Breadfish Breadfish komentáře u knih

☰ menu

Mrtvé město Mrtvé město Camilla Sten

Slibný námět, ale zpracování nestálo za moc. Postavy ploché, nezajímavé, strašně moc zbytečných dialogů. Čí je nalezené dítě mi bylo jasné zhruba ve třetině knihy. Vyloženě neurazilo, ale nadchnout neměla kniha čím.

17.12.2020 2 z 5


Na plný plyn Na plný plyn Joe Hill (p)

Joe Hill čím dál víc dokazuje, že je synem svého otce. Nejdříve příjemně překvapil "Rohy", i "Divné počasí" bylo velmi dobře napsáno, ale celou šíři svého talentu podle mého odhaluje právě v této povídkové knize. Mmch. velkou zásluhu na výsledku má "kmenová" překladatelka Joe Hilla Adéla Bartlová. Palec nahoru!

05.10.2020 5 z 5


Deníky cizince Deníky cizince Elly Griffiths

Čekala jsem více "duchařiny" a propojení současnosti s životem viktoriánského autora hororových povídek. Tahle dějová linka byla slabší. Kniha obstojí jako slušná detektivka, i když cca od půlky knihy jsem věděla, kdo je vrah. Příjemná čtenářská jednohubka na jeden víkend. Dala bych 3,5 hvězdičky, což ale nejde, tak slabší 4. :-)

02.03.2020 4 z 5


Hokus pokus Hokus pokus Kurt Vonnegut Jr.

Jedna z mých nejoblíbenějších knih od tohoto autora. Četla jsem ji snad pětkrát. Krátké vyprávění o mluvícím jelenovi dodnes používám , geniální podobenství marnosti lidské existence. :-)

14.01.2020 5 z 5


U rodinného krbu U rodinného krbu Émile Zola

Možná vůbec nejlepší věc, kterou jsem od autora četla. Popis (malo)měštáckého pokrytectví, falše, lidské malosti, všudypřítomné přetvářky. Autor vše popisuje trefně a bez příkras. Nadčasová kniha o charakterech, které jsou bohužel nesmrtelné. S nikterak velkými úpravami by se dala tato kniha napsat o kterémkoli domě obydleném lidmi, žijícími v roce 2020.

10.01.2020 5 z 5


Čarodějnice Čarodějnice Camilla Läckberg

Ústřední námět dobrý, odkazy na události 17. století také zajímavé, ale v lince ze současnosti příliš mnoho postav a odboček z hlavní dějové linie, až to občas nutí přeskakovat v textu. Kniha by mohla být o třetinu kratší. Podobně jako u Bryndzy, dvě jsou málo, tři už moc, ale dvě a půl dát nejde. Když už jsem ale to srovnání použila, tak Camilla Läckberg je těm třem reálně blíž než Robert Bryndza.

10.01.2020 3 z 5


Misery Misery Stephen King

Jedno z nejlepších autorových děl. Skoro mě mrzí, že knih "úplně bez bubáků" King nenapsal víc. :-)

10.01.2020 5 z 5


Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Kniha mě nešokovala ani neznechutila, jak jsem ostatně očekávala. Nejhnusnější mi přišlo upálení veverky. Popsané hnusnosti prostě lidé bohužel dělají, ve výjimečných a potenciálně ohrožujících situacích jako je válka pak o to častěji. Líbila se mi jazyková forma, celkem věrohodná, pokud bereme příběh jako vyprávění malého chlapce. Zhruba po dvou třetinách mi ale přišlo, že dynamika děje slábne, konec mi pak přišel takový "nijaký". Stojí za přečtení, ale do seznamu knih, které mohu číst stále dokola Nabarvené ptáče nezařadím.

10.01.2020 3 z 5


Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Neurazí, nenadchne. Místy je příběh hodně přitažený za vlasy, zejména finále se záchranou Eriky. Způsob vyprávění také průměrný. Prostě normální, řemeslně zvládnutá detektivka. Dala bych dva a půl, což nejde, takže tři.

10.01.2020 3 z 5


Guláš Guláš Brian Kimberling

Druhá polovina devadesátých let, Praha. Do města přijíždí mladý Američan Elliot Black, aby se zde živil jako učitel angličtiny. Seznamuje se nejen se svými studenty, což jsou převážně úředníci středního věku bez valného zájmu o výuku, kterou vnímají spíš jen jako možnost ulít ze z práce do hospody, ale i s reáliemi místa, doby této i nedávno minulé, s kulturou a zvyky země, o níž až do svého příjezdu nevěděl prakticky nic. Pohled cizince na dnes už legendární "devadesátky", na život v Čechách a Čechy samotné je vždycky zajímavý; zde ho ale autor dovede navíc podat humorně a s lehkostí, a je opravdu znát, že v něm Brian Kimberling těží ze svých vlastních prožitků, protože stejně jako jeho literární hrdina Elliot i on strávil na přelomu tisíciletí několik let v Praze. Rozhodně doporučuji přečíst, zejména pro ty, kteří prožili "devadesátky" na vlastní kůži jde víceméně o povinnou četbu a mladší generace by díky knize mohla alespoň nahlédnout do světa mládí svých rodičů. :-) Ovšem žádného mentorování a nudy se rozhodně obávat nemusí. Knížka je opravdu zábavná a čtivá. Doporučuji!

05.11.2019 5 z 5


Sex za časů královny Viktorie Sex za časů královny Viktorie Fern Riddell

Zajímavé informace o sexuálním životě a vůbec o způsobu myšlení a konání lidí, žijících v 19. století. Populárně naučné, příjemně zpracované, v knize jsou dobové ilustrace a fotografie. Knížka se bude určitě líbit všem, kdo se zajímají o to, jak žili naše praprapra- babičky a dědečkové.

25.10.2019 5 z 5


Naděje pro Fleetwood Naděje pro Fleetwood Stacey Halls

Velmi příjemný čtenářský zážitek, umocněný krásným grafickým zpracováním knihy. Příběh mladičké šlechtičny Fleetwood zaujme od prvních stránek a je těžké knihu odložit dřív, než se dozvíte, jak to s ní, s jejím nenarozeným potomkem i s Alicí Grayovou nakonec dopadlo...

25.10.2019 5 z 5


Dlouhý pochod Dlouhý pochod Stephen King

Knihu jsem "objevila" teprve letos a bylo to skutečně příjemné překvapení. Ne každý King (byť v tomto případě skrytý za pseudonymem) mě nadchne, u jeho obsáhlejších knih občas i přeskakuji, ale tady nebylo z mého pohledu jediné hluché místo. Plný počet hvězd.

14.10.2019 5 z 5


Planina Planina Steinar Bragi (p)

První polovina slibná, pak nastupují rozpaky. Výborné jsou použité islandské legendy, atmosféra knihy do scény s objevením Anny temná a příjemně gradující, pak se z knihy stává na můj vkus příliš velká fantasmagorie. Otevřené dějové linie si sice mohu domyslet, stejně jako konec, ale asi jsem na to už moc pohodlný čtenář. Neurazilo, ale na to, aby nadchlo tomu přece jen něco chybělo.

14.10.2019 3 z 5


Říkal jsem mu Kravata Říkal jsem mu Kravata Milena Michiko Flašar

Příjemné překvapení, knížka je psaná krásným jazykem, příběh je originální, poutavý, díky místu, kde se odehrává (Japonsko) i dostatečně "exotický". Zatím jeden z nejlepších čtenářských zážitků letošního roku.

15.08.2019 5 z 5


Bohabojné ženy Bohabojné ženy Federico Andahazi

Lahůdkové čtení. Knížka se četla opravdu "jedním dechem". Originální, nápadité, skvěle napsané.

26.07.2019 5 z 5


Priepasť Priepasť Jozef Karika

Začátek slušný, i když podle scénáře Trhliny, ale zhruba od poloviny knihy to začala být dost nuda plná psychologizování a vnitřních hlasů, musela jsem se nutit to dočíst...

26.07.2019 2 z 5


Šeptem: Soukromý život ve Stalinově Rusku Šeptem: Soukromý život ve Stalinově Rusku Orlando Figes

Od téhle knihy se nedalo odtrhnout. Silná, velmi čtivě napsaná výpověď o jednom z nejtemnějších období v dějinách 20. století.

26.07.2019 5 z 5


Jak muži přišli ke svému údu aneb bulharský erotikon Jak muži přišli ke svému údu aneb bulharský erotikon * antologie

Výborné čtení pro všechny milovníky nekorektní "lidové slovesnosti". Čtu už podruhé, napoprvé jsem to dala na jeden zátah, teď si četbu dávkuji, abych si jednotlivé příběhy lépe vychutnala. :-)

26.07.2019 5 z 5


Takoví normální #přátelé Takoví normální #přátelé Sarah Alderson

Výborný thriller se zajímavou a velmi aktuální tematikou sociálních sítí. Čte se jedním dechem a autorka umí překvapit prakticky na každé stránce. Když už si myslíte, že víte, o stránku dál zjistíte, že "sovy nejsou tím, čím se zdají být". :-)

22.07.2019 5 z 5