monkal monkal komentáře u knih

☰ menu

Černá píseň Černá píseň Anthony Ryan

Tak druhou sérii s Vélinem mám dočtenou a bylo to zase něco úplně jiného než předchozí série Čepel krkavce. Vélin nám zastárnul a doléhá na něj tíha předchozích let. Pár postav je stejných jako v předchozí sérii, ale většina je nových. Bohužel nemohu říct, že by zde kromě Vélina byla jiná postava, kterou by si člověk oblíbil. Konečně se dostáváme blíže k vysvětlení, proč Vélina celým jeho životem provází vlk a jak je to vlastně s jeho dary. Objevuje se zde jeden Vélinův starý známý, který jej nemá zrovna v oblibě, ale nakonec nemůže zůstat stranou a přičiněním hlavního hrdiny je vtažen do víru dění.
Je to dobrá kniha, ale že bych se k této celé sérii opakovaně vracel, to asi ne. Jedno přečtení bohatě stačilo, leda by se objevila další kniha z Vélinova světa a potřeboval bych si oživit nějaké dějové linky. A to mě přivádí k úvaze, co s postavou do budoucna. Pokud by takto celý příběh skončilo, má za mě dobré ukončení. Pokud by chtěl autor do budoucna ještě Vélinovu linku nějak rozvíjet, byl bych velice opatrný, aby ji nezkazil. Dokázal bych si představit jinou postavu (nevím sice kterou, ale ...), a Vélin by zde byl jen jako vedlejší postava.

18.02.2024 4 z 5


Pronásledování Pronásledování John Flanagan

První dvě kapitoly a poslední dvě. Víc jsem nemusel číst, abych pochopil obsah knihy. Bohužel za mě nejslabší kniha z celé série Bratrstvo. Děj bez šťávy, žádný zajímavý darebák.

15.02.2024 1 z 5


Bubáci a hastrmani Bubáci a hastrmani Josef Lada

Brčál s Mulisákem, prostě klasika. Víc asi není třeba dodat. Vždycky dokáže zvednout náladu.

28.10.2022 5 z 5


Pohádky o mašinkách Pohádky o mašinkách Pavel Naumann

Naprosto geniální pohádková knížka, která je určena zejména mužské části populace bez ohledu na věk. Večerníček není špatný, ale v tomto případě je knížka ještě o 100 % lepší. Rád po ni sáhnu i po 30. roku věku.

28.10.2022 5 z 5


501. legie 501. legie Karen Traviss

Největším problémem této knihy je, že příběh měl pokračovat, ale bohužel se tak nestalo. Děj není uzavřený a celkově tak kniha působí divně. Některé původní hlavní postavy jsou upozaděni a objevují se zde původně vedlejší charaktery nebo postavy z jiných knih, což ale vůbec nevadí. Z knihy jsem měl poněkud smíšené pocity a vlastně doteď nevím, jak se k ní postavit. Některé pasáže jsou fajn, mají spád a děj, Jindy je to neskutečná nuda a člověk čte mezi řádky nebo rovnou obrací celé stránky. Vůbec nevím, jaké hodnocení dát. Tři hvězdy mi přijdou málo, čtyři zase moc, takže asi něco mezi tím.

28.10.2022 5 z 5


Propast času Propast času Roman Bureš

Tuhle knihu jsem si koupil ze zvědavosti, když jsem si přečetl anotaci na obálce. A byla to trefa do černého. Bureš se pustil do zpracování velmi zajímavého tématu, kde se prolínají minulost, současnost a budoucnost. Zejména Serenin popis budoucnosti má na pozadí určité varování, jak může lidská civilizace skončit, pokud nezmění své chování k přírodě. Takové post apo. Zajímavá je i myšlenka výstavby nové společnosti na základě antické civilizace, která je obohacena o moderní prvky. A vůbec mi nevadí, že hlavní hrdinkou je mladá dívka, která nevystupuje jako nějaká ušlápnutá feministka, ale vychází z reálií a zvyků dané společností a postupně se je snaží měnit ke svému obrazu.
Je dobře, že se na české literární scéně občas objeví nějaký autor, který přijde s neotřelým nápadem na knihu a dokáže ji i dobře zpracovat a přenést na papír.

28.10.2022 5 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Na základě posledního filmového zpracování jsem se rozhodl přečíst si i první díl literární verze. První část na mě působila celkem zajímavě a poutavě, ale směrem ke konci mě kniha začala čím dál víc nudit a musel jsem se trochu přemáhat, abych ji vůbec dočetl. Čtení dalších dílů mě vůbec neláká a asi nejsem cílovou skupinou pro tuto sérii. Ovšem rozhodně se nejedná o žádný brak, ale velice kvalitně napsanou sci-fi.

08.09.2022 3 z 5


Húrinovy děti Húrinovy děti J. R. R. Tolkien

Za mě asi nejméně oblíbená kniha, kterou jsem od Tolkiena četl. V některých chvílích jsem se musel dost přemáhat, abych ji neodložil. Na rozdíl od Pána prstenů a Hobita velice temné, až depresivní čtení. A nemohl jsem se nějak podvědomě zbavit dojmu, že to není klasický Tolkien jako u výše jmenovaných děl. Možná je to dáno i tím, že se jedná o knihu, která nevznikla jako jednolité dílo, ale byla složena z různých fragmentů. Přečetl jsem si jednou a už nemám chuť se k titulu nikdy vracet. Asi jediná Tolkienova kniha, kterou nemám ve své knihovně.

22.03.2021 3 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Tato sbírka povídek mě příliš nezaujala. Některé povídky mi nedávají pro budoucí děj vůbec žádný smysl. Jen vyplňovací omáčka z Geraltova života. Snad jen Otázka ceny kvůli pozadí budoucího Geraltova vztahu s Ciri. Příliš mnoho filozofování o životě, který mi do žánru fantasy příliš nesedí. Ale čtenář se nesmí nechat otrávit první knihou, protože ty další už jsou výrazně zajímavější a lepší.

22.03.2021 3 z 5


Blesková operace izraelských speciálních jednotek Blesková operace izraelských speciálních jednotek Simon Dunstan

Asi nejlépe zpracovaný příběh jedné z nejodvážnějších speciálních operací na záchranu rukojmích. Realistický popis, vzpomínky účastníků, včetně jejich dalších osudů. Izraelci tím vyslali jasný signál, jak dopadnou všichni, kteří budou ohrožovat nebo dokonce zabíjet izraelské občany. Celá operace byla zároveň reparátem izraelských speciálních jednotek po několika předchozích ne zcela úspěšných záchranných operacích.
Pro zájemce o speciální jednotky, vojenskou historii nebo izraelské ozbrojené síly naprosto výborná kniha. Dunstan je zárukou kvality. I když jsou občas překlady zahraničních autorů od Grady katastrofa.

05.12.2020 5 z 5


Pouť pozůstalého Pouť pozůstalého Timothy Zahn

Kniha je volným pokračováním Mezigalaktické výpravy. Chisové našli trosky mezigalagtické výpravy a podávají informaci Nové republice. Luke a Mara vyrážejí na cestu. A kromě nich ještě jedna osoba, která má svou vlastní motivaci. A opět se na pozadí objevují náznaky neznámého, ale stále reálnějšího nebezpečí z hlubokého vesmíru.
Kniha je za mě trochu slabší, než většina Zahnových knih, ale pořád patří mezi lepší díla. které v rámci Star Wars vznikla. A určitě doporučuji přečíst všem, koho zajímá osud Mezigalaktické výpravy.

18.11.2020 4 z 5


Mezigalaktická výprava Mezigalaktická výprava Timothy Zahn

První setkání s Trawnem. Trojice pašeráků se na při útěku přes Hutty setkává s neznámou humanoidní rasou, jejichž jeden příslušník se naprosto vymyká. Tato kniha je naprosto nezbytná k pochopení dalších Zahnových knih, protože bez znalosti počátku nelze pokračovat v dalších, nebo Vám uniknout naprosto zásadní souvislosti.
Palpatine zde naprosto dokonale hraje svou dvojroli kancléře i sithského lorda, jehož záměrem je zničit již zmiňovanou mezigalaktickou výpravu, která je především projektem Rady. Má k tomu hned dva důvody. Prvním je snaha o postupné oslabení a zničení odvěkého nepřítele, tedy Jediů. O druhém se mluví pouze v náznacích a je také jedním z důvodů, proč chce galaxii sjednotit. Pomocí prastarých sithských rituálů a technik zjistil, že v dalekém vesmíru číhá nepřítel, kterému může čelit jen silná galaxie s obrovským vojenským arzenálem. Jeho proroctví se naplňuje o mnoho let později v sérii Nový řád Jedi, který už ovšem není součástí stávajícího Kánonu podle Disney.

18.11.2020 5 z 5


Volání vlka Volání vlka Anthony Ryan

Kniha rozhodně lepší začátek než Píseň krve. Docela by mě zajímalo, po kolika letech od konce děje Královny ohně se kniha odehrává. Je vidět, že se nejedná o klasickou soap operu "žily všichni šťastně až do smrti". Nejen Vélina, ale i další postavy postihly životní ztráty, se kterými mají problém se vyrovnat a nastávající události jim pomohou najít novou životní sílu. A také se vrací jedna postava, o které se asi většina čtenářů domnívala, že už o ni neuslyší.
Jinak se vyskytují Ryanovi obvyklé prvky v podobě zrady a naopak pomoci od těch, kde by to člověk nečekal. Poměrně dobře některé ze vzniklých spojenectví vystihuje rčení "nepřítel mého nepřítele je můj přítel". Je otázkou, do jaké míry budou tato nesourodá spojenectví trvalá nebo vznikla pouze ve snaze přežít. Také bude zajímavé, zda se v příběhu objeví i další postavy z předchozí trilogie.

17.11.2020 5 z 5


Píseň krve Píseň krve Anthony Ryan

Kniha na mě působí trochu rozporuplně. Začínal jsem s ní asi dvakrát, protože poprvé mě v určité části přestala naprosto bavit. Asi bych ji rozdělil na méně a více zábavné části, které se střídají. Na první díl docela nešťastné, ale bohužel u Ryanových knih asi obvyklé, protože podobný pocit mám i u jeho aktuálně nejnovějšího počinu Volání vlka.
Pro budoucí vývoj bych si doporučil sledovat jeho vztahy s některými bratry s řádu, princeznou a léčitelkou. Budou se hodit.
Celkově to není na první díl knihy špatné a dobře to uvede čtenáře do problematiky děje a představí postavy, které ovšem docením až v dalších knihách.

17.11.2020 4 z 5


Věž úsvitu Věž úsvitu Sarah J. Maas

První kniha, která se nevěnuje Aelin, ale rozděluje se na dvě linky, Aelininu a Chaolovu, který se vydal hledat posily a podporu na jižní kontinent. Je dobře, že ji autorka rozdělila na dva samostatné celky.
Začátek mi přišel poněkud zdlouhavější a ne příliš zajímavý, ale děj se postupně rozjede a graduje ve druhé polovině. Z Nesryn se stane poměrně důležitá postava, alespoň v tomto dílu a zároveň si otvírá cestu mezi hlavní postavy. Zároveň se zde dozvídáme některé důležité momenty a fakta z jejího života. Kniha je rozdělena na dvě části, přičemž to stěžejní se odehrává v té druhé.
Z počátku jsem na tuto knihu pohlížel trochu s despektem a považoval ji trochu za "výplň", ale opak je pravdou. Je nutné alespoň rámcově znát její hlavní postavy a základní dějové zvraty, aby se čtenář neztratil v závěrečném a poněkud složitějším díle celé série.

17.11.2020 4 z 5


Ztracené příběhy Ztracené příběhy John Flanagan

Knížka je oproti předchozím dílům rozdělena na kratší povídky. Odpustil bych si to "vědecké" pojetí stylizované do archeologických vykopávek. Povídky jsou z hlediska délky výrazně kratší a pokud čtenář narazí na nějakou, která ho nezaujme, může ji přeskočit, ale nepřijde o nic zásadního z děje.
Vzdáleně mi to připomíná Nedokončené příběhy z Tolkienova světa Pána prstenů. Takové doplnění hlavní dějové linie, která může dokreslit nebo vysvětlit některé události nebo detaily.
K přečtení mohu doporučit.

17.11.2020 4 z 5


Císař Nihon-džinu Císař Nihon-džinu John Flanagan

Jedna z lepších knížek, zasazená do celkem zajímavého prostředí, které by mělo odpovídat japonskému císařství. Je tam poměrně dobře vidět, jak fungovala japonská společnost v době samurajů, pocit jejich nadřazenosti vůči ostatním poddaným a nedůvěra vůči cizincům. Je zde i postava císaře, který se snaží o zlepšení postavení svých poddaných a v nastalém konfliktu se musí opřít o jejich podporu, aby se udržel u moci.
Linka Horáce je v císařství je trochu nudná, mnohem zajímavější je cesta Willa a jeho přátel za ním, i díky skandijské posádce, se kterou jsme se již potkali v předchozích dílech. Bohužel trochu uměle zde působí souboj dvou hlavních ženských postav o hlavního hrdinu. Je to trochu až moc okaté a vynucené. Jinak poslední díl série, který má ještě nějaký celkový děj a nejedná se o povídky.

17.11.2020 4 z 5


Válka o Falklandy 1982 Válka o Falklandy 1982 Jaroslav Hrbek

Válka o Falklandy nebyla klasickým konfliktem studené války, kde by došlo ke klasickému soupeření tehdy bi-polárního světa, ale naopak se mezi sebou utkaly dvě země, které byly klíčovými spojenci USA. Ty se tak rozhodly konflikt urovnat diplomaticky. V čele Británie ale stále železná lady Tatcherová, která odmítala jiné řešení, než návrat Falkland pod britskou správu.
Kniha Jaroslava Hrbka je v české historiografii ojedinělým dílem, který se velmi podrobně zabývá tímto konfliktem. Nejedná se pouze o nudný výčet dat a reálií. Autor pojal knihu tak, aby zaujala i širší čtenářskou veřejnost.

17.11.2020 5 z 5


Commandos - bič na Talibán Commandos - bič na Talibán Karel Patočka

Kniha je sice pojata jako válečný román, ale v jádru se jedná o reálný popis nasazení českých speciálních jednotek v bojových misích v Afghánistánu. Podle popsané výzbroje bych si dovolil odhadnout, že základem knihy bylo nasazení 601. skupiny speciálních sil z Prostějova.
Autor skvěle popisuje obrovské kontrasty v této zemi i fungování povstaleckých a teroristických skupin, které velmi často získávají finance prostřednictvím pěstování, výroby a prodeje drog. Autor se zaměřuje i na vztahy uvnitř uzavřené a velmi specifické skupiny elitních operátorů.

30.10.2020 4 z 5


Život v utajení - Příběh agentky CIA Život v utajení - Příběh agentky CIA Amaryllis Fox

Není to kniha, kterou bych hltal od začátku až do konce, ale musím uznat, že je to velmi zajímavá autobiografie, která ukazuje život lidí ze zpravodajské komunity v celé nahotě. Je ti vlastně život ve lži a to i vůči svým nejbližším.
Autorka neadoruje USA ani CIA jako jediné hrdiny, ale nebojí se vyjádřit své vlastní názory, často i kritické.
Pokud by jste chtěli autorku poznat trochu blíž, tak doporučuji její dokumentární sérii o drogové problematice z produkce Netflix.

25.10.2020 4 z 5