Sarah J. Maas

americká, 1986

Diskuze (82)

Přidat příspěvek

nataalie7
28.04.2023

Vrátila jsem se k dvorům po několika letech a nelituji ! Potřebovala jsem si osvěžit děj, abych se mohla pustit do nejnovější knihy a dobře jsem udělala. Tak jak jsem byla unešená před lety, tak jsem i teď. Dlouho se mi nestalo, ze bych byla tak pohlcena dějem a nemohla přestat číst. S. Maas je prostě mistrem a asi si znovu přečtu všechny další série, protože moje čtenářská duše opět ožila. Děkuji.

tereza2982
09.04.2023

K Maasové jsem se dostala skrze Půlnoční město. Byla to první kniha, kterou jsem od ní četla a úplně mě pohltila. Kolem Dvorů i Skleněného trůnu jsem roky chodila a nějak jsem se k nim nemohla dokopat, protože jsem si mylně myslela, že se bude jednat o knihy hodně pro náctileté a přece jenom už se věkově nyní řadím k adult nežli young adult. Při jedné návštěvě knihkupectví jsem se však nechala přesvědčit paní prodavačkou, ať si Dvory i Skleněný dvůr přečtu, že se určitě nejedná o jednoduchý příběh občas pro young adult fantasy typický. A musím říct, že jsem se pak do knihkupectví vrátila, paní prodavačku vyhledala a osobně jí poděkovala :D Fakt je to totiž skvělý a vše od Maasové je prostě skvělý!!!
Ona je prostě autorka mého gusta. Její knihy mají děj, od kterého se nechcete odtrhnout. Líbí se mi její přístup k popisům, které nejsou takové, že by vás nudily, ale naopak naprosto úžasně dokáží popsat místa, situace, emoce a vy díky tomu máte skutečně pocit, že to vše vidíte přímo před sebou. Málokdy se ke knihám vracím, ale tady vím, že se vracet budu. Znovu chci na stránkách poprvé potkat Rhyse, chci se zamilovat do Cassiana, bojovat po boku Aelin a Manon a prostě opět prožít jednotlivá dobrodružství po boku svých hrdinů. Dobrá kniha vás má vtáhnout do děje takovým způsobem, že se odprostíte od světa skutečného. Do hrdinů se máte zamilovat a opravdu ten příběh prožívat s nimi. Fandit jim, brečet s nimi, smát se s nimi a strachovat se o ně. A přesně tohle její příběhy dokáží :)
PS: Jeden komentář níže zmiňoval, že po Maasové budete horko těžko hledat podobného autora, který by dotáhl její laťku. A pod to se teda podepíši :)


ElizabethOlah
17.10.2022

Maasovou mám hodně ráda. Mám přečtené jak série Trůnu, tak Dvorů, rozečtený Rody (první díl přečtený). Většinu knížek jsem četla více než jednou, ale když se na ně podívám jako celek, tak můžu říct, že se objevuje určitá podobnost u všech.
- hlavní hrdinky jsou sexy bojovnice
- jejich partneři jsou sexy bojovníci
- jejich osudoví partneři mají křídla
- hlavní hrdinky v průběhu získají nějaký nečekaný boost
- závěrečná bitva (nebo alespoň ta tečka) patří ženských
A jako poslední objev přidávám podobnost různých typů osobností z různých sérií v jiné sérii (např. Fury mi připomíná Celaenu ze začátků Trůnů).

Nic ze zvýše zmíněného mi nezabrání knihy této autorky číst dál. Za sebe jí můžu jenom doporučit. Pro ty, kdo začínají můžu doporučit sérii Dvory.

joscer
09.04.2022

Sarah píše skvěle, ale obávám se, že po přečtení některé její série budete hledat podobně tak dobrou knihu ještě hodně dlouho.

Nieroccoon
21.11.2021

Její svět skleněného trůnu jsem si zamilovala. Chvíli jsem četla první díl a najednou jsem zjistila, že už jsem u posledního. Knížky jsou hodně čtivé - musím říct, že autorka má velký talent zaujmout čtenáře, tak aby hltal každou stránku. Trochu mě mrzí kolik tam bylo pravopisných chyb, ale což, můj komentář taky není úplně bezchybný. Za mě bych některé milostné scény nepopisovala tak dopodrobna, to mi tam trochu vadilo. Ale i tak pozitiva převážila nad negativy

freezi
15.10.2021

Od autorky som (práve) prečítala len Trón zo skla (celú sériu). Som naozaj nadšená a prekvapená, ako dokáže niekto vytvoriť takýto svet-dej-postavy... Úžasný nápad, dej, zápletky a prekvapenia, popis rodiacej sa náklonnosti, priateľstva a lásky (bez erotických detailov) a tie strategické popisy vojnových bitiek a postupov. Príjemné, napínavé čítanie, odporúčam tínedžerom (aj ich maminkám). Na rozdiel od nižšie uvedených autoriek tu boli intímne chvíle popísané ako spojenia duší bez anatomických a obéznych detailov. Páčili sa mi oveľa viac ako série od Ilony Andrews, Patricie Briggs, Chloe Neill, Morgan Rice, Keri Arthur, Richelle Mead, Jeaniene Frost

Die
11.05.2021

Zruza - to nevím, kde jste takovou kravinu našla :D. Autorka určitě není rasistická či nějak problémová. Naopak se v jejích knihách objevují postavy s popisem různých národností a neobjevuje se v nich jakákoliv rasová urážlivost.

Zruza
10.05.2021

Mám otázku k Sarah J. Maas. Zaslechla a četla jsem si pár článků o tom, že je prý problémová, rasistická a mnoho dalšího. Proto bych se chtěla zeptat, jestli jste někdy postřehli něco divného? Děkuji

monkal
22.03.2021

Někdo by možná řekl, že se jedná je o další spisovatelku, která píše zamilované knihy pro náctileté něžného pohlaví. Ale ono to není tak jednoduché. Maasová se vrhla do vod, kde je dnes poměrně plno a sice do fantasy pro mladé. A zde průměr dalece převyšuje. Četl jsem sice jen Skleněný trůn, ale i tak si myslím, že je to dostatečný vzorek, abych si mohl dovolit její tvorbu hodnotit.
Jedná o dobře zvolenou kombinaci romantiky a násilí. Postavy nejsou černobílé, procházejí vnitřním vývojem, mají svoje vnitřní problémy, démony minulosti i obavy z dopadu svého jednání. Není zde klasické fantasy osazenstvo (lidé, trpaslíci, elfové,...). Naopak jsou zde míšenci, lidé, čarodějnice, víly a další více či méně temní tvorové. O magii se pouze nemluví, ale skutečně se zde provozuje. Autorka se nevyhýbá ani drsnějším pasážím, pokud je to nutné (bitvy, mučení, vraždy). Rovněž se nebojí nechat zemřít kladné hrdiny. Příběh sice končí vítězstvím světla nad temnotou, ale i vítězové mají své citelné ztráty.
Maasová je velmi dobrá vypravěčka s neotřelými nápady a její knihy rozhodně nejsou jen pro "náctileté dívky". Ne vždy má člověk chuť na masakr v podobě Písně ledu a ohně a také si rád občas přečte něco lehčího a pozitivněji laděného. Takže jen tak dál Sarah.

maxa21
19.03.2021

Přečetla jsem v originále, ale popravdě se moc těším na kvalitní český překlad. Pořád mi v hlavě nabíhají po přečtení jednotlivých vět květnaté české ekvivalenty :D.

katerina3716
24.02.2021

A court of silver flames precten za 3 dny OPET je to uzasne, ale jako uzasne!!! :) Po velkem zklamani z Crescent city jsem zase spokojena. Tesim se az si to prectu v CZ znova! :)

maxa21
19.02.2021

Tak nám vyšlo pokračování série Dvorů, A Court of Silver Flames, tak jsem zvědavá, kdy se dočkáme českého překladu.

teer.h
15.01.2021

Sarah je neuvěřitelná spisovatelka, která si mě tak získala. Miluju její příběhy :) Pro mě je jednou z nejlepších spisovatelek YA!

Fortuna7
25.10.2020

Miluji Maasovou!!!!!!!!!!!!!!!

BudosovaB
24.10.2020

Kromě Catwoman mám přečtené všechny knihy od autorky a se zatajeným dechem čekám na další. Jednoduše - dávejte to sem! Neskutečná autorka, Skleněný trůn napsala jako prvotinu ve velmi mladém věku. A jak se vyvíjí autorka, vyvíjí se i knihy a neskutečně mě baví. Některé fráze z knih jsou natolik výjimečné, že jsem se s nimi naprosto ztotožnila. V jejím podání pro mě začalo mít fantasy mnohem větší význam. Smékám.

Wisha
07.10.2020

Neskutečná autorka. Kromě Catwoman mám od ní přečteno naprosto všechno a jsem úplně unešená a rozhodně ji řadím na úplný vrchol svého žebříčku autorů, protože ona splňuje všechno - fantastický a promyšlený příběh, napínavý děj, krásné a detailně popsané romantické linky a hlavně se u jejích knih nedá ani chviličku nudit. Je vážně úžasná a geniální, nemůžu najít ani jedinou výtku. Miluju ji!!!

Aquagirl
12.08.2020

Sarah je prostě výborná! Ještě od ní nemám přečtené zdaleka všechno, ale už se těším na další knihy.

terkah1
08.07.2020

Úžasná autorka. Její knihy čtu, jenom když mám volno, protože se od nich neodtrhnu, dokud je nedočtu. Těším se na každý nový díl!

Misshell1
27.04.2020

Musím uznat, že její svět a k tomu příběh a styl psaní mě oslovili tak, jako nikdy. Je úžasná. Doufám, že budou i další knihy :)

LadyAlena
02.04.2020

Moje nejoblíbenější autorka, co kniha to perla