Ztracené dívky z Willowbrooku

Ztracené dívky z Willowbrooku https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492973/bmid_ztracene-divky-z-willowbrooku-m9i-492973.jpg 4 242 52

Sage Wintersová vždycky věděla, že její sestra je trochu jiná, i když jsou jednovaječná dvojčata. Jako by citlivá Rosemary potřebovala větší ochranu před světem. Šest let po sestřině smrti ji šestnáctiletá Sage stále postrádá. Jejich matka zahynula při autonehodě a Sagein nevlastní otec Alan nesnáší tíhu odpovědnosti, o kterou nikdy nestál. Sage zjistí, že Alan skrývá šokující tajemství: Rosemary nezemřela. Byla umístěna do státní školy Willowbrook, kde byla až do doby, kdy se před několika dny ztratila. Sage o tajemném Willowbrooku moc neví, jen že jím místní rodiče hrozí neposlušným dětem. Tajně se tam vydává, odhodlaná Rosemary najít. Okamžitě je však mylně považována za svou sestru. To, co se dozví, jí změní život…... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Lost Girls of Willowbrook , 2022


více info...

Přidat komentář

Ishir
předevčírem 5 z 5

Je to těžké a drsné čtení.

L.Helena
14.04.2024 4 z 5

Knížku jsem měla rozečtenou hodně dlouho, protože kapitoly, kdy Sage pobývá ve Willowbrooku, se mi prostě četly velmi špatně. Ne kvůli formě, ale obsahu. Věřím, že se tak dělo, a už jen číst o tom, bylo hodně těžké.


marketa1860
02.04.2024 4 z 5

Líbilo se mi autentické popsání místa, reálie té doby. Méně už samotný děj, který byl místy přehnaný a nelogický. Co se týká Willowbrooku, tak to je jedno velké neštěstí. To, co se tam dělo po mnoho let, kolik dětí živořilo uprostřed nezájmu, bídy, nemocí, hladu a bití... to je šílenost. Doba byla taková, že se na veřejnosti nemocné nebo postižené děti neukazovaly. Proto je zavřeli do ústavů. Hnus.
Kdo má pevné nervy, může se podívat na dokument Dluh na iVysílání České televize, který ukazuje situaci v Jedličkově ústavu za dob raného komunismu.

Marekh
31.03.2024 5 z 5

Hlavní postavou je mladá dívka SAGE WINTERSOVÁ (16 let), která má sestru ROSEMARY, která je její jednovaječné dvojče. Její biologický táta ukončí vztah s její mámou a odstěhuje se z jejich domácnosti a Sage vyrůstá se svým nevlastním tátou ALANEM, se kterým se příliš nerozumí. Její máma a nevlastní táta ji řeknou jednoho dne, že Rosemary zemřela na zápal plic. Po letech však Sage zjistí, že Rosemary je stále naživu a je umístěna do státní školy Willowbrook. Rodiče lhali Sage, aby se zbavili Rosemary. Nechápal jsem, jak to její máma mohla dopustit, aby její vlastní dítě poslala do tohoto pekla! Sage se jednoho dne rozhodne, že půjde vyhledat svou sestru Rosemary do Willowbrooku.

Musím říci, že o státním zařízení Willowbrook jsem slyšel úplně poprvé a běhal mi mráz po zádech, když jsem se dočetl o tom, co se dělo v tomto psychiatrickém zařízení. Jak nelidsky a nedůstojně se zacházelo s dětmi a dospívajícími dětmi a dalšími lidmi. Příběhy z tohoto prostředí příliš nevyhledávám, ale tohle byla skutečně síla. Zařízení tohoto typu existovalo v USA a autorka vychází ze skutečných reálií.

Kniha byla napínavá. V příběhu se nachází také sériový vrah. Dokázal jsem určit, kdo tímto pachatelem je, což se moc často nestává.

V závěru se nachází AUTORČINA POZNÁMKA a PODĚKOVÁNÍ.

bábuška
13.03.2024 5 z 5

Je možné, aby se příběh odehrál ve skoro současné Anglii? Asi ano, když autorka se s tímto tématem zaobírá ne poprvé. Přímo otřesné podmínky v údajné škole, která je vlastně ústavem pro choromyslné všeho věku. Bití, hladovění, žádná hygiena, skoro žádné oblečení, rvačky mezi chovanci. V takové situaci se ocitla šestnáctiletá dívka, která hledá svou sestru. Příběh přímo hororový, vedení ústavu bez zájmu, mladá Sage se málem stává součástí všeho toho dění, i když je v tomto prostředí jen pár dnů. Neúnavně hledá cestu zpět, ale osud se proti ní spikl a trvá hodně dlouho než se vrátí zpět domů, ale je zklamaná krutým koncem. A s ní jistě každý čtenář.

EvaHrky
13.03.2024 5 z 5

Zajímavý příběh, skoro do konce jsem netušila a vyústění bylo překvapení. Autorka se inspirovala skutečným místem, moc zajímavý byl i epilog.

nakavusterezou
10.03.2024 4 z 5

Autorka se inspirovala skutečným místem, na kterém se děly zvěrstva a díky jejímu příběhu o dvojčatech Sage a Rosemary, nám přiblížila skutečnost, která se (ne zas tak dlouho) skutečně děla.

Stránky jsem hltala jednu za druhou, místy jsem skoro nedýchala, jak byl příběh napínavý. Zde se ukazuje, že kdo má moc, zneužívá ji.

Špína, strach v očích, postižené a nechtěné děti, brutalita, vraždy, zanedbání ... to vše v příběhu Ellen M. Wiseman najdete. Obrňte svou psychiku, budete to potřebovat.

Prateri
09.03.2024 5 z 5

Jestli se chcete vyděsit, tak čtěte. Jestli chcete mít pohodu v duši, tak nečtěte.
Paní Wiseman mě svými knihami vyděsí pokaždé, přesto je vyhledávám a v duchu prosím: ať to dobře dopadne. Vždy skvěle napsané. Ale ty "americké školy" pro postižené děti nebo děti nechtěné je očistec i peklo zároveň - není to hrozné, je to hrůzné.

JitkaHambi
08.03.2024 4 z 5

Tak toto bylo hodně depresivní čtení. Je mi úplně zle, když si představím, že toto se opravdu dělo. Po celou dobu mi bylo úzko, opravdu chudinky děti co musely vytrpět.
Hodně silná kniha, četla jsem ji jedním dechem.

intelektuálka
07.03.2024 4 z 5

Ani se mi zde nechce psát komentář ....
Tolik hrůzy - tolik bezvýchodnosti ..... a neuvěřitelnost zrůdnosti v člověku ....

Nikdy jsem nepochopila odložení dítěte do ústavu .... a nechápu, že rodiče se o jejich osudy nezajímali ....

Určitě je přínosem zveřejňovat tyto údaje, aby se zabránilo opakování ....
Pro mne je tato kniha mrazení -i zdravé dítě se těžko ubrání zlovůli dospělých ....
Teď musím najít nějaké pozitivní čtení ....

Evka271
29.02.2024 5 z 5

Wau ,velmi silné čtení . Krásně čtivé i když kruté čtení o to horší ,že se tohle opravdu dělo, skvěle napsané jako všechny knihy od Ellen Wisemanové. Už se těším na další knihy !!!

kolacky
18.02.2024 5 z 5

Opravdu silné čtení. Bohužel kdo má moc, často ji zneužívá. Tím hůř, když se jeho oběti nemají jak bránit. Místy jsem až nedýchala, když jsem sledovala Saginy osudy v ústavu. Bohudík za detektiva Nolana.

Kaja1
18.02.2024 4 z 5

Člověka při čtení napadá, kolik takových ústavů existuje po celém světě. Je to hrůzná představa, jak snadno se můžeme tam dostat, ale cesta zpět je opravdu nelehká, a někdy i nemožná, systém vás semele, ani nevíte jak.

Noisette73
13.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Psychicky byla tato kniha velice náročná. Ta bezmoc a bezútěšnost se táhla celou knihou, všichni byli zlí nebo alespoň nějakým způsobem nenormální a to mi tedy dost i vadilo. Já nevěřím tomu, že v celém ústavu to byl samý ignorant, kruťák a perverzní hnusák, možná jsem naivní, ale i sama autorka v doslovu píše, že tam byli i skvělí lékaři, kterým šlo o dobro rezidentů. Ale atmosféra byla fakt tisnivá, četlo se to svižně a bylo to alespoň v druhé polovině vážně napínavé, s tím, že tam nastal zvrat, který jsem nečekala ani ve snu a byl fakt děsivý. Rozhodně si nemyslím, že toto je literatura pro ženy, s klidným svědomím doporučím i mužům a dost mi připomínala spíše psychotriller. Jediné co v první části se stále dokola opakuje jedna věta, kterou budete po pár stránkách už nesnášet, to by chtělo příště vychytat.

Samsullka
13.02.2024 5 z 5

Autorka je pro mě mistr pera. Její silné příběhy mi berou dech a dlouho ve mně rezonují. A tak to má u knih být. Děkuji.

HH77
12.02.2024 5 z 5

Velmi zajímavá a dojemna kniha na pozadí skutečných událostí. Ještě teď mi z toho běhá mráz po zádech. Ústavní pece byla kdysi opravdu šílená nejen ve Willowbrook. Kéž tomu již nikdy takto nebude.

Janulica
02.02.2024 4 z 5

Šok. To ve mě zůstalo po přečtení knihy, když jsem si uvědomila, že se nejedná o smyšlený příběh nýbrž o realitu. Je mi smutno z toho, že ti, kteří by naši pomoc nejvíce potřebovali, museli zažívat právě toto.

LuckaK.088
02.02.2024 5 z 5

Děkuji autorce za to, že se nám snažila přiblížit a upozornit na otřesné podmínky, které musely denně prožívat děti s mentálním postižením ve státním ústavu Willowbrook (Staten Island, New York). Doteď jsem o této takzvané škole neslyšela, a jen díky autorce jsem si po přečtení knihy k tomuto ústavu vyhledala více informací. Je opravdu stěží uvěřitelné, co se tam dělo, a že tento ústav fungoval celých 40 let.
Paní E.M. Wiseman opravdu umí vtáhnout čtenáře do příběhu, skvěle vykreslit prostředí, atmosféru a pocity. Určitě si od ní přečtu i další díla.

5* - ČV 2024 - Kniha, ve které se někdo ztratí nebo zabloudí

ddkk
26.01.2024 4 z 5

Příběh, odehrávající se ve státní "škole" Willowbrook, který je o to otřesnější, že jeho reálné kulisy byly zřejmě ještě mnohem horší, než je autorka dokázala v knize popsat. Záměna identických dvojčat je vždycky atraktivním tématem, tady navíc v prostředí, které je doslova příšerné.

Myslím, že autorka především chtěla popsat skutečné poměry, které ještě relativně nedávno vládly v obřím státním zařízení, do něhož americké rodiny doslova odkládaly své mentálně zaostalé, ale i jen méně přizpůsobivé a "zlobivé" děti. Příběh Sage a Rosemary je navíc okořeněn záhadnými vraždami...

Pamatuji se, jak těsně po sametové revoluci vzniklo i u nás jedno takové zařízení pro údajnou převýchovu amerických dětí s podivným programem. Naštěstí bylo díky novinářům poměrně rychle zrušeno...

Rodaw
25.01.2024 5 z 5

ZTRACENÉ DÍVKY Z WILLOWBROOKU
Hodnocení Knihánkova: 4,5 hvězdy

Parádní kniha, která mě bavila od začátku až do konce. Miluju prostředí psychiatrických léčeben a tady bylo úplně dokonale popsáno! A velice - velice! - mrazivě. A do toho šílený sériový vrah... Opravdu super, strašně moc se mi to líbilo a s knihou byla velice spokojená i moje babička, která ji četla taky. Takže z našeho domu hned dvojité doporučení:).

Štítky knihy

dvojčata mentální postižení sestry

Autorovy další knížky

2016  90%Tmavé stěny Willardu
2018  90%Pro tvoje dobro
2021  89%Sběratelka sirotků
2023  86%Ztracené dívky z Willowbrooku

Kniha Ztracené dívky z Willowbrooku je v

Právě čtených8x
Přečtených311x
Čtenářské výzvě68x
Doporučených15x
Knihotéce208x
Chystám se číst340x
Chci si koupit94x
dalších seznamech5x