brizaaborovice brizaaborovice komentáře u knih

☰ menu

Kouzlo fermentace s plísní koji Kouzlo fermentace s plísní koji Rich Shih

Skvělý nakladatelský počin. Obsahově nabité. Mnoho informací, základní kniha pro dané téma. Dobře načasované, téma je na vzestupu.
....
Velká škoda, že redakčně nedotažené: v textu se používá jiný název knihy, než je na obálce, navíc nejednotně; chyby v sazbě; nevkusný převod původní obálky (proč je české logo tak nevkusně umístěno?), místo copyrightu výhružky čtenářům v tiráži...
...
Obsahově skvělé, jen škoda, že česká redakce neodvedla profesionálnější práci.

26.11.2023 5 z 5


Nápady, jak odsunout konec světa Nápady, jak odsunout konec světa Ailton Krenak

Jestli někdo vidí naší civilizaci s odstupem, tak to jsou právě přírodní národy. A Ailton Krenak umí sdílet indiánské vidění tak, že mu může rozumět i bílá většina světa.
Vtipné, přesné postřehy jdoucí až na dřeň.
Indiáni se už s koncem světa museli vypořádat, teď se ale možný konec týká celé naší planety. Co se můžeme dozvědět od kmene Krenaků?
Skvělá knížka!

20.10.2022 5 z 5


Stvořeni pro tyto časy Stvořeni pro tyto časy Kaira Jewel Lingo

Malý poklad. Přístupná, klidná, moudrá a radostná knížečka, která mě provedla anatomií těžkých období. Naučila mě uvolnit se a přijmout důvěru v neznámo, přijmout věci, tak jak jsou, umět přečkat bouři, postarat se o silné emoce, nezapomínat na pomíjivost a proměnlivost, umět se pustit a k tomu i živit to dobré a nepřestávat se snažit vytvořit si místo ve světě, ve kterém člověk nemusí jen přežívat, ale může z něj i tvořit.

09.10.2022 5 z 5


Svět nenásilí Svět nenásilí Miki Kashtan

Moc důležitá kniha!

17.09.2022 5 z 5


Čung-jüan čchi-kung: První etapa vzestupu: uvolnění Čung-jüan čchi-kung: První etapa vzestupu: uvolnění Sü Ming-tchang

Dobrá učebnice čchi-kungu.

04.05.2022 5 z 5


Sebepéče pro pečující Sebepéče pro pečující Lise Leblanc

Hodně přínosná knížečka. Můžou z ní čerpat ti, kteří na sebe často zapomínají i to, kdo mají pocit, že za ně nikdo jejich povinnosti neudělá a je toho moc. Zajímavé jsou kapitoly o začátku péče, komunikaci, syndromu vyhoření a životě po skončení péče. Kdybych některé tyto informace měla k dispozici dřív, hodně věcí by to usnadnilo.

18.10.2021 5 z 5


Kraniosakrální jóga Kraniosakrální jóga Lucie Uhlířová

Mě kniha zaujala hlavně svým zaměřením na různá sezónní cvičení prodle ročních období a množstvím praktických tipů. Autorka kromě jógy vychází i z osteopatie a thajských masáží. Ze své praxe vycházející z různých zdrojů včetně jógy sestavila sadu cviků a aktivit uzpůsobenou koloběhu roku. Knížka mi přijde jako dobrá pomůcka k uvědomění si sezónnosti a cykličnosti jednotlivých aspektů vlastní praxe.

26.07.2021 5 z 5


Když není úniku: Umění milovat sebe a tento svět Když není úniku: Umění milovat sebe a tento svět Pema Chödrön

Pema je vtipná a moudrá zároveň. Mám ráda pasáže kde říká, že ať žijeme jakýkoliv život, je to náš prostředek k probuzení. Ušitý nám na míru. A taky jak si neustále lehce ironicky trochu stěžuje, jak je ten život nepohodlný :)

27.01.2021 5 z 5


O lásce O lásce Thich Nhat Hanh

V knížce jsou hezká cvičení: od meditace mettá k prohloubení lásky k sobě, porozumění, hlubokému naslouchání, společenství i lásce k Zemi.

27.01.2021 5 z 5


Ženy plují na sever Ženy plují na sever Mary Pipher

Svěží, výživné, laskavé.
Až mi jednou bude tolik jako Mary Pipher a všem hrdinkám z knihy, chci mít taky takový přístup.
Inspirativní.

27.01.2021 5 z 5


Aktivní naděje Aktivní naděje Joanna Macy

Pro mě velmi důležitá kniha. Pomohla mi zorientovat se v současné globální situaci a uvědomit, si čím můžu jako jedinec přispět.
Oceňuji citlivý překlad i provedení. Také jsem velký fanoušek Joanny Macy, takže za mě prostě pecka.
Doporučuju aktivistům, lidem, co jim není lhostejný stav planety, i všem, na které doléhá tíha současné korona i eko krize.

27.01.2021 5 z 5


Životní úklid Životní úklid Margareta Magnusson

Zajímavá sonda do života ve Skandinávii i do způsobu uvažování o věcech. Mě to fakt bavilo a odnesla jsem si plno drobných tipů, jak přistupovat k domácnosti i věcem, a to i v mém mladším věku. Až jednou přijde to "předsmrtné" vyklízení a dávání si věcí do pořádku, snad budu na ně dobře připravená, i díky téhle knize.

12.10.2020 5 z 5


Jin jóga - Ucelený průvodce teorií i praxí Jin jóga - Ucelený průvodce teorií i praxí Bernie Clark

Jin je v době krize hodně in :) Podrobná kniha, se kterou se dá strávit hodně času. Kromě nafocených sestav a popisů cvičení jde i za cvičení. Já jsem hodně ocenila kapitolu 7: Energetické účinky, kde jsou rozebrané jevy jako prána, nádí, meridiány, čchi, a to velmi přístupným jazykem. Navíc výborný překlad, dobře se čte. Taky oceňuji šitou vazbu, ke knize se tak jde dlouhodobě vracet a nerozpadne se.

04.05.2020 5 z 5


Revoluce jednoho stébla slámy Revoluce jednoho stébla slámy Masanobu Fukuoka

Velmi aktuální text. Pasáže o to, že by přirozené potraviny měly být lokální a dostupné za rozumné ceny jsou jak z ČR v roce 2020 a ne Japonska v 70. letech 20 století. Stejně tak názory na koloběh strojů a hnojiv, která neslouží ničemu dobrému pro lidi, půdu a Zemi, ale jen k udržování chodu soukolí kapitalismu. Hezké zpracování, menší formát, knížka se dá dá dobře vzít do vlaku nebo mhd. Překlad místy malinko drhne, ale je dobře, že vznikl. Vedle konkrétních zemědělských rad je to opravdu zajímavý text o tom, jak toho dělat méně. A jak poznat, co je opravdu důležité.

24.01.2020 5 z 5


Přináležení - Rozpomínání se na domov Přináležení - Rozpomínání se na domov Toko-pa Turner

Tahle kniha pro mě byla jako zjevení: hodně originálních myšlenek, hodně hutný text, ke kterému se pravidelně vracím, sympatické ilustrace. Může pomoci všem, kdo mají obavu o stav světa a řeší, jakým způsobem být více zapojení do chodu věcí. Hodně jsem ocenila, že autorka má to, o čem píše "odžité", nekompiluje stokrát přežvýkané banality ze tří knih na podobné téma. Navíc otázky, které řeší, jsou stále aktuálnější i z globálního pohledu. Je to svěží a výživná kniha. Doporučuji.

21.11.2019 5 z 5


Kincugi: Umění nápravy Kincugi: Umění nápravy Céline Santiini

Kincugi je krásná technika. Může pomoci lidem za na sobě chtějí trochu zapracovat i vnitřně.

21.11.2019 5 z 5


Štěstí Štěstí Thich Nhat Hanh

Knížka od mého oblíbeného autora. Pokud chceme pracovat na šťastnějším prožívání, doporučuje zalévat ta dobrá, pozitivní semínka. Osvojila jsem si více tipů a praktik, pobavilo mě cvičení s telefonem: zazvonění telefonu se dá brát jako každý jiný zvon nebo zvonek vyzývající k plné přítomnosti. Než telefon zvednu a začnu věci řešit, tak se na pár vteřin zastavím a nadechnu :)

01.10.2019 5 z 5


Tajemství krásy Korejek Tajemství krásy Korejek Charlotte Cho

Zábavné čtení. A alabastrové zpracování :)
Dozvěděla jsem se víc o plátýnkových maskách a hlemýždím mucinu a dalších korejských specialitkách.
Hlavně jsem se ale naučila i korejský postup na péči o pleť a dost mi to prospělo.
A až jednou pojedu do Soulu, vím, co si vzít s sebou za bedekr.

18.09.2019 5 z 5


Právě teď Právě teď Toni Packer

Autorku jsem neznala, příjemně mě překvapila, sedlo mi to. Pomohlo mi zklidnit se a podívat se hlouběji do sebe než jsem doposud uměla.

18.09.2019 5 z 5


Tělové svíce Tělové svíce Michal Ježek

Nejlepší a nejvíc vyčerpávající kniha o tělových svících v češtině. Hodně příkladů z psychosomatiky, zajímavá je i seznámení s diagnostikou z aplikované svíce.

06.09.2019 5 z 5