Já, kníže Soběslav

Já, kníže Soběslav https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63152/bmid_ja-knize-sobeslav-4ml-63152.jpg 4 29 9

Tak bouřlivý osud mělo jen málo českých knížat. Dlouhá léta veznění, exil u dvora Fridricha Barbarossy, osud pacholka a nakonec knížecí stolec. Soběslav II. poznal život ze všech úhlů, a když všechno ztratil, vypráví svůj příběh příteli z dětství, který píše kroniku a může ho zaznamenat, dokud ještě žije. Rád by vstoupil do dějin, ale 12. století je drsné a kdoví, jestli tenhle Přemyslovec, který si tak všímal obyčejných lidí, že získal přezdívku "kníže chámů", u nich najde pochopení... Další historický román autorky bestselleru "Lucemburská krev".... celý text

Přidat komentář

čef
26.04.2024 4 z 5

Rád jsem si přečetl toto historické dílko ze života snad nejznámějšího Soběslavice Soběslava II. Příběh byl sepsán s důrazem na pocity a rozjímání této hlavní postavy, jejím činům už je věnováno podstatně méně prostoru. Asi se však tomu nelze divit, historických údajů z této doby není mnoho. Kniha je však dostatečně zajímavá a mohu zájemcům o naší historii jen doporučit.

jindrich7442
02.02.2023 5 z 5

Krásná kniha. Nejen že jsem ji zachránil co by odpad v REUSE centru, ale krásnou polemikou dává nahlédnout do soukromí historické osobnosti, které se třeba jen ve stínu svého slavnějšího příbuzného nedostává tolik pozornosti, jakou by "vedlejší" vládcové našich zemí možná zasloužili.


Aranel15
05.10.2020 3 z 5

Kniha je vlastně pouhý soupis událostí Soběslavova života. Trochu jsem postrádala nějaké větší napětí a zklamalo mě, že se ze Soběslava nestal dobrý vladař.

Vestička
18.04.2020 3 z 5

Některè věci mi vadily. V dětství se hlavní hrdina projevuje jako velmi moudrý a převyšuje svoje bratry. A pak se z něho stane ukňučenec. Musela jsem si projít už po stè těmi prvními, největšími i posledními láskami hlavního hrdiny. A nezdálo se mi , že by to někoho bavilo, ani autorku ne. Velké plus za zpracování osobnosti mně v podstatě neznámé. Mezi. Břetislavem a Přemyslem Otakarem I. Má asi většina lidí mezery. Proto nechápu, proč se autorka věnuje době, kdy byl Soběslav ve vězení, i když to byla většina jeho života, a jeho vládu odbude na dvou stranách. Takže děkuju autorce, že si to budu muset najít na wikipedii. Tak jsem se vykecala , a už budu končit Septime, ach Septimé, ó Septime.

quendery
29.01.2020 5 z 5

Hodnocení je možné jedním slovem - skvělá. Přiznám se, že tak sugestivně napsaný historický román, kdy čtenář je hlavním hrdinou přímo vtažen do děje, jsem snad ještě nečetla. Vykreslení postavy ne příliš známe osobnosti našich dávných dějin, jeho touhy, pochybnosti, váhání, hledání pravdy ....... prostě skvělé. Poklona paní spisovatelce.

Le Chat
30.08.2019 5 z 5

Historický román, který se autorce opravdu povedl. Už se těším na Lucemburskou krev.

Damato
10.02.2016 5 z 5

Také jsem na knihu narazila u nás v knihovně a byla jsem velice překvapená, jak moc úžasná je to kniha a byla jsem mile překvapena jak z formy té knihy , tak ze stylu autorčina psaní . Určitě se těším na další knihy autorky. Dlouho jsem se bránila knihám s historickou tematikou, ale poslední dobou jsem jich pár přečetla a začala zpytovat svědomí, čemu všemu jsem se to díky své tvrdohlavosti a neznalosti bránila a co mi to vlastně všechno uteklo

pif69
18.08.2015 4 z 5

Tenhle román jsem v knihovně vypůjčil čistě náhodou s tím , že vrátit nepřečtený ho mohu vždy .
Jaké bylo moje překvapení ze čtivé , velice dobře i co se týče historických dat a reálií zpracované knížky . I autorka je pro mne objev , hned jsem si půjčil další její dílo . Doporučuji .

irousek9
25.11.2012 5 z 5

Kniha je zajímavá,o osudech Soběslava II..Psaná ovšem podle mně trochu náročnější formou.Nicméně jsem ráda za to,že někdo jeho né moc známý život,alespoň zpracoval a nastínil.