Budkyns Budkyns komentáře u knih

☰ menu

Boj o Středomoří Boj o Středomoří Miloš Hubáček

Moc děkuji panu Hubáčkovi za zprostředkování námořních bojů v tomto prostoru, tedy ve středomoří, protože k tomu není tak snadné se dostat, určitě ne v takové kvalitě jakou autor nabízí! Kniha se také věnuje pozemním operacím ve východní Africe, což opět není nic snadno dostupného. Je to zajímavé, je to přehledně psané, je to čtivé! Pan Hubáček je jistota. Na knihu navazuje druhý díl, který se věnuje samostatně významnému střetu u Mysu Matapan, pak bohužel již tato středomořská série nepokračuje, nejspíš kvůli pokročilému věku pana Hubáčka, což je škoda, mít boj o středomoří v ucelené podobě, to by byla pecka, ale i tak pane Hubáček moc děkuji za všechny vaše skvělé knihy!

03.05.2024 5 z 5


Moře v plamenech Moře v plamenech Miloš Hubáček

Námořní tématika panu Hubáčkovi svědčí. K této knize jsem se dostal až v roce 2024! Je to stále naprosto výborné čtení o něměckých velkých hladinových lodích během 2.světové války.

03.05.2024 5 z 5


Pamatujte na Alamo Pamatujte na Alamo Josef Opatrný

Je to malá a komornější knížka, avšak její informační hodnota je nesmírná. Opravdu vyvrací mýty, především o samotném Alamu, respektive jeho obléhání a dobytí Mexičany. Zároveň velmi přehledně vše zasadí do kontextu. Knihu doporučuji.

15.03.2024


Československé legie v Rusku Československé legie v Rusku František Emmert

Tato kniha je informačně velmi strohá. Její předností je mnoho, opravdu mnoho skvělých fotografií, avšak textu je poskrovnu. Moc se toho nedozvíte, pouze stručný základ.

01.02.2024 3 z 5


Napoleonova prohra (1810-1814) Napoleonova prohra (1810-1814) Jiří Kovařík

Druhý díl o Poloostrovní válce se nese v duchu již především Britsko-Francouzského zápolení, jenž nám dalo Arthura Wellesleyho, legendárního "Wellingtona", který jakoby se pro poloostrovní válku narodil. Také nám představilo znovu v akci liniovou taktiku boje, se kterou malá leč profesionální britská armáda cupovala mohutnými, rychlými a přesnými salvami francouzské kolony. Je zajímavé sledovat úpadek morálky francouzských jednotek, které nejprve neustále vítězily bez výsledku, načež s příchodem Britů šli prozměnu od porážky k porážce. Čtenář pochopí, proč na tomto bojišti Napoleonovi orli selhali, a opět v našich očích o něco poklesne Napoleonova hvězda.

12.04.2023 5 z 5


Napoleonova invaze (1807-1810) Napoleonova invaze (1807-1810) Jiří Kovařík

Sám sebe haním za to, že jsem tento dvoudílný svazek o Poloostrovní válce tak dlouho přehlížel. První díl je zajímavý především tím, že čtenář velmi dobře pochopí, proč to Napoleon tomu svému spojenci udělal. Pochopí také, v čem tahle válka byla jiná, než války na evropských bojištích, a proč v takové válce nestačí jen "vítězit v bitvách".

12.04.2023 5 z 5


Americká revoluce (1775–1783) Americká revoluce (1775–1783) Jiří Kovařík

Pokračování série bitev a osudů válečníků, tentokrát, jak ostatně autor sám avizuje, v trochu jiném duchu. Pouze jediná kapitola knihy se přibližuje běžnému formátu mapujících události z pohledu konkrétní osoby, v tomto případě "osob", ale změna je to ve výsledku jen kosmetická, na hodnotě a hlavně čtivosti knihy to nic neumenšuje. Průběh války, přesunů a bojů je psán velice přehledně, kapitoly na sebe dobře navazují. Konečně ucelená kniha o Americké válce za nezávislost v českém jazyce, nejen proto je to za mě nejlepší díl série. Autorovi obrovské díky.

30.06.2022 5 z 5