monkal monkal diskuze u autorů

☰ menu

Roman Bureš

Je dobře, že se v české literární šedi občas objeví nějaký autor, který přijde s dobrým nápadem na neotřelé nebo zajímavé téma a dokáže ho dovést až ke knize. V mém případě to byla trilogie Propast času, která mě hodně chytla.

28.10.2022


Timothy Zahn

Jeden z nejlepších autorů sci-fi současnosti. Jeho knihy jsou tím nejlepším, co v sérii Star Wars vyšlo a doufám, že i nadále bude vycházet. Vůbec bych se nedivil, pokud by byl duchovním otcem postavy velkoadmirála Trawna. Jeho knihy jsou geniální a čtou se jedním dechem. A všechny jsou navzájem propojeny, i když u řady z nich to možná není na první pohled patrné. Moc mě mrzí, že jeho Trawnova trilogie nebyla použita jako předloha pro novou trilogii a jeho knihy byly přesunuty mimo současný kánon. Nečetl jsem od něj špatnou knihu. Jen některé z jeho starších děl je dnes velmi problematické sehnat.

22.03.2021


Sarah J. Maas

Někdo by možná řekl, že se jedná je o další spisovatelku, která píše zamilované knihy pro náctileté něžného pohlaví. Ale ono to není tak jednoduché. Maasová se vrhla do vod, kde je dnes poměrně plno a sice do fantasy pro mladé. A zde průměr dalece převyšuje. Četl jsem sice jen Skleněný trůn, ale i tak si myslím, že je to dostatečný vzorek, abych si mohl dovolit její tvorbu hodnotit.
Jedná o dobře zvolenou kombinaci romantiky a násilí. Postavy nejsou černobílé, procházejí vnitřním vývojem, mají svoje vnitřní problémy, démony minulosti i obavy z dopadu svého jednání. Není zde klasické fantasy osazenstvo (lidé, trpaslíci, elfové,...). Naopak jsou zde míšenci, lidé, čarodějnice, víly a další více či méně temní tvorové. O magii se pouze nemluví, ale skutečně se zde provozuje. Autorka se nevyhýbá ani drsnějším pasážím, pokud je to nutné (bitvy, mučení, vraždy). Rovněž se nebojí nechat zemřít kladné hrdiny. Příběh sice končí vítězstvím světla nad temnotou, ale i vítězové mají své citelné ztráty.
Maasová je velmi dobrá vypravěčka s neotřelými nápady a její knihy rozhodně nejsou jen pro "náctileté dívky". Ne vždy má člověk chuť na masakr v podobě Písně ledu a ohně a také si rád občas přečte něco lehčího a pozitivněji laděného. Takže jen tak dál Sarah.

22.03.2021


Joanne Rowling

Joanne Rowlingová patří k velmi zajímavým fenoménům v současné literatuře. Její největší přínos literatuře je v tom, že díky Harrymu Potterovi přilákala dětské čtenáře opět ke knize. Dokázala vytvořit moderní dílo, které dokázalo vrátit celou generaci, ke které patřím, zpět ke knihám. Kombinace fantasy světa čar a kouzel se současným světem odpovídajícím době vzniku a postupné dávkování od lehce pohádkového Kamene mudrců a po poměrně temné Relikvie smrti přesně vyhovovalo nám čtenářům, jak jsme postupně dospívali, tak dospívali i hlavní hrdinové celé série. K její oblibě přispělo i velmi dobré filmové zpracování jejího díla, které si jako celek udrželo vysokou kvalitu po celou dobu, což také není typické.
K její pozdější tvorbě se nebudu vyjadřovat, protože ji moc nesleduji. Nicméně filmové zpracování Podivuhodných zvířat se mi celkem líbilo a doufám, že se dostanu i jejích knižní podobě.
V poslední době autorka prosnula spíše jako autorka celé řady kontroverzních výroků a zřejmě má pocit, že se ke všemu může a musí vyjadřovat. Asi by bylo lepší, kdyby se méně vyjadřovala a více se věnovala tomu, co jí doopravdy jde, a to je psaní. Udělala by lépe sobě i svému okolí.

22.03.2021


Dan Brown

Co k tomuto autorovi napsat? Starší knihy (Andělé a démoni, Šifra mistra Leonarda, Anatomie lži) se mi celkem líbili a autor v nich otvírá celkem zajímavé myšlenky. Anatomie lži je klasický politický thriller, ostatní dvě otvírají dosti zajímavé myšlenky z dějin lidstva, ale také se jedná o thrillery.
Čtenář bohužel záhy zjistí, že autor má pouze jednu dějovou konstrukci, kterou používá, takže v dalších knihách není problém odhalit, kdo je hlavní padouch apod. Počínaje knihou Ztracený symbol jsem autora přestal sledovat, protože mě jeho knihy vysloveně nudily a přestal jsem se o něj zajímat. ¨
Brown je poměrně typickým autorem posledních cca 15ti let. Jeho knihy jsou masivně podporovány marketingem, k jejich popularitě nepochybně přispělo i filmové zpracování některých děl v čele s velkými hvězdami Hollywoodu (Hanks apod.), ale ve skutečnosti je to jen další z průměrných autorů, kterých jsou na trhu desítky a přesto dokáže na své průměrnosti velmi dobře vydělávat a jeho knihy jsou označovány za bestselery, i když se na trhu najde řada talentovanějších nebo zajímavějších autorů a jejich děl.

22.03.2021


Sarah J. Maas

Už jsem to někde psal, ale nevadí mi podělit se o tuto informaci znovu. Psal jsem dotaz na vydavatele a poslední díl Skleněného trůnu by měl vyjít 5. srpna.

27.05.2019


Sarah J. Maas

maxa21 Tak to klobouk dolů. Já ji mám v originále od Vánoc a nejsem ani v první čtvrtině. A pořád mám pocit, že mi pořád spousta věcí uniká.

19.05.2019