Zlomky nekonečna

Zlomky nekonečna https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500676/bmid_zlomky-nekonecna-yfU-500676.jpg 4 128 45

Milujeme jinak, když každý den může být poslední? Matt řeší podobné problémy jako většina jeho vrstevníků. Chce úspěšně dokončit střední školu, najít ideální vysokou, vycházet s rodiči a nalézt svoje místo ve světě. Když do jeho života vtrhne Erik, všechny trable se najednou zdají být snesitelnější… aspoň na chvíli. Pak totiž přijde melidie, nemoc, která zpravidla do měsíce končí smrtí. A spolu s ní přicházejí otázky. Kdy si člověk doopravdy připustí, že se blíží konec? A miluje jinak, když to ví?... celý text

Přidat komentář

Gaara1
včera 5 z 5

(SPOILER) Dlouho jsem se rozmýšlel, jestli si mám tuto knihu koupit, některé komentáře od čtenářů jsou dost kritické. Nakonec jsem si knihu koupil a nelituji. Příběh Matta a Erika je tak pěkně napsaný, že ty krásné i bohužel těžké chvíle prožíváte s nimi: První pusu, lásku, strach i naději...
Co jsem si z knihy odnesl? Konce jsou těžké, ale i krásné, když vedle vás stojí někdo jako Matt a doprovází vás až do konce.

JitulHa
08.04.2024 3 z 5

Autorka se zřejmě snažila napsat cituplný příběh, který se měl alespoň přiblížit zahraničním autorům daného žánru, bohužel jí tato snaha příliš nevyšla. Největším kamenem úrazu je fiktivní nemoc (nepleťme si to s originalitou), místo toho, aby jí to ulehčilo práci na knize (což je asi jediný důvod, proč by někdo něco takového dělal) si to tím zatraceně zkomplikovala, celá ta diagnóza doslova neměla hlavu ani patu! Přitom zákeřných chorob je naneštěstí dlouhá řada. Dále místo děje, to je ten samý příběh - působilo vyloženě česky, ale podle všeho jsme byli někde docela jinde za hranicemi?? A jsou tu i další věci, nad kterými by se dalo polemizovat... Spousta situací rovněž zůstala pouze nakousnutá a nedokončená... Je otázkou, zda tohle dílko vůbec prošlo rukou nějakého nezávislého beta čtenáře, jenž by autorce mohl poskytnout reflexi jejího textu ještě před vydáním a mohla se tedy jednoduše vyvarovat podobným nonsensům. Někteří autoři ale stále zapomínají, že čtenáři jsou skutečně vnímaví tvorové a jen tak se před nimi něco nezašmelí! Škoda, protože Zlomky nebyly úplně špatné, ale měly ležet ještě chvíli v šuplíku, aby mohly řádně dozrát. Autorka by měla pro příště raději zůstat nohama na zemi a nevymýšlet jakési chiméry...


sabi_z_knihy
01.04.2024 5 z 5

Já se takovým knížkám většinou vyhýbám. Nemám moc ráda, když mě knížka rozloží na částečky. Ale tato knížka? Nelituju jediné vteřiny, kterou jsem u ní strávila, ať už v slzách nebo s úsměvem na rtech. Ano, tato knížka mě rozložila, ale pěkně rozložila. Po dočtení jsem cítila prázdnotu ale zároveň naplnění jak nikdy.
Ze začátku jsem se knihy docela bála, ale s každou další stránkou si mě získávala a já se do ní víc a víc zamilovávala. Až do konce jsem milovala atmosféru celé té knihy. V jeden moment jsem se usmívala, o pár odstavců dál se mi chtělo brečet a na další straně jsem vybuchla smíchy. A takto to probíhalo celou knihu, i v těch nejtěžších okamžicích jsem se dokázala usmát, protože hlavní hrdinové zase něco vtipného prohodili.
Matta jsem měla strašně ráda, milovala jsem ho pro jeho povahu a jeho upřímnou lásku. Erik... už hodně dlouho jsem v knize nenarazila na takto silnou osobu. Vážně, tohoto kluka budu už napořád obdivovat. A vztah těchto dvou... myslím, že jsem poprvé po hodně dlouhé době narazila v knize na pravou a čistou lásku. Až v moment, kdy jsem četla tuto knížku, jsem pořádně pochopila, co znamená pojem ,práva láska'. A jejich škládlení a vtipy? Miluju je!

Jaksi jsem se zase rozepsala, takže už jen ve zkratce. Mocmocmoc doporučuju! Ano, tato knížka vás rozloží na atomy, ale věřte mi, že se na ty atomy necháte rozložit rádi. Je to nádherný příběh o lásce a životě a pokud byste si měli přečíst jen jednu jedinou knížku na mé doporučení, tak ať je to tato.

5/5 naprosto bez debat, je to 100% zasloužené

instagram: @sabi_z_knihy

veronikaJ36e
27.03.2024 5 z 5

Adélka napsala úžasný příběh dvou mladých kluků, který je tragický, ale vlastně neskutečně krásný. Kniha pro mě měla neskutečně silné téma a já si při čtení vzpomněla na tátu, v okamžiku, kdy Erik usedl na vozík.
Nejvíc mě to chytlo až s nástupem nemoci, ale pak to byla jízda. Je mi fuk, jestli lidé říkají, že je to gay verze Hvězdy nám nepřály. Není. Je to verze sebe sama, verze Erika a Matta, a já můžu říct jen jediné slovo, které mě přimělo se rozbrečet. #nekonečno

solomia
09.03.2024 odpad!

(SPOILER) Jsem ráda, že se vydávají knihy mladých českých autorů a autorek. A právě kvůli tomu jsem si chtěla Zlomky nekonečna přečíst. Jenže jsem je nedočetla. Asi nemám tak silnou vůli jako předchozí recenzent. Fakt jsem se snažila, přečetla jsem prvních dvacet stránek, které mě ale strašně nudily. Pak jsem začala v knize přeskakovat, abych se dostala k vlažnému konci. Bohužel ani ten se mnou nepohnul. Název knize sedí - o tématu autorka skutečně věděla jenom zlomky.

Whatif
17.02.2024 1 z 5

Jen silou vůle jsem se přiměl knihu dočíst a ta vůle musela být extrémně silná, protože tahle kniha za to nestála. Americké reálie za nastudování autorce nestály (Proč vlastně někdo zasazuje děj někam, kde to vůbec nezná? Proč si autoři raději nevyberou domácí prostředí?) a s logikou se tu taky moc nesetkáte. Mulneserovi (horší jméno se asi nedalo najít) si létají do Německa na otočku, jako kdyby měli soukromý tryskáč, ale zároveň si stýskají kolik už zbytečně utratili za synovu léčbu... a to je jen jedna z mnoha nelogičností knihy, které doslova bijí do očí. Vymyšlenou nemoc taky připisuji spíš lenosti nebo nechuti autorky nastudovat si reálie některé již existující, kterou by mohla použít. O postavách se snad ani nebudu rozepisovat. Jak už někdo přede mnou napsal, postava Baileyho tam byla naprosto zbytečná a přiznám se, že jsem si ani nevšiml, kdy se v příběhu objevila... Od takového rozsahu bych čekal mnohem víc, než tohle rozvleklé plácání prázdné slámy. Ještě že už to máme za sebou.
Opravdu se ale děsím, že tahle autorka to dala dohromady s A. Štraubovou. Takže už vím, čemu se v knihkupectví budu obloukem vyhýbat.

ivvy45
13.01.2024 4 z 5

Původné jsem si myslela, že knihu ani nedočtu..ale nakonec jsem u ní zůstala a jsem ráda. Protože byla fakt skvělá a nechala ve mě něco k zamyšlení.

TomTomis
28.12.2023 4 z 5

Kniha ve mně vyvolala bouři citů. Není to asi nej vysoká literatura na Nobelovku, ale kdo si v příběhu umí najít to svoje, ten to tam najde, Kniha o lásce, vztazích, komunikaci a umírání.

_čtenářka_
11.12.2023 5 z 5

Tato kniha se mi opravdu moc líbila! Nádherná práce s emocemi a celkovou stavbou příběhu.

jackdaw
03.12.2023 5 z 5

Tak jo, nechtělo se mi psát komentář. Ale pro pár osob, které nefandí žánrům sci-fi nebo fantasy, do kterých tato kniha jednoznačně patří, díky vymyšlené nemoci, která neexistuje, prostě chci. Ušetřím je tím doufám zklamání z četby knihy, která pro ně není určená. Tato kniha je ( podle mě) jednoznačně o vztazích. A převládají v ní ty kladné, i když prošpikované omyly a občas nepochopením. Děj rozhodně má a to dost krátký a drsný ( myslím , že nemoc je vymyšlená hlavně proto, aby to nemuselo být drsnější a reálnější ). Hlavní postavy jsou krásně napsané a sympatické. Připadá mi, že postava Baileyho je tam, tak trochu jako pomoc pro Matta (i když se zdá nevyužitá). Vzhledem k tomu, že knihu řadím mezi romantické fantasy, nemusím se zabývat tím, že se něco z toho mohlo nebo nemohlo stát (jídlo, ceny, umístění lokací) . Ostatně tahle kniha je hlavně o lásce a napsané je to krásně.

Ibišekk
10.11.2023 5 z 5

Asi začnu více číst od českých autorů.
Všechno se mi na tyhle knížce líbilo. Postavy, prostředí, styl psaní, obálka,... Byla i pro mě perfektně dlouhá a konec mě dojal. Přišlo mi, že tam nebyly žádné trapné scénky či rozhovory. Vztah mezi Erikem a Mattem je fakt nádherně napsanej.
Ani jednu věc bych nevytkla, na sto procent doporučuji.

Američanka510
22.09.2023 5 z 5

Umí čeští autoři psát? Za mě jednoznačně. Mělo by se jim dát více prostoru a šancí a tahle kniha je tomu zářným příkladem. Nebylo to samé klišé a autorce neskutečně smekám klobouk. Dávejte více šancí českým autorům. To je moje rada pro vás.
Jdeme se vrhnout hezky na plusy
+ krátké kapitoly
+ krásný psaný text
+ žádné klišé
+ originální zpracování něčeho, co tady už bylo
+ skvělá práce s postavami
Nemám mínusy a jsem ráda, že čeští autoři tvoří takhle dobře.
Mám další knihu, co budu pořád doporučovat.
Zase mi kniha otevřela oči.
Tak snad někdy příště u další recenze Vaše Lucka. Ld

Rainbowdreamer
06.09.2023 5 z 5

Příběh o lásce a smrti, o umírání a milování. Hrozně smutný, ale neobyčejně krásný příběh první lásky dvou kluků na prahu dospělosti. Příběh s pasážemi, které člověk nemůže neprobrečet. Při čtení této knihy jsem si uvědomil, kolik takových podobných příběhů se dnes a denně mezi námi odehrává, když umírá milovaný člověk. A okolí ti říká "jsi hrdina, tak pěkně jsi se o něj/ní staral, obětoval jsi čas, kariéru, peníze, sebe..." A kdo tím prošel ví, že to nebylo žádné hrdinství, žádná oběť; když milujeme, nemyslíme na sebe, a nemůžeme se chovat jinak, než být s tím druhým, ať je to sebetěžší. A samotné nás to obohatí, udělá nás to víc lidmi.

mariinrájknih
27.08.2023 4 z 5

Tento LGBTQ+ byl roztomilý a lámal srdce nepřízni osudu dvou mladých lidí. Matta jsem měla ráda, ale Erika jsem si zamilovala. Podle mě Erika si zamiloval každý. Co se mi na příběhu líbilo, bylo to, jak bylo dobře napsané, co se děje s lidmi, pokud někdo vážně onemocní a smrt je nevyhnutelná. Jak to ničí i ty, kteří umírají. Dále filozofivání a důraz na emoce, i kdy to malinko zpomalovala děj. Trochu mě mrzelo, že ta nemoc je smyšlená, protože to chvílemi bylo trochu vidět, že tam chybí detaily, ale možná to je pouze tím, že jsem se pohybovala nějakou chvíli ve zdravotnictví. Asi jsem neměla moc pocit z toho, že se to odehrává v Americe, nebála bych se psát to příště v České republice. Tato kniha patří mezi jednu z mála, u kterých mě ukápla slza (připravte si kapesníčky).

knidopel
27.07.2023 3 z 5

Od knížky jsem možná čekala trošku víc, ale to neznamená, že by byla špatná. Četla se pěkně, místy byla dojemná, místy milá. Postavu Erika jsem si velice rychle zamilovala a trochu doufala, že přijde ještě nějaký větší zvrat a dopadne to trochu jinak. Každopádně při čtení jsem měla neustálý dojem, že čtu Hvězdy nám nepřály s prvky Srdcerváčů. Takže pokud hledáte něco v tomto stylu, doporučuji.

Erika017
24.07.2023 3 z 5

Líbilo se mi to, bylo to smutné, dojemné a přestože jsme vpodstatě od začátku věděli, jak to skončí, doufala jsem, že se to přece jen změní a dopadne to dobře. Kniha byla zajímavá, plná různých citátů, které se mi moc líbily. Erik byl obecně velice zajímavý charakter. Matt se mi zdál poměrně plytký, ale dohromady to nějak pasovalo. Nicméně se mi to hůř četlo, nebylo to moc čtivé a děj se vpodstatě nikam moc neubíhal, ale taková ta kniha asi měla být. Moc hezké 4*/5*

,,Zdravý člověk má tisíc přání, nemocný jenom jedno."

,,Víš, podle mě jsou prostě jen tři skupiny lidí.
Ta první jsou lidi, které máš rád, potom lidi, které bys mohl mít rád, ale ještě je neznáš. Ta třetí jsou lidi, které bys mohl mít rád, ale kteří o to nestojí. A když se snažíš a někdo o to nestojí, snažíš se úplně zbytečně. Víš, co je na konci téhle rovnice?

Na konci té rovnice je úcta k sobě samému. Nesnižuj se, když nemusíš. Když to nemá cenu, zbytečně ztrácíš čas, který můžeš věnovat tomu, kdo je ochotný ti naslouchat."

stelka_knihomol
07.07.2023 4 z 5

Opravdu krásná kniha, připadala jsem si, jakoby autorka trochu popisovala lidi z mého života. Možná jsem ale od knihy čekala trochu víc. Každopádně zamilovala jsem si Erika a knížku doporučuji

Terča.Kutik
06.07.2023 5 z 5

Jedním slovem: MILUJU!

Zuzik220
30.06.2023 2 z 5

(SPOILER) Naposledy jsem četla knihu, která takhle postrádala děj, Medovník s pepřem. Nechápu, že ta dostala takovou bídu a tady u téhle knížky si toho nikdo nevšímá. Jediné, co se tam děje je, že Erik postupně umírá na nevyléčitelnou nemoc, která je vymyšlená a vůbec nedává smysl. Není tam žádné napětí, protože od začátku jste obeznámeni s tím, že přežít tuhle nemoc nejde. Následkem toho se celou knihu příšerně nudíte, nenajdete žádný zvrat a konec víte od začátku.
Matt je naprosto plochá postava, kterou definuje jen to, že je zamilovaná do umírajícího kluka. A že mu nejde matika. Super. Nejzajímavější postava byl Erik. Vedlejší postavy taky nudné a některé dokonce naprosto zbytečné (třeba Bailey).
Další velký problém, který jsem s knížkou měla - americké prostředí, které ale působilo česky, takže se kniha s klidem mohla odehrávat v Česku. Věčně zmiňované rohlíky (nemají v USA), bowling který stojí 100usd na osobu? To kdo by si mohl dovolit? Střední škola, kde jsou třídy a dvoumístné lavice no a spousta dalších do očí bijících chyb.
Čekala jsem nějaké hlubší myšlenky týkající se vyrovnávání s blížící se smrtí, ale ani ty jsem nenašla. Nemyslím si, že by se umírající kluk, kterému zbývají tři měsíce, choval takhle - trvání na tom, že chce dál chodit do školy, i když mu nefungují ruce, nemůže psát a patrně by si bez pomoci ani nemohl dojít na záchod, protože by si nedokázal ani rozepnout poklopec. Neustále byl zavřený doma nebo na výletě s Mattem, s rodinou skoro netrávil čas. No prostě mi to celé nedávalo nejmenší smysl.
Do konce jsem to dočetla jen ze zvědavosti, protože jsem chtěla vědět, co všichni na té knížce mají. Odpověď jsem nenašla.

Jaehyun
14.06.2023 2 z 5

Vždycky se bojím dát knížce, která má tak pozitivní ohlas, nižší hodnocení.

Na Zlomky nekonečna jsem se strašně těšila, ale ve výsledku mě to nebavilo tak, jak jsem čekala. Líbil se mi začátek a konec, kde se podle mě autorka dost vypsala, ale prostředek mě strašně nudil a kdybych měla knížku jen půjčenou, asi bych ji ani nedočetla do konce, což mě hrozně mrzí.

Moc mi nesedla ta neexistující nemoc a prostředí. Mohlo se to klidně odehrávat v Čechách, když už je to od české autorky a ne někde v cizině. Také jsem čekala, že mě to dojme trochu víc, což se nestalo (Nevím, jestli je to chyba knihy nebo můj nedostatek empatie, takže na tohle jsem při hodnocení moc nehleděla). Navíc se to celé hrozně táhlo a já si říkala, kdy to ten kluk už bude mít za sebou... A já taky.

Abych ale nepsala jen negativa, tak se mi moc líbil styl psaní, postavy byly všechny velmi sympatické a nebyl nikdo, kdo by mi tam vyloženě vadil. Bavili mě Mattovi kamarádi i Erikova mladší sestra. Ne každý umí vykreslit dětské postavy tak, aby nebyly otravné ale autorce se to povedlo. Líbily se mi i některé myšlenky a filozofování o vesmíru a vztah obou kluků byl pěkný a ne přeslazený.