ckamusa ckamusa komentáře u knih

☰ menu

Její konec Její konec Shari Lapena

Představte si, že žijete svůj život a v jedné minutě se vám otočí vzhůru nohama. Tak přesně tohle prožívá Stephanie, jedna z hlavních postav této knihy. Rána přijde nečekaně, když se z ničehonic v jejich městě objeví Erika, bývalá milenka jejího manžela a začne ho obviňovat z vraždy jeho první ženy. Celý kolotoč se rozjíždí a Stephanie často neví, komu má věřit.
Kniha mě vytáhla okamžitě do děje, ale shruba od půlky mi už přišla příliš zdlouhavá a zbytečně natažená. Konečné rozuzlení mě však překvapilo a nečekala jsem jej. Každopádně zajímavý námět na zpracování, jen tím, že mám doma automechanika mi bylo vysvětleno, že tak, jak je v knize popsáno, zemřít nejde. Škoda, ubírá to na mém celkovém hodnocení knihy.

02.03.2024 3 z 5


Balíček Balíček Sebastian Fitzek

Moje první setkání s autorem. Do knihy jsem se začetla poměrně rychle, kapitoly jsou krátké a nutí číst dál a dál a najednou jste na konci. Zmatek jsem měla v hlavě od začátku, skvěle popsané paranoidní představy psychyatričky Emmy, která se stala oběti sériového vraha, ale nikdo jí to nevěří. Často kvůli tomu pochybuje i o sobě, paralyzovaná strachem nevychází z domu Často jsem sama nevěděla, co je realita a co je jen její představa. A ten konec? Asi třikrát jsem si musel říct “aha tak to byl ten, abych si pak zase řekla “tak ne, byl to ten. Strhující od začátku do konce!

30.12.2023 5 z 5


Maličkosti, na které byste při výchově dětí neměli zapomínat Maličkosti, na které byste při výchově dětí neměli zapomínat Jiří Halda

Knížku jsme si koupila na přednášce autora, jelikož mě jeho přístup zaujal. V knize najdu spoustu maličkostí, které jsou velmi cenou připomínkou toho, jak s dětmi mluvit, vychovávat je a rozvíjet je. Nejdůležitější věta, kterou si z knihy odnáším zní: “Něhou nejde rozmazlit!
V hlavě mi utkvěla ještě jedna myšlenka - chovat se ke svým dětem v různých situacích tak, jak bych si přála, aby se chovali moji rodiče ke mně.

27.11.2023 5 z 5


Kniha dvou cest Kniha dvou cest Jodi Picoult

(SPOILER) Dvě věci, ke kterým mám vztah, se spojily v této knize - čtení příběhů a Starověký Egypt. Autorka opět nezklamala a s precizností jí vlastní si nastudovala informace, které ke svému psaní použila. A tak v knize nechybí i dopodrobna vysvětlené archeologické a historické části včetně hieroglyfů. Což mě nadchlo. V knize se prolínají dvě časové osy a také dva životy jedné osoby. Tolik příběhů, tolik zápletek, ale kupodivu jsem se neztrácela, ačkoliv jsem knihu četla docela dlouho. Jen ten otevřený konec si Jodi mohla odpustit.

08.10.2023 5 z 5


Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Druhý díl původní trilogie je hodně zdlouhavý a popisný, avšak k celkovému příběhu je každý detail. Více se dozvíme o Lisbeth a jejím životě a že ho teda neměla a nemá vůbec jednoduchý. Konec knihy se mi zdá už trochu moc přehnaný, ale dá se odpustit a nutí se rovnou pustit do třetího dílu.

24.06.2023 3 z 5


Dr. Máma: Zpověď pediatričky prvorodičky Dr. Máma: Zpověď pediatričky prvorodičky Klára Sekyrová

Skvěle napsaná kniha od pediatričky všem maminkám. Úžasně přibližuje svět novopečené mámy a já jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst v mém šestinedělí a určitě se k ní v průběhu následujícího roku budu vracet. Některé přiblížení například ohledně očkováni či růstu zoubků určitě využiji. Stoprocentně doporučuji všem nastávajícím maminkám.

15.01.2023 5 z 5


Mramor a plátno Mramor a plátno Stephanie Storey

Kniha mě přenesla na přelom 15. a 16. stol., kdy vznikají největší díla ve Florencii, Michelangelův David a Da Vinciho Mona Lisa. Pro mě bylo milým překvapením, jak je ztvárněná nevraživosti mezi oběma umělci, stárnoucím konzervativním Leonardem a mladým novým pohledem Michelangela. Některé pasáže byly pro mě příliš zdlouhavé a popisné, ale pro dokreslení celého příběhu byly potřeba. Celkově se mi pojetí knihy líbilo, na konci autorka uvádí i které pasáže jsou historicky přesné a které pouze dokreslují příběh.

30.10.2022 4 z 5


Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Moje druhá kniha od autorky. Život Sophie je zalitý sluncem do doby, než se vydá do kavárny. Všechno hezké je najednou pryč, tak proč nevyužít šance jet na půl roku do New Yorku, kam se jí původně vůbec nechtělo. Je tu na stáži a píše o jídle, stejně jako doma v Anglii. Samozřejmě se jedná o romantické čtení, takže nechybí ani příjemný, milý a hezký Todd, shodou okolností pracující ve stejných novinách, kde má Sophie stáž. Jenže nemá zájem o trvalé vztahy z důvodu jeho zkušeností. Příjemné letní čtení, které jsem si užila.

20.10.2022 5 z 5


Terapie Terapie B. A. Paris (p)

Je to moje prvotina od autorky a jsem nadšená. Kniha mě dokázala vtáhnout do děje, napínavá až do konce. Občas jsem si říkala, že bych ji neměla číst sama doma, ale nemohla jsem si pomoct.

06.07.2022 5 z 5


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Na začátku jsem přemýšlela, jestli mi nechybí začátek. Celá kniha dějově skáče z minulosti do přítomnosti víceméně bez souvislostí. jak kdybych byla svědkem části života jedné ženy, ale posloupnost si musím dotvořit sama. Přijde mi to spíš jako deníkový zápis. Celkově mě kniha moc nebavila.

28.05.2022 2 z 5


Opravdové zločiny Opravdové zločiny Lucie Bechynková

Knihu jsem si přála, protože stejnojmenný podcast mě nadchl. Čekala jsem, že kniha bude doplňovat podcast a rozvádět jednotlivé již třeba zpracované příběhy. To se bohužel nestalo, ale i tak jsem ráda, že jsem si knihu mohla přečíst a k případům se můžu kdykoliv vrátit. Bonus čeká až na konci knihy v podobě zajímavých rozhovorů.

11.04.2022 5 z 5


Pohřbená pravda Pohřbená pravda Angela Marsons

Je až překvapující, jak surově je tento příběh napsaný, týká se rasové nenávisti a kam až je takový člověk schopný zajít. S dějem jsem měla první půlku knihy trochu problém, vadilo mi přeskakování do tří různých dějů, ale konec jsem opět hltala jedním dechem.

13.02.2022 4 z 5


Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Kniha o tom, jak je potřeba někdy neudělat to, co se očekává, jak dětem dát naději, i když ji i my ztrácíme, jak děti neodbývat větou je to složité a snažit se jim dát vysvětlení,..
Elsa má babičku, která pro ni vytvoří jiný svět, svět ve kterém to zlé může být dobré a záleží na úhlu pohledu. Elsa má babičku za superhrdinku, ale i superhrdinové mají svá tajemství.

08.11.2021 5 z 5


Kdo chytá v síti Kdo chytá v síti Marika Pecháčková

Uff... knihu jsem si pořídila poté, co jsem viděla film a ten skvěle doplňuje. Některé pasáže byly teda i na mě moc. Každopádně je moc důležité o tomto tématu mluvit a dostat jej do povědomí široké veřejnosti a hlavně dělat osvětu mezi dětmi.

30.09.2021 5 z 5


Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Do knihy jsem se pustila s tím, že to bude zamilovaná oddechovka. S každou další stranou jsem si stále víc říkala, jak jsem se mýlila. Autorka dokáže bravurně vystihnout a popsat emoce, kterými hlavní postava prochází a je až s údivem, jak je dokáže přenést na čtenáře.

16.06.2021 5 z 5


Wagnerův Hand test: Aplikace ve výzkumu a praxi Wagnerův Hand test: Aplikace ve výzkumu a praxi Martin Lečbych

Pěkně zpracovaná publikace k Hand testu. Určitě nabízí mnoho poznatků i z výzkumu, jak se dá s testem pracovat.

24.02.2021 5 z 5


Šelma Šelma Andrew Mayne

Vyšetřovatelem vraždy je neobvykle vědec, tudíž je v knize spousta pasáží hlavně z biologie, což mě zprvu zarazilo, ale příběhu to dodává tu správnou atmosféru. Jediná výtka z mé strany je, že se autor naváží do psychologie a zpochybňuje ji jako vědu, když jsem se k té pasáži dostala, chvilku jsem přemýšlela, zda číst dál. Naštěstí mě příběh opravdu zaujal, takže jsem knihu přečetla a nelituji. Přijde mi až neuvěřitelný, jak je profesor Theo Cray vytrvalý, spousta jiných by to už dávno vzdala, on ne i za cenu toho, že sám spáchá nejeden zločin.

04.02.2021 4 z 5


Pokrevní pouta Pokrevní pouta Angela Marsons

Alex je zpět, i když pod zámkem, ale neznamená to, že by ji to nějak omezovalo v jejich manipulacích. Kim řeší další případ, tentokrát smrt sociální pracovnice jediným bodnutím, ale nedokáže se plně soustředit, jelikož musí řešit i své soukromí a minulost , kterou se snaží před ostatními za každou cenu utajit.

01.01.2021 5 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Moc příjemná oddechová kniha. Nechybí zde romantika i nějaké to napětí. Ideální zpestření na chmurné podzimní dny.

02.11.2020 4 z 5


Otevřený hrob Otevřený hrob Angela Marsons

Opět skvělé dílo, skvělý příběh, napětí od začátku až do konce. 2 případy, změna názoru i výzkumné centrum zaměřené na zkoumání mrtvol, to vše tato kniha nabízí. Líbí se mi dopodrobna vykreslené psychologické rysy jednotlivých vrahů a jejich pohnutky k páchání trestných činů. S každou knihou nový zdařile popsány případ. Už se těším na další knihu.

26.10.2020 5 z 5