavé myšlenky nebyly ani nadhozeny), které bohužel vůbec nedostaly prostor k rozvedení (co vlastně za "program" se do lidí "nahrál"? Odkud? A nebylo by nové lidstvo ve skutečnosti lepší? Ve chvíli, kdy člověk zjistil, že se "telefoňáci" skutečně vyvíjí a nejsou jen agresivní nemyslící "zombie", se přece dalo více uvažovat o celém smyslu, a kdo ví, třeba i o společné symbióze? atd. atd.).
Proč tedy nakonec čtyři hvězdičky? Protože se to prostě výborně četlo! Příběh mě do sebe vtáhl během první vteřiny a nedalo se od něj odtrhnout. Fandila jsem hlavním postavám, prožívala jejich cestu a starosti, (měla jsem mnohem větší pochopení pro Tomův stesk po kocourovi než Clay, který evidentně nevnímal domácí mazlíčky jako členy rodiny), působili na mě se svými názory, přesvědčeními a chybami opravdově.

24.06.2015 4 z 5


Hra věží Hra věží Daniel O´Malley

Tahle knížka pro mě byla takovým zastrčeným nenápadným pokladem. Skvěle zvolené téma i zpracování! Nemůžu než doporučit k přečtení :-)

02.01.2015 5 z 5


Nova Nova Keith R. A. DeCandido

Kdyby se autor nesnažil vtěsnat do StarCraft světa, ale vydal dílo jako samostatné, možná bych ty hvězdičky dala tři, ale takhle hrůza... K tomu od začátku špatné naladění od všech těch předmluv o hře, na kterou jsem se těšila, ale která skončila dřív, než začala, a příšerný překlad... Ne, opravdu se mi nelíbí doslovné překládání a jako třešnička na dortu vysvětlování vtipů, které mají ten správný zvuk pouze v angličtině, pod čarou. Zásadní logická chyba a deus ex machina v jednom ve vymazání paměti PO absolvování výcviku už jen podtrhla celkově špatný dojem.
PS Styl psaní, při kterém autor "v nejlepším" utne děj a jde vyprávět příběh jiné osoby (ideálně ještě v jiném čase) se v tomto případě málem nevyplatil - několikrát jsem měla chuť knihu definitivně odložit nedočtenou, protože mě jednoduše nelákalo poznávat novou postavu...

31.10.2014 2 z 5


Zlaté rybky Zlaté rybky Valja Stýblová

Člověku se nechce věřit, jak rychle ten čas letí a s jakou rychlostí se mění naše společnost. Dnes už snad úsměvné čtení, přesto mají knihy Stýblové své kouzlo, pro které se k nim budu vracet. A nemůžu pominout ani skvělý spád příběhu.

24.09.2014 4 z 5


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Příběh si mě získal hned od začátku - skvěle čtivý, má atmosféru i vtip. Akorát, že umírání je vedlejší učínek žití a týká se nás všech, nejen těch nemocných rakovinou. Je vůbec smysluplné přemýšlet, koho bude větší škoda? Člověk s vidinou smrti v dohledné době přemýšlí o smyslu života. Hodně. Ale znamená to, že člověk, který má určitou pravděpodobnost, že se dožije vysokého věku, o smyslu života nepřemýšlí? Jsou hodnoty takového člověka méně důležité? (Je míň granátem, nebo jím dokonce není vůbec?) Podřizujeme se všichni z lítosti "úlitbě rakoviny"?

16.09.2014 4 z 5


Šógun Šógun James Clavell

Nejlepší kniha, co jsem kdy četla.

11.09.2014 5 z 5


Tao zdravého stravování - Dietní moudrost podle tradiční čínské medicíny Tao zdravého stravování - Dietní moudrost podle tradiční čínské medicíny Bob Flaws

Knížka útlá, leč informacemi nabitá :) Nepřestává mě fascinovat, jak se dá různými metodami/názory/přístupem dobrat stejného výsledku... Vřele doporučuji všem, kteří se sebou chtějí něco udělat. Hlavně všechno s rozumem, zlatá střední cesta bývá tou nejlepší.

25.07.2014 5 z 5


Nadaný žák Nadaný žák Stephen King

Má první zkušenost s audioknihou a opravdu skvělá volba. Člověka skutečně mrazí. Vím, jak jsem po cca hodině (načtena nezkrácená verze textu, celkem 8 hodin a cca 20 minut) doufala, že mě King nedonutí oblíbit si byť jedinou z hlavních postav. A naštěstí opravdu nedonutil. Poslouchat o těch zvěrstvech, dávno minulých či aktuálních, byl silný kalibr.

22.05.2014 5 z 5


Píseň Kálí Píseň Kálí Dan Simmons

Na tuhle knihu jsem se chystala asi od mých deseti let, protože mě zaujala obálka, ale starší bratr mi četbu zakázal, protože je "moc drsná". A tak jsem čekala, až budu dost velká, abych si mohla takovou zlou knížku přečíst... A myslím, že tak přehnaná očekávání jsem neměla v životě na žádné jiné dílo. Přesto mě překvapuje tak nízké hodnocení tady na databázi, protože příběh byl rozhodně velmi silný. Závěr nezávěr ve mně nechal mnoho otevřených myšlenek a otazníků. A asi poprvé jsem při čtení měla pocit, že knize velmi uškodil český překlad. Nejednou jsem se zastavila nad skutečně divnou větnou skladbou nebo použitými slovy a přemýšlela, jak asi znělo původní autorovo znění.

14.05.2014 4 z 5


Zdraví v ohrožení Zdraví v ohrožení Josef Jonáš

Dost zásadní informace, bohužel širší veřejností stále ignorovány. Peníze jako obvykle až na prvním místě. Vřele doporučuji, alespoň pro rozšíření obzorů. A třeba se někdo zamyslí, co si do pusy dává ;-)

28.03.2014 5 z 5


Černočerná tma Černočerná tma Stephen King

"Příběhy v této knize jsou drsné." Ach Steve, a jak! Doslov byl perfektní, i když jsem si říkala, jestli Ti po tom všem přečteném můžu skutečně věřit :-) Příběhy obyčejných lidí v neobyčejných situacích jsou ale rozhodně Tvoje parketa.

1922 *****
Extrémně drsná zpověď vraha. A geniální závěr! Výčitky svědomí vás doženou, ať utíkáte jakkoli daleko...

Velký řidič *****
Nechtěla bych být v Tessině kůži... Vzít zákon do vlastních rukou? Sladká pomsta nebo nepříjemná povinnost? Nechat přetřásat své zážitky v médiích? Perfektně podaný příběh a opět pobavily drobné narážky na řemeslo. Pár logických drobných chyb nijak nerušilo. A těžko říct, jestli všechno opravdu byly chyby, spoustu věcí si člověk v daný moment ani neuvědomí, že? (ale čtenáři naopak napoví)

Prodlužování času ****
Asi nejslabší článek celé knihy. Skvělý námět, úžasné podání, ale, bohužel, ten závěr... Pro mě neuzavřené, nedokončené. A vzhledem ke krátkosti snad i neužité (neprožité) naplno. Přesto se popis jedné události velmi chytil i mezi přáteli :)

Dobré manželství *****
Na konec pořádná třešnička na dortu. Jak moc dobře znáte člověka, se kterým jste strávili vpodstatě celý život? Jak moc dobře znáte sami sebe? Víte, jak byste reagovali v jakékoli situaci..? Může si být někdo opravdu jistý sám sebou? A při čtení jsem si vzpomněla na oblíbeného Dextera :)

17.03.2014 5 z 5


Válka starého muže Válka starého muže John Scalzi

Paráda! Perfektní smysl pro humor, děj pěkně žene vpřed. Řekla bych, že se ta kniha četla sama. Vývoj hlavního hrdiny mi vzdáleně připomněl Asprinovy Války hmyzu, ale zde nešlo o tak radikální změny v myšlení, přecejen jsme pouze lidé... Nebo ne? :-)

26.02.2014 5 z 5


Lisey a její příběh Lisey a její příběh Stephen King

Myslím, že pro tenhle úlovek plul King na pořádnou hloubku... A stálo to za to :-) Pro mě naprostá paráda od první stránky, humor i narážky neměly chybu a zároveň nerušily hluboký poutavý příběh jednoho (ne)obvyklého manželství.

20.02.2014 5 z 5


Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

Výborná kniha, našla bych jen pár "drobností", co mi neseděly (ale to mám asi po tatínkovi, rýpat se ve věcech, smyslu, technický proveditelnosti apod. ;-) ). Každopádně se ale shodnu s kamarádkou, že Kingovi jde mnohem lépe popisovat zlo než dobro, na knize to bylo dost znát... A závěr se Kingovi "výjimečně" povedl, aspoň mně opravdu sedl. Jinak příběh mě naprosto pohltil hned od první stránky, vyhovoval mi styl vyprávění z různých úhlů, od různých postav, klidně bych přidala ještě pár kapitol.

PS hodně mě mrzí, kam spěje úroveň české korektury. Občas jsem měla pocit, že x stránek v kuse nikdo ani neviděl - několik chyb na jediné straně! Nejen překlepy, ale úplně zaměněná slova, mě/mně, chyby v zájmenech. Zrovna na Kinga se v originále ještě neodvažuju, ale české vydání v tomto směru opravdu žalost :-(

02.02.2014 5 z 5