čef čef komentáře u knih

Obálka knihy (Bude) vaše dítě vrah? (Bude) vaše dítě vrah? Cyril Valšík

Příběh plyne náročně všemi směry, musíme si dávat pozor v které době a postavě právě jsme. Plno hnusných scén v rodinách i v děcáku. Nejde soucítit se všemi zde umístěnými dětmi, i když provádějí sami spoustu zlých věcí svým jakoby kamarádům až se tomu rozum vzpírá věřit. Tedy vcelku náročný příběh o velmi špatných událostech a vztazích.

19.08.2026

Obálka knihy Kniha Všemohoucnosti Kniha Všemohoucnosti Edgar Wallace

Okolo té knihy Všemohoucnosti se odvíjí příběh plný překotného děje v Rusku i Anglii někdy na začátku minulého století. Hlavní děj je v Rusku po VŘSR, kde hrdinové zažívají v tomto Absurdistánu mnoho dobrodružných situací ohrožujících jejich životy. Mnoho duchaplnosti a vtipu, to se mi líbí.

18.08.2026

Obálka knihy Tajemství zahrady Tajemství zahrady Margaret Yorke

Dlouho, dlouho se seznamujeme s řadou postav, než se dostaneme k vyvrácené vrbě a mrtvole pod ní. Tajemství je v minulosti, ale hlavně jde o popisy hlavních postav, zejména ten ožrala stojí za to, ale jsou zde i nějací ti správňáci. Tedy detektivka trochu jinak, ale pořád ještě dobře.

17.08.2026

Obálka knihy Vraždy na jistotu Vraždy na jistotu Roman Cílek

Sbírka kriminálních povídek superplodného autora opět zaujme. Jsou zde popsány vražedné a samovražedné pokusy a jak byly vyřešeny ze strany policie. Tedy žádná velká literatura, ale poctivé a opravdové příběhy většinou 50 a více let starých. Kdo to dnes bude číst?

16.08.2026

Obálka knihy Osobní nasazení Osobní nasazení Charles Spencer

Hodná a milá prostitutka je napadena, což se hodně nelíbí našemu hrdinnému novináři z porno časopisu a ten začne pátrat se svojí ženou mezi zákazníky - hlavně mezi těmi tak trošinku vydíranými. Trochu lechtivé čtení, už jenom úvod z kliniky umělého početí je výživný. Tak trochu legrace, tak trochu vážné, celkově dobré.

15.08.2026

Obálka knihy Vražda v Národní katedrále Vražda v Národní katedrále Margaret Truman

Děj se odehrává v církevních kruzích USA a GB. Ve vraždách aktivistů za mír páchající všeliké dobro ve jménu obecného blaha mají možná slovo i tajné služby. Hrdina je hlavně čerstvý ženáč a advokát, který se v tom prohrabuje a není to vůbec pro novomanžele příliš bezpečné. Na knize je patrné, že byla psaná před dávnými věky v minulém století a tak už má ten nejlepší zájem za sebou, ale pro chvíle nudy…

14.08.2026

Obálka knihy Komisařův poslední případ Komisařův poslední případ Werner Steinberg

Německá detektivka není nikterak proslulá a tato není výjimkou. Řeší se vražda podnikatele a je to docela dobré čtení, až na jistou zdlouhavost. Napsáno někdy v osmdesátkách a tak je ovšem s podivem, jak se vše, vyšetřovací metody, technika a vztahy, změnilo. V létě u vody se to vše dá zkousnout.

13.08.2026

Obálka knihy Krvavý plán Krvavý plán Jan Vašek

Sbírka krátkých příběhů většinou ze života spodiny, nešťastníků a blbů. Vesměs končí sebevraždou a není se co divit po těch hovadinách, které provedli. Celkem tedy nic moc, ale opravdovost z toho přímo čiší a ta není příliš často romantická ani povzbudivá.

12.08.2026

Obálka knihy Ordinace Ordinace Petra Dvořáková

Ani hodný pan doktor to nemá lehké. Nejen s otravnými pacoši, ale ani doma se nezastaví, jak dře na nehodné. Typický román pro ženy, kde se vše odvíjí jak má. Nekritizuji, jsou zde velmi dobré postřehy ze života lékařů a nejen jich. Na čem v životě záleží?

11.08.2026

Obálka knihy Děti hněvu Děti hněvu Nela Rywiková

Opět trochu zabrousíme do válečných let a osudů židovské komunity. Také zde je svět rodiny hodně zamotaný a život některých jejích členů v Ostravě dosti těžký, až hnusný. Co s tím má vypreparovaná mrtvola, kdo zabil a kdo ji upravil. Závěr je hektický, drsný a překvapivý. Oceňuji jistou uvěřitelnost a hodnotím jako docela dobrou detektivku.

10.08.2026

Obálka knihy Případ Aleny Struskové Případ Aleny Struskové Petr Eidler (p)

Opět jsme v židovském prostředí a zabýváme se kromě jiného také událostmi v Terezíně za druhé světové války. Hodně zamotané rodinné poměry v Čechách i v Německu prolezlém bývalými hitlerovskými pohůnky a novodobými neofašismy, dávají možnost je rozplétat, ovšem je potřeba hodně slov a opakování některých popisů, takže jsem nebyl zas až tak nadšen.

09.08.2026

Obálka knihy Smrt konvertity Smrt konvertity Petr Eidler (p)

Hlavně se seznamujeme s rituály a životem židovské komunity. Zavražděn je, jak napovídá název, mladík, který se chce stát opravdovým Židem. Motivován penězi jeho strýce, soukromé očko pátrá, kdo za tím všem může být. Hodně řečí, málo akce, snad trochu poučení o údělu Židů.

08.08.2026

Obálka knihy Rozbité světy Rozbité světy Markéta Prášková

Generace narozené v 1. republice se narodily do špatné doby – nejdříve velká hospodářská krize, potom Hitler, pak Stalin a komunisti. Vše je velmi barevně podáno na osudech dívky a ženy, která si to i se svými židovskými příbuznými pěkně vyžrala. Měl by číst každý Čech, lépe si však vše vychutná každá Češka.

07.08.2026

Obálka knihy Stopy v dešti Stopy v dešti Wendy Dranfield

V této sérii pokračují vztahové motivy z minulých dílů, ale jsou zdá se ještě více vypjaté. Dojde i na domácí násilí, ale hlavním tématem je svatý grál detektivní literatury, únosy a vraždy dívek. Podle mého názoru, je zde hodně zajímavého, ale i zbytečného a děsivě přehnaného, celkově se to ještě dá jakžtakž spolknout, jenom aby se to dále nezhoršovalo.

06.08.2026

Obálka knihy Na tenkém ledě Na tenkém ledě Michael Connelly

V této právnické sérii nemůže být nic špatně a také není, ba právě naopak vše je naprosto skvělé! Tentokráte jde o AI a zejména o špatně vytrénované chatboty, které radí nebezpečné věci, až to končí vraždou. Firmu proto žaluje matka zavražděné a náš zástupce Mickey Haller ji vydatně pomáhá, ale firma má téměř nekonečné druhy prostředků jak zabránit prohře, mnohé hodně nefér. Nebudu sérii dále doporučovat, kniha se již chválí sama, ale co vlna AI – kohopak asi spláchne?

05.08.2026

Obálka knihy Sad kostí Sad kostí Martin Müller

Kolem masového hrobu Němců, založeném po 2. světové válce v ostravském parku, rozvinul autor dobrodružný příběh plný podivných vizí a přeludů, sekt a drog. Děj je dosti chaotický, mnohdy v napínavých scénách i předvídatelný, ale hlavně s mnoha neuvěřitelně blbými postavami. Nijak mne proto román nepřesvědčil, i když je částečně založen na historických faktech.

04.08.2026

Obálka knihy Tajemná postava Tajemná postava Vlastimil Vondruška

Standardní detektivka z druhé čtvrtiny 16. století, tedy v době nástupu Ferdinanda I. na český trůn a rozkvětu české renesance, kde opět autor výborně zapojil do pátrání po vrahovi faráře a dalších královského písaře Jiřího Adama z Dobronína a jeho ženu Johanku a to v oblasti Panské Lhoty, kde vládnou šlechtičtí rodiče manželky. Panuje zde i jinde stále velká nelibost mezi protestanty a katolíky a vyskytují se různí fanatici. Takže vše má opět (jako předchozích 19 dílů série) skvělý spád a napětí.

03.08.2026

Obálka knihy Kruh dní Kruh dní Ken Follett

Stonehenge je úchvatná stavba, když uvážíme, kdy byla postavena a s jakými prostředky. Autor kolem tohoto díla rozehrál děj, který jistě stojí za přečtení nejenom pro čtenáře historických románů. Dostane se i na LGBT komunitu a ženy samotné si také rozhodně přijdou na své třeba s ochranou dětí a nezvládnutelnými muži. Nevím, jak moc je příběh, co se týče hodnověrnosti vědecky podložen, ale i tak přináší zajímavé postřehy a zamyšlení nad osudy lidí.

02.08.2026

Obálka knihy Pekelný oheň Pekelný oheň Clive Cussler

No vida, bojové systémy nám zase vyspěly, máme zde dazzlery, boží hlas, AI a další kouzla o dronech nemluvě. Snad se s nimi nikdy ve skutečném světě nikdy nesetkáme. Pro Juana je to ale denní chleba, takže jsme neustále v jednom ohni nebo pod vodou a zápasíme, střílíme atd. Pro stoupence military by to mohla být pěkná příručka, ale snad si i někdo, kdo má rád jen dobrodružství, dobře počte.

01.08.2026

Obálka knihy Čtenářský klub za mřížemi Čtenářský klub za mřížemi Monica Wood

Hodně citová kniha napsána velmi citlivě pro dosti citlivé duše. Příběh není bůhvíjak rozvitý, sledují se životy hlavně tří lidí, ostatní jsou jen stafáž umožňující hluboký vhled do jejich podivných osudů. Určitě velmi originální román, soupeřící se všemi podobným díly v tomto psychologickém oddělení literatury.

31.07.2026

Zavřít