Zaklínač: Meč osudu

Zaklínač: Meč osudu https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13878/bmid_zaklinac-povidky-1-vyd-zaklinac-mec-8I7-13878.jpg 5 509 24

Tři příběhy se Zaklínačem. Hlavním hrdinou tvorby A. Sapkowského je zaklínač Geralt z Rivie. Jako nájemný hubitel upírů, vlkodlaků a všemožných nebezpečných netvorů pochopitelně ovládá bojové a magické techniky nezbytné pro jeho zaměstnání. nicméně není pouze chladnokrevným profesionálem a už vůbec ne jedním ze superhrdinů, jimiž se žánr fantasy jen hemží. Postupně vychází najevo, že neměl možnost si svůj osud svobodně zvolit, ale naopak je nucen draze platit za schopnosti a dovednosti nedosažitelné a vesměs též nepochopitelné běžným smrtelníkům. Proto vyvolává strach a zároveň nevraživost a odpor těch, jejichž životy vlastně chrání. Přes své pozitivní působení jsou zaklínači odsouzeni k vyhnanství na samém okraji společnosti, která sice působí vnějškově středověkým dojmem, avšak s mnoha atributy převzatými ze současnosti. -- zdroj: legie.info --... celý text

Přidat komentář

Lele61
16.01.2024 5 z 5

A máme před sebou další sbírku Sapkowského povídek. Ve všech 3 zde zařazených povídkách autor opět jednoznačně dokazuje, že není pouze mistrem ságy objemných románů o bělovlasém Zaklínači Geraltovi z Rivie, ale skvěle si vede i na rozsahově mnohem menší ploše, kterou mu poskytuje povídka. Jednotlivé povídky jsou výborně propracované, mají originální nápady, skvělou magickou atmosféru, dobrou charakteristiku postav a vtáhnou čtenáře do děje. Nelze než doporučit k přečtení.

JohnMiller
31.05.2023 4 z 5

Druhá kniha ktorá zachytáva osudy zaklínača Geralta je síce stále koncipovaná ako útla zbierka poviedok, avšak už je to lineárnejšie ako prvá a črtá sa nám v podstate hlavná dejová linka. Za mňa je najlepšia z týchto troch poviedok "Něco více". Ako to býva v tejto knižnej sérií, je to surové, chladné a dosť naturalistické.


Hakate
30.09.2021 5 z 5

Skvělé čtení, nesmrtelná klasika, pro všechny milovníky fantasy povinnost :). Ráda se k příběhům Geralta vracím.

Luigi1
07.05.2021 5 z 5

Opět super čtení,které mělo ten sprány směr.Zaklínači byli na okraji společnostiale přitom pomáhali kde se dalo,ale někteří jimi opovrhovali,místo aby sami sebe prověřili.

Petzar
16.03.2020

Naprosto úžasný díl (nejlepší ze všech ostatních povídek). Už se tu konečně setkáváme s Ciri

Beltrix
22.01.2020 5 z 5

U této knihy platí to samé jako u těch předchozích - Geralt putuje, prožívá dobrodružství a glosuje vše, co kolem sebe vidí, a přestože se ho lidé často štítí a bojí, tak nakonec je často lidštější než oni.

Zuzaček22
15.01.2020 5 z 5

Knihy o zaklinaci jsem začala číst až po te co jsem viděla seriál a musím říct že skvělé čtení nemůžu se odtrhnout.u téhle mi na konci i ukapla slza.

ludek.n
23.09.2019 5 z 5

Další Sapkowského zaklínačská sbírka Meč osudu začíná poněkud nesměle a opatrně namlouváním si mořské víly v povídce Trošku se obětovat, posléze už ale nabere takové tempo, že i dryády z Brokilonu mají co dělat, aby jim stačil dech. Sám Geralt vyspěl v osobnost, kterých je ve fantasy žánru jako šafránu a jeho retrospektivní vzpomínání v povídce Něco víc ponouká k hlubokomyslným úvahám a vážnému zamyšlení nad světem i sebou samým. A pokud se najde někdo, kdo v závěru této povídky neuronil slzu, vzdám se týdenního honoráře ve prospěch dětských vesniček. Sapkowského povídky jsou dospělé, nebývale vážné a jedním slovem magické. Je neuvěřitelně snadné vklouznout do světa, v němž se pohybuje zaklínač Geralt, trubadúr Marigold, čarodějka Yannefer nebo malá princeznička Ciri. A vydat se s nimi cestou osudu je nezapomenutelný zážitek.

tlllk
25.08.2019 3 z 5

keby to bolo moje prvé stretnutie, bol by som stratený ako český turista v Tatrách. Pre mňa Geralt ponúkol to najlepšie v sérii s Ciri, to ostatné je tri krát luhovaný pigi-čaj.

marhoul
17.08.2019 5 z 5

Mé první setkání se Zaklínačem. Jsem okouzlena!!!

Richie1
15.03.2019 5 z 5

I druhá kniha o zaklínačovi je výborná. Povídky jsou delší, propracovanější, možná i vyzrálejší. Více se otevírá zaklínačův svět, jeho historie, vztahy, pozadí. Bylo např. zajímavé sledovat, jak se postupně naplní osud a protne život Ciri a Geralta. 90%
15.3.2019 - přečteno podruhé

Sitth
09.01.2019 5 z 5

Vynikající druhá kniha o Geraltovi, opět povídky a opět pecka. Není to bohapustá rubačka a má to i nějaký ten hluboký podtext. Autor neztrácí dech.
Vše o těchto třech knihách jsem napsal v jedničce a trojce.
Prostě doporučuji! Za mě 98%

Metla
13.08.2018 5 z 5

Byla to právě tahle útlá knížka, která mě před dlouhými lety seznámila se zaklínačem a otevřela mi nové dimenze fantasy literatury (a jako bonus zbourala zeď despektu vůči slovanským autorům). S odstupem času ve mně vzbuzuje mírný údiv, nakolik jsem trojicí povídek byla okouzlená, když neznalost předcházejících dílů zabránila chápat veškeré souvislosti a detaily ("Meč osudu" jsem zvolila na základě anotace a netušila přitom, že začínám číst od konce). Každopádně jsem celá nadšená hned druhý den běžela do knihkupectví pro zbytek povídkové trilogie. Každý z příběhů obsahuje trochu akce a spoustu chytrých dialogů - jako puberťák jsem preferovala hlavně tu akci, v pokročilejším věku jsem si s větším pochopením užila rozhovory plné dobrých postřehů.
První povídka jde námětem lehce mimo mě, zabývá se vztahy muž x žena, ale stejně to Sapkowski napsal chytlavě. Následující příběh mě zavedl do lesa Brokilonu, kde se zaklínač poprvé důkladněji setká se svým osudem. Poslední povídka se odehrává na pozadí války a je předskokanem ságy, hlavním tématem je opět osud, předurčení.
Tohle je zkrátka moje srdcovka, ráda se k ní čas od času vracím a vždy v ní najdu něco nového.

Vikib
31.01.2018 5 z 5

Myslím, že tohle byla moje první knížka v městské knihovně, kterou jsem si půjčil několikrát a díky ní začal číst rád

Enlighted267
16.01.2018

Najlepšia fantasy publikácia, s akou som sa stretol.... dokonalá referencia na klasické rozprávkové príbehy, avšak s dávkou realizmu, aj sarkazmu... odporúčam prečítať každej vekovej kategórii... slawa! for the slavic wibe!

Romžiry
11.07.2017 5 z 5

Ani třetí díl nezaostává. Nádhera. Fantasy s velkým F.

monca20
27.05.2017 5 z 5

Krásný fantasy svět.

fmash
15.11.2016 4 z 5

Kromě etudy s malou mořskou vílou, která mě nijak zvlášť neoslovila ani dnes (jak příběhem, tak položertovným a podivně nadneseným či ironickým podáním), je Meč osudu z toho nejlepšího, co se lze o zaklínačovi dočíst.

Marbo
15.02.2016 5 z 5

Na Zaklínače jsem se těšil již sakra dlouho a to hned ze dvou důvodů - je to fantasy vynášené do nebes a napsal to polský autor. A je z toho láska jako trám, povídky jsou to vynikající ( romány se prokousávám v rámci poslechu ale o tom jindy ).
Svět který nám autor představuje se nehezky podobá tomu našemu, včetně individuí na něm se vyskytujících, včetně jejich motivů a překvapivě je to asi ta věc, která tomuto světu dodává na síle, uvěřitelnosti, životě.
Zaklínač je ostřílený mazák, lecos už prožil a tváří se, že ho jen tak něco nepřekvapí. Ale i Zaklínač se může mýlit...

Baiba
23.03.2015 5 z 5

Až na tu pitomou obálku výborná kniha. Povídky jsou spíše melancholické než akční a nechybí jim ani humor. Líbí se mi, jak Sapkowski dokáže využívat mytologické a pohádkové motivy, jak z nich dokáže sejmout ten romanticko-bezpohlavní háv a vytvořit z nich něco tak zábavného (viz hned první povídka Trošku se obětovat - svérázná variace na Malou mořskou vílu). Zaklínače můžeme Polákům jen závidět :)