Zimní hrob

Zimní hrob https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529973/bmid_zimni-hrob-65a0e3d7932ef.jpg 4 81 27

Mrazivý thriller odehrávající se na pozadí děsivě pravděpodobné budoucnosti Píše se rok 2051 a Zemi postihla klimatická katastrofa. Zatímco v rovníkových oblastech panuje nesnesitelné horko, ve Skotsku způsobil zánik Golfského proudu prudký pokles teploty, který s sebou přináší déšť a sněhové bouře. Mladá meteoroložka Addie je na drsné počasí zvyklá, po každé bouři se vypraví na vrchol hory Binnein Mňr na Skotské vysočině, aby zkontrolovala svou meteorologickou stanici. Jednoho dne však při rutinní prohlídce objeví lidské tělo zamrzlé v ledu. Případ mrtvého investigativního novináře dostane na starost stárnoucí detektiv inspektor Cameron Brodie, jenže tomu se do vyšetřování vůbec nechce. Vodní taxi ho právě dopravilo domů přes zaplavené Glasgow a jediné, na co dovede myslet, jsou slova, která si vyslechl v ordinaci svého lékaře. Addie navíc už deset let neviděl. Nakonec se však musí postavit nejen přízrakům své minulosti, ale i vrahovi, který je odhodlán navždy pohřbít děsivé tajemství, které by Brodieho vyšetřování mohlo odhalit. Od autora bestsellerové trilogie z ostrova Lewis.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Host
Originální název:

A Winter Grave , 2023


více info...

Přidat komentář

namornice
dnes audiokniha 4 z 5

Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách – částečně v přítomnosti a částečně v blízké budoucnosti. I když je tento styl pro Maye nezvyklý vše ostatní je už typický May. Detektivní linka je upozaděna a jde hlavně o popis místa a složitých lidských příběhů a rodinných vztahů. Námět je bezpochyby velmi zajímavý a aktuální. Postavy jsou uvěřitelně napsané. Poslouchalo se to dobře i když přednes mi až tak nesedl.

Standa24
16.04.2024 4 z 5

Zajímavá kniha z blízké budoucnosti. Detektivní linka příběhu mi tentokrát přišla trochu slabší, pachatele vraždy pozorný čtenář brzy odhalí. Za to komplikované rodinné vztahy hlavního hrdiny, byly jednou z nosných dějových linek knihy, ostatně jak je zvykem u většiny Mayových románů. Druhou výraznou dějovou linkou byl ekologický apel - důsledky globálního oteplování, zdroje energie, ...
Zajímavé je, jak si Peter May představuje Skotsko za necelých 20 let (odtržení od Spojeného království a návrat do EU).


Olous1
14.04.2024 5 z 5

Opět skvělý Peter May. Já jsem si čtení opravdu užila.Můj oblíbený autor nikdy nezklame. Příběh je psaný z daleké budoucnosti. Zajímavé pojetí, bohužel i reálné. Figuruje zde samozřejmě i vražda a konec je opravdu zajímavý. Určitě stojí za přečtení a plně si zaslouží plný počet hvězdiček.100%.

chamyl
14.04.2024 5 z 5

K samotnému zajímavému detektivnímu příběhu přidávám 1* za vedlejší myšlenku, tj. nebezpečí relativizace jakékoliv skutečnosti, kterému již nyní čelíme a v roce 2050 to bude (obávám se) ještě mnohem horší.
Fotografie, videa, písemnosti, zpravodajství, telefonické videorozhovory s blízkými osobami, ale v neposlední řadě i vlastní oči, budou čím dál tím méně zdrojem důvěryhodné informace. Pravda se stane encyklopedickým pojmem s prázdným významem v běžném životě i mezi přáteli a dostupná fakta budou individuálně odpovídat mému personálnímu profilu, jako je tomu již nyní při vyhledávání v Google či tvorbě bubliny na sociálních sítích.

Boby17
11.04.2024 5 z 5

Příběh z nedaleké budoucnosti je výborně napsán a má švih. Detektiv Brodie má jen pár dnů, aby se udobřil s dcerou a v krátkých přestávkách mezi sněhovými bouřemi vyšetřil vraždy, doslova se mu kupící pod rukama. Závěr je strhující a já knížce dávám všechny hvězdy.

brndovka
06.04.2024 4 z 5

Na knihu jsem se moc těšila. Bavila , ale je pravda, že již od půlky jsem tušila. Peter umí lépe. Nicméně, hodnotím 4 hvězdičkami.

čef
06.04.2024 3 z 5

Scifi z blízké budoucnosti nacpané všelijakými varováními před klimatickou změnou, nebezpečím jaderných elektráren a také nehlídanou vládou zločinců samozřejmě bez hodných environmentalistů, tedy nic neobvyklého. Samozřejmě v hlavním plánu jde o odhalení viníka vražd v severním Skotsku a řešení rodinného problému nemocného inspektora. Trochu ploché, psychologicky nijak podložené, s technickými chybami a mnoha náhodičkami. Taková blitka, no.

mikika
02.04.2024 4 z 5

eko-detektivka z mrazivé budoucnosti, kde už lidstvo prošvihlo svoji šanci něco změnit a musí jen čelit následkům vlastní blbosti. příběh obsahuje klasické Mayovy prvky - Skotsko, rodinné vztahy, depresivní hrdina - plus jeho osobní naštvání ze současné neochoty politiků přijmout opatření, co by v budoucnu takovéhle vizi zabránilo...

soukroma
01.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Čtivý, ekologicko-politický thriller, klimaticko-jaderně burcující: podivila jsem se roku 2051, kdy se děj odehrává, sci-fi jsem u Maye ještě nezaregistrovala, ale ono to není za dlouho a předpoklady klimatického vývoje dnes (napsáno před pár měsíci) nám naneštěstí nebudou připadat neuvěřitelné.
Hrozné ale ano - na rovníku se horkem nedá žít, dvě miliardy uprchlíků míří na severní polokouli, ale ne zas tak na sever, protože i Skotsko je pod sněhem, ledovatí a rozmrzá, za vydatných přílivů studených dešťů, přičemž okrajové části (o malých ostrovech raději autor Hebriďan raději pomlčí) jsou pod vodou, stejně jako Glasgow...
Ale tohle je jen kulisa komorního thrilleru u jednoho severního fjordu, kde je skotská národní atomová elektrárna (mimochodem Skotsko už je samostatné a pěkně si vede, zpět v EU ;-) Klimatické podmínky sice nejsou to, co spustí hrůznou katastrofu, je to zemětřesení, a tomu neuniknou ani ve skále pečlivě navěky zahloubené kontejnery s jaderným odpadem, a stejnou měrou začíná unikat silná radiace... Jenže politické zájmy vládnoucí strany a premiérky, pro niž je jaderná elektrárna její chlouba, holt mají zájem na tutlání děsivých skutečností.
A do toho vstupuje umírající hlavní hrdina vyšetřit svůj poslední zločin a současně se smířit s dcerou. A samozřejmě rodinné drama je v popředí autorova zájmu, jako vždy.
Suma sumarum čtivé, ze zajímavého prostředí se zajímavým výhledem do budoucnosti.

ArwenAragorn
31.03.2024 5 z 5

81%

Vtom to uvidí. Přímo nad sebou má muže zamrzlého v ledu. Na sobě má cosi jako alpinistickou výstroj a Addie se úplně nepatřičně mihne hlavou, že muž výbavu hrubě podcenil. Neznámí leží tváří dolů, ruce podél těla, a zírá na ni s doširoka otevřenými ústy, jako by dosud žil. Jeho plíce se však už nenadechnou, oči nic neuvidí. A celým údolím Coire an da Loch se rozlehne Addiin vyděšený výkřik.
__________________________________________________________________________
Výborný thriller odehrávající se v blízké budoucnosti. Je velice čtivý, napínavý, ke konci až nervy drásající, s několika zvraty. Zápletka je dobře vymyšlená. I zde oceňuji dokonalé popisy prostředí, které jsou autorovi vlastní.
Přestože to není nejlepší knížka od autora, je pořád velice dobrá a určitě ji doporučím.

stesti.s.knihou
27.03.2024 4 z 5

Zimní hrob je thriller, který mi námětem lehce připomněl Závěj od C. J. Tudor, zpracováním byl však o 100% lepší.
Podobenství jsem našla v tom, že se oba příběhy odehrávají v brzké budoucnosti a v zimním období. Avšak Závěj byla velmi přitažená za vlasy (ostatně můžete si přečíst u mě na profilu v recenzi), kdežto Zimní hrob je naprosto uvěřitelným příběhem s inteligentní zápletkou.
Jak už to tak u thrillerů bývá, na počátku všeho je mrtvola. Mrtvola nalezená meteoroložkou Addie v ledové proláklině ve skotských horách. Jedná se o tělo investigativního novináře, který v oblasti sbíral materiál pro nový článek. Případ dostane na starost detektiv Brodie, který si krom případu jde tak trochu vyřizovat osobní spor se svou dcerou Addie, která tělo našla.
Kniha má obrovský přesah; hlavním motivem je zde vyšetřování vraždy, na stejné úrovni však stojí klimatická katastrofa, rodinné problémy, násilí na ženách, gamblerství Vše se odehrává v drsné skotské přírodě, v knize jsou popsány názvy míst, které jsem si během čtení googlila a cítila se o to víc vtažená do děje. Tohle se povedlo!

Didi15
26.03.2024 4 z 5

Líbilo se mi to a vlastně to bylo všechno uvěřitelné a dokonce i reálné . Ale pro mě docela dost průhledné , dalo by se říci , že jsem přibližně vše odhadla.

astroweb
26.03.2024 4 z 5

Trochu jsem se obával a nemohl jsem se zbavit dojmu, že umístění příběhu do blízké budoucnosti, nebyl zrovna ten nejlepší autorův nápad. Myslím, že samotný příběh byl perfektní, čtivý, ale mohl se i s výtkami k ekologii i v současnosti. Byl by více uvěřitelný.

orson
22.03.2024 5 z 5

Po dlouhé době se autorovi zase jedna kniha povedla. Tedy jako všechny jeho knihy jsou hodně dobré (jinak bych ho neměl komplet přečteného), ale ani jednou se mu nepovedlo zpátky přiblížit k trilogii z ostrova Lewis. Tahle knížka je asi nejblíž. Trochu mě překvapilo umístění příběhu do budoucnosti, sem tam tam byly trochu slabší místa, ale na druhou stranu bylo i pár dobrých překvapení. Takže za mě dobrá knížka!

Nelly
15.03.2024 3 z 5

Pro mne jedna z těch slabších Mayových knih - hodně se to táhlo, i když konec nabral na dramatičnosti. Prostě jiné jeho série se mi líbily daleko víc.

intelektuálka
14.03.2024 5 z 5

Vesmírná sonda zachytila náš svět jako bleděmodrou tečku....
A my bychom měli tuto tečku - jediný domov, který jsme kdy měli,chránit ....

Od tohoto autora mám hodně načteno - a přesto mne tímto ekologickým thrilerem překvapil ....

Klimatická krize budoucnosti - mrazivé Skotsko - záhadná smrt novináře a osamělý stárnoucí detektiv ....
On cítí, že jeho čas je omezený - ale má jeden velký dluh ....

Čtení má prvek varování .... je tu mráz, napětí i lidský faktor ....
Ten temný svět prosvěcuje láska k rodině a obavy o budoucnost....

Znovu musím ocenit profesionalitu autora .... na tuto knihu jen tak nezapomenu .... a doporučím.

Jane2016
11.03.2024 4 z 5

Moje první setkání s autorem Peterem Mayem. Nevím, jak je to možné, že jsem od něj do teď nic nečetla! Každopádně Zimní hrob mě tak zaujal svou obálkou, že jsem si řekla, že tohoto autora musím zkusit!

A ještě, že jsem tak udělala. May píše skvěle, poutavě a nenechá Vás ani chvilku v klidu. Já měla v plánu knihu přečíst přes víkend, ale nakonec jsem ji přelouskala za jeden den! Toto Vám asi musí dokreslit, jak May píše a jak si dokáže se čtenářem hrát. Jediné, co musím vytknout je to, že jsem čekala trochu víc vymožeností a novinek, když už se píše o roku 2051. Ale to je opravdu jediná výtka, jinak byla kniha skvělá.

Pokud jste stejně jako já od Maye nic nečetli, tak Vám jej moc doporučuji a určitě jej zkuste! Já sama s brzy pustím do jeho dalších knih, zaujaly mě například: Skála a Výjimeční lidé.

petrarka72
10.03.2024 3 z 5

Funguje to. Drsná škola v klimaticko krizové době. Detektiv Brodie s vědomím konečnosti několik desetiletí po sebevraždě manželky, a mordy, co se řeší sice se snovými technologiemi, ale hlavně s vypětím všech psychických i fyzických sil.

Eidalon
07.03.2024 4 z 5

Další knížka Petera Maye, která patří mezi samostatné příběhy. S předchozími, především skotskými sériemi, má společné prostředí (Skotská vysočina) a krásný poutavý popis přírody a reálií hor a drsného kraje skotských ostrovů a pak kriminální zápletku se složitými vztahovými liniemi hlavních protagonistů.
Hlavní hrdinové se nacházejí v blízké budoucnosti, která zde slouží především jako kulisa k tomu, že již došlo k bodu zlomu a ekologické hrozby směřující směrem ke změně klimatu, již nastaly. Skotsko se tak stává ještě tvrdším prostředím pro život, zaniknutí Golfského proudu a zvýšení hladin moří zcela mění ostrovní stát včetně jeho počasí. Zde si autor trochu zapredikoval, ale zcela na reálnou notu, popisované změny klimatu v příběhu nejsou vůbec mimo realitu ani čas.
Do všeho pak vstupuje opět politikaření a boj o moc, který jde přes mrtvoly. Zdánlivě nezajímavé úmrtí v klínu hor se změní na cílené umlčení investigativního novináře, který narazil na hrůzné kostlivce vládnoucí garnitury a rozhodl se je zveřejnit v době, kdy vrcholí volební boj.
Vyšetřením celého činu je pověřen stárnoucí komisař Cameron Brodie, který využívá situace a řeší si své vztahové linie v rodině, neb ta žije právě v regionu, kde se vše odehrává.
Rozbíhá se tak linka vyšetřování zločinu na které navazují další úmrtí, a ta je doplňována příběhem Brodieho a jeho vztahu k jediné dceři a manželce Mel, vše se potkává na konci knihy jako jediný propletenec se závěrem - vše souvisí se vším.
Příběh je napínavý a určitě čtivý, vyzvednout lze opět popisné pasáže přírody a drsného klimatu, děj je ale veden po lince, kdy lze závěr knihy dobře odhadnout, včetně závěrečné pasáže odhalení pravdy, která ale nic nezmění na jednotlivých lidských osudech.
Kniha se mne četla dobře, boj o moc nepřekvapila – politika a politici – to je sorta lidí, která se neštítí ničeho k dosažení svých cílů a to, ať působí v jakémkoli čase či zemi, komplikované vztahové zvraty jsou pro knihy autora typické. Jistá přidaná hodnota je neveselý popis toho, kde naše krásná planeta skončí, pokud se k ní nebudeme chovat s větším respektem a úctou, protože jiné místo, kde bychom mohli žít nemáme . . .
Za mne 4 hvězdy.

vnimat_Krasu
06.03.2024 4 z 5

Syrová podstata ZIMNÍHO HROBU je vlastně americká stará škola. Detektiv Cameron Brodie dostává jednu ťafku za druhou a až těsně před skonem se rozhodne napravit jednu konkrétní bryndu. A upřímně mě bavilo sledovat, jak to virtuóz typu Petera Maye šejkuje s ekologickým sci-fi poselstvím. Tempo je zběsilý a flashbacky příjemně drsný. Kecal bych, kdybych se tvářil, že jsem nedoufal v jinou (míň očividnou) koncovku. K zachování poetiky old-schoolu ale do jistý míry pasovala i ta.

Štítky knihy

krimi sci-fi

Autorovy další knížky

Peter May
skotská, 1951
2013  87%Skála
2014  91%Muž z ostrova Lewis
2015  74%Výjimeční lidé
2015  76%Pán ohně
2014  87%Šachové figurky

Kniha Zimní hrob je v

Právě čtených10x
Přečtených99x
Čtenářské výzvě27x
Doporučených6x
Knihotéce75x
Chystám se číst156x
Chci si koupit47x
dalších seznamech2x