O mlčení

O mlčení https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113382/o-mlceni-113382.jpg 4 24 7

Na stránkách této knížky se setkáváme se zkušeností starých mnichů z 3.-6. století. Jejich poselství vnáší světlo do dnešního, často tak nejasného, pohledu na mlčení. Dnešní pohled vzniká totiž často pouze z touhy, kdežto pohled těchto mnichů je podepřen zkušeností s mlčením. Jejich myšlenky nás pak vedou k poznání, že mlčení je duchovní úkol, který vyžaduje nasazení celého člověka. Základní části knihy: Mlčení jako boj proti hříchu a neřesti Mlčení jako oproštěnost Mlčení jako otevřenost vůči Bohu Výběr z osobností, kterým se text věnuje nebo jsou citovány: Benedikt Otec Poimen Makarius Veliký Jan Kassián Evagrius Ponticus Carl Gustav Jung... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Anspruch des Schweigens


více info...

Přidat komentář

Chesterton
07.04.2023 4 z 5

Autor mnišství žije a má toho hodně odžito! Nikoli pouze "čerpá ze spisů".
Osobní prožitek hluboké meditace, který mění myšlení člověka je cestou k živému vztahu, nikoli k zenové SEBESTŘEDNOSTI.
Tady šlápl vedle spíš (se vší úctou) Pablo70. Ale proti vkusu . . .

Pablo70
07.04.2023 4 z 5

Škoda, že se autor tohoto spisku zabývá jen křesťanskou mystikou. Mlčení jako přístup sám k sobě, se vyskytuje i v jiných naukách. Tady zejména jako možný přístup k Bohu. Křesťanští mniši hledali Boha a to, jak mu sloužit. Ale abyste toho dosáhli musíte se vzdát světského života. To není pro každého. Zde se vám nabízí alternativa bez Boha . Zen buddhismus.
Pro zen je typické introvertní hledání, tiché meditace v ústraní (zazen) či mlčení. Zatímco tibetští mistři dokážou roky uvažovat o přesném významu jednoho slova v sútře, zen tvrdí, že osvícení nelze dosáhnout pochopením filozofie, slova pro něj nejsou důležitá. Osobní prožitek hluboké meditace, který mění myšlení člověka, je cestou k probuzení.
Autor zjevně pouze čerpal z křesťanských spisů. I když je tento materiál podnětný, není to jediná cesta jak se stát člověkem přítomnosti (teď a tady). Když se nechcete stát mnichem, zkuste to se zenem. Ten je bez Boha, jste jen vy. Ale i tak je knížka o mlčení podnětná.


tonysojka
22.05.2019 4 z 5

Tady jsem šlápl vedle.Podle mne kniha určená mnichům,zralým křesťanům nebo lidem schopným se aspoň trochu soustředit,či najít si čas na zklidnění od kraválu okolního moderního světa.Ani do jedné kategorie nepatřím,ale jedna úvaha mě zaujala:že i když navenek člověk mlčí a vypadá jakože je moudrý a soustředěný,tak vnitřně může být ukecaný až hrůza.A že lidé ,co jsou navenek moc ukecaní, jsou vnitřně velmi nejistí ,o tom jsem nějaké tušení měl.

berau
19.02.2019 3 z 5

Mlčení není jen uzavření se před okolním světem, ale je to především uschopnění se k hovoru s Bohem. Teprve když se oprostíme od všech slov a myšlenek, tak se otevřou naše srdce a náš Pán do nich vloží to nejdůležitější.

Chesterton
04.05.2018 4 z 5

Tento muž je pro mne prototypem mnicha. Vyjadřovací způsoby jsou specifické, ale myslím, že má dar oslovit ty, které jeho témata zajímají. Obzvlášť takto jemné a specifické, řekla bych dary, jako je mlčení a smysl pro tajemství, které jsou často velmi vzácné.

Mimir
25.03.2018 5 z 5

Anselm Grun dokonale pochopil anatomický pomer, ktorý dnes mnohí nechápu a to síce: 2 uši a len jedny ústa.

Mercatino
28.09.2016

Krásná kniha, kterou jsem si zakoupil, jelikož jí nutně potřebuji. Občas člověk svým mluvením zničí život někomu jinému, ale pak to přijde i na nás samé. Sebedestrukce skrze mluvení:) Tato kniha je čirá moudrost a spisovatel umí nádherně psát.
Neumí-li někdo nic podržet pro sebe, nýbrž musí všechno vypovídat, jak to dobré, tak to špatné, pak máme dojem, že ten člověk nemá žádnou hloubku. Nezná tajemství. Nemůže s tajemstvím žít, nemůže tajemství unést. Proto ani nemůže do tajemství hlouběji proniknout. Zničí tajemství tím, že chce o něm hned mluvit. V tomto ustavičném mluvení, se konec konců skrývá strach před tajemstvím.