Sestra lovce čarodějnic

Sestra lovce čarodějnic https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380574/bmid_sestra-lovce-carodejnic-mzm-380574.jpg 3 91 30

„Kolik žen můj bratr Matthew zavraždil? Pokud mohu soudit, bylo jich sto a jedna k tomu…“ Když Alicin manžel zemře při tragické nehodě, vrací se mladá žena do rodné vesnice, kde stále ještě žije její bratr Matthew. Zdánlivě poklidná obec je však plná napětí. Mezi obyvateli se šíří zvěsti o hrůzných činech, o čarodějnictví… a o knize plné ženských jmen, do níž Matthew zapisuje stále nová a nová. Co se skrývá za jeho posedlostí? A jak se Alice vypořádá se zjištěním, že sama hraje v jeho plánech hlavní roli?... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Witchfinder's Sister , 2017


více info...

Přidat komentář

mischamys98
04.01.2024 3 z 5

Děj má na můj vkus trochu pomalé tempo, které začíná nabírat až téměř v závěru. Škoda. Když už mě kniha začala doopravdy bavit, tak byl najednou konec. Atmosféru té doby se ale autorce podařilo vykreslit dobře.

tereziehl
10.10.2023 5 z 5

Neuvěřitelně silné čtení, pomalé a tíživé, ale námět to zkrátka vyžadoval a já jsem ráda, že kniha nikam nespěchala a dala čtenáři možnost opravdu se ponořit do příšerné atmosféry počátku čarodějnického šílenství. Jsem naštvaná, nešťastná. Knížka výborně reflektuje tehdejší dobu, chytrým jazykem a sympatickou hlavní postavou nabízí útěchu v mrazivých momentech. Závěr mě dostal.


evineckY
24.07.2023 5 z 5

Uf... ještě že mám normálně nízký tlak, protože mi zase vystřelil až někam !
Je hrozné, co dokáže závist a zloba - 106 zmařených životů, které byly
doloženy. A to byl jenom Salem ! V době čarodějnic ale muselo být
zvrácenými utýráno a zabito tisíce nevinných bez jakýkoliv výčitek.
Hrozná doba, kdy se bál soused souseda.
Dej blbci funkci a k tomu moc....

martina.culik
13.02.2023 2 z 5

Jak je uvedeno níže, je hrozné, že se tyto věci v historii odehrávaly - přiznávám, že mě trochu překvapilo, že je postava Matthewa Hopkinse reálná. Dokonce i sám napsal někdy ve 40. letech 17. století knihu, o tom jak postupovat při výslechu a odhalování čarodějnic, a se svým společníkem usvědčili a dostali na popraviště více žen, než jejich předchůdci dohromady.
Kniha se mi ale četla ztěžka a musela jsem se do ní často nutit - děj byl pomalý a táhlý. V prvních dvou třetinách knihy se vlastně pořádně nic nedělo - stále jen náznaky, domněnky a vzpomínky. Když už se příběh trochu rozběhl, tak byl zase najednou konec.
Takže určitě oceňuji námět a přiblížení reálné postavy, ale zpracování mi nevyhovovalo a hodnotím knihu lekce podprůměrně.

Iriska62
11.04.2022 5 z 5

jedním dechem.Je hrozné,že se toto ve skutečnosti dělo.

knihomolkaMist
24.09.2021 3 z 5

V celku jednoduchý příběh s temným pozadím. Stále se pozastavuji nad doslovem, vše kterém jsem se dozvěděla, že Matthew skutečně existoval a vraždil nevinné ženy. Prostě tomu nemůžu uvěřit.
Děj byl takový nijaký, to pozadí však naprosto super. Navíc se čte kniha úplně sama, jen jsem občas měla problém rozluštit ty dopisy :D

Arkagas
25.07.2021 3 z 5

(SPOILER) 17.století, jedna ovdovělá těhotná žena a její bratr, který s ní nezachází zrovna nejlíp a přesto ji potřebuje ke své práci. Předvádí totiž před soud obviněné čarodejnice a vede s nimi proces. Alice si myslela, že tahle doba už dávno pominula, ale jak se zdá, Matthew si takto řeší i osobní problémy a vyhovuje mu to. Stále má u sebe tajemnou knihu, do které se nakonec Alici podaří nahlédnout a díky spřátelení s jeho služebnou a Brigdet se dozvídá historii jejich rodiny. Na smrtelné posteli jejich matky totiž byla nalezena figurka dítěte smotaná z vlasů a Matthew jako novorozené byl hozen do ohně, z čehož má jizvy po celém těle. Jak tohle všechno souvisí? Můžu říct jen to, že úplně jinak, než byste čekali. Knížka je místy pomalejší, ale dokáže udržet Vaši pozornost a byť tyto romány vesměs normálně nečtu, tenhle se mi líbil. V doslovu navíc autorka uvádí, že postavy jsou inspirovány skutečnými lidmi a události v knize skutečnými událostmi. Jsem ráda, že jsem vyšla ze své komfortní zóny a pustila se do ní. 

pejty
16.07.2021 2 z 5

No, tak nemůžu říct, že bych byl knihou nějak extra zaujat. Téma lovu na čarodějnice je nastíněno velmi jemně a v podstatě se dá říct, že se jedná o poklidný příběh s temným pozadím. Bohužel proto hodnotím spíše záporně, neboť to, co bylo na té knize nejzajímavější a to, co mě na knize lákalo, jsem dostal jen ve velmi malých dávkách.

rilajaan
16.06.2021 4 z 5

Zajímavá sonda do života žen v raném novověku, kdy byly odkázány na vrtochy svých mužských příbuzných.

Atanone
01.05.2021 5 z 5

"Domnívám se totiž, že si každý zvolíme, zda své srdce uzavřeme, či zda ho otevřeme. Volíme si, zda se na to, co nás trápí, budeme dívat, či zda zavřeme oči. Volíme si, zda se pevně držet své bolesti, či zda ji necháme vyklouznout z našeho sevření a dáme jí svobodu poznamenat svět."

Jak už říká název knihy, tohle není příběh lovce čarodějnic. Je to příběh jeho sestry Alice, která odešla z domu jako mladičká nevěsta, co se vdala pod úroveň a teď se jako vdova vrací domů s „outěžkem“ po svém zemřelém muži, připravená čelit nelibosti svého bratra.
To, co mnohým na knize vadí, a sice jistá rozvláčnost, se mně paradoxně líbí nejvíc. Autorka se podle mě strefila do ducha doby, o které píše. Alice není žádná akční hrdinka, tak jak se nám je dnešní kultura snaží vytvářet v rámci genderového mrzačení ženství. Je ženou doby, kdy veleli muži a ženy na ně byly odkázány, společensky i finančně. Alice je bez prostředků a ví, že její bratr bude rozhodovat nejen o ní, ale i o jejím dítěti. Podle toho se chová
Když jsem knihu začala číst, bála jsem se, že mě téma honu na čarodějnice psychicky semele jako vždy. Ale postupně jsem se přestala bát toho, jak ten příběh dopadne, protože se mi v něm líbilo.
Připomínal mi klasické anglické romány s ženskými hrdinkami, které mluví málo a naznačují mezi řádky. Pokud si to mohou dovolit, lehce tahají za nitky. Přesto jsou silné, protože v tom drsném světě dokáží přežít a milovat.
Pokud máte rádi pomalé příběhy, zkuste tuhle knihu. Já jsem dostala víc, než jsem čekala.
p.s. Souhlasím s kikies, co se týče poslední věty

Kovbojka33
07.04.2021

Čekala jsem od knihy více

Andrea_I_Am
24.03.2021 3 z 5

Taková jednohubka o už celkem známém tématu ... Nic nového jsem se velice nedozvěděla, byl to pro mě zkrátka jenom další příběh o "čarodějnicích", ale nebylo to špatně napsané a tím pádem mi ani nevadil ten pomalý tok kupředu. Ale co, občas si trochu odpočinout od neustálých zvratů a akce není na škodu. Taková pohoda k neděli, neurazí, nenadchne ...

kikies
17.12.2020 3 z 5

Četlo se to dobře, ale čekala jsem víc. Je to takový lehký náhled do pochmurné a nelehké doby. Určitě se dalo z tématu vytěžit více a jiní to už také zvládli, ale vezmeme-li v potaz, že jde o prvotinu, která se nějakým způsobem drží skutečných událostí, tak to čtenáře trochu obměkčí od tvrdší kritiky. Pochmurná atmosféra by si možná zasloužila nějaká světlejší místa... a poslední věta tedy (ironicky) rozesmála i mě. :D

kačenka80
18.11.2020 3 z 5

Kniha se dala číst ale čekala jsem trochu něco více. Žádný spád a vše jen tak okrajově. Mohla to být super kniha o procesech s čarodějnicemi a praktiky, které vykonávali. Konec byl nejlepší :-D

katasokolov
27.09.2020 1 z 5

Tak tady jsem byla zklamaná na celé čáře, žádná akce se bohužel nekonala, a to přitom dané téma poskytovalo tolik prostoru pro vykreslení čarodějnických procesů mnohem záživnějším způsobem!!!!

orinka3
28.07.2020 2 z 5

Celá atmosféra knihy je strnulá a chmurná. Neviděla jsem jediné světlé místo. Jasně, tohle téma z principu ani nemůže být rozjuchané, ale pořád ta jedna mollová tónina?? Že je Matthew divný, prosím. U něj se to dá předpokládat. Ale proč i Alice? Proč služebnictvo? Dočetla jsem, abych se dověděla všecko, ale s přemáháním. Kladivo na čarodějnice je úplně jiný level.

Archšermířka
28.03.2020

Kniha mě ze začátku pohltila, už kvůli zajímavému tématu. Ke konci byla poněkud jednotvárná, chybělo ono napětí a očekávání z mého pohledu. Velmi mě překvapilo, že hlavní postava byla postavena na základě skutečné historické postavy.
Našla jsem tam historickou nesrovnalost, kdy autorka píše že Alice měla strach, aby
nezanechala otisky prstů. V polovině 17. století otisky prstů neexistovali ještě.
Ale jako odpočinkové čtení a vykreslení doby mohu doporučit.

Ladyhawke1983
14.02.2020 2 z 5

Kniha se mi poměrně dobře četla, téma bylo zajímavé, na prvotinu mladé autorky napsaná velmi dobře.
První polovina je mnohem lepší, propracovanější, ta druhá už jako by ztrácela dech. Zakončení ve stylu deus ex machina jsem nečekala a úplně nadšená jsem z něj nebyla. Nicméně za odpočinkové přečtení stojí.

Tauriela
15.11.2019 4 z 5

Téma i příběh je velmi poutavý. Zpočátku mě děj vtáhl do období honu na čarodějnice. Nicméně jsem čekala více "syrové reality", co se procesů týče.
Přesto hodnotím knihu kladně a určitě doporučuji.
Jedná se o jediné zpracované dílo B. Underdown a myslím, že do něj vložila maximální úsilí.
Knihu doporučuji už jen kvůli jejímu zakončení. Závěr mi opravdu vykouzlil šibalský úsměv.

slamenka
08.08.2019 1 z 5

Normálně historické romány nečtu a asi to ani nezměním. Zaujalo mě téma knihy, ale to zpracování... strašně nudné, vleklo se to. A bohužel ani ten konec to nezachránil.
Pro mě to byly jen domněnky a tlachání sestry toho lovce. Ale jinak co se čarodějnictví a honu na ně týče nevíme skoro nic. Opravdu špatně zpracované.

Štítky knihy

čarodějnice pro ženy upalování čarodějnic historická fantasy historické romány podle skutečných událostí

Autorovy další knížky

Beth Underdown
anglická, 1987
2018  66%Sestra lovce čarodějnic
2023  60%Klíč v zámku

Kniha Sestra lovce čarodějnic je v

Právě čtených1x
Přečtených134x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených5x
Knihotéce140x
Chystám se číst109x
Chci si koupit22x
dalších seznamech1x