berau berau komentáře u knih

☰ menu

Chasidské příběhy Chasidské příběhy Pavel Hošek

Kdo něco znamenal ve světě chasidů, tak je v této knize zmíněn. Pavel Hošek citlivě poskládal přehled chasidské literatury a dal nám i nahlédnout do životů chasidských autorů a jejich pohledu na vlastní identitu.

31.08.2023 4 z 5


Úvod do Starého zákona Úvod do Starého zákona Raymond B. Dillard

Velmi užitečný, dobře strukturovaný, ani moc obsáhlý, ani příliš stručný přehled SZ, který je vhodným pomocníkem při studiu Bible.

16.12.2022 4 z 5


Úvod do Nového zákona: Přehled literatury a teologie Úvod do Nového zákona: Přehled literatury a teologie Petr Pokorný

To je opravdu výborně a kvalitně zpracované dílo. Neumím si představit, že by v tuzemsku byl někdo schopen takové práce, jakou tu představil Petr Pokorný.

18.09.2022 5 z 5


Minutová moudrost Minutová moudrost Anthony De Mello

Některé autorovy moudrosti jsou skvěle využitelné, jako argumenty pro přesvědčení nevěřících a hledajících ... jako odpovědi na jejich nejobvyklejší pochybovačné otázky.

30.08.2022 4 z 5


Úvod do Nového zákona Úvod do Nového zákona D. A. Carson

Velmi obsáhlý úvod do NZ a stále nejlépe hodnocený (BC). Velmi zajímavá analýza o "nové perspektivě" zabývající se Pavlovým učením s ohledem na judaismus.

26.08.2022 4 z 5


Úvod do Nového zákona Úvod do Nového zákona Ladislav Tichý

Velmi vyvážená a sdělná kniha , u které ani není poznat, že je autorem katolík. Je to ale svým rozsahem spíše stručnější úvod do NZ.

28.07.2022 3 z 5


Úvod do Nového zákona Úvod do Nového zákona Gerd Theissen

Velmi úsporný komentář, který může posloužit pro rychlé zorientování, ale žádné hluboké rozbory od něho nečekejte.

28.07.2022 3 z 5


Hlubina bezpečnosti Hlubina bezpečnosti Jan Amos Komenský

Komenský v jazyce 21. století, ale nutno dodat, že ten jazyk je i tak poněkud těžkopádný. Nijak to ovšem nesnižuje obsahovou stránku. Kniha je napěchovaná Komenského moudrými radami, jak vést "ideální" duchovní život. Závěrečná modlitba je na tolik silně vykřičená směsice díků, jistoty a důvěry v Boží lásku, vedení, záštitu, odpuštění a milosrdenství, že nemůže nechat nikoho netečným. Skvělé!

22.02.2022 4 z 5


Tajemství Vánoc Tajemství Vánoc Timothy Keller

Příběh o Ježíšově narození zná přeci každý zpaměti ... ale málokdo mu skutečně porozuměl. Troufám si říct, že Keller se úspěšně zhostil role vykladače a zároveň zvěstovatele dobré zprávy. Kniha je určitě vhodná, jak pro čerstvě hledající, tak i pro ty, kteří přešlapují na křižovatkách cesty víry a neví kudy se vydat dál.

01.01.2022 4 z 5


Karel IV. - Císař a český král – vizionář a zakladatel Karel IV. - Císař a český král – vizionář a zakladatel Jan Royt

Je až neuvěřitelné, kde všude je nějaká stopa spojená s panováním Karla IV., když ne přímo jako stavebníka, tak alespoň zadavatele či donátora. Skoro se nechce věřit, že se to všechno dalo stihnout za jeden lidský život....

07.12.2021 4 z 5


Povídky o cizině Povídky o cizině Ephraim Kishon

Myslím, že kdybych si tuto knihu přečetl před třiceti lety, zasmál bych se ještě mnohem více. Dnes už některé národní charakteristiky a typické reálie autorem navštívených zemí, ne zcela odpovídají soudobému stavu. I Přesto velmi zdařilé a vtipné dílko.

30.08.2021 3 z 5


Husitské století Husitské století Martin Nodl

Z těch velkých monografií od LN, je tato asi nejslabší, působilo to na mne poněkud neuspořádaně a neuceleně. Byly tam samozřejmě nadprůměrné příspěvky, jako ty od P. Čorneje, ale celkově mi tam chybělo dost zásadních fakt z daného období.

19.03.2021 3 z 5


Povídání o svaté Anežce České Povídání o svaté Anežce České Lenka Rožnovská

V naší rodině jsme to udělali naopak. Naše dcera Anežka četla nám, my poslouchali a já občas samolibě usměrnil autorčin romantický balast do skutečných historických reálií, které se do knihy zřejmě nehodily. :-) ... ale jinak proč ne, pro děti zcela dostačující.

09.01.2021 3 z 5


Pohádky, pověsti a legendy Pohádky, pověsti a legendy Adalbert Stifter

Posbíráno z celého autorova díla. Pohádky, které už dnešní děti neosloví. Stifter používá nejen trochu archaičtější jazyk, ale i poměrně dlouhá souvětí, ve kterých se člověk po chvíli ztrácí. Předčítal jsem nahlas a nebylo to vůbec poslouchatelné. Škoda jinak mám autora rád, ale toto nemá takovou hodnotu, jakou bych čekal. Co musím ocenit, tak jsou ilustrace od Lucie Müllerové, ty jsou opravdu kouzelné.

17.08.2020 3 z 5


Královská založení na jihu Čech za vlády posledních Přemyslovců Královská založení na jihu Čech za vlády posledních Přemyslovců Roman Lavička

Kniha vskutku v mnohém nabourává ustálené pohledy na dané téma a možná i ničí mýtus o královské hrázi proti rožmberské rozpínavosti v jižních Čechách. Archeologická suchopárnost je především u příspěvku o hradu Zvíkov opravdu smrtící.

08.05.2020 3 z 5


Eggenberkové Eggenberkové Anna Kubíková

Maximální využití archivních pramenů bych viděl jako klad i když je to někdy zdlouhavé čtení, dozvíme se informace, které jsou velmi cenné. Sledovat pohyb šlechtice podle data a místa zakoupených knih, to mne opravdu dostalo.

19.01.2020 3 z 5


Putování k pravdě Putování k pravdě Wilfrid Stinissen

Stinissen je čtivý a srozumitelný autor, který umí vymazat i ty poslední duchovní otazníky,
které hledajícího člověka na cestě ke Kristu provázejí.

25.12.2019 4 z 5


Lucemburkové - česká koruna uprostřed Evropy Lucemburkové - česká koruna uprostřed Evropy František Šmahel

Další titul z edice LN o českých panovnických dynastiích, který je velkoryse pojat. Plejáda skvělých autorů jednotlivých příspěvků, bohatá obrazová příloha, kvalitně zpracované téma vedlejší moravské větve Lucemburků. Chybělo mi jen více příspěvků od německy píšících historiků.

25.12.2019 4 z 5


Na otci záleží Na otci záleží Kevin Leman

Bylo tam pár zajímavých myšlenek i výchovných postupů.
Některé už aplikovat nestihnu, na něco jsem si naopak poopravil názor.
Co se třeba sexu týče, tak mi autorův pohled přijde už poněkud zastaralý a naivní,
ale možná je to tím, že kniha byla napsána ještě v předdigitální éře.

27.06.2019 3 z 5


O mlčení O mlčení Anselm Grün

Mlčení není jen uzavření se před okolním světem, ale je to především uschopnění se k hovoru s Bohem. Teprve když se oprostíme od všech slov a myšlenek, tak se otevřou naše srdce a náš Pán do nich vloží to nejdůležitější.

19.02.2019 3 z 5