Temné sestry

Temné sestry https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503158/bmid_temne-sestry-xVq-503158.jpg 4 139 44

Sedmnáctiletá Iris Hollowová byla vždycky trochu zvláštní. V dětství se jí a jejím dvěma starším sestrám stalo něco hrozného, a ačkoli si na to nepamatují, navždy je to poznamenalo. Mimo jiné to zanechalo na krku každé z nich identickou půlměsícovou jizvu. Iris se většinu svého dospívání snažila vyhnout podivnostem, které jako by se jí lepily na paty. Pak se ale její nejstarší sestra Grey za podezřelých okolností ztratí a podivné zážitky obklopí Iris ze všech stran. Začnou ji pronásledovat rohatí muži, ze stropu v bytě její sestry vypadne mrtvé tělo a do popředí Irisiny mysli se začnou drát ošklivé vzpomínky. Začíná být zřejmé, že jediným způsobem, jak sestru zachránit, bude rozluštit záhadu a přijít na to, co se třem sestrám v dětství stalo. Čím blíže se Iris dostává k pravdě, tím je jasnější, že odpověď bude temná a nebezpečná - a že před ní Grey celá léta skrývala strašlivé tajemství.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

House of Hollow , 2021


více info...

Přidat komentář

TinaBookBlog
23.04.2024 4 z 5

3 malé setry Grey, Vivi a Iris se ztratí během procházky s rodiči. Tak, jak nevysvětlitelně zmizely se zase po měsíci objevily. Po 10 letech jsou jejich životy rozdělené, ale zároveň jsou sestry na sebe silně napojené.
Sestry přitahují svým nevšedním vzhledem - bílé vlasy a černé oči a zároveň svými schopnostmi.

Během čtení se dozvídáme něco o schopnostech sester, jejich dětství a současných, naprosto rozdílných životech.
Jedná se o zajímavé a místy napínavé čtení. Příběh se příjemně vyvíjí, ale místy je chaotický a máte pocit, že se na něco zapomnělo.
Fantasy není mnou běžně vyhledávaný žánr, ale tuto knihu bych doporučila, i když hodnocení a shrnutí této knihy je z nějakého důvodu obtížné...

teepe
02.04.2024 3 z 5

(SPOILER) Tak tady opravdu nevím jak hodnotit, tohle jsem rozhodně nečekala. Čekala jsem, že na konci se alespoň dozvím více, kdo teda byly, jak se dostali na půl cesty, byly sestry už tenkrát... zůstala spousta otázek... já ani nejsem schopná říct jestli se mi to líbilo nebo nelíbilo. Knihu, která by ve mě vyvolávala takové zmatené pocity jsem snad nikdy nečetla. Zase musím uznat že napsáno to bylo čtivě...


kikikrat
15.03.2024 5 z 5

Tohle byla jízda přátelé. Bylo to temné a bylo to děsivé. Nečtu moc podobných knih, takže jsem byla vyděšená většinu času. Neustále se tu něco dělo, neustále jsem odkrývala nějaká tajemství a vůbec nic jsem nepředvídala. Vůbec tu nečekejte nějakou lásku nebo obyčejné problémy mladých. Ústřední je tu láska tří sester, to jsem uvítala protože tolik knih jistě není. Kniha byla čtivá, zajímavá a s originálním prohnilým prostředím.

Atanone
31.01.2024 5 z 5

Ke knize mě přitáhl hlavně obal. Na mé e-knižní verzi je použitý ten ze slovenského překladu, který se mi líbí o dost víc.
Děj mi zkraje připadal jako dívčí adventurka, která si hraje na tajemno. Ten pocit mě ale brzy přešel a pak už nešlo přestat číst. Ten příběh mi paradoxně připomněl dětství, které jsem prožila kousek od lesa a v lese. Zvláštní stromy, místa a zákoutí, která lákala a zároveň děsila. A taky pozůstatky domů, zdí a polorozpadlé zbytky dveří. Prošli jste někdy dveřmi, nebo bránou, které stála jen tak opuštěná v lese, nebo v parku? Mrazilo vás při tom? Mě ano. Stalo se něco? Ne? Protože průchody mezi světy jsou hloupost? Možná jen nebyl ten správný den, správná chvíle, kdy se světy prolínají jako ve starých pověstech. Třeba že o Vánocích, nebo Halloweenu nemáte chodit venku jen tak, protože brány mezi světy se otevírají a můžete potkat bytosti, co nejsou z našeho světa.
I přes to, že některé souvislosti jsou zjevné a slovní hříčka v podobě příjmení také napoví, je to napínavé, místy strašidelné, vlezle popisné a ke konci dojemné. Konec otevřený, že by další dveře?

LenkaPet
04.01.2024 5 z 5

Tak tohle byl nářez. Rozhodně kniha s jiným nápadem. Normálně takové knihy nečtu, čekala jsem něco jiného a u této jsem se i bála ( zajímavé, u detektivek se nebojím ). Jiný nepřítel, mystično. Vysvětlení opravdu až na konci. Nevěřila jsem do poslední chvíle... mě se kniha líbila. Na nic jsem se neupínala, nic neočekávala a opravdu se mi líbila.

whiolet
01.12.2023 4 z 5

Milé překvapení.
Kniha s neotřelým nápadem i zpracováním.
Temná fantasy s prvky keltské magie.
Super.

Lenynek
24.08.2023

Jedna z nejpodivnějších knih, jejíž gró stojí na keltské lidové pověsti a silném sourozeneckém poutu. Nemůžu říct, že bych se u čtení cítila komfortně, styl vyprávění je velmi detailní (zejména co se jednoho ze smyslů týče), ale zároveň se mi celou dobu zdál jakoby s cíleným odstupem. Celá směsice dala vzniknout depresivnímu tónu, který prolíná knihu až do samého konce. Konce, který není typickým happyendem, ale právě vztah sester a jejich úzké spojení má čtenáři pomoci pochopit, proč není závěr silně optimistický. Do jakého žánru tuto knihu zařadit je taky otázka. Doporučuji přečíst i přes nízké hodnocení, nemyslím si, že je zasloužené. Jedinečnost tohoto příběhu, unikátní linka rodinných vztahů a hororový spirit jsou hodny čtenářské pozornosti.

RemiBlack
01.08.2023 5 z 5

2023/16
Zase jednou jsem vzala do ruky knihu s pocitem, že podle názvu to beztak bude blbost, a že si z toho udělám srandu. A pak na zadní straně bylo napsané, že kniha se bude líbit fanouškům Holly Black. Obsah zněl zajímavě, a tak jsem to zkusila.
To s Holly Black můžu s radostí potvrdit, atmosférou se to do stylu Nejtemnější části lesa atd. dost trefilo. Příběh se mi líbil, místy byl dost creepy, jindy zas moc ne, ale mně to vyhovovalo. Postavy mi přišly zajímavé, a i když jsem rozuzletí vymyslela podle různých narážek už dopředu, tak mě nezklamalo.
Můžu doporučit!

aydam
01.08.2023 3 z 5

Co to jako bylo????
Jsou čtyři hodiny ráno a já mám smíšené pocity. Čekal jsem úplně něco jiného. Kniha mě zaujala svou obálkou.

"Vypadá to tu, jako by se tu ukájel nějakej interiérovej designér, a na všechno se udělal."

badliar_id
11.07.2023 4 z 5

"My sisters. My blood. My skin. What a gruesome bond we shared."
Nevěřila bych, že mě bude bavit kniha, která nemá romantickou linku. Ze začátku jsem byla dost skeptická a už jí málem odložila, ale pak to začalo být kapitolu co kapitolu zajímavé a já potřebovala číst dál.. Bavila mě ta atmosféra knihy a taky ta dějová linka, která byla super. Temný a záhadný příběh, který vás vtáhne a nepustí.. Kdyby zde byla ta romantická linka, tak by to bylo ještě lepší, ale ve finále mi to asi nějak extra nevadí..

Bettybook
06.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Budu se opakovat, jako v poslední době mockrát. Námět byl moc fajn, ale konečný výsledek není úplně ideální.
Tak nejdříve ke kladům.
Líbila se mi různorodost charakterů našich tří sester. Vivi byla svá, taková drsňačka. Moc bych si přála, aby ji byla autorka vybrala jako vypravěčku. Grey, jedna z nejzajímavějších postav,o které jsem měla tu možnost kdy číst. A Iris? Ta bohužel byla ze všech sester nejméně zajímavá, a jak už jsem řekla, autorka mohla za vypravěčku vybrat třeba Vivi.
Dále hlavní mužská postava byla fajn. Proto mě pěkně nakrklo, když ho autorka zabila :( Ale aspoň už může být se svou sestrou... Jinak to bylo docela creepy, což mě docela překvapilo. Ale jinak kromě toho, kniha nenaplnila má očekávání, ani svůj potenciál. Mám představu, že kdyby to bylo o něco delší s nějakou pěknou juicy zápletkou, hodnotila bych teď jinak. Bohužel, nestalo se tak. 3,5/5

Vknihách
03.07.2023 4 z 5

záhadné, nechutné, originálne

ZMIZNUTIE SESTIER HOLLOWOVÝCH by som zaradila k mysterióznemu hororu s prvkami fantasy pre mladých dospelých. Ide o vskutku originálny námet, ktorý autorka spracovala veľmi zaujímavo. Jej štýl písania je skvelý, opisy sú podané presne tak, ako na vás majú pôsobiť

Postáv v príbehu nie je veľa, dokázala by som ich spočítať na prstoch rúk. Vďaka tomu sa autorke podarilo v príbehu vytvoriť komornejšiu atmosféru. Teda v prípade, ak nerátame mŕtvoly, tých bolo požehnane. Všetko sa točilo okolo rodiny Hollowových a ich rodinného tajomstva. Po znovunavrátení zmiznutých detí si predsa mali žiť všetci šťastne, až kým nepomreli. Prečo to bolo inak?

Touto záhadou sa prelúskavame až do záveru knihy. KRYSTAL SUTHERLAND do pochmúrneho Londýna zasadila príbeh, ktorý dýcha hnilobou a dymom. Mŕtvoly, smrad a kadečo iné, nechutné, autorka opíše surovo, s ničím sa nebabre. Kto nechutnosti nemá rád, mal by si dvakrát premyslieť kúpu knihy.

Puto sestier Hollowových je naozaj silné. Najmladšia Iris, rozprávačka príbehu, je tichá, chce napriek tomu, čo zažila v detstve, zapadnúť a žiť normálnym životom. Vivi, prostredná sestra je rebelka každou bunkou a Grey, nadpozemsky krásna, najstaršia zo sestier, módna návrhárka a modelka, je pre svoje sestry ochotná urobiť čokoľvek. Každá je iná, ale len Iris je pre mamu všetkým.

Záhady sa v deji postupne vysvetľujú, okrem iného, aj samotné zmiznutie troch sestier na prelome starého a nového roka. V rozprávaní sa autorka vracia do minulosti a čriepky postupne zapadajú na svoje miesto. Z drvivej väčšiny sa bude príbeh uberať, pre vás, neznámym smerom, čo je pre nečakané zvraty to pravé orechové. Iris takmer ničomu nerozumie, ale cíti, že všetko, čo sa im deje v súčasnosti, súvisí s minulosťou a ich zmiznutím.

Pomerne útla kniha s pozoruhodnou obálkou v sebe ukrýva miznutie detí, mágiu, vraždy, fyzické ataky, nadprirodzeno, ale aj budovanie vzájomných vzťahov, či snahu o porozumenie.

Po polovici knihy som si častejšie všímala opakovanie, či pripomínanie opisov, pasáží a fráz, ktoré mi udreli do oka a pôsobili na mňa dosť rušivo. Okrem toho naozaj niet čo z môjho pohľadu vytknúť. Príbeh sa uzavrel aj keď epilóg necháva autorke dvere otvorené na pokračovanie, podľa mňa nutné nie je. Uspokojila by som sa so samostatnou knihou.

Boogi
23.06.2023 5 z 5

Páni, to rozhodě bylo něco! Knížka se nakonec odehrávala úplně jinak, než jsem očekávala, ale rozhodně jedině v dobrém slova smyslu. Některé věci byly možná trochu nechutně popsané, ale ke knize se to hodilo, takže s tím nemám nejmenší problém. Určitě bych ji vřele doporučila úplně všem.

Johana
20.06.2023 4 z 5

Strávila jsem s touto tajůplnou knihou příjemný čas. Není dokonalá, zejména ve střední části jsem se nudila a v té poslední se mne zase zmocnil úžas, jak dalece tohle šlo odvypravovat lépe!
Ale celkově: příběh mne velice bavil, jeho zvraty dávaly smysl, závěr knihy není kýčovitý, překlad je v pohodě a obálka mi připadá krásná, dávám spokojené čtyři hvězdičky za prima odpočinkovou věc. Jen varuji! Nečtěte si o těch sestrách, pokud nemáte rádi "všelijaké fantasmagorie". Rozumíme si.

lucakuca
30.05.2023 2 z 5

To byla ale hustá kniha!
Začátek měl úplně skvělý rozjezd, dokud nenastala poslední třetina, která to totálně zabila. Tam se to tak divně motalo a táhlo, až mně narostly nehty a musela jsem si je ostříhat. Pak jsem musela zavřít okno, vynést odpadek a... Proč si vlastně nečtu? Asi výhybka???
Usínala jsem při ní a přemýšlela, kdo je vlastně zlo a kdo hodňousek. Jako bych byla omámená, čtení mi přišlo těžkopádné, a čím to autorka chtěla nakopnout, tak mě to podráželo nohy a zpomalovala jsem ve čtení. Ale dočetla.
Hm jasně, tak za všechno může jen... My přece ztráta paměti.
Bohužel.

MollyCornelia
25.05.2023 4 z 5

3,5*/5*
Povedená kniha. Velmi dobrá čtivost, stále mě táhla potřeba vědět, co bude dál. Žádná bezúčelná hluchá místa.
Zajímavý přechod - na začátku normální svět 21. století, mobily apod., na konci svět Na pomezí, podivnosti vysoké úrovně, nadpřirozeno.
Užívala jsem si narážky na Dantovu Božskou komedii.
Trochu mě naštvalo zbytečné LGBT a kvůli epilogu otevřený konec.
Doporučuji teenagerům cca od 15 let.

Terry.89
25.05.2023 3 z 5

Příběh je originální, ale opravdu zvláštní. Obsahem, ale i stylem se vymyká klasické představě fantasy. Nelituji jejího přečtení, ale rozhodně to není ten typ literatury, který běžně vyhledávám. Tahle kniha opravdu není pro každého, ale dozajista si své čtenáře najde.

Leyla
22.05.2023 5 z 5

Super, mne sa toto veľmi páčilo. Bolo to také .. iné. Veľmi ma zaujalo ako bol dej opísaný pomocou čuchu, čo bolo pre mňa niečo nové. Pri čítaní príbehu sa dej väčšinou zameriava na to, čo ako vyzerá, kto kam ide, čo robí .. čiže viac menej zrak. Prípadne sluch - niečo počuť, postavy sa rozprávajú. Ale tu, doslova som si vedela predstaviť čo ako vonia, či páchne .. paráda. Aj postavy sa mi celkom páčili, dej plynul akurát, občas napätejšie situácie, občas voľnejšie. Trochu otvorený koniec, ale tuším to má pokračovanie??

Alíček83
04.05.2023 4 z 5

Zajímavý příběh, temná atmosféra, napínavý. Ale ze začátku se to strašně vleklo, dozvídali jsme se pořád po kousku (k tomu omýlání pocitů Iris), co se tehdy stalo a jak to vlastně vše je. Na konci vše vysvětleno. Nejvíc mě naštvala Iris, když šla čůrat (musela jít 15 minut někam pryč, aby neviděla na Tylera) byly ve sračkách to mohla udělat hned na místě. Podle epilogu bude pokračování?..

KatChiss
26.04.2023 3 z 5

Na začátek chci vyzdvihnout nádhernou obálku. Nemůžu se na ni vynadívat. Už podle ní je vám asi jasné, že se nepouštíte do čtení obyčejné knihy. Tohle je divnokniha, vážení. Jako třeba Každé srdce je bránou nebo Čarodějnice dřívější a budoucí. Stejně jako u Čarodějnic, i tady jsou hlavními postavami tři sestry. Dívky, kterým se v dětství stalo něco opravdu zvláštního, ale nepamatují si z toho vůbec nic. Jen je to trochu poznamenalo. Změnila se jim barva očí, vlasů, všude kolem nich se objevují podivně zapáchající květiny a dokáží věci, které by normální člověk dokázat neměl.
.
Díky krátkým kapitolám vám bude příběh ubíhat pod rukama. A díky temné a znepokojivé atmosféře budete číst jedním dechem. Každá ze sester je úplně jiná. Ať už vzhledově, nebo povahově. Možná si neoblíbíte ani jednu z nich, i tak vás ale bude zajímat, co se s nimi v dětství stalo. Neřeší se jen tato záhada, přidává se k ní ještě zmizení jedné z dívek a pátrání po ní, při kterém se odhalí mnoho tajemství. Tak nějak jsem tušila, kdo bude zloduchem v tomto příběhu, ale nenapadlo mě, že to bude až tak zamotané. Čtení jsem si opravdu užila a můžu Temné sestry doporučit všem milovníkům divnoknih.