ancaciz ancaciz komentáře u knih

☰ menu

Temné sestry Temné sestry Krystal Sutherland

Skvělá kniha a další přírůstek do mých milovaných divnoknih Podivné čtení, trochu creepy atmosféra a skvělý originální příběh. Tři sestry, každá jiná a každá má svá tajemství.

Tři sestry se v dětství ztratí svým rodičům, uprostřed ulice a beze stopy. Za měsíc jsou nalezeny na tomtéž místě, nezraněné, ale jiné... O sedm let později je jim minulost v patách a tak se spolu s nimi vydáváme na dobrodružství, které je cítit ohněm, mechem a tlejícím listím.

Krystal Shuterlandová si mě získala už svými contemporary knihami a Temné sestry jsou pro mě jen potvrzením, že autorka se nebojí trochy podivna, má úžasnou fantazii a píše poutavě a čtivě. Temné sestry vám moc doporučuju!

29.03.2023 4 z 5


Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

Nějaký čas vyprodaná kniha se dočkala dotisku

Lydie je mrtvá a dopad, který to má na zbytek rodiny je devastující. Je to jako rozbuška, která odpaluje dlouho ukrytou nálož pod prkny na první pohled perfektního domu na předměstí. Nenaplněné ambice, nerovnost mezi sourozenci, rasismus, hledání sebe sama a nepochopení to vše hluboko schované a hnijící v nitru každého člena rodiny.

Celeste Ng umí opravdu bravurně pitvat rodinné vztahy a popisovat nejniternější myšlenky svých postav. Kniha obsahuje jen minimum přímé řeči, ale stejně se skvěle čte a vy otáčíte jednu stránku za druhou. Ohníčky všude kolem se mi líbily možná o chlup víc, ale i tak má kniha Vše, co jsme si nikdy neřekli ode mě 5 a mohu vám ji z celého srdce doporučit

29.03.2023 5 z 5


Símka Símka Lucie Hušková

Po Símce jsem sáhla úplně náhodou a nakonec to byla jedna z nejlepších knih roku

Příběh Símky, která celý svůj život zasvětila snaze zavděčit se, jsem vdechla během pár hodin a na konci jsem jen smutně otáčela poslední stránku. Je to depka. Je to pořádná depka. Jen žasnete, co člověk může cítit a co dokáže snášet. Já o ději moc mluvit nechci, kniha je krátká, tak vás nechci ochuzovat o dojmy ze čtení. Pokud si ale libujete ve společenských románech, rozhodně dejte Símce šanci. Však si ji zaslouží.

Styl psaní Lucie Huškové mi sedl převelice. Pocity skvěle vykreslené a postavy vám připadají jako lidé, které důvěrně znáte. Autorka se s vámi moc namaže – každou krátkou kapitolou do vás zabodává ten smutek a stísněnost hlouběji tak, aby vás na konci jen dorazila. A vy budete na Símku myslet ještě notnou chvíli po dočtení…

03.10.2022 5 z 5


S pokorou a nadějí S pokorou a nadějí Becky Chambers (p)

Jsou knihy, na které po přečtení jen tak nezapomenete. tahle k nim rozhodně patří.

24.02.2022 5 z 5


Psanci Scarlett & Browne Psanci Scarlett & Browne Jonathan Stroud

Skvělý návrat ke kořenům postapo! Autor píše naprosto skvěle - žádnou informaci nedostanete zadarmo. Vše se odkrývá postupně a vy jste celou dobu napjatí. Navíc se chystá film!

24.02.2022 5 z 5


Rande s knihomolkou Rande s knihomolkou Emma Hart

Tahle kniha mě bavila hlavně proto, že máme s hlavní hrdinkou dost podobný nekorektní humor a definuje nás láska ke knihám. Bavila jsem se, knihu jsem přečetla za dva dny a moc se těším na další knihy od autorky.

24.02.2022 4 z 5


Opačno Opačno Hannah Mathewson

Dva Londýny, jeden klasický, kde je magie dílem ďábla a druhý, ve kterém existují různé magické frakce. Krásně vystavěný svět i popsaná magie.

Velké plus dávám za vedlejší postavy. Příběh postupně odhaluje jejich charaktery, nechává je růst a jednotlivé postavy se tu navzájem ovlivňují. Dokonce mi byla sympatická i hlavní hrdinka, což se mi v YA moc nestává.

Knihu jsem si neskutečně užila a ráda bych vám ji doporučila. Jasně, téma více Londýnů sice není žádná extra novinka, ale vadí to? Podle mě ne. Právě naopak, Opačno mi připomnělo ty "starší" YA fantasy, na které moc ráda vzpomínám.

27.09.2021 5 z 5


Frame-Up: Zločiny podle komiksu Frame-Up: Zločiny podle komiksu Meghan Scott Molin

Knihu Frame-up: Zločiny podle komiksu jsem se rozhodla přečíst vlastně jen proto, že hlavní hrdinka MG miluje komiksy, sci-fi filmy, seriály, šije cosplay kostýmy a je to prostě správná geekerka, což mi bylo velmi sympatické.

Očekávala jsem komiksovou oddechovku s kapkou dobrodružství a přesně to jsem dostala. Jenže! Tahle kniha vůbec není jen o zločinu, mě na ní zaujalo úplně něco jiného. Najdete v ní asi milion popkulturních a geekovských narážek a nejlepší kamarád hlavní hrdinky je Drag Queen, které MG šije kostýmy na vystoupení (i na ty v knize dojde). Jako bonus jsou do děje ještě tak hezky zakomponované problémy, které musí žena řešit, pokud se chce ucházet o vyšší postavení. Nebo naopak předsudky, které mohou nastat, když ženu osloví cizí muž a ona se automaticky brání.

Vyšetřovací zápletka by sice neuspokojila milovníky detektivek, mě to ale naprosto stačilo, protože to pro mě nebylo to hlavní téma knihy. Romantická zápletka byla zase vzatá trochu zhurta, ač se vlastně rozvíjela pomalu (eh, nevím jestli mi rozumíte), ale předpokládám, že si připravovali prostor do dalších dílů. Čtení jsem si užila a bavilo mě to. Hvězdičkově bych knihu ohodnotila na 3,5

27.09.2021 4 z 5


Prokletý rok Prokletý rok Kim Liggett

Mix Hunger games, Pána much a Příběhu služebnice, který za mě funguje vážně dobře. Je to znepokojivé, drsné, místy nechutné, trochu děsivé, prostě jiné a občas i divné. Knihu jsem přečetla za jeden den a to se mi stává málo kdy, takže čtivé to rozhodně je. Kniha probouzí náměty ke konverzaci a čeří myšlenky. Dlooouho vám po dočtení zůstane husí kůže. Chtěla bych tu rozebrat celou druhou půlku knihy, ale vy byste si to měli přečíst bez spoilerů, nebudete litovat. Určitě to není kniha pro každého, mě ale sedla teda perfektně, takže já jen doporučuji.

11.03.2020 5 z 5


Devět dní Devět dní Zuzana Strachotová

Jakmile jsem se do knihy Devět dní začetla, tak jsem četla celý den až do půlnoci. Postapokalyptický příběh, který je čtivě napsaný. Nemusíte 300 stran čekat na "ten" zvrat, protože kniha nemá moc hluchých míst. Akce střídá akci a já se vezla na té vlně.

Celé vykreslení světa mě bavilo. Jak lidé nakládají s tím, co jim zůstalo. Jak se vše deformuje a přizpůsobuje. V dobrém i ve zlém. Moc se mi líbilo vykreslení vlivu víry a klasické ovládání lidí skrz boha.

Dvě hlavní postavy se během knihy vyvíjejí. Jejich pohled na věci se mění a má na ně vliv jak okolí, tak ostatní postavy. Za to já dávám palec nahoru.

Co za mě moc nefungovalo, byl udávaný věk hlavních hrdinů versus jejich chování. Přitom je to škoda, kdyby byl jejich věk klasických YA 17 let, tak je to za mě všechno mnohem lépe zasazené.

Trochu mě otravoval stejný začátek kapitol, akorát z pohledu odlišných hrdinů. Ano, bylo to mnohem lépe udělané než u jiných knih, kde jsem se s tím setkala, ale bohužel mě to stejně trochu prudí :-D

19.01.2020 4 z 5