ali_223 ali_223 komentáře u knih

☰ menu

Rudá královna Rudá královna Victoria Aveyard

(SPOILER) (Tuto recenzi píšu ohledně prvních dvou dílů) Je zajímavé, jak rychle dokážou hlavní postavy ztratit moji sympatii. Začátek byl docela nadějný, nápad se zdál také celkem dobrý - tedy frakce stříbrných a rudých. I bratři mě celkem zaujali, do té doby než se to celé zvrhlo.
(Pozor, obsahuje Spoiler) To co udělali Maven a královna mě dost překvapilo a čekala jsem co se stane dál. Jenže jakmile ta "zrada" přišla, celé se to zamotalo a čtenář si ani nemohl být jistý, jestli má věřit i samotné Mare. To jak se pak všichni navzájem zrazovali bylo tak pomatené, že jsem pomalu zapomínala, kdo je vlastně na čí straně. A fráze se opakovaly stále dokola, třeba "Nikdo není jako já" tam bylo minimálně 6x a když už vidíte tuhle frázi po sedmé, je opravdu těžké nemrsknout tou knihou o zem.
Další problém byly jména. Je možné, že se to děje jen mě, ale poté, co se vytvořil tým novokrevných, nemohla jsem se vůbec vyznat, kdo co dělá (možná to bude kvůli tomu, že autorka úplně vynechala přijímání členů a pak se tam najednou objevili..), takže když tam najednou tragicky zemřely asi tři postavy, dost mě to překvapilo (o jejich existenci jsem dosud neměla ponětí).
Asi už to je jasné, já se řadím do tábora odpůrců. 2 hvězdy za dobrý nápad.

22.12.2021 2 z 5


Vosy, mravenci, mouchy: Tři texty o mně a o Martinovi Vosy, mravenci, mouchy: Tři texty o mně a o Martinovi Kamila Míková

Je to fakt super :D

22.12.2021 5 z 5


Fenomén Fenomén Marie Lu

Ano, ano. Tohle je ten typ knížky který se prostě dá předvídat. ALE i tak jsem si užila příjemný průběh knihy. Prostě to slupnu za jeden, dva dny a k tomu si ještě přečtu druhý díl, je to taková výplň. Doporučuji jako příjemné víkendové čtení...
Každopádně druhý díl byl podle mě lepší, přeci jen to bylo více akční a napínavé.

20.09.2021


Legenda Legenda Marie Lu

Ano, ano. Tohle je ten typ knížky který se prostě dá předvídat. ALE i tak jsem si užila příjemný průběh knihy. Prostě to slupnu za jeden, dva dny a k tomu si ještě přečtu druhý díl, je to taková výplň. Doporučuji jako příjemné víkendové čtení...

20.09.2021


Eragon Eragon Christopher Paolini

Upozornění: Sem píšu hodnocení za všechny díly, obecně.
Klasická fantasy, míchanice Harryho Pottera (kouzla, jeden úhlavní nepřítel atd.) a Pána prstenů (elfové, cestování atd.). Příběh byl předvídatelný. Klasický motiv - mladý kluk bez jakýchkoliv zkušeností se snaží porazit "zlého" nepřítele s nevídanými znalostmi. A co se stane? Náš hlavní hrdina "zcela náhodou" vyhraje, nepřítele zabije a je konec. Vše protaženo do čtyř dílů.
Hodil by se i osobní pohled od jiných postav, takhle to bylo v podání jen od Eragona jakési ploché, bezbarvé a jednotvárné. Prostě ZLÝ Galbatorix, kterého všichni nenávidí a musí se zabít.
Ale naopak...
Paolini tuhle knihu napsal asi v 15 letech, což se tedy hodně divím. Velké plus taky za starověký, trpasličí a urgalský jazyk. Eragon byl sám o sobě docela sympatický. Super je taky Angela, jmenovkyně autorovy sestry. Dojemné a láskyplné oslovení Safiry "Maličký" bylo také nádherné.
Takže asi půl napůl. Od Eragona jsem čekala víc, přečetla jsem všechny díly v naději, že to bude lepší...3/5* s odřenýma ušima.

01.07.2021 3 z 5


Milionkrát June Milionkrát June Emily Henry

Tak tohle patří mezi moje nejoblíbenější YA! Vážně!
Ze začátku se to tak rozjíždělo... Ztráta blízkého člověka, znepřátelené rodiny atd...
Pak už jsem tu knihu ale nemohla odložit. Upřímně vůbec netuším, jak někdo vůbec mohl do 400 (přesně 392 :)) stránek nacpat tolik událostí.
No a na závěr jsem vysmrkala 2 balíčky kapesníků... Asi tak ;)
Rozhodně doporučuji jako (ne)odpočinkovou knihu.
Za mě 5/5*

29.05.2021


Dopisy ztraceným Dopisy ztraceným Brigid Kemmerer

Možná, že si říkáte, že tohle je zase další dívčí románek o sladkých řečičkách a takových věcech... Ale ne. Přečtěte si to sami a uvidíte...
No a k mému hodnocení... Hltala jsem stránku za stránkou a no... prostě jsem u ní seděla dokud jsem ji nedočetla. Myslím, že je to sám o sobě jednoduchý příběh, ale než dojdete na jeho konec, stane se tolik věcí až tomu nedokážete věřit. Moc se mi líbily zápletky a odbočky, sdílení pocitů (i když mi trochu Alan a Frank připomínali psychologa). Myslím, že příběh ubíhal rychle a bez jakýchkoli nudných či zdlouhavých částí.
Ale abych řekla pravdu, na začátku jsem s Juliet s jejími pocity ohledně ztráty moc nesouhlasila... Přeci jen ji vlastně znala jen z dopisů, občas se viděly doma... No nic moc. Taky mám pocit, že se na matku upínala vlastně jen kvůli fotografování a neustále si zoufala nad tím, že je horší jak ona.
Myslím, že jsem to vzala z obou stránek, z dobré i špatné. Knihhu bych nenazvala jako oddechovku... Vlastně ani nevím jak bych ji nazvala...
Každopádně za špatnou stránku strhávám hvězdičku. Ale i tak doporučuji! 4/5*

23.05.2021 4 z 5


Cress Cress Marissa Meyer

A zase pecka. Nemám co vytknout. Podle mě stejně dobrý, možná i lepší, než první díl. Vřele doporučuji a vrhám se na čtvrtý a zároveň poslední :( díl.

16.05.2021 5 z 5


Scarlet Scarlet Marissa Meyer

Opět povedená kniha, ale u téhle musím pár věcí vytknout.
Byla jsem ráda, že se příběh netočil jen okolo Scarlet, ale byl podán i z pohledu více osob a příběhy se navzájem prolínaly. Jenže. Podle mě tam bylo pro Scarlet moc málo prostoru, přeci jen, tahle kniha je o ní, ne?
No a pak to, že mi byla tato "hrdinka" mnohem méně sympatická než Cinder. Na některých věcech jsem s ní vůbec neshodla a to mi, podle mě, ten příběh trochu zkazilo.
I tak se mi ale příběh líbil a jdu si přečíst další díl!

16.05.2021 5 z 5


Cinder Cinder Marissa Meyer

Myslím, že vše je řečeno níže. Velká spokojenost! Kdo váhá, ať neváhá a čte! :D

16.05.2021


Delirium Delirium Lauren Oliver

Nádherný příběh, který ukázal jaké by to bylo žít bez lásky...
Obecně se mi kniha moc líbila, ale závěr? Souhlasím s "KnihomolkaKatka"... Ten konec to celý zkazil...

29.04.2021


Eleanor & Park Eleanor & Park Rainbow Rowell

Když jsem viděla hodnocení a komentáře k této knize, řekla jsem si: Hurá, něco nového (s touto autorkou ještě nemám zkušenosti)! A vypadá to nadějně!
No a jak to nakonec dopadlo? Po první kapitole jsem usnula. Vážně. Po první stránce už jsem přesně věděla jak to dopadne a průběh už jsem si domyslela. Ano, vím, že ostatní dali dobré hodnocení, ale upřímně je vůbec nechápu. Čtení samo o sobě mě dost nudilo (a to jsem četla teprve první kapitolu). Nedočteno. 1/5 (s odřenýma ušima, jinak odpad)

28.04.2021 1 z 5


Tisíc kousků tebe Tisíc kousků tebe Claudia Gray (p)

Čekala jsem trochu víc, přeci jen, cestování mezi dimenzemi je originální a dobré téma, ale je to spíše taková oddechovka. Konec mě opravdu překvapil...(,,No to snad ne!") I když mě to příliš neoslnilo, chci si přečíst další díl, možná to už bude lepší :)

10.04.2021


Sněží, sněží... Sněží, sněží... Lauren Myracle

Hezké, občas trochu přeslazené, vánoční příběhy. Líbilo se mi, jak se proplétaly, ale "láskyplných momentů" tam bylo opravdu hodně až už to nebylo ono. Jinak odpočinkové čtení. 3,5/5*

06.04.2021


Černooká Černooká Anna Musilová

(SPOILER) Deprese. Jedno velké téma, které začíná být mezi lidmi velmi populární, bohužel hlavně kvůli tomu, že se v našich životech objevuje čím dál víc... I tato kniha pojednává o tomto tématu.
Hlavní hrdinka mi byla sympatická hned od začátku. Příběh jsem prožívala spolu s ní a občas i ukápla slzička :)
A pak konec...
Většina YA knih končí happyendem, ale tato kniha? Záleží na úhlu pohledu...

Za tuhle knihu jsem vděčná. Díky ní možná někteří pochopí, co se v tomto světě opravdu děje.

Každopádně vřele doporučuji a už sháním Tamařino souhvězdí!

05.04.2021


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Tato kniha patří mezi ty typy, které já zhltnu za jeden až dva dny.
Hvězdičku dolů dávám, protože některé části byly (velmi upřímně) nudné. Občas jsem měla chuť knihu odložit, ale jsem ráda, že jsem knihu dočetla. Oceňuji obrázky a otevřený konec - čtenáře to většinou donutí číst dál.
Každopádně knihu doporučuji.

27.12.2020 4 z 5


Faja Faja Petra Stehlíková

Přečíst oba díly se mi podařilo za dva dny...
Hlavní postavu jsem si oblíbila a prožívala příběh spolu s ní. I pětadvacítka mi byla sympatická. Obdivovala jsem promyšlený svět a tajemství, která Ilan postupně objevovala a nemohla uvěřit tomu, co lidé z nížin provedli sklenařům.
Autorku upřímně obdivuji, takhle propracovaných knížek je jen málo a já (velký kritik :)) nemám co vytknout... snad jen, že třetí díl vyjde až za čtyři měsíce (!!!).

*Komentář je napsán na základě mého komentáře z prvního dílu (Naslouchač).

27.11.2020 5 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Když jsem četla první řádky, chvílemi jsem měla chuť knihu odložit. Jenže jakmile jsem se prokousala začátkem, nemohla jsem se od knihy odtrhnout.
Přečíst oba díly se mi podařilo za dva dny...
Hlavní postavu jsem si oblíbila a prožívala příběh spolu s ní. I pětadvacítka mi byla sympatická. Obdivovala jsem promyšlený svět a tajemství, která Ilan postupně objevovala a nemohla uvěřit tomu, co lidé z nížin provedli sklenařům.
Když jsem obě knihy dočetla, měla jsem takový pocit, že nemůžu přestat číst...
Autorku upřímně obdivuji, takhle propracovaných knížek je jen málo a já (velký kritik :)) nemám co vytknout... snad jen, že třetí díl vyjde až za čtyři měsíce (!!!).

26.11.2020 5 z 5


Můj tajný deník Můj tajný deník Jacqueline Wilson

Líbilo se mi, ale občas jsem se ve všech těch jménech dost ztrácela a některé kapitoly byly moc zdlouhavé. Jsem zklamaná, čekala jsem víc.

21.10.2020 4 z 5


Konec snění Konec snění Jacqueline Wilson

(SPOILER) Stejně jako u prvního dílu přečteno jedním dechem. Neuvěřitelné, jak může autorka tak vystihnout pocity mladé dívky. Když jsem knihu dočetla nemohla jsem uvěřit, že už je konec. Takhle to skončilo?! SPOILER: Nemohla jsem uvěřit, že maminka Hetty (Sapphire) opravdu umřela... KONEC SPOILERU
Každopádně se už sháním po třetím a posledním dílu.
Knihu přesto doporučuji.

02.08.2020 4 z 5