Andrea_I_Am Andrea_I_Am komentáře u knih

☰ menu

Raději zešílet v divočině Raději zešílet v divočině Aleš Palán

Měla jsem od knihy úplně jiné očekávání...ve vetsine jde příběhy ne úplně duševně zdravých jedinců a jejich životy v kostce, což je zajímavé (proto ty 2 hvězdičky), ale spíš jsem nad tím kroutila hlavou, než uznale tleskala, že se sbalili a šli žít do přírody.

01.04.2024 2 z 5


Hate List Hate List Jennifer Brown

Vypadalo to zajímavě. Na začátku to i bylo zajímavé...skoro se zdálo, že to bude po dlouhé době fajn YA. A pak se to zlomilo.

I když jako věnovat se na 400 stranách porad dokola asi pěti druhům emocí je ... taky hodno uznání. Jde o lehce, čtivě napsanou knihu, která vám mizí pod rukama, ale mě to prostě přestalo bavit skrz to neustálé omilani ...

Hvězdičky za charakter hlavní postavy + její styl. Byt o 15 let mladší je to asi má hodně oblíbená kniha.

14.06.2022 2 z 5


Ani Bůh prý není neomylný -  Jak procházet osudovými změnami Ani Bůh prý není neomylný - Jak procházet osudovými změnami Sherre Hirsch

2/3 knihy mi naprosto nic nedaly ... fráze "jako rabínka jsem zažila" ... mi po pár stranách začala lézt opravdu na nervy. Navíc ty příklady různých situací ... přišly mi ploché, tuctové. Na druhou stranu autorka má takový svěží, hbitý jazyk, že se kniha rozhodně dá dočíst. A to je dobře, protože poslední kapitola byla pravý opak celé knihy. Motivační, plná byť jednoduchých, ale opravdu trefných myšlenek. V podstatě by asi stačilo přečíst jen tu ... :-)

21.02.2022 3 z 5


Dívka, had, trn Dívka, had, trn Melissa Bashardoust

Začátek byl náročný, tolik jmen a názvů začínající na "S" jsem už dlouho neviděla. :-) Špatně jsem se tím prokousávala, ale pak se to nějak zlomilo a děj začal být i zajímavý. Námět byl poutavý, místy to bylo hodně čtivé, dokonce i překvapivé. Co mě moc nenadchlo je slovní zásoba. Nemůžu si pomoct, ale Young adult knihy pro mě z 90% tak nějak kloužou po povrchu, ale nepřináší opravdový čtenářský zážitek. Hvězdičky za originální příběh, ne za zpracování.

09.01.2022 3 z 5


Spát v moři hvězd. Kniha I. Spát v moři hvězd. Kniha I. Christopher Paolini

Měla jsem pocit, že čtu pořád to samé dokolečka - jednu událost omílanou z několika stran na několika vesmírných lodích, ale ... bez výsledku. Bez nějakého napětí, které by vás ve čtení hnalo dál.
Paolini poskládal písmenka na vesmírnou loď a ... tím to končí. Zapomněl dál postavám duši, zapomněl na originalitu ... neodnesla jsem si z příběhu nic. Žádnou představu života, který v knize prezentoval, žádné emoce, dojmy, rozšíření fantazie ... prostě nic. Byl to příběh tak plochý a nic nedávající až jsem občas pochybovala o tom, že jej opravdu napsal tenhle člověk.
Upřímně, jediné, co jsem z Paoliniho stylu v knize poznala, je čtivost. Prostě jsem to dočetla, i když mě to nebavilo, protože se to četlo dobře. Jo, tenhle autor se prostě dobře čte. Ale v této knize je to tak všechno, co nabídnul.
Bohužel, na Odkaz dračích jezdců to nemá ani omylem.

11.11.2021 2 z 5


Historie pirátství Historie pirátství Peter Lehr

OU ... tohle se moc nepovedlo. Když mi na nějaké 50 straně došlo, že čtu pořád dokola to samé, začala jsem být mírně otrávená. A pak všechny ty citace a podivně na sebe navazující věty ... nějakou tu novou informaci si tam asi najde každý, to jo ... ale teda prokousat se tím ...

20.05.2021 2 z 5


Sestra lovce čarodějnic Sestra lovce čarodějnic Beth Underdown

Taková jednohubka o už celkem známém tématu ... Nic nového jsem se velice nedozvěděla, byl to pro mě zkrátka jenom další příběh o "čarodějnicích", ale nebylo to špatně napsané a tím pádem mi ani nevadil ten pomalý tok kupředu. Ale co, občas si trochu odpočinout od neustálých zvratů a akce není na škodu. Taková pohoda k neděli, neurazí, nenadchne ...

24.03.2021 3 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Tak jo, vzdávám to. Po roce snah to prostě vzdávám. Mám strašně ráda Tolkiena. Ale tohle jsem nezvládla. Někde uvnitř je schovaný určitě super příběh, ale já se k němu přes tu hromadu jmen a krkolomných obratů prostě nedostala, nevtáhla jsme se do knihy a tudíž ji nemohla dočíst.
Jednou to určitě zkusím znovu, ale až za nějakou dobu ...

24.03.2021


Zjizvený král Zjizvený král Leigh Bardugo

Bardugo, Bardugo, jak ty to děláš ... otevřela jsem, začala číst a přestala, až jsem ji dočetla. Je to originální, čtivé ... neskutečně čtivé, zábavné a rozšiřující čtenářské obzory. Nemám, co bych vytkla.

03.02.2021 5 z 5


Tolkienovi hrdinové Tolkienovi hrdinové David Day

Nádherné ilustrace, obsah rozhodně zajímavý ale takový ... nahuštěný, kdyby se trochu víc protáhl a nebylo to jen jméno za jménem a šlo se trochu víc do hloubky, určitě by to bylo jen ku prospěchu.

31.08.2020 3 z 5


Světla zimní noci Světla zimní noci Pam Jenoff

Nečekejte nějaký napínavý příběh, je to spíš takové vplutí do osudů dvou žen ... a tak nějak si plujete, a plujete ... a najednou je konec a ono je vám to i docela líto, protože je to hezky napsané, je to zajímavé, odpočinkové a přitom to není blbé ... a ne, rozhodně bych se na visutou hrazdu nešla ani pohoupat :-D

17.08.2020 4 z 5


Lacrimosa: Rekviem pro Saschu Lacrimosa: Rekviem pro Saschu Alice Scarling

No ... :-D na každé stránce si někdo minimálně jednou zapálí cigaretu. Nějaká ta dějově zajímavá zápletka je zcela vytlačena těmi s nějakým sexuálním podtextem ... Mělo to asi dobré počáteční semínko nápadu, ale pak se to nějak "rozplizlo" a výsledek je ... prostě slabý. Dalo se to dočíst, občas tam byly fajn hlášky a věřím, že si najde svoje čtenáře, ale my, co už máme cosi "odčteno" a táhne nám na třicet už v tom asi nic přínosného nenajdeme. :-)

17.08.2020 2 z 5


Loutkář z Krakova Loutkář z Krakova R. M. Romero

Nádherné, nádherné! Strašně se mi to líbilo. Ta hra s fantazií, to pohádkové vyprávění, kde se všechny válečné hrůzy stávají ještě děsivější a drásavější ... nemám, co bych té knížce vytkla. Byla krásná, pohádková, milá, smutná, ale hlavně, hlavně plná naděje a toho "panenkovského" pohledu na svět, který se mi, co si budem, líbí mnohem víc, než ten dospělý ...

10.06.2020 5 z 5


Krabí zjevení: Podivné příběhy ze starého Japonska Krabí zjevení: Podivné příběhy ze starého Japonska Kótaró Tanaka

Tak za mě tedy zklamání. A to jsem se opravdu strašně moc těšila! Ale ty povídky byly ... plané, nijaké, nezaujaly mě. Hvězdičky dávám z úcty ke starým povídkám, za to, že to bylo opravdu hezky napsané, ale ... to je tak všechno, bohužel. Někomu se to možná bude líbit, ale já čekala víc strachu, víc vykreslenosti ...

19.05.2020 2 z 5


Stříbrná cesta Stříbrná cesta Stina Jackson

Občas trochu rozvleklé, rozhodně žádný thrillerový "majstrštyk", ale v porovnání s jinými, opravdu špatnými knihami, které teď vychází, je tohle pořád příjemné, trochu napínavé, trochu oddechové čtení s opravdu dobře vykreslenou atmosférou severu.

07.05.2020 4 z 5


Ospalá slovanská díra Ospalá slovanská díra Petr Jaroněk

V prvé řadě, jsem ze Zlína. Takže ta radost, když jsem četla o Kudlově, Želechovicích, Vizovicích, Malenovicích ... byla obrovská. :-)
Knížka je taková oddechová, ale hrozně pěkně napsaná, čtivá, místy fakt napínavá a hlavně pořád mě bavila číst - žádná hluchá místa, žádné roztahané věty o ničem.
Čtyři hvězdy přesně za to výše zmíněné.
Hvězda dolů, protože to je prostě ... oddechovka. Ale fakt super oddechovka.

27.03.2020 4 z 5


Lars láme kosti Lars láme kosti Daniel Gris

Ta zápletka sice nebyla tak dokonalá, jako v předchozím díle, ale! i i tak je to jedna z nejlepších knih, co jsem četla.

27.01.2020 5 z 5


Profíci v akci Profíci v akci Skottie Young

Nebylo to špatné, ale málo hlášek a občas mě trochu rozčilovala grafika. Řekněmě 3,5 * :-)

12.09.2019 3 z 5


Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Tolik je kolem té knihy a filmu humbuku, tolik informací o tom, jak lidi utíkali z kina a jak je to drsná kniha ... že jsem ji brala do rukou fakt se strachem. A asi za to právě může tolik informací o všech těch krutostech, že jsem v závěru ... čekala asi něco víc? (To zní hrozně, že?)
Ale když se nad tím víc zamyslím, na vině je taky ten maličký hlavní hrdina, který všechno podává těma dětskýma očima, které se všechno teprve učí, které teprve získávají zkušenosti a hlavně které věří všemu, co mu obyvatelé vesnic nakukají. A to bylo asi jediné, co mě na knize doopravdy zasáhlo. Ta bezbřehá děckost hlavního hrdiny, tak krásně vylíčená ... ani na chvíli jsem nezapochybovala o tom, že jedná třeba příliš dospěle. Stal se jednou z mých nejoblíbenějších postav z knih.

Tak, a teď věc druhá a to ty vesnice a všechny ty neintelgientní, primitivní, hloupé a kruté činy, kterými kniha i film tak prosluly. Tím, jak naivně to všechno chlapeček vidí, jsem to tak viděla i já. Netuším, jaký byl autorův záměr, ale takhle to prostě působilo na mě. A tím, jak je ta kniha napsaná takovým svižným, čtivým a nijak složitým jazykem se stalo, že jsem to tak nějak svižně, čtivě a srozumitelně pobrala a ne, nijak mě to nezasáhlo. Možná je to dobře, protože kdyby se v těch věcech Kosiński pitval víc, mohlo by to dopadnout fakt špatně, protože podle mě má někdy takové naturalistické tendence. :-) Ale nemusela jsem knihu odkládat, zhrkla ji za dva dny s tím, že hmmm to je ale krutý osud, ale oproti postavě chlapce jsem se s tímhle neztotožnila, nevrylo se mi to pod kůži a nenechalo ve mně kdovíjaké dojmy. Ono když už má člověk za sebou nějakou tu stovku knih a přečetl fakt ledacos, ledacos jej taky nemůže překvapit.

Je to hrozné, co lidi dokážou vymyslet, jak se dovedou zachovat a tím spíš, když se to doopravdy dělo. A děje. Tomu věřím. Ale zase tady je vidět, že i ty nejhorší činy se dají přednést už ne tak hrozně, navíc celou knihou prostupuje taková ta dětská naivita, ale taky příroda a on taky ne každý z těch vesnic je krutý, takže když si vypíchnete i tohle pěkné, je to vlastně docela hezká knížka o malém chlapci, který zažil strašné věci, ale přesto šel a šel a šel ... a o tom ten život přeci je, nebo ne? :-)

12.09.2019 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Když se dívám na všechny ty nadšené komentáře, půjdu asi trochu proti proudu s tím svým. Jenže já si nemůžu pomoct. Kniha je to bezpochyby moc hezká, úloha věnečku mě dostala a osud Hany je opravdu moc smutný, taky se to pěkně čte, ale ... že bych ten příběh nějak šíleně prožívala, že bych se od knihy nemohla odtrhnout, to opravdu ne. Určitě je to jedna z těch povedenějčích českých knih, ale chybí jí tam to něco, co by mě strhlo tak, jako řadu jiných čtenářů. Je super, že si cestu našla bez nějakých velkých původních reklam, ale je mi líto, znám lepší české autory.

09.09.2019 3 z 5