Zaklínač: Věčný oheň

Zaklínač: Věčný oheň https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13877/bmid_zaklinac-povidky-1-vyd-zaklinac-vec-dV6-13877.jpg 5 574 29

Hlavním hrdinou tvorby A. Sapkowského je zaklínač Geralt z Rivie. Jako nájemný hubitel upírů, vlkodlaků a všemožných nebezpečných netvorů pochopitelně ovládá bojové a magické techniky nezbytné pro jeho zaměstnání. Nicméně není pouze chladnokrevným profesionálem a už vůbec ne jedním ze superhrdinů, jimiž se žánr fantasy jen hemží. Postupně vychází najevo, že neměl možnost si svůj osud svobodně zvolit, ale naopak je nucen draze platit za schopnosti a dovednosti nedosažitelné a vesměs též nepochopitelné běžným smrtelníkům. Proto vyvolává strach a zároveň nevraživost a odpor těch, jejichž životy vlastně chrání. Přes své pozitivní působení jsou zaklínači odsouzeni k vyhnanství na samém okraji společnosti, která sice působí vnějškově středověkým dojmem, avšak s mnoha atributy převzatými ze současnosti. -- zdroj: legie.info --... celý text

Přidat komentář

Hakate
30.09.2021 5 z 5

Další z výborných příběhu ze světa Geralta z Rivie.

Luigi1
07.05.2021 5 z 5

Výborně vyprávěný příběh,který se hemží všude přítomnými trpaslíky.Tyto příběhy o zaklínačích jsou bez chyby.Přečteno na jeden zátah.


EduardVlach
21.03.2020 5 z 5

Nejlepší povídka z prvních dvou dílů mám rád povídky s Marigoldem jsou velice zábavné

Petzar
16.03.2020

Tento díl mě bavil asi o něco více než předchozí. Sice mela méně povídek, ale za to více propracovaných a dozvídáme se více o Geraltovi.

Zuzaček22
10.01.2020 5 z 5

I druhá knížka o zaklinaci mě nadchla.takze honem na další.

Beltrix
25.10.2019 5 z 5

Geraltova dobrodružství mě baví - často pohádkové příběhy a klišé přetvořené do velmi uvěřitelných a "reálných" příběhů doplňují zaklínačovy zajímavé postřehy ohledně lidí a jejich chování, nechybí vtip a vypointované dialogy a samozřejmě moje milovaná Yennefer.

ludek.n
23.09.2019 5 z 5

Nevím, jak to pan Sapkowski dělá, ale jeho zaklínačské povídky jsou jedním slovem okouzlující. Možná je to proto, že si na nic nehraje, nevymýšlí komplikované zápletky, ani se nepodbízí čtenářskému vkusu. Jeho vpravdě ryzí fantasy, okořeněná tu větší či menší špetkou humoru, dává na prdel i těm největším anglo-americkým velmistrům žánru, a to s lehkostí a noblesou, kterou by člověk od polské fantastiky hned tak nečekal. Ať už se vypravíme na draka (Hranice možností), podlehneme žárlivosti pro krásnou čarodějku (Střípek ledu) nebo se necháme tahat za nos mimikem (Věčný oheň) vždy nás čeká zábava k pohledání. Andrzej Sapkowski boduje přímočarými příběhy, famózními dialogy a postavami, které přes veškerou svou magickou náturu jsou opravdové a uvěřitelné. K dokonalému uspokojení stačí někdy opravdu málo: tři povídky a je vymalováno jako z partesu. Tohle je prostě první liga, přijměte pozvání!

malazluta
19.06.2019 5 z 5

Krásné povídky přečtené jedním dechem.

Richie1
13.05.2019 4 z 5

Třetí kniha povídek o Geraltovi se mi také moc líbila, ale přesto o něco méně než předchozí dvě. Je zde více rozebírán vztah Geralta a Yennefer, který nikdy nebyl jednoduchý a na můj vkus zabírá příliš mnoho prostoru v ději. Také dialogů přibylo, což sice u Sapkowského, který dialogy umí velmi dobře, není na škodu - ale radši bych uvítal o něco více akce. Své bojové umění zde zaklínač téměř vůbec nepředvádí, více se filosofuje a mluví. 80%
13.5.2019 - přečteno podruhé

Misan1993
05.02.2019 5 z 5

Po dočtení sedmidílné ságy jsem byl zklamaný, že je všemu konec. Díky bohu, NENÍ :)

Sitth
09.01.2019 5 z 5

Závěrečný díl první trilogie povídek od Sapkowskiho, který nás vrhnul do světa Geralta, zničil nám životy, udělal z nás závisláky a pak se na dlouho odmlčel! A my jsme pak tápali ve smutku po šedé zemi a nevěděli, co dělat!
Co dodat? Tato kniha krásně završila předchozí dvě. Kdo nečetl Zaklínače, nechť se vrátí k Bobšovi!
Za mě 98%

Atanone
09.07.2018 5 z 5

Pravidelně se v Sapkowského povídkách těším na Yarpena Zigrina a trpaslíky všeobecně. Hodit překlady do nářečí byl vážně geniální nápad.

Koláček11
03.01.2018 4 z 5

Povídky byly za mě lepší ale svět zaklínače je prostě super a navíc ve hře Zaklínač Na PC je mnoho narážek na tento díl. Ale spíše to uvede do příběhu.

Romžiry
11.07.2017 5 z 5

Druhý díl srdcovky opět nezklamal.

Faila
11.06.2017 4 z 5

Ačkoliv chápu, že Yennefer je důležitou součástí Geraltova příběhu a jejich vztah je pro pochopení zaklínačovy postavy důležitý, přesto je tohle pro mě nejslabší článek vyprávění. Ačkoliv si uvědomuju komplikovanost jejich vztahu, za mě se Sapkowskému příliš nedaří ji správně popsat; vždy, když se objeví Yennefer, sklouzává příběh do patosu a některé pasáže mi připadají vyloženě trapné. Se zbytkem nemám vůbec problém - nápadité příběhy, vtipné dialogy a zajímavá vyústění.

martunka
17.04.2017 4 z 5

Dobrý příběh. Přečetla jsem to jedním dechem.

kacenka7206
16.04.2017 5 z 5

Další dokonalost! Není co dodat.

fmash
15.11.2016 3 z 5

Střípek ledu i příběh o schopném dopplerovi dle mého patří do stejného experimentálního či snad ledabylého ranku, jako variace na malou mořskou vílu z Meče osudu. Každý trochu jiným způsobem. Ovšem Tři kavky je klasika, která sbírku zcela ospravedlňuje.

Čtec
07.11.2016 5 z 5

Hodnotím celé geraltovské období v kontextu plynoucího času. Byl jsem o dvacet let mladší, fantasy byla o dvacet let mladší. Když pomineme Tolkiena, tak byla vlastně ne sice přímo v plenkách, ale rozhodně velmi mladým, a tudíž rychle se vyvíjejícím žánrem.

Což tedy - i to je myslím důležité - se týká i tehdejších obálek. Ty české byly sotva v pubertě, případně se přímo přejímaly "západní" ilustrace, které měly často s dějem málo společného (byť zrovna zde je použit Luis Royo, který ovšem také zrál až k dnešní slávě). Ale i to je třeba nazírat prismatem doby - fantasy měla tenkrát hodně málo čtenářů ve srovnání s dneškem a ty knížky musely být prostě levné a tudíž udělané za malé náklady, aby si na sebe vůbec dokázaly vydělat.

S Geraltem - a Sapkowskim vůbec - jsem nezačal úplně od začátku, dokonce ani sám od sebe, nýbrž byla mi "podstrčena" povídka Hranice možností. Název bych už dávno zapomněl, ale podařilo se mi k němu dohledat děj. A dodnes musím říct, že Tři kavky a jeho zerikánky, celkové prostředí, jazyk, živost a čtivost dialogů - to vše bylo prostě jiné, než u tehdejší prudce heroické fantasy západní provenience. Geralt byl chlápek z masa a kostí (a ty jeho oči na tom nic nemění), o Marigoldovi nemluvě. Mluvili normálně (Sapkowski je mistr dialogů), řešili normální problémy, bylo to takové civilní, lidské, prostě fajn.

Geralta jsem potkal někde na půli cesty mezi Bilbem Pytlíkem a Tyrionem Lannisterem. A tam podle mne jako vývojový stupeň taky patří. A bylo to prima - neotřelé, svěží, dospělácké, "naše", a rád na to vzpomínám.

A myslím, ne - jsem přesvědčen, že bez Sapkowského Geralta by nebyli ani Lukjaněnko, ani Pilipiuk, ani Ďuro Červenák - kterého mám extra rád - takoví, jací dnes jsou. A kdyby nebylo paperbackových Geraltů (ale i Tyrionů) s "ošklivými" obálkami, nevycházely by dnes u nás a na Slovensku ani Hry o trůny v hezkém vydání.

P.S.: Skvělý komentář ke Geraltovi napsal na profilu Andrzeje Sapkowského uživatel Aksel. S jedinou věcí bych nesouhlasil - považuji za výbornou i Husitskou trilogii.

Drowned
28.10.2016 5 z 5

Loni jsem přečetl celou ságu o zaklínači a nevím jak ostatním, ale mě více baví povídkové knížky. V povídkách je více humoru, akce, bez politiky a skvěle vypointované.