adellza adellza komentáře u knih

☰ menu

Řád sladkého sněhuláka Řád sladkého sněhuláka Ivona Březinová

Čtivá kniha autorky Ivony Březinové o životě 11letého chlapce, který se seznamuje se svou nemocí, cukrovkou 1. typu, je nejen pro malé čtenáře, ale i pro dospělé.
Kniha popisuje všední zážitky bez příkras i bez lítostivého tónu. Autorka se nevyhýbá ani termínům a jejich slangových variant (glykémie, glymka). Působivý je také doslov, ve kterém se dozvídáme pár slov o českém vědci Marku Novákovi, který pomáhá spoustě lidem s diabetes pomocí jeho novém typu glukometru.

Já sama, jakožto dospělá čtenářka, jsem se mnoho dozvěděla. Knihu jsem přečetla jedním dechem a doporučuji ji všem malým i velkým čtenářům, kteří se chtějí skrze příběh dětského hrdiny v útlé knížce dozvědět více o této nemoci a životě s ní.

13.02.2024 5 z 5


Pohoršovna Pohoršovna Daniela Fischerová

Krásná, poutavá kniha pro velké i malé děti. Příběh je netradiční, mísí se skutečnost s kouzelným světem a občas splívá a nevíme kdo je kdo!

25.05.2022 5 z 5


Hryzla Hryzla Janele z Liků (p)

Působivé básně Janele z Liků vykreslují spoustu pocitů, životních momentů, depresivních úniků, porci morbidity, mezilidské vztahy a mnoho dalšího. Autorka je někdy velmi konkrétní v obrazech, které v básních vykresluje, avšak její básně nejsou návodné či popisné, co se týče situací, jímž slova náleží.

25.04.2022 5 z 5


Marta v roce vetřelce Marta v roce vetřelce Petra Soukupová

Kniha, kterou čtete jedním dechem. Kapitoly jsou krátké deníkové zápisky, které postupně odhalují (vnitřní) život Marty, mladé nadějné studentky, jejíž život se nečekaně kompletně změní.

25.04.2022 5 z 5


Tenkrát o Vánocích Tenkrát o Vánocích * antologie

Povídky na téma Vánoc odhalují jiný pohled a vztah autorů k vánocům. Nečekejte patetický doják a pohádkové šťastné konce. Naleznete totiž povídky ve směs každodenní, jež se pouze odehrávají o vánocích. Vztahy lidí, situace, zážitky, důsledky předchozích životních činů a rozhodnutí.

25.04.2022 5 z 5


Spánek Spánek Haruki Murakami

Povídka s překvapivým koncem, psaná jednoduchým Murakamiho způsobem, velmi dobře odráží atmosféru neustálého bdění, nekonečného Teď, které nezajímá, zda je den či noc. Hlavní hrdinka si hledá způsob, jak s touto svou netypickou patologií pracovat a využít ji ve svůj prospěch.

25.04.2022 4 z 5


Labutí dům Labutí dům Daniela Krolupperová

Kniha mě naprosto uchvátila. Krásný nápad představit dobu 20. let 20. století čtenářům on osmi let! V knize jsou do příjemného příběhu dosazeny reálie 20. let, což velmi oceňuji, jelikož zde čtenář z kontextu zjistí: že děti rodičům vykaly, služkám se onikalo, vyráběla se v Praze vozy Pragovka, dívky běžně nestudovaly apod. Tento milý příběh navíc doplňují nádherné, netradiční ilustrace, které korespondují se světem tehdejší módy, kam se s hlavní hrdinkou vydáváme.

05.01.2022 5 z 5


Píseň o Viktorce Píseň o Viktorce Jaroslav Seifert

Citlivě napsaná píseň popisující příběh Viktorky a pocta Boženě Němcové. S textem 2. písně jsem pracovala v rámci uměleckého přednesu a byla jsem utvrzena v Seifertových kvalitách.

28.12.2021 5 z 5


Edudant a Francimor Edudant a Francimor Karel Poláček

Příběhy Edudanta a Francimora jsou sice mírně střeštěné, ale opravdu nevyzpytatelné. Jako malá jsem měla ráda večerníček, nyní jsem se uchýlila ke knize. Poláčkovův jazyk se může zdát náročný, ale je krásným zpestřením v dnešní jazykově okleštěné době. Moc doporučuji jak pro dětského čtenáře, tak i dospělého, který přistoupí na četbu pohádky.

17.11.2021


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Houbařka je kniha, která mluví o běžných denních činnostech dívky, za nimiž se skrývá silný příběh.
Po dočtení jsem si přála pokračování, ale s odstupem času hodnotím, že v knize je přesně to, co má být a pokračování by bylo nadbytečné.

15.11.2021 5 z 5


Hroznýš v dívčí škole Hroznýš v dívčí škole Luboš Hošek

Velmi inspirativní rozhovory a příběhy ředitele dívčí církevní školy. Mě osobně velmi povzbudil, ale i kdyby ne, krásně popisuje život ve víře, životní postoje a překážky, které ho na cestě potkaly.

Doporučuji jak věřícím lidem, co hledají kapku pragmatičnosti v mystickém světě víry, tak lidem v blízkosti problémových či handicapovaných dětí a mládeže.

02.11.2021 5 z 5


Tři legendy o krucifixu Tři legendy o krucifixu Julius Zeyer

Velice zajímavý obsah legend, avšak chvílemi se mi zdálo, že je děj a jazyk surový, neotesaný, prudký. Možná je to rukopis autora (toto bylo první dílo, co jsem od něj četla), ale mne to místy zaráželo. Jinak knihu doporučuji.

15.03.2021 4 z 5


Poetika Poetika Aristotelés

Jsem absolutně spokojená! Je fascinující, jak se prolíná aktuálnost tohoto pojednání s dobou dávno minulou. Nejvíc mě fascinovalo, jak Aristoteles dokázal opsat a vysvětlit skutečnost, pro kterou tehdy neexistoval pojem. Dokázal si poradit s tím, co bylo tehdy známé a jeho tvrzení se i přesto nedá vyvrátit. Jako by přemýšlel o věcech jinak a definoval skutečnost jinak, než jsme v dnešní době zvyklí.

23.02.2021 5 z 5


Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Knihu jsem přečetla téměř jedním dechem. Je to taková ideální odpočinková záležitost. Je mi až líto, že jsem se k této knize nedostala dřív. Poskytuje krásný vhled do života herečky, s lehkostí popisuje kdejakou životní situaci.

02.02.2021


Sekáč Sekáč Terry Pratchett

Sekáč byla má první zkušenost s knihami od Pratchetta a byla to určitě správná volba! Doporučuji nejen milovníkům fantasy, ale i lidem jako já - "fantasy začátečníkům".

25.01.2021


Tekuté zlo Tekuté zlo Zygmunt Bauman

Příjemný dialog (dopisy) dvou myslitelů, který přináší úplně jiný pohled na známé skutečnosti. V dnešní době se stírají ostré hranice dobra a zla čili doba tekutého zla.

25.01.2021 5 z 5


Jozova Hanule Jozova Hanule Květa Legátová (p)

Nádherný příběh s několika krásnými myšlenkovými rovinami: historická skutečnost, láska, životní sty, osobní proměna... Moc doporučuji.

25.01.2021 5 z 5


Jezdci Jezdci Aristofanés

Komedie Jezdci docela trefně odráží lid a vládu. Troufám si říct, že komedie je nadčasová. Dialogy jsou místy dost absurdní - zdůrazňují vztah vládce a lidu... Konec mě však dovádí k rozpakům (minul se s očekáváním, ale to je vlastně dobře). Knihu určitě doporučuji!

24.09.2020 4 z 5


Král Oidipús Král Oidipús Sofoklés

Jedno ze základních děl antického drama... Kniha skvělá, osobně jsem si antiku docela oblíbila, avšak Oidipus mi připadá docela nahlouplý, když mu tak dlouho nedochází, že se věštba naplnila

24.09.2020 5 z 5


Miniaturista Miniaturista Jessie Burton

Když jsem začala číst tuto knihu, čekala jsem pohodové čtení, trochu tajemné atmosféry... Nicméně kniha se velmi brzy vybarvila dost drsně - zápletka se zamotávala, život ve městě byl těžší a těžší... Od četby jsem se nemohla odtrhnout. Ano, uznávám, že mě mrzí, že nevím, jak to dopadlo s miniaturistou a jak žila rodina dál... Za mne bych ocenila pokračování nebo aspoň odpovědi na otázky...

24.09.2020 5 z 5