Krabí zjevení: Podivné příběhy ze starého Japonska

Krabí zjevení: Podivné příběhy ze starého Japonska https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59816/krabi-zjeveni-podivne-pribehy-ze-st-scY-59816.jpg 4 74 10

Krátké strašidelné příběhy ze starého Japonska, plné nadpřirozených bytostí a tajuplných jevů. Obliba strašidelných příběhů – kaidanů nebo kidanů – je v Japonsku velmi stará, i když podobně jako v mnoha jiných kulturních odvětvích hledala japonská literatura inspiraci v zámoří, především v Číně. Nejstarší japonské sbírky příběhů o neobyčejných jevech a nadpřirozených bytostech pocházejí z dvanáctého století, k největšímu rozkvětu tohoto žánru však došlo v období Edo od 17. do 19. století, za šógunátu rodu Tokugawa. Na starší lidové strašidelné a podivné příběhy navázali i někteří moderní japonští autoři – ať vlastní tvorbou nebo činností sběratelskou. Ke sběratelům příběhů o tajuplných bytostech a neuvěřitelných událostech patří i Kótaró Tanaka.... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Nihon no kaidan II.


více info...

Přidat komentář

666Jitka
15.07.2022 3 z 5

Sbírka starých pověstí a tajemných příběhů z dávných dob Japonska je sepsaná nenáročnou sdělnou formou. Většina příběhů v sobě nese morální ponaučení, některé přinášejí vyprávění o různých strašidelných příhodách. Ráda jsem si přečetla další podivné historky z jiného konce světa. V jednom kousku lze poznat studiovou pohádku z roku 1985 Jamamba v hlavní roli s Pavlem Trávníčkem, u které jsem se jako malá hezky bála.

Alma-Nacida
14.02.2022 3 z 5

Tak to bylo opravdu velmi podivné, spíš než strašidelné. Zas narážím na kulturní bariéry. ;)


drakamena
23.01.2022 4 z 5

Krátké nadpřirozené nebo kriminální příběhy ze starého Japonska. Hlavně zajímavý náhled do toho, co jiné národy považují za strašidelné.

Sidonka3
09.08.2021 2 z 5

Příběhy (někdy plné podvodů a šejdířů, někdy pohádkové či mystické) ze starého Japonska z kterých dýchá exotické kouzlo. Je to spíše nedokončený polotovar. Příběhy jsou občas useknuté, bez poučení a bez pointy... Třeba toho se zlodějem a herci bylo docela škoda, zpočátku měl dobře našlápnuto a najednou prudký bezmyšlenkovitý konec, jako by z knihy někdo vytrhl poslední stránky. Ztotožňuji se s názorem Anie.M: "některé povídky mi přišli nedotažené, neukončené a pořád jsem v nich hledala něco víc". Psychologicky ploché, málo strašidelné, takové jednohubky pro zábavu ovíjené, hlučné společnosti, kdy posluchač už poslouchá jen napůl... :D Zklamání, i když některé povídky byly trochu zdařilejší a lépe ukončené než jiné.

NienorNíniel
19.07.2020 5 z 5

Takové japonské pohádky
Moc se mi to líbilo, je to teda ale hodně jiné než naše kultura, naše historky. Ale právě zájem o japonskou kulturu mě to přiměl přečíst a jsem za to ráda.

Anie.M
16.07.2020 3 z 5

jsem ráda, že mi kniha prošla pod rukama, ale nepřesvědčila mě na sto procent. obecně mám tento druh povídek, tajemno-pohádek ráda, ale japonská kultura je opravdu jiná. některé povídky mi přišli nedotažené, neukončené a pořád jsem v nich hledala něco víc.

Andrea_I_Am
19.05.2020 2 z 5

Tak za mě tedy zklamání. A to jsem se opravdu strašně moc těšila! Ale ty povídky byly ... plané, nijaké, nezaujaly mě. Hvězdičky dávám z úcty ke starým povídkám, za to, že to bylo opravdu hezky napsané, ale ... to je tak všechno, bohužel. Někomu se to možná bude líbit, ale já čekala víc strachu, víc vykreslenosti ...

LaCucaracha
08.02.2020 3 z 5

Neřekla bych, že jde o strašidelné příběhy, protože se u nich snad nikdo nemůže bát, ani mrazení se nedostavilo. Zato označení "podivné příběhy", to je přesné. Kdyby se v tom tak nezračila odlišná japonská kultura, dala bych asi jen jednu hvězdu. Ale tuším, že chyba nebude tak úplně na mojí straně, že jsem povídkám nepřišla na chuť, Japonsko je opravdu hodně jiné. A vlastně jsem to přečetla celé, tak mě to asi nějak zaujalo - i kdyby jen tím, že jsem čekala, jestli další povídka bude stejně divná jako ta předchozí.
Při čtení jsem si musela vzpomenout na našeho národního génia a dovolím si malou citaci z jeho hry: "Jednou se mi stala taková… taková věc. Však to znáte. A já vám plakal! No, a vidíte, jindy zase se mi stala jiná věc, a já neplakal." Jestli vám tahle historka přijde zajímavá a jestli u povídek nepotřebujete pointy, tak si v Krabím zjevení přijdete na své.

eraserhead
10.01.2020 4 z 5

Zajímavá ukázka a výběr japonských kaidan příběhů, žánru, z něhož dodnes čerpají mnohé japonské filmové horrory. Krátké i delší strašidelné, atmosférické, mrazivé, mravokárné i mysteriózní příběhy založené na lidových pověrách, mytologii a povídačkách. Kniha je moc hezky zpracována a výborný doslov překladatele (k vydání z roku 2019) háže sebrané příběhy do širšího kontextu.

Drolin
13.06.2018 4 z 5

Krátké a čtivé příběhy klasické japonské mytologie. Zde vybrané kaidany mají proměnlivou kvalitu (občas jde pouze o navození atmosféry, a pointa záměrně chybí), nicméně ty nejlepší se nachází na posledních stránkách knihy. Vedle Vyprávění za měsíce a deště (Akinari) a Těla ženy (Akutagawa) povedená sbírka příběhů.

Štítky knihy

strašidla Japonsko japonská literatura duchové a přízraky rozhlasové zpracování

Část díla

všech 19 částí díla

Autorovy knížky

Kótaró Tanaka
japonská, 1880 - 1941
1999  75%Krabí zjevení: Podivné příběhy ze starého Japonska

Kniha Krabí zjevení: Podivné příběhy ze starého Japonska je v

Právě čtených1x
Přečtených94x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených4x
Knihotéce34x
Chystám se číst44x
Chci si koupit19x
dalších seznamech7x