Hra věží

Hra věží https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137784/bmid_hra-vezi-m4x-137784.jpg 4 149 42

Myfanwy Thomasová se probouzí uprostřed jakéhosi londýnského parku, obklopena mrtvými těly, které mají na rukou gumové rukavice, a nemá ani tušení, kdo je a co tady dělá. Jediným vodítkem je jí dopis, který drží v ruce. Pokud má odhalit svou identitu a zjistit, kdo jí usiluje o život, nezbývá jí než se řídit pokyny, které jí zanechalo její dřívější Já. Ty ji zavedou do Šachovnicové skupiny, supertajné britské agentury pro boj s nadpřirozenými hrozbami, v níž zastává vysoké postavení věže. Začíná hra o život, hra, během níž se Myfanwy setká s bytostí ve čtyřech různých tělech, se ženou, která prochází lidskými sny, i s děsivými Roubovači. To vše a mnohem víc můžete ve svižně a vtipně napsaném literárním debutu Daniela O'Malleye najít i vy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Baronet
Originální název:

The Rook , 2012


více info...

david5746
david5746
11.07.2021 5 z 5

Nečekal jsem nic, ale nakonec mě ta tlustá bichle strhla tak, že jsem ji lousknul během týdne. Zajímavě a čtivě napsaný příběh o holčině, co si nic nepamatuje a ještě se jak na potvoru probudí v cizím těle. K tomu nějaká ta něco jako MIB organizace, zmutovaní lidé se "schopnostmi" atd atd a ejhle, už byl konec a dokonce i uzavřený.
Četlo se dobře a bylo to poutavé, několik nudnějších odbočkových dopisů z minulosti proto odpouštím a ponechávám plný počet.

Před delším časem jsem viděl seriál The Rook, mám u něj poznámku "Utahané, divné, nudné, ale předloha je prý super". Tak jako určitě. Možná by mi se znalostí předlohy seriál přišel taky super, třeba na to ještě někdy kouknu.

Arev122
Arev122
14.08.2019 4 z 5

Jedná se o pěkně napsanou knihu s prvky sci-fi. Děj má spád a napětí. Autorovi se podařilo zasadit příběh ženy, jež ztratila paměť, do zajímavého prostředí, které je plné tajemství a osob s mnohými nadpřirozenými schopnostmi. Občas jsem se však v ději ztrácela, takže jen 4*.


Schary
Schary
01.08.2019 4 z 5

Zajímavá knížka a docela nečekaný děj. Začátek a konec mě strhli, prostředek trošku slabší, ale určitě 4 hvězdy. Kniha začíná ztrátou paměti, hlavní hrdinka nám tak kousek po kousku odhaluje tajnou organizaci s nadpřirozenýma schopnostmi, která chrání Anglii a svět před paranormálními aktivitami. Vydatným pomocníkem jsou jí dopisy od jejího předešlého JÁ, které tušilo, že bude vymazáno. Setká se s různými nepřáteli např. drakem, žravou plísní, masovou kostkou, vlastními kolegy atd...

Josefie
Josefie
04.07.2019 5 z 5

Před chvílí jsem objevila seriál, který byl podle Hry věží natočen. Do teď tomu nemůžu uvěřit. Musela jsem vám to sem napsat :D Seriál se jmenuje The Rook.

petrzel
petrzel
26.05.2019 5 z 5

Pro mě velmi zajímavá kniha. Tento žánr moc nečtu ,ale dalo se to a po půlce jsem už byla dost zvědavá jak to dopadne.

stefinam
stefinam
13.02.2019 5 z 5

Tak tohle byla jízda. Strhující děj od začátku do konce.

Nikola97
Nikola97
11.02.2019 5 z 5

Zajímavý děj, napínavé, nemohla jsem odložit. Ráda bych si přečetla znovu.

Parwana
Parwana
12.12.2018 5 z 5

Napínavé a velmi čtivé.

LaCucaracha
LaCucaracha
24.11.2018 4 z 5

Hodně zdařilá urban fantasy. Trochu jako Muži v černém, jen ty kreatury nepocházejí z vesmíru, nýbrž jde o genetické anomálie. To byste nevěřili, kolik lidí se narodí s nějakou nadpřirozenou schopností. A pak je tu tajná organizace, která už po staletí tyto lidi sdružuje a zároveň s jejich pomocí bojuje s nepřátelsky naladěnými mutanty. Tak chrání běžné lidi, kteří nic netuší. Trochu mi vadil způsob vyprávění daný zápletkou (ztráta paměti), kdy pomalu polovina knihy jsou vysvětlující dopisy. Jednak by takhle rozvláčně a s přímými větami asi nikdo, kdo je v časovém presu, nepsal - ale tak dobře, je to literatura. Ale tyhle pasáže jsou zároveň nudnější než samotný děj. Není to ale tak hrozné (zato ten font psacího písma hrozný byl). Někde jsem v recenzi četla, že autor měl zvolit za hrdinu chlapa, že ženská není moc uvěřitelná. S tím rozhodně nesouhlasím. Že tam není love story, sex? Super! Že má ta holka dokonalý smysl pro ironický humor a sarkasmy? Bravo! Někdy těch vtípků bylo až moc, ale nikdy to nebylo trapné, vážně jsem se pobavila. Je škoda, že nakladatelství nechce vydat navazující díl. Tak aspoň že tahle knížka je normálně ukončená a ničemu to nevadí. Jen by to prostě bylo skvělé, kolik tak dobrých knížek, navrch tohoto žánru, na trhu je? Zatraceně málo. Ovšem velké mínus je za neuvěřitelné množství tiskových chyb, těch je fakt jak nas....

trudoš
trudoš
09.09.2018 5 z 5

Bylo nebylo, existovala jedna tajná organizace na potírání paranormálního zvěrstva. A jestli si kdo myslel, že byla americká, ať se nenechá mýlit. Agenti Spojeného království zachraňovali kolébku lidstva už v době, kdy za velkou louží ještě nazí honili krocany.
Hra věží v sobě dokonale kombinuje nápad, akci a situační komiku. Hned zkraje staví hrdinku do bezprostředního nebezpečí, připomínající klasiku jménem Agent bez minulosti, aby vzápětí přehodila výhybku na týmové pošťuchování, evokující filmového Hellboye. Zápletce přitom šéfuje ženská postava, kterážto však zde není proto, aby ukazovala vnady nebo rozehrávala romantickou linii. Tuhle bláznivku v nesnázích si člověk zkrátka zamiluje pro její neodolatelný konverzační humor. A organizační schopnosti.
Jistě, má to svoje mouchy, přičemž ta nejznatelnější je zbytečně roztříštěný děj přeskakující ze scény do scény. I tak si ale Daniel O'Malley u mě vysloužil poklonu, protože jde o debut, a těch šest set stran se přitom čte jedna radost.

Veronika33
Veronika33
24.05.2018 3 z 5

Z knihy mám rozpačité pocity. V príbehu mi nesedelo prostredie aj tie fantasy/paranormal prvky. Nevedela som sa začítať, vadili mi určité zbytočné pasáže napr. Myfanwyne dopisy. Dej sa rozbehol asi až posledných 200 strán, ale opäť ma rušilo, že pri trošku väčšej akcií sme sa dozvedeli len začiatok potom Myfanwy omdlela/bola v tranze a už len dostala vysvetlenie ako to skončilo keď bola mimo.... celé zle. Prečítala som to (trvalo to dlho), ale repete si nedám. PS: keby aj preložia ďalšie diely určte sa im vyhnem.

dia.riedl
dia.riedl
08.03.2018 4 z 5

Tak to byla pecka! Skvěle propracovaný děj a "svět" Skupiny. Akční, zábavné a zajímavé, postavy naprosto parádní.
Myfanwy především. Ta ženská mi padla do oka hned v parku a neustále mě překvapovala.
Gestald je velice zajímavá postava! Palev nahoru, s nikým podobným se nejspíš v knize nesetkáte.
Výborně vymyšlené byly i některé schopnosti, Eckhart s Gubbinsem mě bavili..!
Skvělý napínavý příběh, jen konec mi přišel trošku natahovaný, ale poslední kapitola mě tak nějak pohladila na duši.

spursfan
spursfan
06.03.2018 5 z 5

Ta kniha má prostě šťávu a šmrnc. Je to svižné a napínavé, děj skvěle ubýhá celých 600 stránek :-) Myfanwy jsem si oblíbil hned na začátku a fandil ji celou dobu. Navíc to jméno je prostě úžasné.

sonycat
sonycat
19.01.2018 5 z 5

Toto je jedna z tých kníh, pri ktorých vážne, ale vážne ľutujem, že neviem ako príbeh pokračuje :(...bodaj by sa zadarilo a z čista jasna sa našiel vydavateľ, ktorý by vydal pokračovanie. Kniha Hra věží by si pokračovanie na našom trhu vážne zaslúžila. Je napínavá, strhujúca, zaujímavo napísaná. Bavil ma príbeh, nápad, spôsob akým vôbec bola podaná, forma komunikácie s hlavnou hrdinkou, jej postava ako taká...
budem len dúfať, že sa raz dočkám...
Dovtedy si Hru isto ešte pár krát prečítam.

_Peprmintka_
_Peprmintka_
14.12.2017 5 z 5

Kéž by toho autor napsal více, protože tohle je skvost! A strašně nedoceněný skvost. Přidávám se zde k bědování: Jak jsem tuhle knihu mohla sehnat za 39Kč?! Snad nejlevnější kniha, kterou jem kdy koupila. A momentálně jedna z nejlepších v mé knihovně. Neotřelý námět, poutavý styl psaní, sympatická hlavní postava (a to ani nemluvím o vedlejších postavách, z Gestalt mi z nějakého důvodu běhal mráz po zádech celou knihu), neskutečně zajímavě pojaté paranormálno a pěkně hustá atmosféra. Žádné klišé, žádné natahování do zbytečně rozfrcané trilogie pro prachy. Kéž by víc lidí psalo takhle, byla bych v ráji. Ten kdo koupí, neprohloupí. (A zde to při té směšné ceně platí trojnásob.) Teď jen smutně koukám na naše nakladatelství, aby přeložila druhý díl.

HiNataLi
HiNataLi
02.09.2017 5 z 5

Rozhodně jedna z nejlepších knih které jsem kdy četla. ♥
(A to už mám za sebou na desetitisíce stránek.)

Hra věží je originální, poutavá a skvěle promyšlená kniha a i když se děj zpočátku (a popravdě, často i v průběhu) zdá místy zamotaný, všechno má svůj účel. Dějová linie se střídavě zamotává a rozmotává a důvod poskytnutí zprvu zdánlivě zbytečných informací začne teprve o dvě stě stránek později dávat smysl. Prostě skvost.
Představivost vložená do všech postav - hlavních i vedlejších - a jejich nadpřirozených schopností je vskutku obdivuhodná. A o postupném vývoji charakteru nejen hlavní postavy ani netřeba ani začínat.

Určitě jsem na mnoho aspektů knihy, které jsem chtěla vychválit zapomněla, ale musím vám, kteří jste knihu ještě nečetli a teprve se rozhodujete nechat nějaký prostor, ne? ;)

Abych byla i trochu objektivnější, je pravda, že knížku bych nedoporučila každému. (Rozhodně to není pohádka.) Vzhledem k temnější atmosféře celé knihy jsou některé pasáže značně naturalistické a s odstraňováním postav si autor servítky příliš nebere. (To se všichni nakazili od G.R.R. Martina?)
Pokud však slabší povahy nejste a ani jedno ani druhé vám problém nečiní, určitě po knížce sáhněte!

Pevně doufám že se dočkáme překladu druhého dílu - Stiletto - který vyšel už v minulém roce. (Protože na uzavření některých - nejen postrannějších - dějových linií jsme se na konci Hry věží nedočkali... A neříkejte, že vás nezajímá jak to všechno pokračuje.)

Arsi007
Arsi007
03.08.2017 5 z 5

Jak se sakra něco takového může dostat do výprodeje za 50kč? :-O

Jednoznačně je to zatím nejlepší kniha co jsem letos přečetla. Napětí, spád, tajemství a velmi dobře, do posledních detailů promyšlený příběh. Miluju to a jen se modlím, aby někdy u nás vyšel i 2.díl. I když tenhle skončil uzavřeně těším se, co bude dál. Ale asi se překonám a zkusím si ho přečíst v aj :-)

spencer
spencer
23.07.2017 3 z 5

Rozhodně zajímavý námět, ale pro mě bohužel velmi zdlouhavé.

denydean
denydean
26.05.2017 5 z 5

Kniha se mi moc líbila , originální a naprosto úžasný zážitek. V rámci možností se dá říct , že je i jaksi ukončená. Takže, pokud se u nás nechystá další díl nevadí , ale pokud časem vyjde, tak si ho ráda přečtu.

moira2912
moira2912
18.05.2017 4 z 5

26.6.2015 - 4*

9.9.2013 - 4*
Nevím, proč jsem si tu knížku chtěla přečíst tak brzy po prvním přečtení. Možná to bude tím, že se mi vybavila jedna scéna, a já měla neuvěřitelnou chuť si to pročíst znova? Kniha se mi líbí, hodně, má své mouchy, a někdy to dokonce ani nejsou zanedbatelné chyby, ale autor umí psát a jeho kniha mi jednoduše sedla. Je originální a řadím ji mezi jednu z mých nejoblíbenějších... hm, urbanek? Asi se to tam nedá zařadit, ale já to tak v hlavě mám označené. :D

16.-18. 2. 2013 - 4,5*
Od knihy jsem čekala v podstatě cokoliv, protože anotace je sice poutavá, ale dost neurčitá, co se děje týče. Ani netuším, zda jsem čekala něco paranormálního, protože, popravdě, hrdinka se vzbudí v cizím těle a bez vzpomínek? Sci-fi.

Co se stalo pak? Pomalu se přede mnou odkrýval úžasný, promyšlený příběh, složitý, s každou stránkou jsem se v podstatě dozvídala něco nového, a… vážně to paranormální fantasy byla. Sakra, je to jedna z nejlepších paranormálních fantasy, které jsem četla. Skvělý děj. Výborné charaktery. Originální nápad.

Žádná milostná zápletka, natož trojúhelník, a paranormálno jako takové v podstatě hraje druhé housle! Jednoduše knížka, která se soustředí na myšlenku, na děj.

O světě se dozvídáme postupně, stejně pečlivě jsou představované a prohlubované charaktery, což je skvělé, skvělé, skvělé. Pořád jsem se na něco těšila, celou dobu.

Postavy jsou propracované, v chování sice nepříliš pevné, ale minulost a vykreslení je skvělé. Divná hrdinka se někdy chová zvláštně, a teď nemyslím situace, ve kterých autor popisoval ženské problémy, které ve výsledku vyzněly vtipně. Občas se prostě hlavní hrdinka chovala jako robot.

Autor musel použít kus fantasie, když vymýšlel stále jiné a originální schopnosti pro své postavy. Smekám. A sakra, stále nemůžu strávit to, co se stalo s drakem. A jak se rodí upíři.

Šesti set stránková kniha už něco vypovídá o pořádném ději a opravdu, hluchých míst tam je jen málo. A co je na tom nejlepší – příběh ještě nekončí, tak je, dalo by se říct složitý, a postupné odhalování světa je taky skvělá stránka knihy. Autor umí psát poutavě.

Líbilo se mi to. Překvapilo mě to, mile, a bavila jsem se. Nedočkavě čekám na druhý díl.

Autorovy knížky

Daniel O´Malley
australská, 1950
2012  83%Hra věží

Kniha Hra věží je v

Právě čtených7x
Přečtených189x
Čtenářské výzvě29x
Doporučených26x
Knihotéce126x
Chystám se číst129x
Chci si koupit22x
dalších seznamech2x