anid anid komentáře u knih

☰ menu

Když spadne maska Když spadne maska Samantha Shannon

(SPOILER) Rozhodně více čtivé než poslední díl. Lépe to utíkalo a opravdu chytlo a nepustilo. Trošku mě štvalo, že nebyli překlady francouzský frází, i když jim Paige evidetně rozumněla (a tím nemyslím názvy skupin nebo jména ale celé věty). Né vždycky jsem měla přístup k překladači a upřímně si mi k nim pak nechtělo vracet. Jinak jsme ráda, že jsme se podívali i mimo velkou británii a rovnou na kontient. Jednu hvězdičku (a půl) musím strhnout az ten krkolomný konec
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SPOILER
Moc nechápu ten "plottwist" na konci nebe spíše jeho část. TO že je určitá postava nakonec krajinochodec je podle mě fakt super překvapení, protože upřímně smrděl od začátku. Ale ta první část co se týkala Strážce. Nebudu lhát na nějakou dobu jsem musela knihu odložit nebo bych ji hodila z okna. Totálně krkolomné, nelogické a z Paige udělala ještě větší blbku (což teda se autorce občas dařilo už předtím)

01.05.2024 4 z 5


Temné a osamělé prokletí Temné a osamělé prokletí Brigid Kemmerer

Knize jsme dala dle mého dosti šancí ale za mě prostě ne. Skončila jsme u nějaké 100 stránky....
Hlavní postava má takové ten nepříjemnou vlastnost typickou pro dosti edgy, mladých pubertálních čtenářek. Nejsme jako ostatní holky ale jsme lepší(nevím zda tento pohled opustila nebo ne....). A to nebylo, jakože sem tam, ale téměř konstantě. Jak v mysli samotné postavy tak při komentování postav ostatních. Asi každý knihomol si tímto obdobím prošel, ale tohle mi bylo dosti proti srsti.
Dále se mi nelíbilo, jak je hlavní hrdinka strašně dokonalá. Samaritán, neohrožená a nasazuje krk pro random lidi. A ta scéna s ženskou a dětmi v zimě byla hodně špatná. Musela jsme na chvilku odložit knihu….
Za dobu čtení mi přišlo že, to že má obrnu nijak autorka nevyužila (kromě klišé podlamování se kolene). Harper nijak nemusela býti nápaditá, jak obejít svoje postižení a dokázat tak že opravdu jí nijak neurčuje, jak bude žít. Že i když má určitou nevýhodu, že dokáže ji překonat či dokonce využít. Ale spadnout z několika metrů, cválat několik km, a po jedné „lekci“ s nožem zabít skoro bez problémů člověka. Ok…..Takže obrna jí dala i super schopnosti. Kdyby to bylo zahráno na sice stereotypní notu, že byla cvičená jako vrah nebo že sakra má v krvi krev elfů/víl/ čehokoliv, ale tohle je obyčejná dívka, která najednou je nesmrtelná. Ještě ve světě který nezná a sama je z moderního světa....
Další co mě bylo přes nos, ale to je spíše můj problém, byli nesrovnalosti, co týče koní a jezdectví. Nasedlaní koně dlouho dobu a uvázaní, cesta je ledová = budu radši cválat než klusat (akorát by se tím krásně zabili), kůň přesně ví, že MC potřebuje do lesa, takže tam prostě zamíří. Nevím, kdyby to nějak autorka furt nezmiňovala tak bych to asi nechala být.
Ale líbí že Rhen je stále na začátku trošku povýšený a děvkař, i když se snaží býti dobrým člověkem. Pokud na konci opravdu se stal lepší verzí jeho já, tak v tom případě by to byl krásný charakter development

09.06.2022 2 z 5


Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Holly Black

Celá tahle série je jedno moje velké dirty pleasure a tahle kniha taky nezklamala. Je samozřejmě mnohem kratší a i písmenka jsou velké jak u pohádkové knihy, ale příběh je stále super. Ilustrace jsou výtečné a krásně doplňují knihu.
Kniha tak akorát do chvílích kdy jste vystresovaní a máte málo času, Žádné složité čtení, jenom kouzelný příběh tak akorát na odreagování. Poutavý a milý

21.05.2022 5 z 5


Rod země a krve Rod země a krve Sarah J. Maas

(SPOILER) Za mě moc vydařená knížka. Líbí se mi pomalejší rozvoj vztahu mezi hlavními postavami i "detektivní zápletka". Za mě takový odpočinek od super "epických" bojů a magických duelů které se poslední dobou u Maasové hodně vyskytovali.
SPOILER sekce
I když je to prakticky v anotaci tak smrt Daniky a smečky mě zasáhla. Doufala jsme že aspoň někde bude mít hlavní postava dobrou kamarádku. (Aelin a její kamarádky nikdy to pořádně neprodali). Celkově se mi líbila ta dynamika
Problém jsme měla s koncem. Líbilo se mi jak Bryce je prakticky bez magie a přitom je stále velmi silnou. Jak dokáže využít své jiné schopnosti a díky tomu dohnat to, že magie jí nebylo do vínku tolik dáno. Nevím uvidíme zda její schopnosti opravdu zůstanou pouze u "jenom světla".

28.03.2022 5 z 5


Královna ničeho Královna ničeho Holly Black

Celá tahle trilogie je moje velké dirty pleasure. Jinde tuhle dynamiku hlavních postav nemusím, ale tady ji prostě miluji a úplně nevím proč. Klidně bych do knihy přidala tak 20 stran, kde by byl jenom klid (zvláště pak v první části tam se mu zdá trochu uspěchaná) . Chvilku pohody mezi dvěma katastrofami. Hlavně z důvodu, aby člověk měl místo, kde může knihu odložit.
Jsem moc ráda za šťastný konec, i když si myslím, že jak vyřešili Madoca není úplně nejlepší nápad

02.01.2021 5 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

To byla jízda, ale upřímně kdo nemá rád Hunger games tak se mu toto také nebude líbit. Bylo super vidět, jak fungovali první Hladové hry. Kdo sakra tuhle nelidskou věc vymyslel, a jak se vůbec mohla ujat. Navíc bylo také zajímavé sledovat, jak se Snow dostal k moci
Celkově postavy byly větší tahák knihy než děj samotný. Bylo zajímavé sledovat Snowa, který sice rozhodně nebyl úplně dobrý a normální člověk, ale něco dobrého v něm bylo. Jak se z něj stává ten psychopat, kterého známe z trilogie. Lucy Gray je také velice zajímavá postava. Vztah, který se tam nachází je velice toxicky, takže žádnou romárťárnu. Taky nečekejte že tam budou nějaké vyloženě dobré postavy,

02.11.2020 5 z 5


Půlnoc Půlnoc Erin Hunter

Tohle byl pro mě kámen úrazu celé warriors ságy. Částečně za to může i fakt, že jsem to četla v aj. Měla jsem pocit, že většina knihy byli pouze popisy, jak cestovali. Tudíž miliarda slov, kterým jsme nerozuměla a byla nepodstatná. A upřímně netuším, co přesně se stalo v jaké knize (myslím první tři z druhé serie). Myslím si, že by bylo lepší, kdyby se přeložili spíše super edice než druhá serie.

12.09.2020 3 z 5


Vzpoura otravného šprta Vzpoura otravného šprta Kóhei Horikoši

Dle mého názoru lepší než první manga. Je tam více akce, příběh tedy ubíhá rychleji. Zvláště pak druhá část, kdy konečně jsou představeni záporáci (a tím i taková překážka, která vždycky nad hrdiny visí a tak spojuje jednotlivé archy dohromady), kteří určitě nesmí chybět. Samozřejmě stále žeru, jak nakreslené to je.

03.06.2020 5 z 5


Izuku Midoria: Počátek Izuku Midoria: Počátek Kóhei Horikoši

Upřímně komiksy ani mangy moc nečtu. Není to formát pro mě hlavně díky mému stylu čtení. Předtím jsem ještě zkoušela Attack on titan, a i když i ta se mi celkem líbila, tahle kniha mi sedla více. Možná to bude tím, že i samotné anime se mi líbilo více. Začátek stejně jako v anime je trochu slabší, hlavně díky Izukovi, který se zpočátku zdá jako strašně otravný a naivní fanboy. Postupně ale myslí si, že většině přiroste k srdci, vzhledem k tomu jak moc snaživý a celkově milý je.

22.05.2020 4 z 5


Holubice a had Holubice a had Shelby Mahurin

Upřímně jsem se bála. Na knihu jsme byla natěšená a čím vetší je očekávání, tím větší je zklamání. Kniha mě ale velice bavila. Jednalo se knihu spíše zaměřenou na hlavní postavy, než na samotný příběh. A ty byly fakt dobré. Moc se mi líbí jak fungují čarodějnice a doufám, že v druhém díle je ještě trochu rozvedou. Každopádně krásná fantasy romantika. Přikládám důraz na slovo romantika.
jediný problém je teda pokažená obálka. Nevím co s ní sakra udělali a moje "artist" já trochu přitom umřelo.

04.05.2020 5 z 5


Podlý král Podlý král Holly Black

Tak tohle byla stejně úžasná jízda jako první díl. Upřímně znovu jsem se do knihy zažrala a odmítla se od ní odtrhnout. Trochu si přeji, aby byla kniha delší, ale mám pocit, že by to ubralo jejímu kouzlu. Už se moc těším na poslední díl

13.12.2019 5 z 5


Krutý princ Krutý princ Holly Black

Aneb když začnu číst začátek serie v době kdy byl vydán poslední díl.... Na tuhle knihu jsme viděla spoustu fanartů, a bohužel s tím přišli i někdy nemalé spoilery. Do knihy jsem šla s určitou představou a infarmacemi. Přesto mě kniha místy opravdu překvapila. Zhltla jsme ji za pár dní a upřímně nemůžu si ji vynachválit,

07.12.2019 5 z 5


Tetovaný Tetovaný Peter V. Brett

O knize jsem vůbec neslyšela jako mnoho lidí, dokud náhodou si ji nepůjčila mamka. Vzhledem k tomu, že jsme nic neměla ke čtení, tak jsme ji zkusila a nelitovala jsem.
Příběh mě od začátku pohltil. Fantasy svět byl jiný a jednoduchý, bez přehnaně mnoho magie, což i jako fanoušek složitých fantasy zvládnu ocenit. 3 dějové linky krásně do sebe zapadaly, a to i v místech, kde se nezdálo, že by se mohly spojit. (lehce naznačené souvislosti. Když se něco významného odehrálo u jedné postavy, byla o tom lehká zmínka u jiné). Moc se těším na další díl.

04.12.2019 5 z 5


Království popela Království popela Sarah J. Maas

Po předchozí knize, která byla za mě slabá, jsem se opravdu bála, jak to nakonec skončí. Konec Dvorů byl taky slabší a tak jsem upřímně neměla nějaké obrovské očekávání. Kniha mě ale nakonec mile překvapila. Líbilo se mi mnoho dějových linii, což ale nevyhovuje všem. Každá postava dostala dostatek času na výsluní. Přitom nebylo v knize tolik zbytečné výplně. Pro všechny kdo jsou stále navyklí na styl prvního dílu s "jednou jednoduchou linkou" tohle rozhodně už dávno není to samé.
Největší problém mi dělal konec. Konečná epická bitva by měla být opravdu dlouhá, ale né zas takhle. Autorka zas tak bravůrně bitvy nevykresluje, takže i když většina knihy ubíhala celkem rychle a byla čtivá, konec byl opravdu zbytečně natažený.
SPOLIER.
Nevím, zda mám být ráda za happy ending nebo ne. Ano několik postav, ke kterým si člověk mohl udělat vztah, umřely ale na Aelin je stále nalepený "plotarmor." Mám ráda štastné konce a upřímně kolikrát za zbytečně tragický konec ubírám hvězdy, ale tady Aelin se vyhla jisté smrti tak 3x až to bylo trochu moc i na mě. Zase se mi líbí, že při ničení hlavních záporáků rozhodně neslízla smetanu jen ona. Jsem spokojená s výběrem kdo nakonec koho zničil.
spíše 4,5* za ten konec

25.11.2019 5 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Začátek je o něco pomalejší. Myslím že autor nám dával čas si udělat lepší představu světa a hlavně abychom si udělali nějakou tu vazbu na hrdiny knihy. Taky celkem dělal místo pro ten konec. Upřímně mi moc nesedla nová hlavní postava, vadilo mi jak ubírá prostor Citře(Anastazii) a Rowanovi.Navíc mi nijak nepřirostl k srdci. Naopak se mi moc líbili pasáže s Nimbem. Moc se mi líbilo, jak vlastně z "jednoduchého" AI se pak vyvinul celkem komplexní charakter více méně s city a vztahy(jednostrannými).
A konec byl nářez. Ten konec jsem opravdu přečetla s jedním dechem a následoval takoví ten pocit prázdnoty.

01.10.2019 5 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Tak tohle byla jízda. Kniha mě celá pohltila a i když jsem se bála, že anotace prozradila až moc z příběhu, byly tam pasáže, které rozhodně překvapily. Obálky jsou krásné, příběh úžasný, postavy se lehce zamilují. Svět má dle mého mušky (hlavně myšlenka, že nic už vymyslet nejde).
Měla jsme jediný problém. V jedné scéně jsem si celkem jistá, že se prohodili hlavní postavy. Nevím jestli je to chyba překladu....

18.09.2019 5 z 5


Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Kniha byla na listu povinné četby a i když upřímně nečtu všechny, tak jsme si řekla že bych nějakou mohla přes prázdniny přelousknout. O téhle knize mi řekla kamarádka, tak proč ji nezkusit. Byla jsem předem varována, že kniha je drsná a upřímně na začátku jsem tomu nevěřila. Ale ten konec..... Nemám problém s nasilím a krvavostí knih, protože když čtu většinou fantasy moc dobře vím, že se jedná o něco nereálného. No problém je že tady je dost pravděpodobné, že se to stalo. Knihu jsem musela v několika chvílích odložit a vstřebat co se to sakra stalo.
Hlavní hrdina byl myslím tahounem knihy. Na začátku je vylíčen jako člověk, co chce všem pomoct. Pak je ale zmanipulován nacisty.... a jde to zkopce. Nejhorší je, že když na konci spáchá hrozné činy, on si stále myslí že pomáhá ostatním.....
Jedna hvězda dolů je za ten začátek. Hodně protahovaný. Opakování slov či celých souvětí. pokud věta zazněla na začátku knihy je pravděpodbné že se pak minimálně 20x ještě objeví. Myslím že kdyby to člověk četl víckrát možná by mu došlo proč sakra se některé postavy stále dokola objevují i když to vypadá, že němají žádný význam pro děj. Ale ta kniha pro mě nebyla žádný zázrak na to, abych ji četla podruhé.

08.07.2019 4 z 5


Nikdynoc Nikdynoc Jay Kristoff

Paráda. Upřímně i když měla kniha svoje mušky stejně jsem si ji užila. Vypravěčovi vsuvky byl užasný a vtipný nápad (i když je to takový skrytá berlička jak udělat svět ještě více detailní bez toho aby se to zdálo jako umělé prodlužování) i když díky čtečce to působilo občas zmateně, nevím jak to je v tištěné verzi. Kniha nebyla zas tak jiná než ostatní YA knihy, ale aspoň trochu se odlišila. Hlavním tahákem pro mě byl hlavně svět a celkový příběh. Taky jsem ráda že kniha se neštítí vulgarismů a krvavosti.
Takže teďka k muškám.... Problém všech YA knih je věk postav. Prostě je to chce postaršit. Další problém je že an začátku vypravěč se snaží vylíčit Miu jako bezcitnou mrchu a jak se blíží kniha ke konci vlastně zjišťujeme že to není úplně pravda... A pak bych vystřihla milostné scény....

07.07.2019 5 z 5


Trnitá řeč Trnitá řeč Leigh Bardugo

Kniha je moc hezky psaná. Stránky hezky ubíhali Pohádky mají celkem známí základ, ale nakonec to skončí zvráceně nebo se jedná o příběh co se stalo před pohádkou. Ilustrace v knize i samotná obálka knihy jsou opravdu krásné.
Jediný problém knihy je to, že s hlavní serii to nemá téměř nic společného. Jediné co by se dalo nazvat takovým spojením jsou názvy zemí, kde jsou pohádky trochu upraveny pro jejich kulturu. Jinak o Griších je zmínka jenom jednou a možná v poslední pohádce je zmínka o Temnyjovi a jeho matce (což je ale jenom moje teorie). ta tohle jsme musela strhnou tu hvězdu. Nacpat to k té serii byl jenom marketingový tah

08.04.2019 4 z 5


World of Warcraft: Kronika 1 World of Warcraft: Kronika 1 Chris Metzen

Nejsem takový ten obrovský fanoušek WOWka co má subcription snad od vanilly a hrál i "starý" hry i tak musím že je to dobrá kniha. Upřímně když jsme tohle četla, opravdu jsme měla pocit, že čtu opravdu kroniku. Děj je hezky jednoduchý, osekán o ty matoucí části a plot hole. Občas by to chtělo trochu rozvést, co přesně se stalo. Např Válka prastrých je docela hodně osekaná, na to jak obsáhlá je. Řekla bych že tato kronika je spíš aby si člověk uvědomil, kdy se co stalo a upozornil na určité momenty, které si pak může vyhledat. Kniha je doplněna o krásné ilustrace a mapy, které ještě více napomáhají k tomu, aby se člověk snadno v příběhu orientoval.

03.04.2019 5 z 5