čef Online čef komentáře u knih

☰ menu

Nechtění Nechtění Kristina Ohlsson

Detektivka, kde se hodně prostoru věnuje animozitám v policejním týmu a soukromému životu detektivů. Samotný příběh má hlavní náboj v postavách unesených dětí a vztahy mezi rodinnými příslušníky. Dále se mnoho hovoří o násilí na ženách, potratech péči o děti.
Příběh dobře vygraduje a přináší i mnohá nenásilná poučení.

04.05.2024 4 z 5


Pohřbené kosti Pohřbené kosti Lisa Regan

Dobrá detektivka s mnoha motivy např. složité rodinné vztahy, dávná nehoda, nezvedení spolužáci, takže je obtížné předvídat konečné řešení a to je ovšem jen dobře. Samozřejmě některé propriety jsou ohrané, třeba jako popudlivý šéfík, geniální žena jako hlavní vyšetřovatelka a našlo by se toho více. Ale není třeba – dobře si počtete, pokud ovšem máte vraždění v knize rádi.

03.05.2024 5 z 5


Dlouhé stíny Dlouhé stíny Charlie Donlea

Příběh dvou geniálních autistek, které, každá v jiné době pátrají po zvráceném vrahovi, který se ukájí škrcením svých obětí i sebe. Rafinovaně vystavěno to tedy je, napětí nechybí a čtenář si tak také může dovolit postupně odhalovat všechna ta tajemství. Scéna tedy nasvícena a pusťte se do toho – neprohloupíte.

02.05.2024 5 z 5


Jedno malé prasátko Jedno malé prasátko Rob Ashman

Určitě se mi líbil úderný styl, vyprávění se drželo příběhu bez nezajímavých výhybek někam mimo. Proto má kniha méně stránek, ale zato hutných. Příběh sériového vraha má také docela zajímavou inovaci, jinak je pátrání standardní, což mi však vůbec nevadí. V tomto oddíle literatury tedy jistě dobré.

01.05.2024 5 z 5


Zapomeň na minulost Zapomeň na minulost Katarína Gillerová

Mladá sebevědomá žena se potýká s mnoha problémy a vesměs je bravurně řeší. Ať jsou to problémy z minulosti, rodinné potyčky, nepříjemnosti v zaměstnání nebo vlastní milostné vztahy. Nemohu říci, že je to i pro mne vždy nuda, cílová skupina si ale jistě pošmákne o hodně více, o tom jsem zcela přesvědčen.

30.04.2024 4 z 5


Pod hladinou Pod hladinou Darcy Coates

Tak nemrtví jsou i pod hladinou a u této autorky se tomu může divit málokdo. Skupina skoro amatérů se potápí, aby za pěkný peníz natočila to, jak vypadá vrak, který se potopil někdy před sto lety. No čeká je pěkné překvapení a ohrožení jejich života nejen od podvodního živlu. Takže honičky, pračky a něco o podmořském potápění. To je tak asi vše, ale nadšencům tohoto žánru to určitě bude bohatě stačit.

29.04.2024 4 z 5


Dvojí život Dvojí život Katie Gutierrez

Oceňuji vynalézavý způsob vyprávění o jedné vraždě, proplétají se zde osudy spisovatelky se ženou mezi dvěma muži a nic se nedá dopředu předvídat. Pravda se objevuje ztuha, jakož i vzpomínky na podivné rodinné vztahy. Vyzdobeno různými barvitými scénami, kromě intimností se dostaneme i do Mexico City v době zemětřesení. Přestože to nebylo psáno pro mne a mně čtenářsky podobné, odhaduji, že obdivovatelů si tento román najde opravdu hodně.

28.04.2024 4 z 5


Operace Fenix Operace Fenix Charles Ryan

Vše se točí kolem biologické hrozby někde v Indii. Ve hře jsou velmoci se svými hrabivými zájmy. V oblasti operuje skupina bývalých Specnaz a mrtvoly se kupí. Vtom všem se snaží zorientovat naši hrdinové na hranici smrti. Napínavé, vzrušující čtení pro čtenáře dobrodružné literatury.

27.04.2024 5 z 5


Já, kníže Soběslav Já, kníže Soběslav Eva Rolečková

Rád jsem si přečetl toto historické dílko ze života snad nejznámějšího Soběslavice Soběslava II. Příběh byl sepsán s důrazem na pocity a rozjímání této hlavní postavy, jejím činům už je věnováno podstatně méně prostoru. Asi se však tomu nelze divit, historických údajů z této doby není mnoho. Kniha je však dostatečně zajímavá a mohu zájemcům o naší historii jen doporučit.

26.04.2024 4 z 5


Poslední slova Poslední slova Kerry Lonsdale

Pro mne až příliš podobné mnoha dalším psycho thrillerům. Pitvají se vztahy mezi rodinnými příslušníky a hledají se příčiny současného problému, zde je to z ničeho nic se objevivší synátor jedné z dcer, která je nezvěstná po mnoho let. Vyplouvají další tajemství a je to nuda. Nakonec se přidá první kapitola dalšího dílu, aby se měli čtenáři, kromě mne, na co těšit.

25.04.2024 3 z 5


Zadrátovaný svět Zadrátovaný svět Noah Lederman

Není to snadné čtení, jednak formou ale hlavně obsahem. Holocaust se zde zjevuje postupně ve vzpomínkách generace, která tu hrůze ještě zažila na vlastní kůži. Vnuk postižených cestuje z USA po světě, aby se dozvěděl co nejvíce, ale jde to po těch letech hodně ztuha. Málokdo chce na ty hrůzy vzpomínat. Zajímavý příběh pátrání po rodinných tajemstvích temné minulosti.

24.04.2024 5 z 5


Prodloužený víkend Prodloužený víkend Gilly Macmillan

Thriller takový, jaký se dnes píše. Vlastně se rozebírají vztahy mezi partou přátel a odhaluje se největší hajzl mezi nimi. Na paškálu je alkoholismus a jiné psychiatrické diagnózy. Ohrožení jsou vlastně všichni a navíc i dcera jednoho páru. Autorka použila všechny fígle žánru, aby upoutala, a myslím, že se jí to docela zdařilo. Můj favorit to však není, hledám cosi myšlenkově obsažnějšího.

23.04.2024 4 z 5


Delegátka cestovní kanceláře Delegátka cestovní kanceláře Ema Paulů

Očekával jsem veselé příhody z exotických destinací, ale jde více o instrukce pro začínající adeptky cestovních kanceláří. Sem tam zábavné, ale některé, zejména politické komentáře a jinou dojmologii, mohla snad autorka vynechat. Celkově trochu neurovnané, ale pro někoho, kdo rád cestuje, možná užitečné i k rozhodnutí, zda se cestou repa vydat a věnovat tomu svůj život.

22.04.2024 4 z 5


Atlasova šestka Atlasova šestka Olivie Blake (p)

Příběh této knihy by se dal odvyprávět v několika rozvitých větách, zaplnil však přes 400 stran. Jsou zde sice docela dobré psychologické postřehy, pár vtipných a duchaplných dialogů, možná trochu výpotků z fyziky času a prostoru, ale to je tak asi vše. Magické čarování pro mne není a tak tato kniha pro mne dosáhla na první místo v nelibosti. Zřejmě jsem fantasy ignorant.

21.04.2024 3 z 5


Balada pro Emily Balada pro Emily Jarmila Stráníková

Příběh o soužití Čechů a Němců v pohraničí napsaný trochu jinak, než jsme zvyklí. Je zde dávné tajemství, podivné jevy v dlouho opuštěném domě a také trochu lásky. Samozřejmě horor, možná duchařina a hodně napětí z nadpřirozena. Cenná je skutečná kostra událostí na Šumpersku těsně po válce. Přikláním se tedy ke kladnému hodnocení většiny zde komentujících.

20.04.2024 5 z 5


Chirurgova dcera Chirurgova dcera Audrey Blake

Autorkám se povedl i druhý díl této série a zejména závěr knihy byl patřičně dramatický a emotivní. Opět jde o příběh z lékařského prostředí z roku 1847, kdy ženy byly v tomto oboru spíše výjimkou i v Itálii natož v Anglii. Proto naše hlavní hrdinka bojuje nejen za lékařské uznání císařského řezu, ale i vůbec za uznání žen - lékařek stejně schopných léčit jako muži. Také se dozvíme o strašlivých nemocech nejen té doby, jako je tetanus nebo záškrt a o drama tedy není nouze v celé této knize. Protože se zde také jedná o nehynoucí lásku a těžké porody, je ovšem tato kniha přitažlivá zejména pro ženy, ale i muži si jistě v této historické knize přijdou na své.

19.04.2024 5 z 5


Genesis Genesis Chris Carter

Groteskní, sadistické, ničemné, odporné a monstrózní (str. 182) jsou nejenom všechny ty vraždy, ale celý tento román. U autora jsme zvyklí na tento způsob psaní o sériových vraždách, takže žádné překvapení. Detektiv Hunter znovu pátrá po zvráceném vrahovi, který jakoby si z něj tropil šašky. Jako detektivka tedy dobrý, možná trocha varování před šikanou, trochu úvah nad vinou a trestem, jinak kniha ničím zvláštním nevyniká.

19.04.2024 4 z 5


S odvahou v srdci S odvahou v srdci Wendy Holden

Román o odvaze polské rodiny, která schovávala v době války židovskou dívku. Tématem jsou německá opatření k vyhlazení Židů a polská nenávist k těmto trochu jiným obyvatelům stejného prostoru. Psáno tedy pro neznalého tisíců těchto a podobných knih, hodně se tedy opakují dávno omletá fakta a vlastního příběhu ukrývaného děvčete se moc nedá, snad až příliš podrobného popisu jejího života po válce. Proto asi také nebude tato varující kniha až tak úspěšná, což je možná i škoda, ale, jak řečeno, existuje mnohem více zajímavých knih z té doby.

18.04.2024 4 z 5


Bella Donna: Kráska z Florencie Bella Donna: Kráska z Florencie Catherine Aurel

Román z vrcholné doby Florencie, kde se to tam jen hemžilo velikány, na které nelze zapomenout, neboť jejich díla jsou stále světoznámá. Mezi nimi se pohybuje kráska provdaná za muže, jehož ženy nezajímají. Realizuje se tedy jinde, na jiných polích lásky a krásy, kde se vytváří umění zkrášlování a malířství. Romantika tedy na celé čáře vítězí i s nějakou tou tragédií.

17.04.2024 5 z 5


Jména mrtvých dívek Jména mrtvých dívek Eric Rickstad

Obdobné jako u Číhání – průměrná detektivka možná s větším eifrem vysloužilého detektiva pronásledujícího propuštěného vězně, který vážně není žádný mílius. Děj se odvíjí svižně, hlavní postavou je zde zase zvrácený sex. Závěr opět hodně překvapivý a zamotaný, kolikrát se alespoň trošinku podobného stane na zeměkouli za posledních tisíc let? Čte se to ale dobře, nestěžuji si.

16.04.2024 4 z 5